2015/09/30

HETI ÍZPRÓBA: PAPRIKOLÓGIA –avagy miként edd magad egészségesre?



Paprikológia – nem véletlenül adtam ezt a címet az eheti íz próbánknak – hiszen a magyar konyha nélkülözhetetlen zöldség-és fűszernövénye számos kutatás, és tanulmány alanyává vált az elmúlt évtizedek során, a gasztronómiai felhasználás sokrétűségéről nem is beszélve.

Bevallom: szeretem a paprikát. Legyen akár fehér töltenivaló, kaliforniai, vagy kápia, pritamin vagy bácskai enyhén csípős, almapaprika, vagy tompa végű Blondy, hegyes erős, vagy cseresznye… Szeretem frissen, ropogósan, lecsó alapjaként, sülve, főve, savanyítva…


Egy kis történelem

A paprika Közép-, illetve Dél-Amerikából származik, Európába Kolumbusz orvosa, Diego Alvarez Chanca hozta 1494-ben.


Mit tartalmaz 100 gramm paprika?

Energia

20 kcal
Fehérje

1,2 g
Zsír

0,3 g
Szénhidrát

3 g
Összes élelmi rost

2,25 g
Karotin

0,4 mg
Tiamin (B1)

50 µg
Riboflavin (B2)

30 µg
Niacin (PP faktor)

0,2 mg
Pantoténsav

0,19 mg
Piridoxin (B6)

0,24 mg
Biotin

1 µg
Folsav

13 µg
C-vitamin
120 mg (fajtától és érettségtől függő,
beérett állapotban elérheti a 300 mg-ot is)

Nátrium (Na)

4 mg
Kálium (K)

160 mg
Kalcium (Ca)

14 mg
Magnézium (Mg)

12 mg
Vas (Fe)

0,4 mg
Foszfor (P)

33 mg
Réz (Cu)

0,05 mg
Cink (Zn)

0,2 mg
Mangán (Mn)

0,073 mg
Kobalt (Co)

0,004 mg
Króm (Cr)

0,004 mg
Nikkel (Ni)

0,015 mg


Természetesen az egyes összetevők paprika fajtánként eltérhetnek:
  • a piros színűek több karotint tartalmaznak, mint a zöldszínű fajták
  • C-vitamin tartalma fajtától függően, beérett állapotban elérheti a 300 mg-ot is. A hegyes, zöld fajtatípusba tartozók a gazdagabbak C-vitaminban. Nagy előnye, hogy savanyított formájában is megőrzi ezt a C-vitamin tartalmát.
  • kapszaicin nevű alkaloida, mely hatóanyaga és egyben ízanyaga is a paprikának a paprikák bordáiban (ereiben) lévő mirigyek termelik.


Milyen előnyei vannak, ha rendszeresen fogyasztod?
  • fokozza a nyálképződést,
  • elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban
  • étvágyjavító, emésztést elősegítő
  • fokozza a gyomornedv elválasztást
  • gyorsítja az anyagcserét, emellett alacsony energia tartalma miatt fogyókúrában és minden diétában jól alkalmazható alapanyag,
  •  csökkenti a magas vérnyomást
  • bioflavonoidjai semlegesítik a szabadgyököket, csökkentik a gyulladásokat
  • karotinoidjai védik a bőrt, a hámszövetet, a nyálkahártyát, valamint elősegítik a sebgyógyulást,
  • egyes fajták kapszaicin- tartalma (ami a paprika erősségét okozza) fájdalomcsillapító hatású, alkalmazzák reuma, migrén, fogfájás, pikkelysömör kezelésében (külső alkalmazás), valamint a kemoterápiával kezelt rákbetegek érzékeny szájnyálkahártya gyulladására, kapszaicines bonbonok szopogatását javasolják,enyhe vízhajtó,  fokozza a húgysavkiválasztást, mely a purin anyagcserezavar következtében kialakuló köszvény diétás kezelésében jól alkalmazható
  • vitamintartalma erősíti az immunrendszert
  • baktérium- és, vírusölő hatású,
  • természetes lázcsillapító
  •   ételben fertőtlenítő hatású,
  • enyhíti a torokgyulladást, torokfájást
  • köptető hatású anyagokat is tartalmaz
  • fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzhetők vele felső légúti megbetegedések,
  • izzasztó,
  • szaponinjai stimulálják a szívműködést és csökkentik a koleszterinszintet,
  • egyes nagyon erős fajták (ezek már fűszerpaprikák, elsősorban dél-amerikai területről) elpusztítják, kihajtják a bélparazitákat
  • érvédő, keringésjavító
  •  enyhíti, megelőzi a migrént
  • védi a nyálkahártyákat, fokozza a mirigyműködést
  • javítja a látást
  •  javítja a koncentrációt
  •  mérsékli a foghúsvérzést, fogínysorvadást,
  • csökkenti a krónikus fáradtságot, kimerültséget,
  • késlelteti a mozgásszervi betegségek kifejlődését, a csontok, ízületek kopását,
  •  hatóanyagai felmelegítik a vért, élénkítik az anyagcserét

Felhasználási lehetőségek


Alkalmazási területe igen széleskörű és sokoldalú.
  • nyersen: saláta alapanyag, tölthető krémekkel
  • használható fűszeres krémek alapanyagaként, kenyérre kenve, ízesítőként is (levesekbe, pörköltekbe, gulyásba)
  •  savanyítható, önmagában vagy káposztával töltve
  •  csalamádé összetevője
  •  szárítható – fűszerpaprika-őrlemény készíthető egyes fajtáiból
  • főzhető – lecsónak, töltött paprikának


 A következő receptek a paprika megszokottól eltérő felhasználását hivatottak bemutatni. Érdemes kipróbálni őket – sok-sok ízzel gazdagíthatjuk újdonságra éhes gyomrunkat...

RECEPTEK



PAPRIKAKRÉM-LEVES

Hozzávalók:2 kg sárga paprika, 40 dkg zellerszár, 5 fej gyöngyhagyma, 8 gerezd fokhagyma, 1 db csípős paprika, egy evőkanál édes köménymag, olaj, só

A fokhagymát és a gyöngyhagymákat nagyobb darabokra, a kicsumázott édes paprikát kis kockákra, a zeller szárát csíkokra vágjuk. Egy lábasban négy evőkanál forró olajon pirítjuk egy kicsit a zöldségeket, majd felöntjük fél liter vízzel, sózzuk, és lassú tűzön fél órát főzzük. Ezután kihűtjük és levével együtt összeturmixoljuk. Utána sózzuk, majd a krémet hűtőbe tesszük 2-3 órára. Kis leveses csészébe tálaljuk, tetejét meg lehet hinteni édeskömény magjaival és finomra vágott csípős paprikával. Pirítóst is adhatunk mellé.


SÜLT TÖLTÖTT PAPRIKA

Hozzávalók: 1 kg darált sertéshús, só, tabasco-szósz, 4 nagy paradicsom felkockázva,10 töltenivaló paprika,3 tojás, 1 zsenge cukkini feldarabolva

A paprikát kicsumázzuk, a húst a sóval, a többi hozzávalóval elkeverjük, és a paprikákba töltjük. Tepsibe sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben megsütjük, a végén a reszelt sajtot rápirítjuk.



KÖRET PAPRIKÁBÓL

Hozzávalók: 1kg húsos zöld és pirospaprika ,3 nagy vöröshagyma 2 evőkanál olíva olaj, 2 dl vörösbor, só, törött bors, 3 fokhagyma gerezd

A hagymát és a paprikát egyforma nagyságúra vágjuk. Az olajon fedő alatt üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a paprikát, sózzuk, borsozzuk, a zúzott fokhagymával ízesítjük, és a borral felöntve puhára pároljuk. A végén zsírjára sütjük. Sült húsok finom körete.



RÁNTOTT PAPRIKA

Hozzávalók:5 vastaghúsú paprika, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, 1 pohár tejföl, 2 kemény tojás sárgája, 2 kávéskanál mustár, csipet só,  édesítő, főtt rizs

A tojássárgáját villával szétnyomjuk, összekeverjük a mustárral, sóval, édesítővel, és a tejföllel. A rizst megfőzzük. A zöldpaprikákat karikára vágjuk, és kipanírozzuk, mint a húst. Olajban kisütjük, a főtt rizzsel, és az elkészített tartár-mártással körítve fogyasztjuk.


HÚSSAL RAKOTT PAPRIKA

Hozzávalók: 1 kg csirkemell filé felszelve kiklopfolva ,5 paprika, 12 szelet bacon ,8 szelet sonka, 2 hegyes erős paprika,  5 szál újhagyma,  30 dkg reszelt sajt,  3 evőkanál mustár,  2 kaliforniai paprika, só,  őrölt fehér bors,  étolaj , 6 dl tejföl

A paprikákat és az újhagymát szeletekre vágjuk. A kiklopfolt csirkemellet sóval és fehér borssal megszórjuk. A hússzeleteket kiolajozott tepsibe rakjuk és megkenjük mustárral.  Erre teszünk bacont, paprika /sárga, kaliforniai és csípős/, valamint újhagyma szeleteket. Betakarjuk 1-1 szelet sonkával, megkenjük tejföllel és a végén megszórjuk reszelt sajttal.  Az egészet előmelegített sütőben szép pirosra sütjük .



JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése