2013/01/11

EGÉSZSÉGPÉNTEK : VÁLTOZTASS ÉLETET !


Újév – új élet! –tartja a mondás, és teszünk mi is fogadalmakat minden január elején. Mert mikor máskor is kezdhetne új életet az ember, ha nem pont most? Hiszen mire kitavaszodik újra „csúcsformába” kellene kerülni. Nos, - borítékolhatom előre -, hogy ígéretekben, és fogadalmakban ugyan nincs hiány, ha mindez nem párosul kitartással és türelemmel, és következetességgel – a tizedrészük sem fog megvalósulni. Mert ahhoz, hogy megváltozzon, az életünk legelőszőr a gondolatainkban kell rendet tennünk, hisz tudják:


„Minden fejben dől el”

1.     A LISTA
Először is egy kis házi feladat. Ne legyen rest, vegyen elő egy papírt és tollat, és készítsen táblázatot az életéről az alábbi módon. Osztályozza 1-től 5-ig az egyes jellemzőket (1-est az kapjon, amin mindenképpen változtatnia kell, mert megkeseríti a mindennapjait, 3-ast azok, amelyek megoldása még várathat magára, és 5-öst, amelyek pontosan a legideálisabbak az életében,)
A táblázat kitöltésénél mindig legyen őszinte – hiszen az egész fabatkát sem ér, ha még önmagát is be akarja csapni.

1
2
3
4
5
közérzet, egészség





testsúly





emésztés, táplálkozás





haj, bőr





alvás





pihenés





stressz





káros szenvedélyek





munka





szerelem





család





barátok





biztonság





önbecsülés





karrier





tervek, álmok







Értékelés: minél több X került az 1-3 – ig terjedő tartományba, annál több tényezőn kell változtatnia ahhoz, hogy elégedettebb és boldogabb legyen.
2.     Az 1-es kategóriába tartozó problémák megoldása jelenti a legnagyobb kihívást. Ezért írja ki őket egy külön lapra, majd egyenként haladva indokolja meg pár mondatban, hogy melyiken miért szeretne változtatni.
Pl.:
- dohányzás: le szeretnék szokni róla, mert káros az egészségemre és a környezetemben élőket is zavarja
-          le szeretnék adni néhány kilót, mert tavaszra vissza szeretném nyerni a régi ideális súlyomat

3.     Most következik a „Változtassunk, de hogyan?” kérdéskör. A példánál maradva:
-          dohányzás: le szeretnék szokni róla, mert káros az egészségemre és a környezetemben élőket is zavarja – szakember segítségével
-          le szeretnék adni néhány kilót, mert tavaszra vissza szeretném nyerni a régi ideális súlyomat – diéta, mozgás
Haladjon ezzel a módszerrel végig a listán, majd végezetül rangsorolja a problémákat.
Ha sikerült kiválasztania a legégetőbb problémát, és a megoldás módját lépésről-lépésre haladva (kis lépésekre gondolok) készítsen haditervet, mit, mikor, és hogyan fog tenni a kívánt cél elérésének érdekében. Nyugodtan írja le ezt is, így később nyomon tudja követni a folyamatot. Természetesen ez is csak akkor ér valamit, ha be is tartja a leírtakat.
Higgye el – minden megoldott feladat, minden kipipálható lépés sikerélményt jelent majd – és erőt a folytatáshoz.
Lélekben is készüljön fel akarata és kitartása megmérettetésére – tartson gondolataiban nagytakarítást, amelynek során nemes egyszerűséggel „kisöpri” a negatív gondolatokat, és pozitív érzelmekkel töltve fel magát hisz a sikerben. Győzze le félelmeit, felejtse el gyengeségeit, fogadja el önmagát, és ne aggodalmaskodjon állandóan. Ha mindezt megteszi – nyert ügye van – egy új, egészséges, és kiegyensúlyozott élet vár Önre.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése