2017/10/28

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Kergetni a boldogságot… 2017/044



Mi a boldogság? 
Feltetted már magadnak ezt a kérdést? 
Boldognak lenni – mindenkinek mást jelent. 
Nehéz lenne pár szóval jellemezni azt az összetett érzést, ami akkor járja át az egész lényedet, amikor boldog vagy. 
Van, akinek már az is öröm, ha reggelente az ablakon át beáradó napfény ébreszti; míg mások nem képesek megelégedni semmivel, habár irigylésre méltó sorsuk van. 
És vannak azok, akik egy egész életet áldoznak arra, hogy megteremtsék azokat a feltételeket, amelyek szerintük a boldogsághoz nélkülözhetetlenek. Módszeresen, vért izzadva, belerokkanva az igyekezetbe arra készülnek, mi lesz majd akkor, ha sikerülnek a terveik, milyen jó lesz majd, ha a hangyaszorgalmuk, vagy a ragadozókra jellemző mohóságuk meghozzák a várva várt boldogságot. 
Aztán - amikor eljön a pillanat - ráébrednek: hiába a csokorba gyűjtött sok-sok kellék: pénz, hatalom, vagyon, karrier, hiába a hajtás, a rohanás – eltelt az életük úgy, hogy közben elfelejtettek boldognak lenni. 
Mert a boldogságot nem lehet sem megvásárolni, sem kierőszakolni, sem elcsenni, sem évekig rákészülni- a boldogságot a hétköznapok pillanataiban kell megélni. 
Ne kergesd hát Te se a boldogságot – barátkozz meg vele, nézz körül, és lásd meg milyen gazdagság vár rád. 
A boldogság ott van, ahol Te vagy – vedd észre végre!

2017/10/22

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Tanulj meg újra figyelni! 2017/043






Egyre felületesebbek leszünk… 
Kapkodunk, rohanunk, szétszórjuk a figyelmünket, elaprózzuk az erőnket – felszínesekké válnak a kapcsolataink, rendszertelenné a mindennapjaink… Zűrzavar az életünk, és a nagy összevisszaságban pontosan azoktól a dolgoktól fosztjuk meg magunkat, amelyek a legfontosabbak. 
Hagyjuk, hogy barátságok sorvadjanak el, mert „nincs időnk” a másikkal foglalkozni, hagyjuk, hogy családi kötelékek szakadjanak szét, mert terhessé válik a másikkal való törődés; hagyjuk, hogy lángoló szerelmek hunyjanak ki, mert a mindennapos problémákat nem akarjuk közösen megoldani, a másik véleményét nem akarjuk meghallgatni. 
Pedig a sekélyes látásmód előbb vagy utóbb megbosszulja majd magát… Nevezzük nevén, hogyan? 
Magány formájában… 
Se barátok, se családtagok, se szerelmek, még csak jó ismerősök sem lesznek mellettünk, ha nem tanulunk meg újra FIGYELNI a másikra. 
Figyelni, és törődni – meghallgatni, és gondoskodni a másikról. 
Örök törvényszerűség: amit adsz –azt kapod, ahogy vetsz, úgy aratsz! 
Ne légy felszínes, ne rohanj, tanuld meg újra ápolni a kapcsolataidat! 

2017/10/15

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Mindig van alternatíva! 2017/042




Megszokni a rosszat – nincs ennél nagyobb vereség a világon. 
Vereség, mert beletörődsz abba, ami van, és feladod. 
Feladod, mert úgy érzed nincs erőd a változtatáshoz, feladod, mert elfogadod: neked ezt a sorsot szánták, nincs kiút, nincs menekvés, nincs semmi csak az örök elégedetlenség érzése. 
Hogy miért van ez így? 
Talán azért, mert minden cselekedetedet és gondolatodat a mások véleménye irányítja, azoké, akik gátlástalanul kihasználják a gyengeségedet, akik letörik az ambícióidat, akik lehúznak, és ellehetetlenítik az életed. 
Pedig mindig van más alternatíva! 
Nem szokhatsz hozzá ahhoz, ami rossz, nem törődhetsz bele, ami nap, mint nap fájdalmat okoz! 
Ha valaki, vagy valami fájdalmat okoz, ne habozz – válj meg tőle! 
Akard a változást, akard a jobbat, cselekedj a szebbért, a boldogabbért– hiszen bármennyire is nehéz ma az életed, holnap mindent újrakezdhetsz! Tudd: a választás szabadsága a tied!

2017/10/08

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Csak TE tudhatod mire vagy képes! 2017/041



Képesek vagyunk bármire… 
Igen. 
Bármire. 
Minden csak elhatározás kérdése. 
Ha nagyon akarsz valamit – és hajlandó is vagy hatékonyan tenni érte – akkor az a Tied lehet. 
De ha nagyon nem akarsz valamit – akkor hiába kedvezőek a körülmények, hiába nyújtanak feléd segítő kezeket, hiába minden – nem fogsz előre haladni. 
Miért? 
Mert tele vagy félelemmel, kishitűséggel, szorongással, - s oly mértékű önbizalomhiánnyal, amelyet nem tud felülírni senki, és semmi. 
Egyedül CSAK TE tudhatod mire vagy képes! 
Lapítasz egy életen át, dédelgetve az álmaidat, vagy végre a tettek mezejére lépsz, és addig küzdesz, amíg eléred azokat?
Beletörődsz a jelenlegi sorsodba, éjszakánként álmatlanul forgolódva az elégedetlenség miatt, vagy kezedbe veszed az irányítást, és megmutatod azoknak, akik nem hittek, és nem hisznek benned, hogy képes vagy BÁRMIRE! 
Igen. 
BÁRMIRE! 
Mert mindez csak elhatározás kérdése – a TE elhatározásodé!!!

2017/10/03

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Bizonyítsd be! 2017/040



Bizonyítsd be! 
Bizonyítsd be magadnak, a szeretteidnek, az irigyeidnek, az egész univerzumnak, hogy képes vagy változni. 
Azt, hogy ha akarsz, akkor tudsz tenni azért, hogy az életed kiegyensúlyozott legyen. Nem. 
Nem anyagilag – hisz a pénz uralta élet nagyon instabil. 
Hanem a kapcsolataid, a barátságaid, a szerelmed, - az a sok-sok szeretet, ami ott lakozik benned, s amit sokszor képtelen vagy szabadjára engedni. 
Amit félsz kimutatni, mert attól tartasz, hogy visszaélnek vele, vagy gyengének hisznek miatta. 
Te magad is reszketve vágysz rá, de nem kaphatod meg mindaddig, amíg Te magad nem adsz belőle. 
Adj- s kapni fogsz. 
Elsőként próbáld ki - amilyen gyorsan csak lehet: küldj egy mosolyt másnak – akár egy vadidegennek is. 
Tudom, most legyintesz- nem nézeted tán magad idiótának! 
A mosoly ingyen van – nem veszítesz semmit, ha kísérletet teszel a változtatásra. 
Az eredmény – feldob: hiszen mosolyra, mosoly a válasz. 
Ha morcos, nyűgős, és elégedetlen vagy – a körülötted élők is azok lesznek. 
De, ha szeretetet adsz – azt is fogsz visszakapni. 
S szeretve lenni – a világon a legjobb érzés… 
Ne maradj ki belőle!

2017/09/24

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Ne ítélj elsőre! 2017/038



Most látod életedben először… 
Gyanakvó vagy, bizalmatlan, kétkedő – és meglehetősen visszafogott vele szemben. 
Hiszen annyi rosszat hall az ember… hiszen annyian ráfáztak már a hiszékenységükre… a jóindulatukra… a segítőkészségükre… 
Tele vele a média… 
Emiatt aztán óvatos vagy, ha idegennel sodor egy helyre a sors. 
Ez nem is baj – sosem árt az elővigyázatosság… 
DE. 
De ne félj a sok rossz példa miatt kifelé nyitni… 
Ne rettegj az emberektől, ne zárkózz be, ne magányosodj el – és főként NE ítélj elsőre! 
Adj esélyt arra, hogy megismerd: milyen valójában! 
Persze akadnak eleve reménytelen esetek – olyanok, akiket soha nem lennél képes elviselni az ismerőseid- pláne nem a barátaid- körében. 
De ők vannak kevesebben… Nyiss a világ felé – és lélekben gazdagodj az ismeretségek által, mert ha nem teszed a jéghideg magány vár rád!



2017/09/21

MI AZ -AZ 5 FŐ OK AMIÉRT ÉRDEMES PAPRIKÁT ENNI?




1.     Mert szeretnivaló a belőle elkészíthető ételek sokfélesége

Paprika… Világéletemben szerettem.  Szeretem nyersen, salátákba, szendvicseken, fűszeres túrókrémmel töltve,.. De ki nem hagynám töltött paprikaként, amint kiteljesedik az íze az édes paradicsommártásban. Mostanában próbáltam ki sült paprikaként,- egyszerűen kiváló, nem is értem eddig miért nem készítettük el így. Ízesítőként és fűszerként ki nem maradhat a pörköltekből –gulyáslevesekből, halászléből, tokányokból. Na és a télire eltett savanyúságok – ez megérne egy külön fejezetet ( a káposztával töltött almapaprika, a veszettül csípős cseresznyepaprika, vagy a csalamádék…hm..,), vagy a téli favorit – a kolbász.



2.   Mert sokféle változata van

Szeretem, mert sokféle változata van,( TV paprika, hegyes csípős paprika, kaliforniai, pritamin, alma, cseresznye, ceruza,blondy,stb.). Nem véletlenül lett a magyar gasztronómia egyik fő tartópillére – konyhánk jellegzetes védjegye – hiszen tájjellegű ételeink nélkülözhetetlen alapanyaga. Ennek ellenére a paprika eredetét tekintve korántsem ősi magyar növény, hiszen őshazája Mexikóban van, innen terjedt el Amerika melegebb klímájú területeire, majd a XVI. században Európába.




3.    Mert táplálkozás élettani hatásai mással nem helyettesíthetőek

Táplálkozás élettani hatása sokrétű, amelyet egyrészt magas vitamin-. és ásványianyag-tartalma, színanyagai, és esetleges csípőssége biztosít. Energia- (20 kcal/100 gramm), szénhidrát- (3gramm/100 gramm), zsír- (0,3 gramm/100 gramm) és fehérje- (1,2 gramm/100 gramm) tartalma alacsony, emiatt kiváló alapanyag a diétás étrend összeállítása során.

Élelmi rostokban gazdag (2,25 gramm/ 100 gramm).


A paprikának nagy értéke jelentős C-vitamin-tartalmában van. ("magyarságát" is nem kis mértékben köszönheti annak, hogy Szent-Györgyi Albert a szegedi paprikából előállított C-vitaminnal érdemelte ki a Nobel-díjat.) Érdekes tény, hogy a főként szabadföldön termesztett paprika C-vitamin-tartalma elérheti a 300 mg/ 100 g értéket, ami annyit jelent, hogy egy felnőtt ember napi 50 mg-os C-vitamin szükségletét 6 dkg nyers paprikával lehet fedezni. Jó hír hogy a paprikában levő C-vitamin a savanyítás során se semmisül meg, így a legolcsóbb téli vitaminforrások közé tartozik a savanyított paprika.

Vitaminokban bővelkedik, hiszen 100 grammjában van: 
  • Karotin 0,4 mg,
  • Tiamin (B1) 50 μg,
  • Riboflavin (B2) 30 μg,
  • Niacin (PP faktor) 0,2 mg,
  • Pantoténsav 0,19 mg,
  • Piridoxin (B6) 0,24 mg,
  • Biotin 1 μg,
  • Folsav 13 μg,
  •  C-vitamin 120 mg (fajtától és érettségtől függő,beérett állapotban elérheti a 300 mg-ot is).

Ásványi anyagokban is gazdag, 100 gramm paprikában van:
  • Nátrium (Na) 4 mg,
  • Kálium (K) 160 mg,
  •  Kalcium (Ca) 14 mg,
  • Magnézium (Mg) 12 mg,
  • Vas (Fe) 0,4 mg,
  • Foszfor (P) 33 mg,
  • Réz (Cu) 0,05 mg,
  • Cink (Zn) 0,2 mg,
  • Mangán (Mn) 0,073 mg,
  • Kobalt (Co) 0,004 mg,
  • Króm (Cr) 0,004 mg,
  •  Nikkel (Ni) 0,015 mg.
Színanyagai: vörös színű karotionidok (minél pirosabb egy paprika annál több van benne, ez az A-vitamin elő -vitaminja), capsorubinok, sárga curcuminok.

A csípős paprikák csípősségét, a kapszaicionidoknak, ezek közül is főleg a kapszaicinnak köszönhetjük. Ezek hő-, illetve fájdalomingert váltanak ki,( ezen alapul a manapság önvédelmi célra kifejlesztett paprika spray hatásmechanizmusa is, ami kapszaicin-kivonatot tartalmaz). Minél több kapszaicint tartalmaz egy paprika, annál csípősebb, erősebb. 

4.   Mert rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető – elletve gyógyítható



A rendszeres paprika és csípős paprika -fogyasztás kedvező hatású az egészség megőrzésében, betegségek megelőzésében, illetve már kialakult problémák kezelésében:
  • csökkenti a gyulladásokat
  • megelőzi a szív- és érrendszeri megbetegedéseket
  • fájdalomcsillapító (reuma,migrén,fogfájás,fejfájás esetén)
  • vérzéscsillapító
  • antiszeptikus
  • hatékony a migrénes fejfájás megszüntetéséhez
  •  csökkenti az arcüreg-gyulladás kellemetlen tüneteit
  • allergia-ellenes
  • pusztítja a rákos sejteket
  • zsírégető hatású- így a fogyókúra nélkülözhetetlen eleme
  • fokozza a nyálképződést
  • étvágyjavító
  • fokozza a gyomornedv elválasztást
  • védi a bőrt, a hámszöveteket, a nyálkahártyát
  •  elősegíti a sebgyógyulást
  • enyhe vízhajtó
  • serkenti és segíti az immunrendszer működését
  • baktérium- és, vírusölő hatású,
  •  lázcsillapító,
  • ételben fertőtlenítő hatású,
  • enyhíti a torokgyulladást, mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot,
  • Köptető
  •  megelőzhetők vele felső légúti megbetegedések
  • izzasztó,
  • torokfájást enyhítő
  •   a benne található szaponinok révén stimulálja a szívműködést
  • csökkenti a koleszterin szintet,
  •  enyhíti a hasfájást

5.    Mert konyhai alkalmazása során teret engedhetünk a fantáziánknak


Alkalmazási területe a konyhában sokrétű: nyersen, főve, sülve, töltve, savanyítva, őrleményként, krémként, lecsóba, – számtalan hagyományos, és reform étel, ételkülönlegesség elkészíthető belőle.

Következzék néhány recept
lépésről-lépésre

PAPRIKALEVES
Hozzávalók: 2 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 5 gerezd fokhagyma, 3 nagy zöldpaprika, 1 evőkanál fűszerpaprika, 25 dkg füstölt kolbász, 6 evőkanál tejföl, só, bors, petrezselyemzöld.
  1. Az apróra vágott hagymát megpirítjuk az olajban,
  2. majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paprikát és az apróra vágott zöldpaprikát.
  3.  Felöntjük vízzel,
  4. elkeverjük a vékony karikákra vágott füstölt kolbásszal,
  5. sózzuk és borsozzuk.
  6. Tálalás előtt belekeverjük a tejfölt és megszórjuk a vágott petrezselyemzölddel



PAPRIKÁS CSUSZALEVES
Hozzávalók: 70 dkg marhaszegy, 2 pár csirkecomb, 50 dkg vegyes zöldség, 3 fej hagyma, só, egész bors, 1 db csípős paprika ( a csípős paprika mennyiségének csak az egyéni ízlés szab határt- na és a „tűrőképesség”), csusza tészta
  1. A marhahúst felkockázzuk, és hideg vízben feltesszük főni.
  2. Sóval, egész borssal ízesítjük.
  3. Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a csirkecombokat, a metéltre vágott zöldséget, a felaprított hagymát, a paprikát, majd készre főzzük.
  4. Végül beletesszük a csuszatésztát.

