2015/09/15

SEGÍTSÉG! VÁLOGAT A GYEREK!


Az iskolai menzák megreformálása kiváló kezdeményezés: hiszen hivatalosan is gondoskodnak arról, hogy a tanulók valóban csak egészséges és tápláló ételeket egyenek – só, és cukor-szegény változatban. Az már más kérdés, hogy az egyébként is válogatós gyerkőcök folyton-folyvást hoppon maradnak: és bizony az éhségtől kopogó szemekkel esnek be esténként az ajtón rávetve magukat mindenre, ami ehető, és mellesleg, ha nem vigyázunk – egészségtelen. Mert a mi felelősségünk : mi az, ami az éhes pocakokba kerül: cukros, zsíros, sós ételek, vagy…
Vagy?
Segítség! Válogat a gyerek – mit készítsek neki, amit szeret, és mégis egészséges? – teszed fel most a kérdést, és máris kapod a válaszokat.

EGÉSZSÉGES ÉTELEK KICSIKNEK (ÉS NAGYOBBAKNAK EGYARÉNT)


BORSÓKRÉMLEVES TÚRÓGALUSKÁVAL
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 60 dkg tisztított zöldborsó, 5 dkg liszt, 5 dl tej, cukorízlés szerint, a galuskához: 30 dkg túró, 2 tojás, 10 dkg búzadara, 1 evőkanál vágott kapor

A túrót elkeverjük a tojással, csipetnyi sóval, a búzadarával, a kaporral, és sós, lobogva forró vízbe galuskát szaggatunk belőle, és 5-6 percig főzzük. A vajon, kevés víz aláöntésével megpároljuk a zöldborsót. Amikor majdnem puha, sózzuk, borsozzuk, majd felengedjük 2 liter vízzel, felforraljuk. A lisztet simára keverjük a tejjel, és amikor a lé forr, besűrítjük vele. amikor a borsó megpuhult botmixerrel pürésítjük, majd beletesszük az előre kifőzött túrógaluskákat.

GOMBÁS RAKOTT ZÖLDBAB
Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 40 dkg gomba, 10 főtt tojás, 6 dl tejföl, 30 dkg reszelt sajt, 3 evőkanál liszt, vaj, bors, só

A zöldbabot tisztítjuk, sós vízben puhára főzzük és lecsepegtetjük. A gombát szeleteljük, majd vajban, fedő alatt puhára pároljuk, közben sóval, borssal fűszerezzük. Tűzálló tálat kikenünk vajjal, a bab harmadát belesimítjuk, 3 tojást rákarikázunk és rátesszük a gomba felét. Sózzuk, borsozzuk. A tejfölt kikeverjük a liszttel, a sajttal és harmadát a tálba öntjük. A rétegezést így folytatjuk, majd a legfelső babra öntjük a megmaradt mártást. Vajdarabkákatmorzsolunk a tetejére és előmelegített sütőben, pirosra sütjük.


SPENÓTKOSARAK
Hozzávalók: 50 dkg friss spenót, 3 egész tojás, 2 pohár natúr joghurt, 1 csokor petrezselyemzöld, 15 dkg feta sajt, 5 dkg reszelt parmezán, 1 csomag leveles tészta, 4 gerezd fokhagyma, őrölt rozmaring, bors, szerecsendió, só

A leveles tésztát felengedjük, ez alatt elkészítjük a tölteléket. A megtisztított spenótot megtisztítjuk, leforrázzuk, a petrezselymet felaprítjuk majd a zúzott fokhagymával, a tojással, a sajttal, és a fűszerekkel botmixerrel összedolgozzuk. A leveles tésztát 2-3 mm vékonyságúra kinyújtjuk, kis tortaformákkal kiszúrunk belőle akkora körlapokat, hogy kibélelhessünk vele kis kosárformákat. Ezekbe a tésztakosárkákban arányosan elosztjuk a tölteléket, majd előmelegített sütőben készre sütjük.

KARALÁBÉFASIRT
Hozzávalók: 4 nagyobb karalábé, 2 tojás , 4  evőkanál liszt, só, őrölt bors, 3 evőkanál olivaolaj

A megtisztított karalábét finomra reszeljük. Tálba tesszük, ráütjük a tojást, és annyi liszttel keverjük össze, hogy galuskasűrűségű tésztát kapjunk. Sóval és borssal erősen megfűszerezzük. Serpenyőben evőkanállal adagolva elsimítjuk, és a lepénykék mindkét oldalát ropogósra sütjük.
Fokhagymás-petrezselymes tejföllel vagy tartármártással tálaljuk.


PADLIZSÁNOS RAKOTT PULYKA
Hozzávalók: 50 dkg pulyka mell filé, 5 db paradicsom, 60 dkg padlizsán, 5 gerezd fokhagyma, 20 dkg mozzarella sajt, egy csokor bazsalikom, ketchup, só, őrölt bors,2 evőkanál olaj

A húst ledaráljuk, majd elkeverjük a ketchuppal, az összetört fokhagymával, a sóval és az őrölt borssal. A paradicsomot, a padlizsánt és a sajtot felszeleteljük vékony csíkokra. Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, és beletesszük a paradicsomot, padlizsánt, sajtot majd a húsos keveréket, és minden réteg közé bazsalikomot szórunk. A legtetejére paradicsomot és sajtot tegyünk, majd előmelegített sütőben megsütjük.



ÉDES ALMASALÁTA
Hozzávalók: 2 kg alma,  édesítőszer, 2 marék mazsola, 2 marék dió, fahéj, vanília.

Az almát meghámozzuk, felszeleteljük. Kevés vízzel és a többi hozzávalókkal addig főzzük lassú tűzön, amíg majdnem szétfő. hidegen fogyasztjuk.

ALMÁS VAGDALT
Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 2 szikkadt zsemle, 3 jonatán alma, 1 fej vöröshagyma, 2 tojás, zsemlemorzsa, só, fehér bors, curry, olaj

A meghámozott almákat lereszeljük, és a beáztatott majd kinyomkodott zsemlével, a darált hússal a tojással és a fűszerekkel összegyúrjuk. Fasírtokat formálunk belőle, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük.
Burgonyapüré és céklasaláta illik hozzá.

SÁRGARÉPÁS DARA
Hozzávalók: 50 dkg reszelt sárgarépa, 35 dkg reszelt alma, 3 evőkanál búzadara, 3evőkanál olaj, 1 csésze víz, só, cukor, kevés őrölt szerecsendió.

Az összes hozzávalót elkeverjük, s lefedett lábosban főni tesszük. Addig főzzük, amíg a dara teljesen megpuhul. Szükség esetén pótoljuk a vizet.

DIÓS TÚRÓKRÉM
Hozzávalók:25 dkg tehéntúró,1 pohár joghurt,3-4 evőkanál tej, 2-3 evőkanál őrölt dió, folyékony édesítőszer

A túrót a joghurttal és a tejjel habosra keverjük. Hozzáadjuk a darált diót. Ízesíthetjük pár csepp édesítőszerrel. Önmagában is finom, de egy kis fahéjjal meghintve palacsinta töltésére is kiváló

KÖRTÉS EGYBESÜLT
Hozzávalók: 1 liter tej, 20 dkg búzadara, 5 tojás, 15 dkg cukor/vagy annak megfelelő édesítőszer, 5 dkg vaj, 1 citrom, 3 nagy körte, őrölt fahéj, a tepsihez kevés vaj és zsemlemorzsa,
A megszokott módon tejbegrízt főzünk-, langyosra hűtjük.. A tojás sárgákat a cukorral, a vajjal, a citrom reszelt héjával kikeverjük, majd összedolgozzuk a langyosra hűlt tejbedarával. A meghámozott, kisebb kockákra vágott körtéket összekeverjük a fahéjjal, és a tojásfehérjékből vert habbal együtt óvatosan beleforgatjuk a tejbedarába. Kivajazott, zsemlemorzsával beszórt formába töltjük a masszánkat, és megsütjük.


 JÓ ÉTVÁGYAT!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése