Spanyol tájakon járva:
mi is az a gazpacho?
Gazpacho. Ez az Andalúziából
származtatott, de az egész spanyol honban közismert és közkedvelt étel a nyári
forróságban valódi hűsítő…
Hogy miképp készül?
Nos, ahogy szokták volt
mondani: ahány ház, annyi szokás… Számtalan változata ismert – íze mindig az
összetevők arányától, és milyenségétől függ.
Fontos alkotója a
paradicsom, olivaolaj, fokhagyma, uborka, csípős paprika, paprika, száraz
kenyér, ecet – de ismert almás, vagy sárgadinnyés változata is.
A mindenki számára
ajánlott mediterrán diéta tipikus étele: gazdag ásványi anyagokban,
vitaminokban, rostokban, esszenciális zsírsavakban, antioxidánsokban. Kiválóan
beépíthető a fogyókúrás étrendbe is alacsony kalória-tartalma miatt.
Gyorsan, egyszerűen mixerben
– főzés nélkül– elkészíthető zöldséges étel, amit mindig hidegen szervíroznak.
Adhatnak hozzá sonkát, de tálalhatják különféle tengeri hallal, rákkal,
kagylóval is, ahogy kockára vágott zellert, uborkát, hagymát, pirított
zsemlekockát, kemény tojást is adhatnak mellé.
Ne idegenkedjünk tőle készítsük el otthon is - nagyon finom, tartalmas étel.
RECEPTEK
GAZPACHO
ANDALUZ MÓDRA
Hozzávalók:1 kg paradicsom, 1
kaliforniai paprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kisebb
kígyóuborka, fél pohárka olívaolaj, ízlés szerint só, ecet, bors, esetleg
kömény, bazsalikom
A meghámozott paradicsomot,
uborkát, paprikát, hagymát felaprítjuk, és turmixgépben pépesre daráljuk. A
zöldségpépet összedolgozzuk az olajjal és az ecettel, majd fűszerezzük. Adunk
hozzá annyi hideg vizet, hogy sűrű levest kapjunk. Tálalás előtt alaposan
lehűtjük. Tálalhatjuk pirítóssal, vagy kockára vágott sültsonkával.
GYÜMÖLCSÖS
GAZPACHO
Hozzávalók: 1 kg
sárgadinnyehús felkockázva, 10 dkg fehér kenyér, 10 dkg mandula, 2 gerezd
fokhagyma, 2 dl olívaolaj, 5 dl fehérbor
A hozzávalókat turmixgépben
összeforgatjuk, majd ebbe az egyvelegbe teszünk 8 db jégkockát. Hűtőszekrényben
tartjuk, kis tálkákban – szálasra vágott – mandulával szervírozzuk.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése