2013/01/02

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK : ÚJÉVI FOGADALMAK


Az ígéret szép szó...

Valamikor réges-régen ébredező tudatom, és naivitásom hajnalán, azt hittem, hogy minden év – mérföldkő az ember életében. Azt hittem minden újév beköszönte fordulópontot is jelent, kézzel fogható, fizikálisan érzékelhető - és az év első napjának hangulata meghatározó lesz a további eseményekre. Igen hamar rájöttem, hogy ez nem így van (elég szomorú lenne, ha ez így lenne, hiszen hány és hány ember kezdi az újévet másnaposan szédelegve), és az ember életében a fordulópontok nem feltétlenül köthetőek egy újabb év naptári kezdetéhez. Ennek ellenére- gondolom, nem vagyok egyedül, amikor év végén, újév elején kitör rajtam az évértékelési láz, és az újévi fogadalmak- ígéretek listázásának kényszere. Átgondolom mit tettem, vagy nem tettem helyesen, mi az, amit elértem, miben kell fejlődnöm, milyen rossz szokásokról és beidegződésekről kell (ene) lemondanom. Rendre elhatározom, hogy kevesebbet stresszelek, egészségesebben élek, megfontoltabban „táplálkozom”, többet mozgok, jobban figyelek a környezetemben élőkre, stb. – a lista végtelenített szalagon fut tovább és tovább. Fogadalmaink mindannyiunknak vannak. Most már „csak” türelem, és kitartás kell a betartásukhoz.
Ehhez kívánok mindenkinek erőt, egészséget, és eredményekben gazdag boldog újévet.
 „Aki könnyelműen ígérget, és aztán nem tudja teljesíteni az ígéreteit, tehetetlennek és sikertelennek érzi magát, s ugyanez történik azzal is, aki az ígéretekbe kapaszkodik.”(Paulo Coelho)
„Aki a kisebb ígéreteket megszegi, az a nagyobbakat is meg fogja szegni.”(McCarthy)
„Vannak olyan ígéretek, amelyeket azért teszünk, hogy megszegjük őket.”(Janet Evanovich)
„Van a jó és a gonosz. Helyes és helytelen. Hősök és gonoszak. Ha bölcsességgel vagyunk megáldva, olykor megláthatjuk a kettő közti résen a kiszűrődő fényt. Csendben várjuk ezt a pillanatot, amikor megértjük, amikor értelmetlen létünk értelmet nyer, és célunk felsejlik előttünk. Aki elég erős az őszinteséghez, arra saját képmása fog majd akkor visszatekinteni. Magunk teszünk tanúságot az élet kettősségéről. Hogy mindegyikőnk képes sötét -, és fényes tettekre is. Jóra és rosszra. Bármire és mindenre. Hogy sorsunkat, ahogy felé masírozunk, megváltoztathatják a döntések, amiket hozunk, a szeretet, amihez ragaszkodunk, és az ígéretek, amiket betartunk.”(Hősök c. film)
„A biztonságérzetet a megtartott ígéretek számával mérik.”(John Irving)
„A szavakat lehet csűrni-csavarni. Lehet szép ígéreteket tenni, hogy megnyugtassuk a szívet és elcsábítsuk a lelket. A szavak végül nem jelentenek semmit. Csak címkék, amelyeket azért ragasztunk a dolgokra, hogy csenevész kis agyunk megértse a rejtett természetüket. Az esetek kilencvenkilenc százalékában a valóság teljesen más. Az a legbölcsebb, aki hallgat.”(Karen Marie Moning)
„Minél valószerűtlenebbek az ígéretek, annál nagyobb követőik száma.”(André Kostolany)
„Holnap reggel hétkor mindenki megmarkolja a vándorbotját, és nekiindul felfedezni az új év új feladatait. Mindenki tele lehet tervekkel, ahogy én is, "az idén tuti", "ez már biztos", "de mostantól", aztán jövőre pont ugyanezeket a dolgokat tervezzük el, nagyszerű, ezek legalább már bejáratott elgondolások, ezek már kész tervek, nem köll vacakolni, az is lehet, hogy tíz vagy húsz évig is kitartanak a mostani tervek... Csak elővesszük őket, mint ahogy a karácsonyfadíszeket, aztán meg visszatesszük őket a dobozba...”(Boda Magdolna)
„Álljunk meg, és emlékezzünk a mögöttünk álló évre! Emlékezzünk a sikereinkre és a kudarcainkra, a megszegett és betartott ígéreteinkre. Arra, amikor a legjobb kalandokban volt részünk, és amikor bezárkóztunk, hogy elkerüljük a csalódásokat. Valójában erről szól a Szilveszter. Kapunk még egy esélyt, hogy megbocsássunk, hogy jobbak legyünk, többet adjunk, többet szeressünk, éljünk. Ne töprengjünk azon, mi lett volna ha, örüljünk annak, ami jönni fog. Fogadjuk meg, hogy jobban odafigyelünk egymásra, jót adjunk, és nem csak ma éjjel, hanem egész évben.”(Szilveszter éjjel c. film)
„Hiszek benne, hogy úgy fogom szemlélni ezt az új évet, mintha a következő 365 nap most peregne le először a szemem előtt - meglepetéssel és csodával fogom nézni a körülöttem lévőket, örömmel fedezve fel, hogy mellettem vannak, s megosztozunk a szeretet nevű valamin, amiről ugyan sokat beszélünk, de kevésbé értjük.”(Paulo Coelho)
„A jutalom, amiért túléltük az ünnepeket, az újév, és már el is jutottunk az újévi fogadalmak csodás hagyományához. Hagyd hátra a múltad, és kezdd elölről! Nehéz ellenállni a kísértésnek újrakezdéskor, hogy a múlt év problémáit a szőnyeg alá söpörjük. Ki dönti el, hogy mikor ér véget a régi, és kezdődik az új? Nem jelzik a naptárban, nem szülinap, nem egy új év. Ez egy esemény. Kicsi vagy nagy? Valami, ami megváltoztat minket. Jó esetben reményt ad, vagy egy új életmódot és világnézetet. Elengedjük a régi szokásainkat, és emlékeinket. A lényeg az, hogy sose adjuk fel a reményt, hogy lesz egy újabb kezdet.”(Grace klinika c. film)
„Az optimista azért várja az éjfélt, hogy az új év elkezdődjön, a pesszimista pedig azért, hogy megbizonyosodjon róla, az óév elmúlt.”(Bill Vaughan)

Köszönöm, hogy itt vannak/itt vagytok – mindenkit szeretettel várok 2013-ban is




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése