A sovány vagy 1 százalékos zsírtartalmú tejet fogyasztó felnőttek
szervezetének biológiai életkora lassabban nő, mint a 2 százalékos, illetve
teljes tejet fogyasztó társaiké - derült ki egy új tanulmányból.
A Utah állambeli Brigham Young Egyetem
professzora, Larry Tucker az úgynevezett telomerek hossza, valamint a
tejfogyasztás gyakorisága (napi, heti vagy kevesebb) és az elfogyasztott tej
zsírtartalma (teljes tej, 2 százalékos, 1 százalékos vagy sovány) közötti
kapcsolatot vizsgálta 5834 amerikai felnőtt bevonásával - olvasható a
ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portálon.
A telomer a DNS-t "becsomagoló"
makromolekula, a kromoszóma végén helyezkedik el és feladata, hogy óvja a
kromoszómát és megakadályozza, hogy sejtosztódáskor sérüljön a genetikai
információ. Ahogy az ember öregszik, a telomerek rövidülnek, szerkezetük
gyengül.
A Oxidative Medicine and Cellular Longevity
című folyóiratban publikált tanulmány szerint minél több magas zsírtartalmú
tejet iszik az ember, annál rövidebbek a telomerei.
A tanulmány szerint az 1 százalékos
zsírtartalmú tejet fogyasztó felnőttekhez képest a 2 százalékos tejet
fogyasztók telomerei 69 bázispárral voltak rövidebbek, ami több mint négy év
pluszt jelent a szervezet biológiai életkorában. A teljes tejet fogyasztó
felnőttek telomerei pedig 145 bázispárral voltak rövidebbek, mint a sovány
tejet fogyasztó felnőttekéi.
A tanulmányba bevont emberek csaknem fele
naponta, negyedük legalább hetente egyszer iszik tejet. Majdnem egyharmaduk
teljes tejet, másik 30 százalékuk 2 százalékos zsírtartalmú, 10 százalékuk 1
százalékos zsírtartalmú, 17 százalékuk pedig sovány tejet fogyaszt. Nagyjából
13 százalékuk pedig nem iszik tehéntejet.
Tucker azt is kimutatta, hogy a tejet nem
ivók telomerei rövidebbek, mint az alacsony zsírtartalmú tejet fogyasztókéi.
Forrás: MTI
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése