2013/01/09

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK : PESSZIMIZMUS


Pesszimizmus


Borúlátóak vagyunk- kétségtelenül igaz az állítás, hiszen legyen akár ünnepnap, akár dolgos hétköznap – kézzel foghatóvá válik a pesszimizmus. Mindig mindenki fél, panaszkodik, aggódik, bizonytalan, kilátástalannak, megváltoztathatatlannak, reménytelennek érzi a sorsát. Amely hozzáállással persze rögtön be is határolja a saját lehetőségeit. Ha a következő gondolatokkal indítod a napot:
·        nincs kedvem felkelni
·        újra egy fárasztó nap
·        úgysem sikerülhet
·        nem tudom megcsinálni
·        képtelen vagyok rá
·        jaj már megint esik
·        úgysem leszek jobban
Nos, akkor garantáltan számíthatsz rá, hogy így is lesz. A pesszimizmus mélyre ver gyökeret lelkünkben, részévé válik életünknek, elrontja a kedvünket, közérzetünket, és beteggé teszi fizikailag is szervezetünket. Már ha hagyjuk, hogy így legyen. De nem hagyhatjuk: tegyünk ellene – de ez már egy másik LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK témája lesz.

„Tudod, mi a legrosszabb? Gondolkozni. Ha jó dolgokra gondolsz, hiányérzeted lesz, ha rosszakra, akkor elmegy a kedved”(Clara Sánchez)
„Ha elkerül egy rossz, ne örülj, mert úgyis jön a következő.”(Csabai Márk)
„Mindaz, ami rombolja az életkedvet, csökkenti gyógyulási esélyeinket.”(David Servan-Schreiber)
„A gondolat mindig pesszimista, csak az akarat optimista.”(Moldova György)
„Aki fölfelé él, azt a bajok, nehézségek, küzdelmek erősítik. Aki lefelé él, azt ugyanezek gyengítik, és előbb-utóbb szétmorzsolják.”(Müller Péter)
„Bolond ember az, aki nem a helyzet előnyös oldalát nézi, hanem a hátulütőket.”(Reményik László)
„Aki mindig bizakodó, csak akkor szenved, ha reményei szertefoszlottak. Aki mindig kétségbeesett, az éppen e tulajdonsága miatt állandóan szenved. Ugyanez áll az olyan emberre, aki mindig pesszimista.”(Bengt Danielsson)
„Ha képes vagy a negatív elemeidet megtanítani arra, hogy pozitívak legyenek - az életed sokkal könnyebbé válik majd. (...) Ugyanis nagyon könnyű a pesszimizmusban és a negatív szemléletben elmerülni.”(Julia Migenes)
„Az "esély nincs rá" dolgokkal egy a baj: hogy néha bejönnek.”(Tony Parsons)
„A pesszimista ember kiirtja maga körül a reményt, s az így kiüresedett érzelmi térben a reménytelenség pózában tetszeleg.”(Jókai Anna)
„A fényképek az idővel vívott végtelen harcunk jelképei, kilátástalan küzdelmünk eszközei a pillanat megőrzéséhez: meg akarjuk örökíteni az édes kislányt, mielőtt nehezen kezelhető kamaszlánnyá nő; a fiatal férfit, mielőtt megkopaszodik és elhízik; a nászutat Hawaiira, mielőtt a boldog pár tagjaiból egy fedél alatt élő, dühös idegenek lesznek. Van egy olyan érzésem, hogy a fényképészettel kapcsolatos megszállottságunk mögött kimondatlan pesszimizmus rejtőzik: az a meggyőződésünk, hogy a jó dolgok nem tarthatnak örökké.”(Michelle Richmond)
„Pesszimista az, aki panaszkodik a zajra, amikor a lehetőség kopogtat.”(Oscar Wilde)
„Az optimista a napfelkeltét várja, a pesszimista a napnyugtától fél.”(Varga Mihály)
„Kiderült, hogy a dolog távolról sem olyan szörnyű, mint előzőleg gondolta. Azzal az érzéssel jött ki belőle, hogy "megméretett, és nem találtatott könnyűnek". (...) De hát semmi sem volt olyan szörnyű a dologban, mint előzőleg gondolta. Ez a pesszimizmus egyik előnye: soha semmi nem olyan rossz, mint amilyennek gondolja az ember.”(James Jones)
„Csak akkor öregszel meg, ha már nem szárnyalsz, és hagyod, hogy a pesszimizmus és a cinizmus megdermessze a szívedet.”(Albert Schweitzer)
„A pesszimista az olyan ember, akinek mindig igaza van, de soha sincs öröme benne.”(Teller Ede)
„A pesszimista olyan valaki, aki, ha két rossz közül kell választania, mindkettőt választja.”(Oscar Wilde)
„Egy pesszimista minden lehetőségben látja a nehézséget; egy optimista minden nehézségben meglátja a lehetőséget.”(Winston Churchill)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése