2013/01/25

EGÉSZSÉGPÉNTEK : TÉLI BŐRVÉDELEM


Száraz, feszül, kipirosodik, hámlik, viszket, - bőrünk rögvest reagál a külső környezet kedvezőtlen hatásaira. A bőr amellett, hogy ingereket vesz föl, a legnagyobb felületű érzékszervünkké válva – védelmi funkciót is betölt. Ellenáll a mechanikai igénybevételnek, védőburkot képezve megakadályozza a legtöbb anyag, a baktériumok, és a vírusok bejutását szervezetünkbe, szerepe van a hőszabályozásban, és a méreganyagok kiválasztásában pedig támogatja a vesék működését. A bőr rétegei: felhám, irha, bőr alatti kötőszövet. Bőrünknek télvíz idején sokféle megpróbáltatást kell elviselnie: a fűtési szezon, az időjárás, a vitaminokban szegényebb táplálkozás, a napfény hiánya, a nagyfokú hőmérsékletingadozás, kevesebb testmozgás a szabad levegőn, mind hatást gyakorol rá, aminek eredményeképpen az ellenállóképessége csökken, károsodhat, és érzékennyé válhat. Bőrünk egészségéért, és védelméért egész évben mi magunk tehetünk a legtöbbet – tegyük meg most is, hogy valóban „jól érezzük magunkat a bőrünkben”.
·        Térjünk át egy zsírosabb arckrémekre! Ezek lehetőleg alacsony illó-, és illatanyag-tartalmúak, és tartósítószer-mentesek legyenek. Mindenképpen tartalmazzanak a bőr lipidrétegének pótlásához szükséges zsírsavakat – pl. linolsavat, ceramidokat –,  gyulladáscsökkentő vitaminokat – pl. E-vitamin –, esetleg termálvizet.
·        Fürdés helyett inkább zuhanyozzunk, de az se történjen túlságosan meleg vízzel és túlságosan sokáig, mert szárítja a bőrt! Az optimális víz hőmérséklet: 32-35 C fok.
·        Folyamatosan gondoskodjuk a bőr elvesztett nedvességének pótlásáról. Fürdés után használjunk testápolót, napközben többször kézkrémet, ajakápolót.
·        Használjunk fürdő- és masszázsolajokat, amelyek vékony védőréteget képeznek a bőrön, amely réteg kivédi a hideg hatását, másrészt bőrünk nedvességtartalmát is óvja, a repedezett bőrt puhítja. Kiszáradt bőrre jótékony hatású lehet még pár csepp mandula- vagy jojobaolaj.
·        Párásítsuk a lakás levegőjét, az ideális páratartalom 40–60 százalék között mozog.
·        Bőrünk vérkeringése fokozható, ha krémek használata előtt bőrünket puha kefével vagy kesztyűvel átmasszírozzuk. Szintén jótékony hatású a szaunázás vagy kamillás arcgőzölés.
Kiváló hatású a szaunázás: méregtelenít, erősíti az immunrendszert, ellazít
·        Táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk napi 2 liter folyadékot, ásványvizet, teákat, sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut, szedjünk extra C – vitamint.
·        Szellőztessünk a szobában naponta többször pár percet!
·        Óvjuk bőrünket a hirtelen hőmérséklet-változástól
·        Az arcradírozás az elhalt hámsejtek eltávolítása érdekében télen is javasolt, de ne vigyük túlzásba: 2 hetente alkalmazzunk kíméletes bőrradírt
·        Használjunk vitaminos pakolásokat, amelyek házilag is könnyen elkészíthetők. Kenjünk arcunkra, a nyakra és a dekoltázsra. 15 perc után langyos vízzel mossuk le. Rendszeresen alkalmazhatóak, megbízhatóak, és nem mellesleg vegyszermentesek.  Az elkészítés egyszerű: a hozzávalókat keverjük össze alaposan:           
TÚRÓMASZK: 2 evőkanál túró, tej,1 teáskanál méz
TOJÁSMASZK: 1 tojássárgája, citromlé, 1 evőkanál étolaj
KÉZÁPOLÓ: 5 főtt burgonya reszelve,5 evőkanál tej, - kézfejre kenni.
BŐRNYUGTATÓ TEA ( külsőleges használatra): 2 dl erős körömvirágtea,1 dl erős kamillatea, 1-1 evőkanál mandula- és napraforgóolaj, fél teáskanál méz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése