Most lehet, hogy sokan el fognak csodálkozni, de én bátran vállalom: imádom a piruló hagyma illatát. ( Na és a segítségével készülő ételek ízét is természetesen.) Isteni pörköltek, gulyáslevesek, tokányok, raguk – saláták hosszú sora bizonyítja, hogy mennyire fontos a jelenléte minden konyhában. A botanikailag a liliomfélék családjába tartozó vöröshagyma mintegy 6000 éves múlttal dicsekedhet. Az ókori Egyiptomban Ízisz szent növénye volt –a növekedés és a termékenység szimbólumának tartották. Számos fajtája ismert- legkedveltebbek: a póré-, vörös-, lila-, és a metélőhagyma. A magyar konyha alapvető – nélkülözhetetlen alapanyaga, amely nem hiányozhat egyetlen magyaros ételből sem. Nagyon sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: foszfort, nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, rezet, cinket, mangánt, szelént. Vitaminjai: C-, B1-, B2-, B6-, E-vitamin, Folsav. Számos betegség megelőzésére és kezelésére alkalmas ez a már-már „csodaszer” – a népi gyógyászat alkalmazza is rendszeresen, hiszen élettani hatásai szerteágazóak:
· nyákoldó ezért kitűnő segítség hurutos állapotok, és légúti megbetegedések esetén. Ha meg vagyunk, fázva helyezzünk el egy felszeletelt hagymát éjszakára az ágyunk mellé, a hagyma illóolajai fertőtlenítik a levegőt, szüntetik az orrdugulást, könnyítik a légzést, oldják a hurutot
· étvágyjavító
· gyulladáscsökkentő
· kiváló emésztőrendszeri problémák orvoslására, mert fokozza az emésztőnedvek termelődését
· enyhíti a bélgörcsöket
· csökkenti a magas vérnyomást
· megelőzi az érelmeszesedést
· csökkenti a szívroham kialakulásának esélyét, hiszen megelőzi a koszorúér-betegséget, a trombózist és egy sor a szélütéssel és a keringési elégtelenséggel összefüggő állapotot,
· gátolja a vérrögképződést.
· antibakteriális – csíraölő és gombaellenes hatású
· véd a rákkal szemben, szerepet játszik a gyomorrák megelőzésében
· csökkenti a koleszterin-szintet
· csökkenti a vércukorszintet
· gyógyítja a bőrbetegségeket
· kipréselt nedvét a fülbe csepegtetve csökkenti a fülfájást.
· a préselt hagymalét vizelethajtásra és lázcsillapításra egyaránt alkalmas
· külsőleg enyhíti a rovarcsípés utáni kellemetlen tüneteket, mérsékli a duzzanat kialakulását, és csillapítja a fájdalmat
· kiválóan méregteleníti a szervezetet,
· regenerálja a szervezet endokrin rendszerének funkcióit
· vértisztító
· nagymértékben serkenti a veseműködést,
· kitisztítja a szervezetből a salakanyagokat,
· antioxidánsokban gazdag,
· alkalmas ízületi fájdalom csillapítására
RECEPTEK
HAGYMAKRÉMLEVES
Hozzávalók: 1 nagy póréhagyma,10 gerezd fokhagyma,3 nagy fej vöröshagyma,25 dkg burgonya,1 csokor petrezselyem,2 evőkanál tönkölybúza liszt,1-2 evőkanál olaj, só, bors, pirospaprika
A hagymákat, a póréhagyma-karikákat, a fokhagymát sóval, borssal fedő alatt megpároljuk, majd levesszük a tűzről, beletesszük a lisztet, a pirospaprikát, összekeverjük és felöntjük hideg vízzel. Beletesszük az apróra kockázott burgonyát, a finomra vágott petrezselymet, és addig főzzük, míg a burgonya megpuhul. Ezután összeturmixoljuk. Tálaláskor friss petrezselyemmel, hagymakarikával, reszelt Pannónia sajttal és pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
DIÉTÁS HAGYMAPÖRKÖLT
Hozzávalók: vöröshagyma, olaj, káposztalevél, köménymag, zeller, zöldpaprika, piros porpaprika, tengeri só, köles
A vöröshagymát olajon megdinszteljük, káposztát aprítunk rá. Fűszerként köménymagot, zellert, zöldpaprikát teszünk bele, kevés vízzel egy-két percig láng felett kavarjuk, majd lefödve puhulni hagyjuk. Tálalás előtt piros porpaprikát, tengeri sót adunk hozzá. Főtt kölessel fogyasztjuk.
MEDITERRÁN HAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 2 fejes saláta leveleire szedve, 1 kígyóuborka szelve, 2 nagy vöröshagyma karikázva, 6 db paradicsom cikkekre vágva, 5 felbe vágott főtt tojás, 30 db olivabogyó, Az öntet: 8 evőkanál olivaolaj, 6 evőkanál balzsamecet, só, bors, cukor/vagy édesítőszer,1 csomag apróra vágott petrezselyem
A salátástálat befedjük a salátalevelekkel, ami kimarad, apróra tépkedjük, és a többi hozzávalóval együtt elrendezzük a leveleken. Leontjuk az öntettel. Lehűtve tálaljuk.
GOMBÁS VADASMÁRTÁS
Hozzávalók: 1 kg erdei gomba, 25 dkg zsír, 30 dkg vöröshagyma, 30 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyem, 6 dkg liszt, őrölt bors,szemes bors, mustár, 2 babérlevél, 3 dl tejföl, 1 citrom, cukor, só
A gombát 10 dkg zsírban megpároljuk, sóval, borssal meghintjük. Ezzel egy időben ugyancsak 10 dkg zsíron megpirítunk a felkarikázott zöldségeket, sóval, szemes borssal, citromhéjjal, babérlevéllel, mustárral ízesítjük, felöntjük vízzel, puhára főzzük, majd összeturmixoljuk. 5 dkg zsírból és a lisztből cukorral barna rántást készítünk, ráöntjük a zöldségpépre, citromlével ízesítjük, tejföllel dúsítjuk, a párolt gombára öntjük. 1-2 percig együtt forraljuk. Sültek mellé kiváló.
VÖRÖSHAGYMATOKÁNY
Hozzávalók: 1,5 kg sertéshús felcsíkozva, 30 dkg füstölt szalonna, 30 dkg vöröshagyma, 3 evőkanál paradicsompüré, só, pirospaprika, 15 dkg liszt, 3 dl tejföl
A felkockázott füstölt szalonnát üvegesre pirítjuk, beletesszük a felszelt hagymát – tovább fonnyasztjuk, majd megszórjuk a porpaprikával, beletesszük a felcsíkozott húst. Rövid ideig együtt pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Beletesszük a paradicsompürét, sózzuk, és puhára pároljuk a húst. A végén a liszttel és a tejföllel behabarjuk. Galuskával tálaljuk.
TÖLTÖTT VÖRÖSHAGYMA
Hozzávalók: 12 db vöröshagyma, 10 dkg zsír, 40 dkg darált sertéshús, 2 db zsemle, 2 db tojás, petrezselyemzöld, vaj, 20 dkg Pannónia sajt, őrölt bors, só
A közepes nagyságú vöröshagymákat megtisztítjuk és a tetejükből egy 1 cm-es lapot levágunk. Belsejüket kivájjuk, a leeső hagymadarabokat apróra vágjuk, majd kevés zsírban aranysárgára pirítjuk. A darált sertéshúshoz hozzáadjuk a pirított hagymát, az áztatott, jól kinyomkodott zsemlét és a tojást. Sóval, őrölt borssal, vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük. Jól összedolgozzuk és betöltjük a vöröshagymákba. Kivajazott tepsibe tesszük a hagymákat és egy kevés vizet öntünk alá. Alufóliával lefedjük és sütőben megpároljuk. Amikor a hagyma megpuhult, a fóliát levesszük és a tetejét gazdagon megszórjuk reszelt Pannónia sajttal. Visszatoljuk a sütőbe és a sajtot szép pirosra sütjük a tetején. Burgonyapürével, vagy párolt rizzsel tálaljuk.
TÖLTÖTT PECSENYE
Hozzávalók:1 kg szűzpecsenye, 20 dkg Karaván sajt, füstölt szalonna, 20 dkg sonka, 15 dkg csemege uborka, zsír, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg fehérrépa, 30 dkg vöröshagyma, őrölt bors, só
A szűzpecsenyét hosszanti irányban végigvágjuk, kinyitjuk és minél nagyobbra
Kiverjük, vigyázva, hogy a hús ne lyukadjon ki. Megsózzuk, megszórjuk őrölt borssal és hosszanti irányban a közepére fektetjük a hosszú csíkokra vágott Karaván sajtot, a füstölt szalonnát, a sonkát és a csemege uborkát. A húst behajtjuk, hústűvel rögzítjük és kívülről is megsózzuk. Serpenyőben zsírt hevítünk, és a töltött szűzpecsenye mindegyik oldalára kérget sütünk. Ezután a húst kiszedjük. A visszamaradt zsírban megpirítjuk a kockákra vágott zöldségeket és a vöröshagymát, majd visszahelyezzük a húst és kevés vizet aláöntve, fedővel letakarva puhára pároljuk. Ezután a húst felszeleteljük. A mártást beforraljuk, majd átszűrve a húsra öntjük. Petrezselymes burgonyával vagy rizzsel tálaljuk.
MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése