2013/01/12

HETI ÍZPRÓBA : KAKUKKFŰ


A kakukkfű „világpolgár” –azaz a világ minden táján hivatalosan elismert gyógy- és fűszernövény, és szerepel valamennyi gyógyszerkönyvben. Neve a görög eredetű „"thümosz” - bátorság szóból ered, a vitézség jelképe volt. Olaját Egyiptomban balzsamozáshoz használták, a középkorban pedig fertőtlenítőszerként fejtette ki áldásos hatását a nagy járványok idején. Népies nevei: mezei kakukkfű, balzsamfű, kakucskafű, tömjénfű, vadcsombor, démutka, thimián, vadkakukkfű. Őshazája a Földközi-tenger térségének sziklás lejtői és örökzöld cserjései. Számos hatóanyagot tartalmaz: illóolajokat (timol- és karvakrol), cseranyagokat (5-7 %), triterpéneket, flavonoidokat, borneolt, de tartalmaz vitaminokat (B1, B2, B3, C,) és ásványi anyagokat is.
Élettani hatásai:
·        illóolaj-tartalma jótékony hatást fejt ki a légcsövekre hörghurut, szamárköhögés és asztmás panaszok esetén, hisz oldja a hörgők görcsét, feloldja a váladékot, és megkönnyíti annak felköhögését
·        kiváló segítőszer gyomor- és bélpanaszok esetén, enyhíti a puffadást, elősegíti az emésztést. Célszerű a zsíros, nehezen emészthető ételeket fűszerezni vele
·       gyulladáscsökkentő hatása miatt, borogatásokhoz és fájdalomcsillapító kenőcsök otthoni elkészítéséhez is érdemes használni
·        általános erősítőszer
·        csillapítja a fejfájást és a reumás fájdalmakat
·        természetes fertőtlenítőszer
·       természetes antibiotikum: baktérium- és vírusölő hatása miatt sikerrel alkalmazható a különböző vírusos, influenzás megbetegedések kiegészítő kezelésére
·       illóolajai serkentik az immunrendszer működését, fokozza a fehérvérsejtek termelődését.
·        kiváló szájüregi fertőzések és gyulladások kezelésére is
·        kitűnő étvágygerjesztő
·        görcsoldó hatása miatt oldja a gyomor- illetve bélgörcsöket. Erősíti a gyomrot, és serkenti az emésztést
·        gombaölő és féregűző hatású
·        vékony- és vastagbél gyulladás esetén enyhíti a gyulladásos folyamatokat és a kellemetlen fájdalmakat
·        idegerősítő hatással bír, így sikerrel alkalmazhatjuk idegkimerültség, szellemi tompultság és stressz esetén
·        külsőleg alkalmazva teája gyógyítja az elfertőződött sebeket, fekélyeket és keléseket
·        természetes élénkítő szer
·        vizelethajtó hatással is bír
Számos kedvező hatása mellett azonban jó, ha tudjuk, hogy bizonyos esetekben óvatosan kell alkalmazni. Hosszabb távon, és nagyobb mennyiségben nem ajánlott magas vérnyomásban és szívelégtelenségben szenvedőknek, terhes vagy szoptató anyáknak. Túladagolása szédülést, fejfájást, hányingert okoz.
Készíthetünk belőle élénkítő gyógyító teát, gargalizáló folyadékot, fürdőt, lábfürdőt (nyugtatja a fáradt, fájó izmokat, enyhíti az izomgörcsöt), tinktúrát, gyógynövényes párnácskát, de gasztronómia felhasználása is sokrétű. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a francia konyha, ahol nélkülözhetetlen fűszer. Adható sűrűbb levesekhez, sültekhez, nehéz zsíros ételekhez, vad-ételekhez, halhoz, körözöttekhez, szárnyas ételekhez, pácokhoz, mártásokhoz, teákhoz. Persze csínján kell, hogy bánjunk vele, mert frissen igen erős az íz anyaga, ami nagyobb mennyiségben élvezhetetlenül keserűvé teheti ételünket. Jól társítható más fűszernövényekkel, mint pl. majoránna, rozmaring, babérlevél, szerecsendió, zsálya.

RECEPTEK

HAGYMALEVES

Hozzávalók: 60 dkg vöröshagyma, csomóba kötött fűszerzöldség (2 babér, 6 szál petrezselyem,3 szál kakukkfű), 10 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 30 dkg reszelt trappista sajt, só, bors, 6 szelet szikkadt zsemle
Nagyon vékonyra felszeleteljük a hagymát, olvasztott vajon megpirítjuk. Megszórjuk a liszttel, összekeverjük, 1-2 percig tovább pirítjuk. Ezután öntsük fel 4 l hideg vízzel, jól keverjük össze, sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a fűszercsomót. Takaréklángon főzzük kb. 30 percig. Egy hőálló levesestálba fektetjük a zsemle szeleteket, majd ráöntjük az átpasszírozott, szükség esetén utána ízesített levest. Tetejét jól megszórjuk reszelt sajttal, előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a sajt aranysárgára ül.

ZÖLDSÉGES RÁNTOTTA
Hozzávalók: 4 zöldpaprika, 6 érett paradicsom, csipetnyi édes pirospaprika,
3 gerezd fokhagyma, kakukkfű, 1 babérlevél, apróra vágott petrezselyem, pici kristálycukor, 8 tojás, 4 szelet húsos szalonna, olaj a sütéshez.
Serpenyőben felmelegítjük az olajat. Megpároljuk benne, a felszeletelt, megfűszerezett, cukorral megszórt paprikát, a szeletekre vágott paradicsomot és a megtisztított, szétnyomott fokhagymát. A 8 tojást kevés vízzel felverjük, hozzáadjuk a zöldségmasszához, elkeverjük vele úgy, ahogy hagyományos rántottát készítünk. A húsos szalonnaszeleteket kisütjük, és a rántottára tesszük.
ASZALTSZILVÁS CSIRKE
Hozzávalók: 8 szelet bacon, 4 csirkemell csont nélkül, úgy hogy a bőr maradjon rajta, 10 db kisebb hagyma, 1 csésze húsleves, 1 csésze száraz vörösbor, 1 csésze kimagozott aszalt szilva, 1 csésze pecsenyelé, 2 teáskanál szárított kakukkfű.
A szeletelt bacont forró serpenyőben kisütjük, és a felesleges zsírt leitatjuk róla. A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, majd a szalonna zsírján mindkét oldalukat megsütjük. A visszamaradt zsírba tegyük bele a megpucolt hagymákat, és pirítsuk addig, amíg kissé barnák nem lesznek. Szűrjük le a zsírt a hagymáról, majd adjuk hozzá a húslevest, bort, az aszalt szilvát, a pecsenyelét és a kakukkfüvet. Fedjük le az edényt, és főzzük addig, amíg a hagyma meg nem puhul. Forraljuk a mártást sűrűre. Majd a sült csirke-melleket visszatesszük a szószba, és addig főzzük, amíg a hús is átsül.  A csirkét szedjük tányérra, öntsük le a szósszal, és tegyük a csirke tetejére a ropogós szalonnadarabkákat is.
HÚSOS KOSARAK
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 4 tojás, 30 dkg húsos szalonna ledarálva, 30 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, 2 dl tej, 15 dkg zsemlemorzsa, kakukkfű, babér, só, bors
Omlós tésztát készítünk a lisztből, vajból és egy csipet sóból. Tegyünk bele két tojást és két kanál hideg vizet. Tegyük hűtőbe egy órára. Vágjuk össze a gombát, keverjük össze a darált húsos szalonnával, a tejbe áztatott zsemlemorzsával, az összevágott hagymával, sóval, fűszerekkel. Nyújtsuk ki a tésztát, béleljünk ki vele 4 kisebb formát, töltsük meg a töltelékkel, fedjük le tésztával, nyomkodjuk le a széleit és szurkáljuk meg villával. Kenjük meg a tojással és süssük meg.
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése