Az iskolai menzák
megreformálása kiváló kezdeményezés: hiszen hivatalosan is gondoskodnak arról,
hogy a tanulók valóban csak egészséges és tápláló ételeket egyenek – só, és
cukor-szegény változatban. Az már más kérdés, hogy az egyébként is válogatós
gyerkőcök folyton-folyvást hoppon maradnak: és bizony az éhségtől kopogó
szemekkel esnek be esténként az ajtón rávetve magukat mindenre, ami ehető, és
mellesleg, ha nem vigyázunk – egészségtelen. Mert a mi felelősségünk : mi az,
ami az éhes pocakokba kerül: cukros, zsíros, sós ételek, vagy…
Vagy?
Segítség! Válogat a
gyerek – mit készítsek neki, amit szeret, és mégis egészséges? – teszed fel
most a kérdést, és máris kapod a válaszokat.
EGÉSZSÉGES
ÉTELEK KICSIKNEK (ÉS NAGYOBBAKNAK EGYARÉNT)
BORSÓKRÉMLEVES
TÚRÓGALUSKÁVAL
Hozzávalók: 10 dkg vaj,
60 dkg tisztított zöldborsó, 5 dkg liszt, 5 dl tej, cukorízlés szerint, a galuskához:
30 dkg túró, 2 tojás, 10 dkg búzadara, 1 evőkanál vágott kapor
A túrót elkeverjük a
tojással, csipetnyi sóval, a búzadarával, a kaporral, és sós, lobogva forró
vízbe galuskát szaggatunk belőle, és 5-6 percig főzzük. A vajon, kevés víz aláöntésével
megpároljuk a zöldborsót. Amikor majdnem puha, sózzuk, borsozzuk, majd felengedjük
2 liter vízzel, felforraljuk. A lisztet simára keverjük a tejjel, és amikor a
lé forr, besűrítjük vele. amikor a borsó megpuhult botmixerrel pürésítjük, majd
beletesszük az előre kifőzött túrógaluskákat.
GOMBÁS RAKOTT ZÖLDBAB
Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 40 dkg gomba, 10 főtt
tojás, 6 dl tejföl, 30 dkg reszelt sajt, 3 evőkanál liszt, vaj, bors, só
A zöldbabot tisztítjuk, sós vízben puhára főzzük és
lecsepegtetjük. A gombát szeleteljük, majd vajban, fedő alatt puhára pároljuk,
közben sóval, borssal fűszerezzük. Tűzálló tálat kikenünk vajjal, a bab
harmadát belesimítjuk, 3 tojást rákarikázunk és rátesszük a gomba felét. Sózzuk,
borsozzuk. A tejfölt kikeverjük a liszttel, a sajttal és harmadát a tálba
öntjük. A rétegezést így folytatjuk, majd a legfelső babra öntjük a megmaradt
mártást. Vajdarabkákatmorzsolunk a tetejére és előmelegített sütőben,
pirosra sütjük.
SPENÓTKOSARAK
Hozzávalók: 50 dkg friss spenót, 3 egész tojás, 2
pohár natúr joghurt, 1 csokor petrezselyemzöld, 15 dkg feta sajt, 5 dkg reszelt
parmezán, 1 csomag leveles tészta, 4 gerezd fokhagyma, őrölt rozmaring, bors,
szerecsendió, só
A leveles tésztát felengedjük, ez alatt elkészítjük
a tölteléket. A megtisztított spenótot megtisztítjuk, leforrázzuk, a
petrezselymet felaprítjuk majd a zúzott fokhagymával, a tojással, a sajttal, és
a fűszerekkel botmixerrel összedolgozzuk. A leveles tésztát 2-3 mm vékonyságúra
kinyújtjuk, kis tortaformákkal kiszúrunk belőle akkora körlapokat, hogy
kibélelhessünk vele kis kosárformákat. Ezekbe a tésztakosárkákban arányosan
elosztjuk a tölteléket, majd előmelegített sütőben készre sütjük.
KARALÁBÉFASIRT
Hozzávalók:
4 nagyobb karalábé, 2 tojás , 4 evőkanál
liszt, só, őrölt bors, 3 evőkanál olivaolaj
A
megtisztított karalábét finomra reszeljük. Tálba tesszük, ráütjük a tojást, és
annyi liszttel keverjük össze, hogy galuskasűrűségű tésztát kapjunk. Sóval és
borssal erősen megfűszerezzük. Serpenyőben evőkanállal adagolva elsimítjuk, és
a lepénykék mindkét oldalát ropogósra sütjük.
Fokhagymás-petrezselymes
tejföllel vagy tartármártással tálaljuk.
PADLIZSÁNOS RAKOTT
PULYKA
Hozzávalók:
50 dkg pulyka mell filé, 5 db paradicsom, 60 dkg padlizsán, 5 gerezd fokhagyma,
20 dkg mozzarella sajt, egy csokor bazsalikom, ketchup, só, őrölt bors,2
evőkanál olaj
A
húst ledaráljuk, majd elkeverjük a ketchuppal, az összetört fokhagymával, a
sóval és az őrölt borssal. A paradicsomot, a padlizsánt és a sajtot
felszeleteljük vékony csíkokra. Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, és
beletesszük a paradicsomot, padlizsánt, sajtot majd a húsos keveréket, és
minden réteg közé bazsalikomot szórunk. A legtetejére paradicsomot és sajtot
tegyünk, majd előmelegített sütőben megsütjük.
ÉDES ALMASALÁTA
Hozzávalók: 2 kg alma, édesítőszer, 2 marék mazsola, 2 marék dió, fahéj, vanília.
Az almát meghámozzuk, felszeleteljük. Kevés vízzel és a többi
hozzávalókkal addig főzzük lassú tűzön, amíg majdnem szétfő. hidegen
fogyasztjuk.
ALMÁS
VAGDALT
Hozzávalók: 50 dkg
darált sertéshús, 2 szikkadt zsemle, 3 jonatán alma, 1 fej vöröshagyma, 2
tojás, zsemlemorzsa, só, fehér bors, curry, olaj
A meghámozott
almákat lereszeljük, és a beáztatott majd kinyomkodott zsemlével, a darált
hússal a tojással és a fűszerekkel összegyúrjuk. Fasírtokat formálunk belőle,
majd zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük.
Burgonyapüré és
céklasaláta illik hozzá.
SÁRGARÉPÁS DARA
Hozzávalók: 50
dkg reszelt sárgarépa, 35 dkg reszelt alma, 3 evőkanál búzadara, 3evőkanál olaj,
1 csésze víz, só, cukor, kevés őrölt szerecsendió.
Az összes
hozzávalót elkeverjük, s lefedett lábosban főni tesszük. Addig főzzük, amíg a
dara teljesen megpuhul. Szükség esetén pótoljuk a vizet.
DIÓS TÚRÓKRÉM
Hozzávalók:25
dkg tehéntúró,1 pohár joghurt,3-4 evőkanál tej, 2-3 evőkanál őrölt dió,
folyékony édesítőszer
A túrót a
joghurttal és a tejjel habosra keverjük. Hozzáadjuk a darált diót. Ízesíthetjük
pár csepp édesítőszerrel. Önmagában is finom, de egy kis fahéjjal meghintve
palacsinta töltésére is kiváló
KÖRTÉS EGYBESÜLT
Hozzávalók: 1 liter tej, 20 dkg búzadara, 5 tojás, 15 dkg cukor/vagy annak
megfelelő édesítőszer, 5 dkg vaj, 1 citrom, 3 nagy körte, őrölt fahéj, a
tepsihez kevés vaj és zsemlemorzsa,
A
megszokott módon tejbegrízt főzünk-, langyosra hűtjük.. A tojás sárgákat a
cukorral, a vajjal, a citrom reszelt héjával kikeverjük, majd összedolgozzuk a
langyosra hűlt tejbedarával. A meghámozott, kisebb kockákra vágott körtéket
összekeverjük a fahéjjal, és a tojásfehérjékből vert habbal együtt óvatosan
beleforgatjuk a tejbedarába. Kivajazott, zsemlemorzsával beszórt formába
töltjük a masszánkat, és megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése