Ki ne emlékezne gyermekkora kedvelt csemegéjére, a narancsra, ami 2-3 évtizeddel ezelőtt még valóban csak szezonálisan volt beszerezhető - már ha elég gyors és szemfüles volt az ember. Mert bizony gyakran előfordult, hogy „pult alól”, és „csak ismerősnek” jutott a déli finomságból. Szerencsére ma már bármikor rendelkezésünkre áll, szinte hétköznapjaink részévé vált, a Délkelet Ázsiából - Kína, India, Burma és Malajzia szubtrópusi vidékeiről származó, számos fajtával rendelkező narancs (Navel, Bergamot, Jaffa, vérnarancs, keserű narancs)– s célszerű is lenne minél gyakrabban beiktatnunk étrendünkbe, számtalan kedvező élettani hatása miatt. Energiatartalma alacsony,(50 kcal/100 gramm), vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalma viszont kiemelkedően magas. Vitaminjai: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, E-, C-vitamin, Folsav. Ásványi anyagjai: kálium, cink, magnézium, vas, foszfor, kalcium.
Élettani hatásai:
· magas C-vitamintartalma miatt (ami antioxidáns hatással bír) serkenti az immunrendszer működését, rákellenes, enyhíti a megfázás, és a vírusfertőzések tüneteit.
· magas rosttartalma miatt megakadályozza a zsír felszívódását, csökkenti a koleszterinszintet, csökkenti az érelmeszesedés és epekőképződés esélyét, és a vastagbélben megkötik a rákkeltő vegyületeket
· segíti a hasnyálmirigy működését, az emésztést, a székrekedést
· kiváló méregtelenítő
· segít a keringési zavarok megelőzésében, a visszerek gyógyításában – mert összetevői erősítik az erek falát.
· szabályozza az emésztőrendszer működését, elősegíti az emésztést,
· csökkenti a szorongásos állapotok kellemetlen tüneteit,
· megelőzi a csontritkulást és a vérszegénységet, folsavtartalma segíti a vas felszívódását
· elősegíti a sebgyógyulást,
· nyugtatóként hat a központi idegrendszerre, kiváló erősítőszer gyermekek és cukorbetegek számára,
· a narancshéj illóolajokban gazdag, amely rengeteg illatszer, kozmetikai cikk és tisztítószer alapja. Emellett depresszióellenes, és alvászavarok leküzdésére is hatásos
· enyhe hashajtó, frissítő, étvágyjavító és idegnyugtató hatású.
· rákmegelőző és rákellenes hatású
· fájdalomcsillapító
· lassan felszívódva szabályozza a vércukorszintet
A frissen fogyasztott narancs a legegészségesebb, de a levét kicsavarva is nagyon finom italt kaphatunk. Felhasználhatósága sokféle: levéből készülhet páclé, húsából különböző lekvárok, sorbetek, fagylaltok, sütemények. A narancs héja is felhasználható, - FONTOS: ha viasszal, vagy gombaölő szerrel van kezelve – nem szabad felhasználni - kandírozva igen finom csemege.
Hűvös helyen (3-9 °C között) akár 4-8 hétig eláll.
RECEPTEK
FŰSZERES NARANCSLEVES
Hozzávalók: 1 kg répa, 1 dl olivaolaj, 4 dl 100%-os narancslé, 2 szál petrezselyem, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál szárított kakukkfű, só, bors, 2 dl tejföl
A répát, petrezselymet felszeleteljük, és az olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a narancslevet és a felszelt vöröshagymát – felöntjük 1 liter vízzel, felforraljuk, fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a répa megpuhul. Ha kihűlt – összeturmixoljuk, és tejfölös habarással besűrítjük.
MAZSOLÁS-NARANCSOS CSIRKEMELL
Hozzávalók: 4 nagy csirkemell, 10 dkg füstölt szalonna, 3 alma, 15 dkg mazsola, 4 narancs, ½ citrom, liszt, só, szegfűszeg, babérlevél
A melleket a rostokra merőlegesen sűrűn bevagdaljuk. A nyílásokra egy-egy vékony szalonna- es almaszeletet nyomunk, tepsibe tesszük, és a narancsgerezdeket a hús köré rakjuk, a fűszereket is mellé dobjuk. Alufóliával befedjük, puhára pároljuk. Az alatta keletkezett pecsenyelé felét átöntjük egy másik tálba. A húsokat a visszatesszük a sütőbe és megpirítjuk. A pecsenyelevet a liszttel simára keverjük, hozzáadjuk a mazsolát, 4-5 percig forraljuk, majd citromlével ízesítjük. A sültet a mártással leöntve rizzsel vagy párolt zöldségekkel körítve tálaljuk.
NARANCSOS CSIBEMÁJ
Hozzávalók: 1 kg csirkemáj, 15 dkg vaj, 2 db narancs, só, törött bors.
A forró vajhoz hozzátesszük a megtisztított, es nagyobb darabokra vágott csirkemájat, néhány percig pirítjuk. Hozzákeverjük az egyik cikkekre szedett narancsot, majd elkeverjük a másik narancs kifacsart levével. Néhány percig tovább pároljuk, sózzuk, borsozzuk es forrón tálaljuk.
ÍNYENC NARANCSMÁRTÁS
Hozzávalók: 5 savanyú alma, 1 dl frissen kipréselt narancslé, 3 evőkanál ecetes torma, csipetnyi só és cukor/ vagy édesítőszer, 2 teáskanál reszelt narancshéj, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
Az almát megtisztítjuk, lereszeljük. Saját levében, addig pároljuk, amíg megpuhul, majd ráöntjük a narancslevet, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és az őrölt fehér borsot. Kevés sóval és csipetnyi cukorral ízesítjük, felforraljuk. Ezután belekeverjük az ecetes tormát. Sültek mellé kínáljuk.
VITAMIN SALÁTA
Hozzávalók: 2 kiskanál mustár, 1 dl tejföl, citromlé, kevés édesítőszer, pici só, 30 dkg gomba,3 szál sárgarépa, 3 szál újhagyma, 4 ecetes uborka, 2 db narancs
A megtisztított, megmosott gombát, újhagymát, répát, ecetes uborkát felkarikázzuk, majd a mustár, tejföl, citromlé, só, édesítőszer keverékével leöntjük, és alaposan elkeverjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
NARANCSFÁNKOCSKÁK
Hozzávalók: 3 nagyobb narancs hámozva, fél centisre felkarikázva, 2 tojás, 2 evőkanál narancsszörp (lehet diabetikus is), liszt, olaj
A narancskarikákat belemártjuk a szörpbe, majd a lisztbe, tojásba – és a felforrósított olajon pirosra sütjük. A fölösleges olajat papírtörlővel leitatjuk róla.
NARANCSOS RIZSDESSZERT
Hozzávalók: 50 dkg rizs, 10 dkg porcukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer), 10 dkg vaj, késhegynyi őrölt szegfűszeg és fahéj, 3 narancs felkockázva, olaj a sütéshez,
A rizst megfőzzük. Hozzákeverjük a porcukrot/édesítőszert, a vajat, a szegfűszeget, a fahéjat és narancskockákat. Felforrósítjuk az olajat és a fűszeres rizskeverékből fánkocskákat szaggatunk - aranysárgára sütjük.
NARANCSOS TÚRÓKRÉM
Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 2 evőkanál citromlé, 25 dkg narancs felkockázva, reszelt narancshéj, édesítőszer, kevés tej
A hozzávalókat összekeverjük, desszertes tálkákba elosztva ízlésesen tálaljuk.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Beteg elszíneződött fájdalmas rángatódzós lábakra van valami ajánlatod???!!!Köszi!!!
VálaszTörlés