2015/09/20

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Itt, és most!


Itt és most. 
Csak ez számít, semmi más. 
Sokat rágódsz a múlton?
Mi történt, miért történt, mit kellett volna tenned? Hidd el – nincs értelme. Minden perc, amit azzal töltesz, hogy a múlt eseményeit felidézd – a jelenedből lop el értékes és soha vissza nem térő pillanatokat. 
Sokat agyalsz a jövőn? 
Az nem baj, ha tervezel – csak akkor van baj, ha sokat hezitálsz: lépj, vagy várj még? 
Vannak álmaid, amelyek megvalósításra várnak? 
Vágj bele azonnal! 
Ne várj! 
Ne várj az alkalmas pillanatra – hidd el, olyan úgysincs. 
Tedd meg most! 
Elutasítnak? Sorra kapod a pofonokat? 
Ne hagyd magad! 
Ha valóban szeretnél, valamit harcolj érte! 
Itt és most! 
Mert a boldog élet eléréséhez csak ez kell, semmi más!


2015/09/19

VAN EGY PERCED? Szösszeneteim: FLEGMASÁG


-    -  Te még mindig nem nősültél meg? – veregette vállon rég nem látott ismerősét Zsolt, majd betette a csurig rakott bevásárlótáskákat a kocsi csomagtartójába.
-      -   Nem… Eddig még nem… - habogta zavartan Ádám.
-         - Akkor még mindig anyádékkal élsz? – ingatta a fejét rosszallóan Zsolt – Nem lehet könnyű életed…
-        -  A szüleim 3 éve meghaltak…
-        -  Sajnálom, nem tudtam… Részvétem… Akkor meg éppen itt lenne az ideje, hogy találj valakit magad mellé… Aki tud főzni, mosni, takarítani, befőttet elrakni, gyereket szülni, hogy ne halljon ki a családfád… Mert ugyebár a nők AZON kívül csak erre valók…- nevetett fel Zsolt a saját elmésségén, de Ádám rezzenéstelen arccal fogadta.
-         - Van szerelmem… De ÉN segítek neki mindenben – egyenrangú felekként viselkedünk…
    Zsolt szörnyülködve nézett ismerősére:
-         - Na, én nem tenném! Még hogy egy nő egyenrangú fél legyen! Meghibbantál? Az én asszonyom csak a fal mentén közlekedhet, és ott is csak a repedésekben, amikor én otthon vagyok! – kacsintott.
-        -  Zsolt! Voltál már a tisztítóban a ruhámért? Vettél tápszert, és pelenkát a gyerekednek? Mit ácsorogsz itt, mint egy faszent! Még a vacsorát is el kell készítened, Zsoltikát is meg kell fürdetned! Indulj már az Isten szerelmére! Mire hazaérek a kozmetikustól terített asztal várjon! – lépett oda hozzájuk egy testes nő, arca kipirosodott a méregtől. – Lódulj már, mire vársz? Tapsra?
Zsolt gyorsan kezet fogott barátjával, majd egy „Igen Drágám” után beszállt az autóba, és elviharzott. 
A nő az ellenkező irányba indult el.
Ádám mosolyogva nézett Zsolt után:

-         Még hogy a fal mellett, és ott is a repedésben... – nevetése sokáig hullámzott a parkolóház ürességében.

2015/09/17

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK: LÉGY AKTÍV!


Aktívnak lenni – a legjobb dolog a világon. Sokan ezt csak akkor képesek belátni, ha valamilyen oknál fogva kényszerpihenőre kényszerülnek, és ki sem mozdulhatnak a szoba, vagy az ágy rabságából (nem kell tragikus dolgokra gondolni: elég egy rossz mozdulat, és egy kéretlen törés – és máris garantált a 6 hétnyi passzivitás). Aktívnak lenni – sorsunk alakításában szintén létkérdés, hiszen nem mindegy, hogy hagyod magad sodortatni az árral, vagy határozott karcsapásokkal, bátorsággal és hittel magad alakítod, amit alakítani lehetséges…




