Valami különlegesre
vágysz? Szeretnél megtapasztalni más
nemzetek hagyományos ételeinek ízét? Akkor itt az alkalom, hogy Velem tarts, és
az ÉLETRECEPTEK heti rendszerességgel jelentkező cikksorozatában megismerkedj –
mivel is? Új alapanyagokkal, új eljárásokkal, új ízekkel! Utazz Velem
hétről-hétre, hisz tudod: színes a világ, kár lenne csak fekete-fehérben látni
mindent!
Ratatouille |
Mi is az a ratatouille?
Még mindig
Franciaországban járunk – és egy újabb tipikus francia étellel ismerkedünk meg –
nevezetesen a mediterrán lecsóval - a ratatouille-lel. Ez a hagyományos étel
mindazok számára vonzó lehet, akik imádják a zöldséges ételeket. Elsősorban
Provence-ban készítik, különösen Nizzában. A valódi ratatouille szaftos és
olvadósan kompótszerű.
A ratatouille-ban a
domináns zöldség vagy a padlizsán, vagy a cukkini. Ezekhez járul egy zöldfűszerekkel
(petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom, kevés zellerszár, póré) készülő
„lecsóalap” (paprika, paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma). Az egyes zöldségeket
külön-külön készítik el, a végén egyesítik, s hosszabb-rövidebb ideig még
együtt párolják őket. A hagymát finomra vágják vagy vékonyra szelik, az összes
többi zöldséget viszont általában nagyobb, három centiméteres kockára vágják.
A ratatouille-t fogyasztható
önálló fogásként, de nagyon jól illik bárányhoz, kecskéhez, markánsabb ízű
halakhoz, nyúlhoz, illetve a csirke egyes részeihez.
Egy klasszikus recept:
Hozzávalók:2 padlizsán,
2 cukkini, 2 kaliforniai paprika, egy piros és egy zöld,4 paradicsom,1 nagyobb
faj vöröshagyma,3 gerezd fokhagyma, só, bors, oliva olaj
A zöldségeket megmossuk,
majd a padlizsánt és a cukkinit 1 cm-es kockákra szeljük. A paprikát kicsumázzuk,
felszeleteljük és szintén 1 cm-es kockákra vágjuk. A paradicsomot egy
pillanatra forró vízbe dobjuk, majd a héját lehúzzuk, és szintén feldaraboljuk.
A felszeletelt vöröshagymát egy kicsit megpirítjuk az oliva olajban majd
hozzáadjuk a finomra szelt fokhagymát és a többi zöldségeket, megsózzuk,
megborsozzuk és lassú tűzön lefedve főzzük körülbelül 20 percet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése