MEDVEHAGYMA |
Medvehagyma, sási hagyma, kígyóhagyma, poroszhagyma, - most van a szezonja ennek a kivételesen egészséges a hagymafélék családjába tartozó évelő növénynek, amely nagy telepeket alkotva szinte szőnyegként borítja be a fák alját. Főként a tölgyes és a bükkös területeket kedveli - rengeteg van belőle a Mecsekben, de Orfűn, Bakonybélen, Zalaszántón, Tihanyban, Pusztamaróton is. Az íze a fokhagymára hasonlít, de annál kicsit enyhébb – így mindenki bátran fogyaszthatja.
Élettani (gyógy) hatásai, amelyek főként nyersen fogyasztva érvényesülnek:
· tisztítja az érrendszert, a bélrendszert és a májat, és a vért
· csökkenti a koleszterinszintet
· enyhíti az emésztési panaszokat
· fokozza az étvágyat
· erősíti az immunrendszert
· méregteleníti a szervezetet
· csökkenti a vérnyomást
· tisztítja a vesét és a húgyutakat
· javítja a szív működését
· gyulladáscsökkentő-, vírus- és gombaölő hatású
· külsőleg elősegítheti a bőrbetegségek gyógyulását
· serkenti a gyomor, a belek működését
· hatékonyan segít hasmenés, hasi görcsök valamint puffadás esetén
· köptető
· lázcsillapító
· enyhíti a szédülést, fejfájást
· meggátolja a trombózis kialakulását
· javítja a memóriát
· ajánlott reumatikus bántalmak kezelésére
· nyugtatja az idegrendszert
· segít változó kori panaszok esetén
Mivel vadon terem – bárki önmaga szedheti ezt a számtalan előnyős hatással bíró már-már gyógynövényt. Szedésénél azonban figyelmesnek kell lenni, mert könnyen összetéveszthető két, már kis mennyiségben is súlyos mérgezési tüneteket okozó növénnyel; a májusi gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel. Ha nincs mellettünk tapasztaltabb gyűjtő, akkor jó, ha az orrunk után megyünk, hisz a medvehagyma legfőbb azonosító jele a fokhagymára emlékeztető, erőteljes szaga, amit akkor érezhetünk, ha a növény levelét ujjaink között megdörzsöljük. Szerencsére sokféleképpen felhasználható: főzhetünk belőle levest, krémlevest, mártást, főzeléket, sós süteményekbe, pogácsába is nagyon finom ízesítő. Keverhetjük salátákba, vagy enyhén párolva zöldköretként. Minden olyan étel ízesíthető vele, amelyekbe egyébként petrezselymet vagy snidlinget használnánk. Belekeverhetjük a nokedli vagy grízgombóc tésztájába - nagyon kellemes aromát ad étkeinknek.
EGYSZERŰ RECEPTEK
MEDVEHAGYMA LEVES
Hozzávalók: 20 dkg friss medvehagyma, 3 dl tejszín, 2 dl fehérbor, 3 liter víz, 2 dkg vaj, 3 dkg keményítő, só, bors, édesítőszer
A vajon átpároljuk a laskára szelt medvehagymát, hozzáöntjük a bort, a vizet – felforraljuk. Botmixerrel pürésítjük, majd felöntjük a tejszínnel, fűszerezzük, végül a kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük.
MEDVEHAGYMA-SALÁTA
Hozzávalók: 10 dkg medvehagyma levél, 1 csomag retek, 3 db csemegeuborka, 3 evőkanál uborkalé, 1 dl majonézes salátaöntet, 1 pohár joghurt, só, bors, cukor vagy édesítőszer
A hozzávalókat megtisztítjuk, felszeleteljük – és a salátaöntettel leöntjük.
MEDVEHAGYMÁS POGÁCSA
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 50 dkg liszt, 30 dkg friss, laskára vágott medvehagyma, 4 egész tojás, 20 dkg reszelt sajt, só, bors, olaj a kisütéshez.
A főtt burgonyát áttörjük és a többi hozzávalóval elkeverjük. Kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőlemezre téve megsütjük
KÖRÖZÖTT
Hozzávalók: 25 dkg túró, 20 dkg medvehagyma felszelve, 1 dl tejföl, só, fűszerpaprika
A fenti hozzávalókat alaposan összekeverjük – lehűtve fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése