2016/11/16

ÍZ-UTAZÓ A francia konyha



A híres, hagyományos francia szakácsművészet az európai konyha kialakulását jelentős mértékben befolyásolta. A francia konyha az egykori római birodalomból átmentett, valamint az olaszoktól átvett sütési-főzési módszerekre vezethető vissza.  Ahhoz, hogy a francia konyha olyan magas színvonalra fejlődhetett, amilyen napjainkban, köszönhető a francia uralkodók, különösen a Buorbonok életmódjának, az ország kedvező természeti adottságainak, és az alapanyagok bőséges választékának is.


A XVI. században a francia konyhát a bőség, a fényűzés és a túlzó pazarlás jellemezte, amit kénytelenek voltak ésszerűsíteni – ez az ésszerűsítés azonban nagymértékben megreformálta az addigi szakácsművészetet: megalkották a klasszikus konyha alapkövetelményeit, a tálalást, az ízek fontosságát, a díszítést, a tálalást, a különböző nemzetek ételeinek francia ízléshez való alakítását.

Az ízlés, ami tájegységenként változik

Míg a francia gasztronómiának vannak általános jellemzői, - ezekről a későbbiekben esik szó – addig itt is jelentős eltérés található tájegységek szerint:
  • Provence – mediterrán jelleg jellemzi
  • Baszkföld – füstölt sonkaféléket kedvelik
  • Elzász – a libamájpástétom, savanyú káposzta hazája
  •  Normandia- a marhahús kedvelők helye
  • Burgundia – borral főznek

A reggeli

Hagyományosan könnyű: kakaó, tejeskávé, tea, péksütemény, vaj, jam, méz

Ebéd

Többfogásos: előételként salátaféle, amit húsétel követ körettel-mártással, (egyébként nincs is talán még egy olyan nemzet, aki annyiféle hideg vagy meleg mártást készítene, mint a francia) vagy húsos zöldségétel, ezt pedig könnyű desszert követ, majd kávé.

Vacsora

A nap főétkezése, több fogásból áll. Főként ilyenkor esznek levest (télen mindenképp), frissen sült húsétel, hideg hús, sajtfélék követik, majd gyümölcs vagy édesség zárja a menüt.

A könnyebb emészthetőség kedvéért növényi eredetű zsiradékkal főznek. Mérsékelten fűszereznek, kedvelik a kakukkfüvet, bazsalikomot, petrezselyemzöldet, babérlevelet, fahéjat, sáfrányt, szegfűszeget, szerecsendiót, gyömbért, köményt, curryt, chilit. Sok borsot használnak, viszont fűszerpaprikát ritkán vagy nem is használnak.


Az elmaradhatatlan mustár

Rendszeresen használják viszont a mustárokat, amelyek nélkül elképzelhetetlenek a különféle mártások, dresszingek, de némely húsételek is.

Előételek:
  • saláták (amit a különféle dresszingek még változatosabbá tesznek)
  • zöldség-, gyümölcsételek,
  • hideg halak, húsok, pástétomok,
  • meleg előételek- pástétomok, füstölt lazac, rák, kaviár, spárga, articsóka

ZÖLDSÉGSALÁTA

Hozzávalók: 4 tojás, 3 csomó hónapos retek,4 sárgarépa, 20 dkg cukorborsó, 1 fejes saláta, 1 dl vinaigrette-mártás, 1 kiskanál turbolyalevél.
A tojásokat keményre főzzük, kevés sós vízben megpároljuk a zöldborsót. A megtisztított retket fölkarikázzuk, a megkapargatott sárgarépát, megreszeljük, és mély tálban összevegyítjük. A salátaleveleket széttépdessük, és a kihűlt borsóval együtt vegyítsük a retek-répa keverékhez. A vinaigrette-et ízesítsük turbolyával, reszeljük bele a kemény tojásokat, jól dolgozzuk össze, és a salátára öntjük. 

FRANCIA KRÉMSAJT

Hozzávalók: 20 dkg túró, 20 dkg krémsajt (zsírszegény), petrezselyem, snidling, 5 gerezd fokhagyma, só, őrölt fehérbors, szemes fekete bors A pépesre zúzott fokhagymát, az apróra vágott snidlinget és petrezselyemzöldet összekeverjük a tehéntúróval és a sajttal. Ízesítjük fehér borssal, sóval. Henger alakúra formázzuk, majd a durvára tört feketeborssal megszórjuk. Hűtőszekrényben érleljük néhány órát. Barna kenyérrel fogyasszuk.

FRANCIA TÜKÖRTOJÁS

Hozzávalók: 8 szelet kenyér, 1 db májkonzerv, 8 tojás, 1 csomó metélőhagyma, só, pirospaprika
A kenyérszeleteket bő forró olajban ropogós pirosra sütjük, majd megkenjük májkrémmel, és forró tálra egymás mellé fektetjük őket. A tojásokból tükörtojást készítünk és minden szelet kenyérre, egy-egy tükörtojást csúsztatunk. A tetejét meghintjük pirospaprikával és finomra vágott metélőhagymával.


Leves imádat

Sokat és sokfélét készítenek:
  • egyszerű zöldségleveseket
  •  püré-, krém- és gyümölcsleveseket
  • húslevesnek sok variációját
  • különleges leveseket (például: homárleves, francia hagymaleves, fokhagymaleves, kagylóleves)

FRANCIA FOKHAGYMALEVES

Hozzávalók:  20 gerezd fokhagyma, 3 szegfűszeg, 10 dkg reszelt trappista sajt, 2 evőkanál olívaolaj, só, fehérbors, kevés szárított zsályalevél, 4 zsemle.
4 l vízben főni tesszük a meghámozott, egészben hagyott fokhagymát, a szegfűszeget, zsályát, csipetnyi borsot és sót. Forraljuk fel, majd főzzük 1/4 óráig. Vágjuk félbe a zsemléket, a feleket 5 mm vékony szeletkékre, szórjuk meg mindegyiket sajttal, locsoljuk meg pár csepp olajjal, és sütőlemezen tegyük 4-5 percre forró sütőbe, míg a sajt megpirul. Szórjuk a levesestálba és szűrjük rá a levest. Dúsíthatjuk tejszínnel elkevert tojássárgájával is. Ez esetben a levesestál alján eldolgozzuk a tejszínt a tojássárgájával, majd állandóan kevergetve ráöntjük az átszűrt levest. Beletesszük a zsemle szeleteket.

Húsok
  • leggyakrabban marhahúst fogyasztanak
  • borjú, ürü, bárány, szárnyasok és vadhúsok is terítékre kerülnek
  • nagyon közkedveltek az egyben sült, vagy roston sült húsok (bélszín, hátszín, ürüborda), amelyeket angolosan készítenek el ( a hús közepe többé-kevésbé véres)- erre fűszeres vajat tesznek, köretként pedig sült burgonyát, zöldségeket, salátákat adnak.
  • kedveltek a halak, a rákok, a kagylók, elsősorban az osztriga, vannak külön osztrigabárok is. Keresett étel a csiga, ami az élelmiszerboltokban betöltve, konyhakészen is kapható.

CSIRKÉS RAKOTT KENYÉR

Hozzávalók: 20 dkg krémsajt, 2 tojás, 2 kiskanál paprika, 2 kiskanál bazsalikom, 1/4 kiskanál bors, 1/4 kiskanál só, 5 pohár apró kockára vágott csirkehús, 2 pohár mogyoró, 1 franciakenyér
Összekeverjük a sajtot a tojással és a fűszerekkel. Hozzáadjuk a csirkét és a mogyorót: alaposan összekeverjük. Levágjuk a franciakenyér két végét és kivájjuk a puha részét úgy. hogy a héja ne sérüljön meg. Megtöltjük. A megtöltött kenyerek becsavarjuk szorosan alufóliába. 20 percen keresztül sütjük a sütőben. Kivesszük, felszeleteljük. Spenóttal tálaljuk.


FRANCIA ROLÁD

Hozzávalók:  
A roládhoz: 1 kg sertés- vagy marhahús, 8 kis fej hagyma, 3 dl rizs, 15 dkg szalonna, só, őrölt bors, olaj, 50 dkg sárgarépa, 50 dkg petrezselyemgyökér, 2 babérlevél, 2 babérlevél, szemes bors, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 6 szem kockacukor, kevés ecet
 A zsemlegombóchoz: 6 zsömle, 2 fej hagyma, olaj, pirospaprika, 50 dkg liszt, 3 tojás, tej, só
A húst tenyérnyi szeletekre vágjuk, kiverjük, megsózzuk. A megmosott rizst összekeverjük egy fej apróra vágott hagymával, a felkockázott szalonnával, sóval, borssal fűszerezzük, megtöltjük vele a hússzeleteket, és feltekerjük.
Egy lábasban hagymát pirítunk, belerakjuk a roládokat. Zsírjára sütjük, egy kis vízzel felengedjük, borsozzuk, puhára pároljuk. Sós, babérlevéllel ízesített vízben puhára pároljuk a feldarabolt zöldségeket, a maradék hagymát, majd tejfölös habarással besűrítjük. Közben a kockacukrot barnára pirítjuk, hozzáadjuk a zöldségekhez, és ízlés szerint ecettel savanyítjuk. Miután összeforrt, szitán átpasszírozzuk, és a roládra öntjük. Tálalás előtt még egyszer forraljuk össze az egészet.
A zsemlegombócokhoz kevés olajban megpirítjuk a felkockázott hagymát, hozzáadjuk az apró kockákra vágott zsömlét, és együtt megpirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával. A lisztből a tojásokkal és a tejjel galuska sűrűségű masszát keverünk, közben megsózzuk. A masszába belekeverjük a pirított zsemlét, majd gombócokat formálunk belőle, és kifőzzük. A roládokat zsemlegombócokkal tálaljuk, és a mártásával meglocsoljuk.

Sajtok


A sajtok kiválasztása egy ételsorhoz óriási szakértelmet igénylő feladat. Pláne, ha csaknem 300 – azaz háromszáz féle franciák által készített sajtból kell azt kiválasztani. A legismertebbek: ementáli, eidami, trappista, groji, a penészhéjú lágy sajtok a rokfort, brie, camembert, a gurné, boursin. Alapszabály, hogy a sajtnak harmonizálnia kell az ételsorral, érettnek kell lennie, és fontos a megfelelő kenyér és bor kiválasztása is. A sajttálon legalább háromféle sajtnak kell lennie, mellette nélkülözhetetlenül ott van a vaj, só, őrölt bors – és különböző gyümölcsök (alma, körte, szőlő, dió) amelyekből mindenki az ízlése szerint választhat.

Édességek

  • fagylaltok
  •  krémek
  • parfék
  • felfújtak
  • gyümölcsös sütemények
  •  gyümölcssaláta

BUNDÁS ALMA

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 4 tojás, 2 pohár sör, 30 dkg porcukor, 8 Golden alma, 1 citrom leve
A lisztet tálba öntjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a sört. Keverjük csomómentesre. Hámozzuk meg az almákat, szedjük ki a magházukat. Vágjuk vastagabb karikákra. Verjük fel a tojásfehérjét keményre. Keverjük a tésztába. Forrósítsunk fel olajat egy serpenyőben. Az almakarikákat a tésztába mártva hirtelen süssük ki aranysárgára. Tegyük nedvszívó papírra a kész bundás almákat. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral

GESZTENYETORTA

 Hozzávalók: 40 dkg gesztenyemassza, 3 tojás, 7 dkg vaj, 3-4 evőkanál rum.  A tetejére keserűcsokoládé-öntet, édes tejszínhab. A tortaforma kikenéséhez vaj, liszt
A gesztenyemasszát habosra keverjük a tojássárgájával és a puha vajjal, majd belekeverjük a rumot és a keményre vert tojásfehérjét. Kizsírozott, kilisztezett tortaformában megsütjük, és kiborítva hagyjuk kihűlni. Ha már hideg, keserűcsokoládé-öntettel bevonjuk, és külön tálkában adunk hozzá édes tejszínhabot.


Borok, borvidékek

A franciák köztudottan nagy borfogyasztók – főként a vörösborok fogyasztása a jellemző, de ez is tájegységenként változik.
  • Bourgogne vidékéről fehér és vörösborok valamint rozéborok egyaránt kikerülnek: Chablis, Beuajoalis, Cote de Beaune
  • Bordeaux vidékére a vörös és fehérborok jellemzőek: Medoc, Saint Emillion, Sautemes, Graves
  • Elzászban túlnyomórészt fehérborok készülnek: Sylvaner, Gewurtztraminer, Muscat
  • A Loire mentén a fehér és rozéborok: Nivernais, Anjou, Perry


2016/11/15

VÉDD MAGAD! - avagy praktikus tanácsok influenza ellen


Lesben áll, és arra vár, hogy lecsaphasson…
Várja ezt a média is – szinte már nyár vége óta készülődnek a nagy bejelentésre, a világrengető rettenet kihirdetésére: „Elkezdődött az influenza-szezon”.
Vannak, akik a védőoltásra esküsznek – és jelentős hányaduk az oltás beadatása ellenére is beleesnek – vannak, akik a cseppjeikben hisznek, vannak, akik szerint minden évben át kell esni a fertőzésen – eltérőek a vélemények, de egyben mindenki egyetért: az immunrendszer megfelelő működése sokat segíthet mind a fertőzés megelőzésében, mind az esetleges legyőzésében. 
Mi következik ebből?

Erős immunrendszer – erős védelem ...


Az immunrendszer a szervezet épségét biztosító védekező rendszer. Feladata a szervezet saját anyagainak eltűrése, a nem saját (idegen) anyagok felismerése és eltávolítása. Védekezik:
  • a kívülről behatoló kórokozók (pl. mikroorganizmusok) ellen
  • az egyed életét veszélyeztető sejtek (pl. daganatsejtek) ellen.

Az immunválasz során ezek felismerése és elpusztítása történik.

Immunrendszerünk tudatos odafigyeléssel erősíthető, védő-óvó munkája segíthető.

Hogyan?
  1. ZÖLDSÉGET-GYÜMÖLCSÖT A TÉLI HÓNAPOKBAN IS! Friss, mirelit, vagy befőtt – teljesen mindegy, csak minél több kerüljön belőlük a tányérodra. Minél változatosabb, minél színesebb, annál hatékonyabb. Vitamin-, és ásványi anyag tartalmuk, rostjaik, antioxidánsaik nélkülözhetetlenek az immunrendszer optimális működéséhez
  2. DOBD KI A CUKROT!Hideg van, szürkeség, köd – ilyenkor gyakran elcsábulsz egy kis édesség láttán – megvigasztalandó önmagadat a zord körülmények miatt? Ne tedd!Kétszeletnyi sütemény mintegy 5 órára bénítja meg az immunrendszered működését – tálcán kínálva fel a szervezetedet a kórokozóknak. Készíts inkább gyümölcssalátát, innivalóként pedig nagyon finomak a különböző gyümölcsteák.
  3. NYOMÁSS ALUDNI!Védekező rendszerünk zavartalan működéséhez alapvető a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Ennek során újul meg a szervezetünk, regenerálódnak a sejtjeink.
  4.  LE A CIGIVEL, LE AZ ALKOHOLLAL!Sokan próbálják a napi feszültséget alkohollal vagy cigarettázással oldani, nem gondolva arra, hogy ezzel milyen romboló folyamatokat indítanak el. Vitaminhiányt, gyulladásokat, mérgezéses állapotokat generálnak – gyengítve ezzel a szervezet ellenálló képességét.
  5. KEZELD A STRESSZT!Ne rágódj folyamatosan, ne aggodalmaskodj, engedd el a problémákat. Attól, hogy a nap minden percében idegeskedsz valamin semmi sem fog hamarabb vagy könnyebben megoldódni, csak Te leszel egyre gyengébb és sebezhetőbb. Lazíts, kapcsolj ki, meditálj, végy egy forró illatos fürdőt, lógj a barátokkal, vagy egyszerűen csak pihenj – a lényeg: kezeld a stresszt!
  6. KI A SZABADBA!A D-vitamin nélkülözhetetlen egészségünk megőrzéséhez. Hiánya számtalan bajt előidézhet – akár daganatos megbetegedéseket is. Ezért használd ki a napsütéses órákat – és tölts minél több időt a friss levegőn!
  7.  MOZDULJ MÁR!A rendszeres testmozgás amellett, hogy segít javítani állóképességünket, karbantartja izmainkat, ízületeinket – javítja a vérkeringést, csökkenti a stresszt, fokozza az anyagcserét, ráadásul erősíti az immunrendszert is.
  8. NE FELEJTS EL KEZET MOSNI! Az ember nem is hinné mennyi kórokozó telepszik meg a használati tárgyainkon. Egy szimpla bevásárlás során, az aprópénzen, bankjegyeken, kilincseken, bevásárlókocsikon, a hűtővitrinek fogóján, - hemzseghetnek a vírusok, baktériumok – s kezünkre átkerülve elég, ha megdörzsöljük a szemünket, vagy megfogjuk a megevésre szánt kiflinket – már be is juttattuk szervezetünkbe a fertőző kórokozókat. (Persze a közvetlen cseppfertőzéssel szemben már nehezebb a dolgunk – ha a közelünkben köhögnek, vagy „ránk tüsszögnek”, a levegőbe zúduló apró nyálcseppecskéket nehezen tudjuk kikerülni.) Ha nincs módunk kezet mosni – vigyünk magunkkal nedves törlőkendőt.
  9.  ÖLTÖZKÖDJÜNK MEGFELELŐEN! A megfázást közvetlenül nem a hideg okozza, hanem a hideg hatására hirtelen legyengült immunrendszer nem képes védekezni a kórokozók ellen. Ezért mindig az időjárási viszonyoknak megfelelően – rétegesen – öltözzünk fel, és különösen ügyeljünk a lábaink és a fejünk védelmére.

2016/11/14

VIGYÁZZ MIT GONDOLSZ MAGADRÓL!


Hiszed, vagy sem – elcsépelt frázisnak hallatszik vagy sem: de a gondolataidnak óriási ereje van! 
Lényegében az vagy, amit gondolsz magadról! 
Testi-lelki jólétedet, közérzetedet, kapcsolataidat – az egész életedet befolyásolhatja, éppen miként vélekedsz magadról.

Belső vívódások

Belső párbeszédeink hatással vannak cselekedeteinkre – tudatalattink képes számtalan egyidejű információt feldolgozni, majd mintegy „beprogramozni” életünket örömre, vagy bánatra, sikerre vagy kudarcra. 
Mi pedig ennek megfelelően szavakba öntjük az éppen aktuális állapotunkat – de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen jelzőkkel illetjük pillanatnyi élethelyzetünket.

Épít, vagy rombol

Igen. Minden gondolat, és minden kimondott szó - képes megváltoztatni az életed. Képes arra, hogy kirángasson a legmélyebb gödörből, éppúgy ahogy képes lerombolni mindazt, amit addig felépítettél.

Hogyan építhetsz?

Gondolj magadra szeretettel! Beszélj magadról elismeréssel! Hidd és gondold, hogy Te bármire képes vagy, változtasd meg a gondolataidat, változtasd meg a szavaidat – és megváltozik az életed is!

Néhány példa


Amit most gondolsz
Amit gondolnod kell helyette
„Mindig csak a gondok – teljesen belefásultam”
„ Szeretem az új kihívásokat”
„Képtelen vagyok rá!”
„Megpróbálom, érzem sikerülni fog”
„Nem akarok változást”
„A változás jó – izgalmas, nekem való”
„Ilyen testalkattal esélyem sincs”
„Egyedi vagyok, és különleges…”
„Nem tudom elengedni! Nem hagyhat el! Ő csak az enyém!”
„ Nem érdemli meg, hogy belebetegedjek a hiányába. Erős vagyok, és képes vagyok túllépni a hiányán!”
„Nekem soha nem lesz annyi pénzem, hogy elmenjek nyaralni”
„ Dolgozom – és képes vagyok annyit félretenni, hogy lelkiismeret furdalás nélkül nyaralásra költsem”

2016/11/13

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Bontsd le a falakat! 2016/044



Falak. 
Magasak, vastagok, áttörhetetlenek – megvédenek a külvilág támadásaitól, elrejtenek a rosszakaróid elől, biztonságot nyújtanak mindig minden körülmények között. 
Te emelted őket magad köré – mert védtelennek, és sebezhetőnek érezted magad nélkülük… 
Nézz most körül! 
Mit látsz? 
Igen. 
Falakat. 
Lehet, hogy a külvilág zaja, és romlottsága nem hatol át rajtuk – de egy biztos: TE sem látsz ki mögülük. 
Úgy telnek a napjaid, hogy nem élvezed mindazt a szépséget, ami a falakon túl létezik. 
Mert létezik… 
Csak nyitott szemmel kell járnod, és hinned, bíznod, és szeretned kell - hinned az emberek jóságában, bíznod önmagadban, és szeretned az életet...
Mert, ha erre képes vagy, akkor nem lesz többé szükséged a falaidra… 
Nem lesz szükséged, mert azzal, hogy önmagadat átalakítod, egyben változtatsz a sorsodon is … 
Bontsd le a falakat, és részesülj Te is mindabban a csodában, amit tartalmas életnek hívnak !

2016/11/12

TUDOD MIÉRT VAN A GRÁNÁTALMÁNAK HATALMA?





Gránátalma. 
Egy gyümölcs, amelynek egy átlagos méretű darabja is 600 darab ízletes magot rejt. 
Ízletes és egészséges magokat. 
Bogyós gyümölcs, ami 3-4 méter magas fán növekszik – főként a trópusi és mérsékelt éghajlati öv klímáját kedveli. Őshazája Kis és Közép-Ázsia – már évezredekkel ezelőtt is termesztették. Kemény és vastag héja miatt könnyen szállítható - Spanyolországból, Törökországból, Izraelből, Iránból, Tunéziából, Egyiptomból és Peruból érkezik hozzánk belőle.


A gránátalmának- akár frissen, akár lé formájában fogyasszuk - hatalma van – méghozzá egészségvédő, gyógyító hatalma, amelyet mindenképpen érdemes kihasználnunk.
Miért? 
Lássuk csak!



Élettani hatásai:
  • alacsony kalóriatartalma miatt kiválóan alkalmas a fogyókúrás étrend alapanyagai közé
  • magas rosttartalmának köszönhetően méregtelenítő, zsírégető, emésztést segítő hatással bír
  •  fokozza az anyagcserét
  • a gránátalma levének rendszeres fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint,
  • megakadályozza a szabad gyökök kialakulását, és az oxidatív stressz károsító hatását is csökkenti
  • meggátolja az angiotenzin-konvertáló enzim működését – ezáltal csökkenti a vérnyomást
  • baktériumölő hatású
  • gátolja a vírusfertőzések kialakulását
  • magas vitamin-, (C-, és K-vitamin) tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, fokozza a vas felszívódását
  •  sokféle ásványi anyagot tartalmaz: kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas
  • gyorsítja a sebgyógyulást
  • rákmegelőző: polifenoljai (tannin, kvercetin, antociánok) erős antioxidánsok – amelyek segítik az egészséges sejtek túlélését, gátolják a tumorok növekedését, és megakadályozzák az áttétek képződését
  • gyulladáscsökkentő hatású
  • hatékonyan segít prosztatarák, prosztata megnagyobbodás, cukorbetegség, lymphoma, nátha, oxidatív stressz, érelmeszesedés, koszorúér betegségek, vesebetegségek esetén
  • fitoösztrogén-tartalma miatt csökkenti a változókori panaszokat - már egy fél gránátalma is jótékony hormonpótló hatással bír – csak mellékhatások nélkül
  • meggátolja a bőr korai öregedését
  • csökkenti a reumás panaszokat azáltal, hogy csökkenti a gyulladást


A gránátalma magjait, vékony gyümölcshúsát, és levét fogyasszuk – amelynek friss rózsára emlékeztető illata, és édesen-savanykás íze van, ami a gyümölcs érettségétől függően változó. Ehetjük nyersen, salátának, készíthetünk belőle frissítő italt, koktélt, szirupot, szószt, mártást (közel-keleti, indiai, és kínai konyha gyakori alapanyaga). A friss gránátalma magokat felhasználhatjuk még müzlibe, joghurtba, krémtúróba keverve.

Fogyassz belőle nap, mint nap – őrizd meg az egészségedet, előzd meg a betegségeket, vagy gyógyítsd magad a természet erejével. Mert a gránátalmának HATALMA van! Használd ki Te is!





2016/11/08

PAPRIKOLÓGIA - 3.rész A paprika felhasználása, receptek

Mostmár tudjuk mi van benne, miért érdemes minél többet fogyasztani belőle, jöhetnek a receptek!


Felhasználási lehetőségek

Alkalmazási területe igen széleskörű és sokoldalú.
  • nyersen: saláta alapanyag, tölthető krémekkel
  • használható fűszeres krémek alapanyagaként, kenyérre kenve, ízesítőként is (levesekbe, pörköltekbe, gulyásba)
  •  savanyítható, önmagában vagy káposztával töltve
  •   csalamádé összetevője
  •  szárítható – fűszerpaprika-őrlemény készíthető egyes fajtáiból
  • főzhető – lecsónak, töltött paprikának

 A következő receptek a paprika megszokottól eltérő felhasználását hivatottak bemutatni. Érdemes kipróbálni őket – sok-sok ízzel gazdagíthatjuk újdonságra éhes gyomrunkat


RECEPTEK





PAPRIKAKRÉM-LEVES
Hozzávalók:2 kg sárga paprika, 40 dkg zellerszár, 5 fej gyöngyhagyma, 8 gerezd fokhagyma, 1 db csípős paprika, egy evőkanál édes köménymag, olaj, só

A fokhagymát és a gyöngyhagymákat nagyobb darabokra, a kicsumázott édes paprikát kis kockákra, a zeller szárát csíkokra vágjuk. Egy lábasban négy evőkanál forró olajon pirítjuk egy kicsit a zöldségeket, majd felöntjük fél liter vízzel, sózzuk, és lassú tűzön fél órát főzzük. Ezután kihűtjük és levével együtt összeturmixoljuk. Utána sózzuk, majd a krémet hűtőbe tesszük 2-3 órára. Kis leveses csészébe tálaljuk, tetejét meg lehet hinteni édeskömény magjaival és finomra vágott csípős paprikával. Pirítóst is adhatunk mellé.

SÜLT TÖLTÖTT PAPRIKA
Hozzávalók: 1 kg darált sertéshús, só, tabasco-szósz, 4 nagy paradicsom felkockázva,10 töltenivaló paprika,3 tojás, 1 zsenge cukkini feldarabolva

A paprikát kicsumázzuk, a húst a sóval, a többi hozzávalóval elkeverjük, és a paprikákba töltjük. Tepsibe sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben megsütjük, a végén a reszelt sajtot rápirítjuk.


KÖRET PAPRIKÁBÓL
Hozzávalók: 1kg húsos zöld és pirospaprika ,3 nagy vöröshagyma 2 evőkanál olíva olaj, 2 dl vörösbor, só, törött bors, 3 fokhagyma gerezd

A hagymát és a paprikát egyforma nagyságúra vágjuk. Az olajon fedő alatt üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a paprikát, sózzuk, borsozzuk, a zúzott fokhagymával ízesítjük, és a borral felöntve puhára pároljuk. A végén zsírjára sütjük. Sült húsok finom körete.




RÁNTOTT PAPRIKA
Hozzávalók:5 vastaghúsú paprika, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, 1 pohár tejföl, 2 kemény tojás sárgája, 2 kávéskanál mustár, csipet só,  édesítő, főtt rizs

A tojássárgáját villával szétnyomjuk, összekeverjük a mustárral, sóval, édesítővel, és a tejföllel. A rizst megfőzzük. A zöldpaprikákat karikára vágjuk, és kipanírozzuk, mint a húst. Olajban kisütjük, a főtt rizzsel, és az elkészített tartár-mártással körítve fogyasztjuk.


HÚSSAL RAKOTT PAPRIKA

Hozzávalók: 1 kg csirkemell filé felszelve kiklopfolva ,5 paprika, 12 szelet bacon ,8 szelet sonka, 2 hegyes erős paprika,  5 szál újhagyma,  30 dkg reszelt sajt,  3 evőkanál mustár,  2 kaliforniai paprika, só,  őrölt fehér bors,  étolaj , 6 dl tejföl

A paprikákat és az újhagymát szeletekre vágjuk. A kiklopfolt csirkemellet sóval és fehér borssal megszórjuk. A hússzeleteket kiolajozott tepsibe rakjuk és megkenjük mustárral.  Erre teszünk bacont, paprika /sárga, kaliforniai és csípős/, valamint újhagyma szeleteket. Betakarjuk 1-1 szelet sonkával, megkenjük tejföllel és a végén megszórjuk reszelt sajttal.  Az egészet előmelegített sütőben szép pirosra sütjük .

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!




2016/11/06

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Ne félj hibázni! 2016/043



Tökéletességre vágysz? 
Szeretnél mindenben az első, a legjobb, az utolérhetetlen, a legkiemelkedőbb lenni? 
Nos, akkor nem irigyellek… 
Folyamatos tépelődés lehet az életed – folyamatos aggodalom, és szorongás. Mert tökéletes ember nincs… 
Nem is volt, és nem is lesz… 
Ami nem baj… 
Hiszen a tökéletlenségeink azok, amelyek egyedivé, és megismételhetetlenné tesznek bennünket. 
Tudom: kellemetlen érzés hibázni. 
Kellemetlen, de szükséges ahhoz, hogy fejlődhess. 
Sokkal inkább kövess el hibákat, semmint a kudarctól való félelmedben ne merj belevágni semmibe. 
Ne félj hibázni! 
Ne félj néha elbukni! 
Hisz minden egyes bukás azt bizonyítja, hogy képes vagy harcolni az álmaidért!