Választhatok az állandó aktivitás és boldogság, vagy a befelé forduló passzivitás és szomorúság között. Vagy megbolondulhatok a kettő között ide-oda csapódva.
Sylvia Plath

A türelem nem egy passzív dolog, ellenkezőleg, az aktivitást jelenti, valójában az erőfeszítéseink összpontosításáról van szó.
Edward Bulwer-Lytton

Bármilyen aktivitás kreatívvá válik, amint az, aki csinálja, törődni fog azzal, hogy jól vagy jobban csinálja.
John Hoyer Updike

Boldog embertől boldogsága okát tudakolni olyasmi, mintha az ember kilencven esztendős aggastyántól akarná hallani a hosszú élet titkát. Nem tudja. Mégis, ha sarokba szorítanak, valahogy ilyesmit mondanék: "A barátság és a szerelem állandó jelenléte és a hatalomvágy, a kapaszkodás és a pénzszerzés ingerének állandó távolléte már maga is boldogság. Jelentős segítséget ad a boldogsághoz a fontos, vagy fontosnak képzelt tevékenység. Mindegy, akár testi vagy szellemi aktivitásról van szó. Nehéz depressziót érezni, ha az ember kertjében rózsafákat ültet vagy éppen verset ír. És mindez akkor is aktivitást jelent, ha passzív formában jelentkezik - vagyis, ha az ember zenét hallgat, könyvet olvas, figyeli a természetet, festményekben gyönyörködik. Akármerre indulok, egy-egy nagy lépést teszek mérföldes, mesebeli csizmában a boldogság felé."
Faludy György

Nincs út a férfiúsághoz. A férfiúság az út. Tehát: nevezd meg a sebet! Érezd és sirasd meg! Keresd az apa látványát! Ez nem passzivitás, ez aktivitás. Vállald egészen a felelősséget az életedért és a tetteidért! Ne panaszkodj, ne bújj el szemérmességedben, ne várj meleg érzelmekre vagy csodákra! Cselekedj, mintha! Indulj az útra! Kockáztass valamit!
Richard Rohr

Nem hiszem, hogy a kövek érdekesek lennének Isten számára - mondtam - Azok csak fekszenek a földön, és erodálódnak.
- Csak azért gondolod így, mert nem látod azt a hatalmas mozgolódást, ami a molekulák szintjén, vagy az alatt játszódik. És korlátoz a saját időfelfogásod is. Ha az egész életed során egy követ nézel, akkor se látsz rajta változást. De ha Isten lennél, és 15 millió év olyan lenne számodra, akár egy másodperc, a kő bizony rengeteg aktivitást mutatna. Csökkenne, növekedne, anyagot cserélne a környezetével. A molekulái körbeutaznák az Univerzumot, és olyan folyamatokban vennének részt, amiket el sem tudsz képzelni. Ezzel szemben az Univerzum szemszögéből egy szempillantásnál is kevesebb ideig maradnak sajátos elrendezésükben az embereket alkotó molekulák.
Scott Adams

Széles körben elterjedt az az elképzelés, hogy a szerelem sorsszerű, erőszakos esemény, mely váratlanul érkezik, ezért csak passzív várakozással közelíthetünk felé. A szerelemre várni végzetes hiba, mert ezáltal várakozó álláspontra helyezzük saját magunkat és életünket. A szerelem azonban nem passzivitásban esik meg, mivel a szerelem aktivitás. És ha aktivitás, akkor cselekvés vagy magatartás, amely megtanulható.
Peter Lauster

A vizek aggasztó szennyeződése, a lassanként növekvő radioaktivitás és a genocid tendenciákat életre hívó túlnépesedés homályos veszélye már széltében elterjedt - habár nem mindenütt tudatossá vált - félelemhez vezetett; az emberek azért szeretik a lármát, mert ezeket a jelenségeket nem engedi szóhoz jutni.
Carl Gustav Jung


Az iskola, az a ruhatár, ahová gyermekeinket elhelyezzük, hogy fegyelmezett, erkölcsös, munkára motivált felnőttként kapjuk majd egyszer vissza, azt hiszi, hogy neki az a dolga, hogy a kis fejekbe minél több információt töltsön. Mivel ezt a mechanikus folyamatot a gyermekek kezdeményezőképessége, természetes aktivitása igencsak akadályozza, ezért a legtöbb iskola amolyan fegyelmező intézménnyé is alakult, ahol a kívánt célt, ha kell, erőszakkal is elérik. Pedig az iskolának afféle gyermek-"törzsnek" kéne lennie, kisebb-nagyobb bandákkal, ahol jó lenni, ahol mindenkit szeretnek, segítenek, ahol a gyermek, ha szükséges, érzelmi támaszt és vigaszt kap. Mellesleg persze tanulhatna is valamit, de ha egy tizenéves igazán meg akar valamit tanulni, azt rendszerint sokkal gyorsabban teszi, mint azt az iskola képzeli.
Csányi Vilmos

Az agynak lázasan kellene dolgoznia, nem pedig lusta tunyaságba süllyednie. Az elme aktivitása olyan érdekfeszítő, olyan stimuláló! A kicsiny, szürke agysejtek foglalkoztatása a szellemi élvezet forrása. Bennük és csakis bennük bízhatunk, hogy a ködön át az igazsághoz vezetnek el bennünket.
Agatha Christie

Álmodni azt jelenti, hogy mindig elégedetlenek vagyunk, de nem szeszélyből vagy közönséges méltatlankodás miatt. Ez annak az embernek az elégedetlensége, aki egy jobb világot keres, és nem elégszik meg azzal, amit már elért. Ez annak az embernek az egészséges becsvágya, aki a jövőben a fejlődés lehetőségét látja, és szeretne benne aktívan közreműködni. Ez a többre és jobbra törekvés, önmagunkért és másokért, a máért és a holnapért. Az emberek néha összetévesztik az álmodni tudást az álmodozással, amikor az elme és az érzelmek összevissza csaponganak, és inkább kerülik a valóságot, mint hogy változtassanak rajta.
Delia Steinberg Guzmán

Nem üres bábuk vagyunk, amik attól függően dőlnek a boldogság vagy a boldogtalanság irányába, hogy honnan fúj a szél. Aktívan közrejátszunk abban, hogy milyen helyzetben találjuk magunkat, és abban is, ahogy reagálunk az adott helyzetre. Egy közmondás szerint nem az számít, hogy mit hoz eléd az élet, hanem az, hogy te mit hozol az élet elé.
Richard Layard

Az örömöt éppúgy állandóan, aktívan kell termelni, mint a fényt! Különben kialszik, s a sötétségbe beosonnak hozzád az éjszaka lényei: a csüggedés, a félelem és a meddő aggodalmaskodás.
Szepes Mária

Ma már tudom, hogy a fejlődés fájdalommal és a komfortzóna elhagyásával jár, és hogy a félelem nem valami rossz dolog, hanem az erőforrásaim aktiválásához szükséges érzelem.
Kádár Annamária

Amikor két ember beszél, nemcsak a testük és aurájuk kerül egymással harmóniába, hanem az ún. motoros mimikri hatása is működik. Ha mosolygó vagy fintorgó arcot látunk, visszamosolygunk vagy visszafintorgunk, igaz, csak olyan rövid ideig tartó izomaktivitással, amit csak elektromos szenzorokkal lehet érzékelni. Ha kalapáccsal ráütök az ujjamra, a legtöbb ember, aki ezt látja, elfintorodik: az én érzelmi állapotomat tükrözik. Ezt nevezik empátiának. Egymás érzelmeit utánozzuk, így fejezünk ki együttérzést, törődést és alapvetőbb szinten így kommunikálunk egymással.
Malcolm Gladwell

Csüggedt pillanataiban kellett neki a könyv különös hatalma, amely mellesleg világrészek és évszázadok kapuit nyitotta tágra, mellesleg a humor mérhetetlen komolyságával és félisteni bátorságával állt az ember mellé, lényegében pedig nem jóakaratot és vigasztalást nyújtott, hanem erőt adott; szilárd, rádióaktív magja cselekvő szakadatlansággal sugározta a titkot: hogy az élet mégis nagyszabású dolog.
Ottlik Géza

Az introvertált emberek agya természettől fogva igen aktív, míg az extrovertáltaknak külső ingerekre van szükségük.
Douwe Draaisma
Az embernek aktívnak kell lennie, annak érdekében, hogy legyőzhesse kétségeit és a tehetetlenség érzését (...). Ez a cselekvési láz nem a lelkierőnek és az önbizalomnak az eredménye; ez a szorongásból való kétségbeesett menekülés.
Erich Fromm


A könyv mindenhova elkísér, lapjairól régen elporladt gondolkozók szólnak hozzánk. Türelmes is, mert ha küszködünk a megértéssel, a nehéz részeket újra meg újra átolvashatjuk, és sohasem hánytorgatja föl a tévedéseinket. A könyv kulcsfontosságú a világ megértéséhez, nélküle nem lehetnénk aktív tagjai egy demokratikus társadalomnak.
Carl Sagan

Boldog embertől boldogsága okát tudakolni olyasmi, mintha az ember kilencven esztendős aggastyántól akarná hallani a hosszú élet titkát. Nem tudja. Mégis, ha sarokba szorítanak, valahogy ilyesmit mondanék: "A barátság és a szerelem állandó jelenléte és a hatalomvágy, a kapaszkodás és a pénzszerzés ingerének állandó távolléte már maga is boldogság. Jelentős segítséget ad a boldogsághoz a fontos, vagy fontosnak képzelt tevékenység. Mindegy, akár testi vagy szellemi aktivitásról van szó. Nehéz depressziót érezni, ha az ember kertjében rózsafákat ültet vagy éppen verset ír. És mindez akkor is aktivitást jelent, ha passzív formában jelentkezik - vagyis, ha az ember zenét hallgat, könyvet olvas, figyeli a természetet, festményekben gyönyörködik. Akármerre indulok, egy-egy nagy lépést teszek mérföldes, mesebeli csizmában a boldogság felé."
Faludy György

A mai világban senki nem várhatja el senkitől, hogy átvállalja és megoldja a problémáit. Minden egyes embernek feladata és felelőssége, hogy a földlakók egész közösségét jó irányba vezesse. Ez önmagában is elég nagy terhet jelent a mindennapi életben. A jókívánságok nem elegendőek az eredményekhez, aktívan kell dolgoznia mindenkinek.

Tendzin Gjaco

2015/09/15

SEGÍTSÉG! VÁLOGAT A GYEREK!


Az iskolai menzák megreformálása kiváló kezdeményezés: hiszen hivatalosan is gondoskodnak arról, hogy a tanulók valóban csak egészséges és tápláló ételeket egyenek – só, és cukor-szegény változatban. Az már más kérdés, hogy az egyébként is válogatós gyerkőcök folyton-folyvást hoppon maradnak: és bizony az éhségtől kopogó szemekkel esnek be esténként az ajtón rávetve magukat mindenre, ami ehető, és mellesleg, ha nem vigyázunk – egészségtelen. Mert a mi felelősségünk : mi az, ami az éhes pocakokba kerül: cukros, zsíros, sós ételek, vagy…
Vagy?
Segítség! Válogat a gyerek – mit készítsek neki, amit szeret, és mégis egészséges? – teszed fel most a kérdést, és máris kapod a válaszokat.

EGÉSZSÉGES ÉTELEK KICSIKNEK (ÉS NAGYOBBAKNAK EGYARÉNT)


BORSÓKRÉMLEVES TÚRÓGALUSKÁVAL
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 60 dkg tisztított zöldborsó, 5 dkg liszt, 5 dl tej, cukorízlés szerint, a galuskához: 30 dkg túró, 2 tojás, 10 dkg búzadara, 1 evőkanál vágott kapor

A túrót elkeverjük a tojással, csipetnyi sóval, a búzadarával, a kaporral, és sós, lobogva forró vízbe galuskát szaggatunk belőle, és 5-6 percig főzzük. A vajon, kevés víz aláöntésével megpároljuk a zöldborsót. Amikor majdnem puha, sózzuk, borsozzuk, majd felengedjük 2 liter vízzel, felforraljuk. A lisztet simára keverjük a tejjel, és amikor a lé forr, besűrítjük vele. amikor a borsó megpuhult botmixerrel pürésítjük, majd beletesszük az előre kifőzött túrógaluskákat.

GOMBÁS RAKOTT ZÖLDBAB
Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 40 dkg gomba, 10 főtt tojás, 6 dl tejföl, 30 dkg reszelt sajt, 3 evőkanál liszt, vaj, bors, só

A zöldbabot tisztítjuk, sós vízben puhára főzzük és lecsepegtetjük. A gombát szeleteljük, majd vajban, fedő alatt puhára pároljuk, közben sóval, borssal fűszerezzük. Tűzálló tálat kikenünk vajjal, a bab harmadát belesimítjuk, 3 tojást rákarikázunk és rátesszük a gomba felét. Sózzuk, borsozzuk. A tejfölt kikeverjük a liszttel, a sajttal és harmadát a tálba öntjük. A rétegezést így folytatjuk, majd a legfelső babra öntjük a megmaradt mártást. Vajdarabkákatmorzsolunk a tetejére és előmelegített sütőben, pirosra sütjük.


SPENÓTKOSARAK
Hozzávalók: 50 dkg friss spenót, 3 egész tojás, 2 pohár natúr joghurt, 1 csokor petrezselyemzöld, 15 dkg feta sajt, 5 dkg reszelt parmezán, 1 csomag leveles tészta, 4 gerezd fokhagyma, őrölt rozmaring, bors, szerecsendió, só

A leveles tésztát felengedjük, ez alatt elkészítjük a tölteléket. A megtisztított spenótot megtisztítjuk, leforrázzuk, a petrezselymet felaprítjuk majd a zúzott fokhagymával, a tojással, a sajttal, és a fűszerekkel botmixerrel összedolgozzuk. A leveles tésztát 2-3 mm vékonyságúra kinyújtjuk, kis tortaformákkal kiszúrunk belőle akkora körlapokat, hogy kibélelhessünk vele kis kosárformákat. Ezekbe a tésztakosárkákban arányosan elosztjuk a tölteléket, majd előmelegített sütőben készre sütjük.

KARALÁBÉFASIRT
Hozzávalók: 4 nagyobb karalábé, 2 tojás , 4  evőkanál liszt, só, őrölt bors, 3 evőkanál olivaolaj

A megtisztított karalábét finomra reszeljük. Tálba tesszük, ráütjük a tojást, és annyi liszttel keverjük össze, hogy galuskasűrűségű tésztát kapjunk. Sóval és borssal erősen megfűszerezzük. Serpenyőben evőkanállal adagolva elsimítjuk, és a lepénykék mindkét oldalát ropogósra sütjük.
Fokhagymás-petrezselymes tejföllel vagy tartármártással tálaljuk.


PADLIZSÁNOS RAKOTT PULYKA
Hozzávalók: 50 dkg pulyka mell filé, 5 db paradicsom, 60 dkg padlizsán, 5 gerezd fokhagyma, 20 dkg mozzarella sajt, egy csokor bazsalikom, ketchup, só, őrölt bors,2 evőkanál olaj

A húst ledaráljuk, majd elkeverjük a ketchuppal, az összetört fokhagymával, a sóval és az őrölt borssal. A paradicsomot, a padlizsánt és a sajtot felszeleteljük vékony csíkokra. Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, és beletesszük a paradicsomot, padlizsánt, sajtot majd a húsos keveréket, és minden réteg közé bazsalikomot szórunk. A legtetejére paradicsomot és sajtot tegyünk, majd előmelegített sütőben megsütjük.



ÉDES ALMASALÁTA
Hozzávalók: 2 kg alma,  édesítőszer, 2 marék mazsola, 2 marék dió, fahéj, vanília.

Az almát meghámozzuk, felszeleteljük. Kevés vízzel és a többi hozzávalókkal addig főzzük lassú tűzön, amíg majdnem szétfő. hidegen fogyasztjuk.

ALMÁS VAGDALT
Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 2 szikkadt zsemle, 3 jonatán alma, 1 fej vöröshagyma, 2 tojás, zsemlemorzsa, só, fehér bors, curry, olaj

A meghámozott almákat lereszeljük, és a beáztatott majd kinyomkodott zsemlével, a darált hússal a tojással és a fűszerekkel összegyúrjuk. Fasírtokat formálunk belőle, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük.
Burgonyapüré és céklasaláta illik hozzá.

SÁRGARÉPÁS DARA
Hozzávalók: 50 dkg reszelt sárgarépa, 35 dkg reszelt alma, 3 evőkanál búzadara, 3evőkanál olaj, 1 csésze víz, só, cukor, kevés őrölt szerecsendió.

Az összes hozzávalót elkeverjük, s lefedett lábosban főni tesszük. Addig főzzük, amíg a dara teljesen megpuhul. Szükség esetén pótoljuk a vizet.

DIÓS TÚRÓKRÉM
Hozzávalók:25 dkg tehéntúró,1 pohár joghurt,3-4 evőkanál tej, 2-3 evőkanál őrölt dió, folyékony édesítőszer

A túrót a joghurttal és a tejjel habosra keverjük. Hozzáadjuk a darált diót. Ízesíthetjük pár csepp édesítőszerrel. Önmagában is finom, de egy kis fahéjjal meghintve palacsinta töltésére is kiváló

KÖRTÉS EGYBESÜLT
Hozzávalók: 1 liter tej, 20 dkg búzadara, 5 tojás, 15 dkg cukor/vagy annak megfelelő édesítőszer, 5 dkg vaj, 1 citrom, 3 nagy körte, őrölt fahéj, a tepsihez kevés vaj és zsemlemorzsa,
A megszokott módon tejbegrízt főzünk-, langyosra hűtjük.. A tojás sárgákat a cukorral, a vajjal, a citrom reszelt héjával kikeverjük, majd összedolgozzuk a langyosra hűlt tejbedarával. A meghámozott, kisebb kockákra vágott körtéket összekeverjük a fahéjjal, és a tojásfehérjékből vert habbal együtt óvatosan beleforgatjuk a tejbedarába. Kivajazott, zsemlemorzsával beszórt formába töltjük a masszánkat, és megsütjük.


 JÓ ÉTVÁGYAT!



HETI ÍZPRÓBA: JOBBAN TESZED, HA MEGSZERETED A PADLIZSÁNT


Jobban teszed, ha megszereted! – mondta nemrég az egyik ismerősöm, aki 40 éves korában határozta el: levedli az egyhangúság rabláncait, és sorra kipróbálja a nemzetközi konyha remekeit, s nem elégszik meg a hazai – igaz, elismerten finom ételekkel. Ennek köszönhetően, ha nála vendégeskedünk - szerencsére nem a szenvedő fajtából, - de alanyai vagyunk konyhai próbálkozásainak.

A padlizsánt sokáig nem sokra tartottam – elképzelni sem tudtam, hogy sokan mit szeretnek ezen a semleges ízű - érett állapotban fénylően lilás, hosszúkás, zöldségfélén… Aztán sorra megkóstoltam a belőle elkészíthető ételeket - a görög muszakát, a francia ratatoulle-t, vagy a grillezett zöldségekből álló escavilada-t, vagy az egyre népszerűbb Romániában rendszeresen fogyasztott zakuszkát. Mondanom sem kell egyből megváltozott róla a véleményem.

Miért egészséges?

  • maga antioxidáns-tartalma segít a rákkeltő szabad-gyökök megsemmisítésében
  • magas rosttartalma segíti az emésztési folyamatokat, telít, megakadályozza a székrekedés kialakulásátalacsony kalória-tartalma miatt kiváló alapanyaga lehet a fogyókúrás, vagy cukorbeteg étrendnek
  • gyulladáscsökkentő vegyületei hatékonyan segítenek gyulladásos megbetegedéseknél
  • csökkenti a koleszterin-szintet, gátolja az érelmeszesedést
  •  görcsoldó
  •  csökkenti a gyomorsavtermelést,
  • májerősítő
  •  indiai természetgyógyászok az asztmásoknak és hörghurutban szenvedőknek javasolják fogyasztását.

Felhasználása

Sokféleképpen elkészíthető: előételnek, főételnek egyaránt -. natúron vagy különféle módon bundázva és zsiradékban kisütve. Kitűnő köretként is, de a padlizsán húsából változatos fűszerezett krémek, töltelékanyagok is varázsolhatóak. Egymagában és más zöldségnövényekkel társítva raguként egyaránt ízletes Jól illik hozzá a bazsalikom, a borsikafű (csombor), bors, oregánó, vöröshagyma, fokhagyma, zöldpetrezselyem.

Érdekességek
  • A padlizsán név az arab badinjan szóból származik, amely a perzsa badin-gan alakon keresztül a szanszkrit vatin-ganah kifejezésből ered. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, Erdélyben vinete vagy vinetta néven ismert.
  •  Bokra 40–100 cm magas, fásodó szára elágazik. A termés színe fajta szerint lehet fehér, sárga, lila, fekete; formája gömbszerű vagy hosszúkás.
  • Csak olyan padlizsánt érdemes vásárolni, amelynek héja fényesen csillogó, ha ujjunkkal megnyomjuk rugalmasan kemény, kocsánylevelei élénk zöldek. A legfinomabbak az 5– 8 cm átmérőjű darabok. Ha puha, héja matt és a levelei fonnyadtak, akkor vagy túlérett, vagy jó ideje leszedték – ilyenkor a magja már barnás, húsa rágós, íze pedig kesernyés. A friss padlizsánt is 4-5 napon belül el kell készíteni, hosszabb ideig nem nagyon tárolható.
  • A padlizsán elkészítése során a zöld levelét, kocsányos szárát mindig távolítsuk el, mert mérgező. Legtöbbször a héját nem kell eltávolítani, de ha a recept mégis ezt javasolná, akkor pár percre forró vízbe mártva könnyedén lehúzhatjuk.
  • A padlizsán enyhén kesernyés ízét megszüntethetjük, ha az elkészítés során a karikákat, darabokat jól besózzuk és 30-45 percre állni hagyjuk. A só elvonja a keserű levet, amit aztán könnyedén leönthetünk, papírtörlővel leitathatunk. Érdemes utána a padlizsánt leöblíteni, nehogy túl sós legyen majd az étel.
  • Ha a padlizsánt egészben sütjük, akkor sütés előtt több helyen szúrjuk meg villával, így jobban átsül.
  • A zöldfűszerek közül kiválóan harmonizál a kakukkfűvel, a bazsalikommal, a mentával, az oregánóval és petrezselyemmel, a hagyma, fokhagyma is nagy barátja. Jól társítható a paradicsommal, sajttal, sonkával, és bő joghurtban vagy olívaolajban is szívesen mártózik.

RECEPTEK

PADLIZSÁNKRÉM – az abbahagyhatatlan

Hozzávalók: 4-5 közepes fej padlizsán, 5 fej vöröshagyma, 8 gerezd fokhagyma citromlé, olaj, ecet, ízlés szerint, só, bors

A padlizsánokat sütés előtt a szára mellett kicsit megszurkáljuk, egyben megsütjük, a héjából kikaparjuk. Rozsdamentes vagy fakéssel felszeleteljük, és ahogy a tálba került, sót és padlizsánonként egy-egy evőkanál citromot öntünk rájuk, nehogy megbarnuljanak. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, és a padlizsánhoz keverjük. Megszórjuk kevés borssal, és annyi ecetet teszünk bele, hogy kicsit savanykás legyen, de ne kaparja a torkunkat. Végül az olajat lassanként hozzákeverjük, és jól elkeverjük..


PADLIZSÁN RÁNTVA- a pillanatok alatt elkészíthető

Hozzávalók: 2 db padlizsán, 1 tojás, 5 dk liszt, 10 dk zsemlemorzsa, a sütéshez olaj

A padlizsánt fél cm. vastag szeletekre vágjuk, sózzuk, 1 óra múlva leöblítjük, lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, forró zsírban sütjük.

MUSZAKA - a klasszikus választás


Hozzávalók: 5 padlizsán, só, 4 evőkanál olaj, 5 dkg vaj, 1 kg darált marhahús, 4 nagy paradicsom, 4 apróra vágott vöröshagyma, 1 mokkáskanál őrölt feketebors, 1 késhegynyi fahéj, 4-5 evőkanál besamelmártás, 10 dkg reszelt sajt, 5 tojás, 1 késhegynyi szerecsendiópor.

A padlizsánokat felszeleteljük, a szeletek mindkét oldalát besózzuk. Fél órát állni hagyjuk, lecsöpögtetjük, szárazra töröljük. Forró olajban kisütjük . A vajat, a marhahúst, az összevágott paradicsomot, a hagymát megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk a fahéjjal, jól összekeverjük, és gyenge tűzön megpároljuk. Ha szükséges, kevés vízzel meglocsoljuk. Kivajazunk egy jénai tálat. A húsos masszához hozzákeverjük a besamelmártás nagyobbik felét. A tűzálló edénybe, sorba lerakunk egy réteg padlizsánt, rá a húsos masszát, majd a reszelt sajtot. A rétegeket ismételjük. Felverjük a tojásokat, összekeverjük a szerecsendióval és a maradék besamelmártással és ráöntjük az ételre. Előmelegített sütőben háromnegyed óráig sütjük.


JÓ ÉTVÁGYAT!

2015/09/14

EXPRESSZ KAJÁK: ZÖLDBORSÓS TOJÁSLEPÉNY


Nem kell mindig húst enni! 
Hangzik a diétás jó tanács – és bizony igaza van. 
Szerencsére nagyon sok olyan étel van, ami finom, magas fehérje- és rosttartalommal bír – táplál, és telít, na és nagyon gyorsan elkészíthető. 

Ilyen a
ZÖLDBORSÓS SÜLT TOJÁSLEPÉNY is, egy újabb EXPRESSZ-KAJA, direkt azoknak, akik szeretik a hasukat, de nem kívánják a fél napjukat a konyhában tölteni.

Hozzávalók:1 kg zöldborsó, olivaolaj, 10 db tojás, só, bors, petrezselyemzöld


1.     A zöldborsót olívaolajon megpároljuk, ízlés szerint sózzuk.

2.     Egy edényben olivaolajat melegítünk, beletesszük az apróra vágott petrezselymet, borsót, kevés borssal meghintjük,

3.     majd szétterítjük egy tűzálló tálban, és ráöntjük a tojást.

4.     A tetejét gyengén megsózzuk.

5.     Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tojás megszilárdul. 

Jó étvágyat:)

2015/09/13

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: NE SZÉGYELLD, HA BOLDOG VAGY!





Nehéz az élet! 
Borzalmas a világ! 
Igazságtalan a sors! 
Balszerencsés csillagzat alatt tengődünk! – hallhatod nap, mint nap a környezetedben. Sokan panaszkodnak, sokan siránkoznak, nyafognak és nyavalyognak – belekeseredve a problémákba, belerokkanva a kilátástalanságba, beletörődve az állítólagos „végzetükbe”. 
Hallod ezeket a sirámokat, s lassacskán a Te zsigereidbe is beleivódik ez a lehúzó pesszimizmus, s ha nem vigyázol, beállsz a sorba – restellve saját elégedettségedet.
De valóban ennyire kilátástalan és eleve elrendeltetett minden?
Valóban igazságtalan a sors, és borzalmasan nehéz az élet? 
Vagy csak a szemüveg szürke, és torz amin keresztül az életet szemlélik?
Te ne vedd fel ezt a látásmódot – láss tisztán, és ne hagyd, hogy mások állítólagos „szenvedése” szerencsétlenné tegyen! 
Ne panaszkodj – inkább old meg a problémákat, ne csüggedj, inkább légy tettre kész és bátor. 
ÉS SOHA NE SZÉGYELLD, HOGY TE BOLDOG VAGY!!!