VITAMINSALÁTA

Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó, 30 dkg csemegekukorica, 30 dkg sárgarépa, 30 dkg fehérrépa 20 dkg parmezán sajt, 5 db kemény paradicsom, 4 db húsos paprika, 2 db paradicsompaprika, 5 evõkanál majonéz, 1 pohár natúr joghurt, 1 teáskanál só.
  1. A paradicsomot és a paprikát apró kockákra vágjuk és a többi előpárolt zöldséghez keverjük.
  2. A majonézt elkeverjük a joghurttal és a sóval
  3. A salátát tányérokra szervírozzuk (salátalevelet használhatunk a tányérokra díszítésként), és majonézt öntünk rá.
  4. Reszelt sajttal megszórjuk.


RÁNTOTT - TÖLTÖTT ZÖLDPAPRIKA

Hozzávalók: 8 nagy zöldpaprika, 30 dkg sonka, 10 dkg füstölt szalonna, 4 db főtt tojás,1 db nyers tojás, 2 evõkanál zsemlemorzsa, 2 csapott mokkáskanál törött fekete bors, 5 gerezd fokhagyma, liszt, tojás és zsemlemorzsa a bundázáshoz.
  1. A paprikákat megmossuk, és a szárrészét egyenesen levágjuk
  2. A paprikából eltávolítjuk a csumát és a vastagabb ereket.
  3. A 4 főtt tojást felaprítjuk.
  4. A nyers tojást felverjük, belekeverjük a zúzott fokhagymát és a törött borsot.
  5. A sonkát és a füstölt szalonnát nagyon apróra összevagdossuk, belekeverjük a fűszerezett tojásba, hozzákeverjük a zsemlemorzsát.
  6. A sonkás masszát beletöltjük a paprikákba.
  7. Lisztbe, felvert nyers tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, végül a 170 fokra felhevített olajban pirosra megsütjük.
  8. Rizzsel körítve tálaljuk.


SÜLTPAPRIKA

Hozzávalók: 2 kg vastaghúsú, szép nagy zöldpaprika, 10 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál ecet, 2 teáskanál só, 2 mokkáskanál törött bors.
  1. A megmosott,szárazra törölgetett paprikákat a sütőben addig sütjük, amíg a héjuk ráncosodni, hólyagosodni ke
  2. Közben 1 liter vízbe beletesszük a megtisztított és elforgácsolt fokhagymát, az ecetet, a sót, és lefödve felforraljuk.
  3. A megsült paprikák héját lehúzzuk, és kicsumázzuk.
  4. Salátástálra rakjuk a szeletekre vágott paprikát, ráöntjük a fűszeres levet, és rászórjuk a törött borsot.
  5. Jól lehűtve tálaljuk különböző sültek mellé..

PAPRIKÁS HÚSLEPÉNY

Hozzávalók: 2 kg darált hús, 3 szikkadt zsemle, 4 tojás, 3 fej vöröshagyma, 50 dkg paradicsom, 1-1 zöld, sárga és piros húsú paprika, 30 dkg mozzarella sajt, só, cayenne-i bors, fehér bors, édesnemes pirospaprika, chili paprika, , a forma kikenéséhez margarin
  1. A hidegvízbe áztatott zsemléket kinyomkodjuk, és elkeverjük a felaprózott hagymával, paprikákkal és a fűszerekkel.
  2. Margarinnal kikent formába tesszük, és előmelegített sütőbe téve majdnem készre megsütjük.
  3. Végül rátesszük a felszelt paradicsomot és a mozzarellát, és visszatesszük a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon,és a paradicsom rásüljön.
  4. Felszeletelve tálaljuk – hidegen és melegen egyaránt finom.

VEGA PAPRIKÁS-CUKKINIS TÉSZTA

Hozzávalók: 1 kg penne tészta, 4 db paradicsom, 4 db közepes cukkíni, 3 db jonatán alma, 2 db piros húsú paprika, 3 db hagyma. 2 dl olívaolaj, 1 csokor petrezselyemzöld, bazsalikomlevél, só, bors
  1. A zöldségeket megtisztítjuk, felszeljük.
  2. Serpenyőben 4 evőkanál olajat felforrósítunk, a paprika 1/3-át félretesszük, a többi zöldséget megpároljuk.
  3. Apránként hozzáöntjük a többi olajat, sózzuk, borsozzuk.
  4. Beletesszük az almát, és legalább 15 percig pároljuk.
  5. A tésztát sós vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük, tálra tesszük, ráhalmozzuk a zöldségeket
  6. A félretett bazsalikomlevelekkel és paprikakockákkal díszítjük.


RIZSES LECSÓ- klasszikus recept

Hozzávalók: 20 dkg húsos füstölt szalonna, 50 dkg vöröshagyma, 1,5 kg zöldpaprika, 60 dkg paradicsom, 1 evőkanál fűszerpaprika, 5 gerezd fokhagyma,, só, fél kg párolt rizs.
  1. A felkockázott szalonnát egy lábas alján kiolvasztjuk, majd a felszelt vöröshagymát megpirítjuk rajta.
  2. Megszórjuk a fűszerpaprikával, rátesszük a felszelt paradicsomot, paprikát, és a zúzott fokhagymát.
  3. Sózzuk, majd lefedve puhára pároljuk.
  4. A már kész lecsóba belekeverjük főtt rizst.
  5.  Puha kenyérrel tálaljuk.



2017/09/17

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Éld át a jelen pillanatait! 2017/037



Rohanás az életünk… 
Hajszoljuk magunkat nap, mint nap – van, aki a soron következő tárgyiasult álma megvalósításáért, mások az alapvető létfenntartáshoz szükséges javak megszerzése miatt. 
Állandó időzavarban élünk, nincs megállás, nincs pihenő, ezernyi a teendő – aggodalmaskodunk a jövő bizonytalansága miatt… 
Zajosak, stresszesek a mindennapjaink, ridegek, merevek és felületesek az emberi kapcsolataink – és a fékevesztett hajtásban elfelejtünk élni. 
ÉLNI. 
Élvezni és megélni a létezés soha meg nem ismételhető csodáit: a harmatos reggelek frissességét, a napsugarak játékát a fák levelein, a virágok ezernyi színeit, az esőáztatta föld illatát, a madárdalt, az éjszakák békésségét, a csillagok távoli fényeit… 
A milliónyi információ áradatában, ami ér bennünket észre sem vesszük a lényeget, a megértés, a szeretet az egymásra figyelés fontosságát… 
Lassíts a tempón! 
Mi több: állj is meg! 
Éld meg a jelen minden pillanatát – és ne hagyd, hogy a felgyorsult világ örült elvárásai megfosszanak azoktól az érzésektől, amelyek a teljes és boldog élethez nélkülözhetetlenek.

2017/09/13

MOSS KEZET!


Moss kezet! – gyermekkorunk naponta többször ismételt felszólítása, aminek mi lelkiismeretesen eleget is tettünk. 
Azért írom ezt múlt időben, mert felnőttként nagyon sokan elfeledkeznek eme intelemről, és hajlamosak lazán állni a kéz higiéné fontosságához számos veszélynek kitéve ezzel magukat, és – ha olyan munkakörben dolgoznak (élelmezés, egészségügy) másokat is.

Miért kell kezet mosni?

A válasz evidens: mert munka vagy tevékenység közben szennyezetté válik. Kézmosás nélkül a bőrön megtapadó organizmusok – baktériumok, vírusok, gombák, és a különböző szennyeződések könnyen bejuthatnak a szervezetünkbe. Elég csak megdörzsölni a szemünket, orrunkat – vagy megfogni az elfogyasztásra szánt ételünket, és már meg is fertőződhetünk – gondoljunk csak a téli influenza szezonra, vagy a nyári szalmonellafertőzésekre.

Kézmosás – hideg vagy meleg vízzel?

Tudományos kísérletek során bebizonyosodott, hogy a kézmosás hatékonyságát, a baktériumok eltávolítását a víz hőmérséklete nem befolyásolja. Már 10 másodpercig tartó szappanos hideg vizes kézmosás is kellően hatékony ahhoz, hogy nyugodt szívvel asztal mellé üljünk. Igaz, a meleg vízben könnyebben habzik a szappan, és a komfortérzetünk is jobb, de nem ez a lényeg.

Hagyományos vagy antibakteriális szappan?

A vizsgálatok során az is kiderült, hogy az antibakteriális szappannal végzett kézmosás sem bizonyult hatékonyabbnak a hagyományos társánál – viszont a kézmosás idejének növelése növelheti a kézről lemosható baktériumok számát.

Moss kezet! – ne feledkezz meg róla Te sem!

2017/09/10

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Élj a lehetőséggel! 2017/036



El sem hiszed, hogy mindez megtörténhetett! 
El sem hiszed, hogy az élet végre tálcán kínálja fel számodra azt, amire már oly régóta vágytál, amiért eddig küzdöttél, - felfoghatatlan, megmagyarázhatatlan… na és félelmetes! 
Olyannyira megrémiszt a lehetőség, hogy úgy érzed képtelen vagy élni vele. Talán meg sem érdemled… 
Talán szalmaláng az egész – és pillanatok alatt tovatűnik… 
Talán ha élsz vele – belebuksz… 
Ne légy gyáva! 
Ne légy bátortalan! 
Élj a lehetőséggel – és tudd: igenis megérdemled a boldogságot, megérdemled, hogy mindaz amiért küzdöttél végre a Tied legyen. 
Vedd el! 
Élvezd mindazt, amit a most tartogat – és ne hagyd, hogy a jövő bizonytalansága miatti aggodalom elnyomja a boldogságodat!

2017/09/03

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Az elengedés könnyedsége 2017/035



Vannak álmok, tervek, célok, amelyeket soha nem érhetünk el. 
Hiába teszünk meg minden tőlünk telhetőt, hiába mozgatunk meg érte hegyeket, hiába feszülünk, görcsölünk, és hozunk ezer meg ezer áldozatot: nem vagyunk képesek megvalósítani őket. 
Ez persze erős kudarcélménnyel jár, ami még inkább elbizonytalanít bennünket, és a mélybe ránt – lehetetlenné téve a józan gondolkodást. 
Mert ha józanul képesekké válunk tisztán látni a helyzetünket, akkor rá kell ébrednünk, hogy miközben a lehetetlen megvalósításáért küzdünk – számos ragyogó lehetőséget szalasztunk el. 
Engedjük hát el az irreális céljainkat, álmainkat, és vegyük észre azokat, amelyek elérésébe nem kell belebetegednünk. 
Mindez nem jelent kudarcot, sem bukást – csupán irányváltoztatást. 
Az elengedés könnyedségének érzése pedig megsokszorozza majd energiáinkat…

2017/08/29

TUDOD MI AZ A 20 OK, AMIÉRT ÉRDEMES PARADICSOMOT ENNI?


Nos, ha nem, akkor most elárulom…

Mire a cikk végére érsz Te is meggyőződéses paradicsom-rajongó leszel, olyan, aki képtelen lesz ellenállni mindennek, ami paradicsommal készül…

Egy kis ismertető

Pomme d’ore – aranyalma, Poma amoris – szerelemalma.- ilyen nevekkel illeték régen a ma oly közismert és közkedvelt paradicsomot. A burgonyafélék családjába tartozó zöldség őshazája Peru, ahol ma is gyomnövényként él. Mexikóban kezdték el termeszteni, s innen terjedt el. Európába Amerika felfedezése után került. Sokféle változata ismert: alakja, színe határozza meg jellemző tulajdonságait: a sárgától a sötét bordóig, a hosszúkástól a kerekig, a picike koktélparadicsomtól a 10 cm-eres átmérőjű steakparadicsomig nagyon változatos a kínálat.



Táplálkozás-élettani jelentőségét rendkívül magas vitamin-és ásványi-anyagtartalma, és antioxidáns tartalma adja.

Tartalma (100 grammonként)
C-vitamin
19 mg
B1-vitamin
57 μg
B2-vitamin
35 μg
B6-vitamin
100 μg/
biotin
4 μg
folsav
22 μg
E-vitamin
813 μg
A-vitamin
97 μg
béta-karotin
593 μg
K-vitamin
5,6 μg
foszfor
22 mg
Nátrium
3 mg
Kálium
235 mg
Kalcium
9 mg
Magnézium
11 mg
Vas
316 μg
Réz
57 μg
Cink
152 μg
Mangán
108 μg
Szelén
1 μg

20 ok, amiért érdemes fogyasztani:


  1. Alacsony energiatartalma miatt (73 kJ/17 kcal – 100 grammonként), a fogyókúrás étrend szerves részét képezheti, és a cukorbetegségben szenvedők is bátran fogyaszthatják.
  2. Kiemelkedő antioxidáns hatását magas likopin tartalmának köszönheti. Kísérleti eredmények bizonyították, hogy a szabadgyökök és a reaktív oxigén molekulák számos megbetegedés kialakulásáért felelősek, és az öregedés folyamatát is gyorsítják. A növények a napfény és az oxigén által kiváltott oxidációs stressz leküzdésére antioxidáns jellegű molekulákat termelnek. Ezek az anyagok az emberi szervezetben hasznos, új antioxidáns tulajdonságú vegyületek kiindulási forrásai lesznek, és így megelőző hatással rendelkeznek különböző daganatos, immun-, szív- és érrendszeri megbetegedést illetően. A paradicsom, ill. a paradicsomból készült ételek fogyasztásával csökken bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázata és ez a kedvező hatás a paradicsom antioxidáns molekuláinak, vagyis a karotinoid, polifenol, flavonoid ill. C-vitamin tartalmának köszönhető.
  3. a rendszeres paradicsomfogyasztás csökkenti különböző rákos megbetegedések kialakulásának esélyét. Jó tudni, hogy a paradicsom kedvező hatását a főzés és egyéb feldolgozás  szerencsére nem befolyásolja.
  4. bőrgyógyító hatással is rendelkezik, így hatásosan alkalmazható különböző csípések, gyulladások kezelésére
  5. jó hatással van az egész szervezetre, többek között a májra, a mellékvese működésére, és csökkenti a prosztatarák kifejlődését. Az egyik legfőbb antioxidánsként a rákos sejtek kialakulását gátolja.
  6. káliumtartalmának köszönhetően a paradicsomlé tisztítja a vért, míg a többi benne előforduló ásványi anyag a vérben lévő mérgeket képes eltávolítani.
  7. gyógyítja az ízületi gyulladást, a reumát, a köszvényt, a gyulladásos betegségeket (vese, húgyhólyag),
  8. magas víztartalma akadályozza a vér besűrűsödését
  9. serkentőleg hat az immunrendszer működésére
  10. gyógyítja a napégette bőrt: amit A-vitamin tartalmának köszönhetünk,
  11. a paradicsom külsőleg is hat. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsom-pakolást teszünk, megtisztítja a sebet és környékét, fertőtlenítve azt, elősegíti a minél gyorsabb gyógyulást.
  12. a paradicsom rendkívül gazdag antioxidáns vegyületekben, elsősorban a piros színét biztosító likopinban. A likopin nagyon jól hasznosul az emberi szervezetben és szabadgyök fogó tulajdonsága révén számos betegség kialakulását előzheti meg.
  13. érfalvédő hatással bír. 15 napon keresztüli rendszeres paradicsom, vagy paradicsomtermék (ketchup, szósz, sűrített paradicsom, paradicsomlé, stb.) jelentősen növeli a vérzsírok oxidációval szembeni védelmét.
  14. a paradicsomot prosztata daganatok esetében találták nagyon hatékonynak, de beszámoltak emésztőszervi és mellrákok megelőzésében mutatott kedvező hatásáról is. Igazolták, hogy minél magasabb a vérben a likopin szint, annál kisebb az esélye a rosszindulatú daganatok kialakulásának
  15. a paradicsom az eddigi vizsgálatok szerint védelmet nyújt a szívbetegségek, elsősorban a szívinfarktus ellen: hatóanyagai képesek gátolni a vérrögképződést,
  16. védi a vörösvértesteket, ami segít a vérszegénység kialakulásának megelőzésében
  17. képes fokozni az immunrendszer aktivitását, és ez által a betegségekkel szembeni védelemben
  18. a népgyógyászatban a paradicsom fogyasztását napsugárzás elleni védelemre, emésztési zavarokra, májregenerálásra, salakanyagok eltávolítására, valamint ízületi gyulladásokra ajánlják.
  19. serkenti az emésztést, oxálsav tartalma miatt azonban a különböző kő-betegségekben (epe, vesekő) szenvedőknek óvatosan kell fogyasztaniuk
  20.  sokféleképpen fogyasztható: nyersen-salátákba, főzve, mártásnak, levesnek, szósznak…