A kép láttán biztos összefut a nyál a szátokban!
De tudjátok mi az, amit egy ilyen adag remekművel nagy mennyiségben a szervezetekbe juttathattok?
Többek között az E-621 számmal jelzett anyag: a nátrium-glutamát.
Az a bizonyos E-621,
ami szinte minden boltban kapható húskészítményben, fűszerkeverékben,
ételízesítőben, zaklis levesben, porban, mártás-alapban, konzervekben,
burgonyaszirmokban benne van.
Ízfokozó anyag, amelynek hatására minden sokkal
finomabb, ízletesebb lesz, növeli az étvágyat.
Eleinte tengeri hínár főzetéből
nyerték ki, ma már fermentációs eljárással készül.
A nátrium-glutamát tulajdonképpen
egy fehér, kristályos por, megjelenésében hasonlít a sóhoz vagy a cukorhoz, de
bármennyire hihetetlen, de nincs saját íze, „csak” kiemeli az alapízeket. Ázsiában
ugyanúgy az ebédlőasztalokon díszeleg, mint nálunk a só vagy a bors – az ázsiai
konyha elengedhetetlen kelléke.
Na és a modernkori élelmiszeriparé, ahol
ízetlen ételek feljavítására használják olcsó adalékként, hiszen kevesebb
valódi nyersanyag, fűszer és egyéb aromaanyag felhasználásával erőteljesebb ízt
kapnak, így alkalmazásuk igen gazdaságos. Könnyen hozzá lehet szokni, sőt az
ember lánya egy idő után szinte, elvárja ezt a felfokozott aromát.
És mi nap, mint nap gyanútlanul
megesszük, nem is gondolva a következményekre.
De
miért is jelent veszélyt az egészségünkre?
Arra érzékeny
embereknél (ami az európai lakosság zöme), elfogyasztása után úgynevezett „kínai-étterem
szindrómát vált ki, ami egyféle allergiás reakció.
Tünetei:
- az arcbőr kivörösödése
- halántéktáji nyomás
- gyakori a migrénes fejfájás
- gyakori a kínzó hátfájás
- nyakmerevség, és fájdalom
- általános gyengeség
- szapora szívverés
- állkapocs megfeszülése
- végtagzsibbadás
- a bőr fokozott viszketése
- hányinger
- hányás
- hasmenés
Okozhat idegrendszeri
elváltozásokat – összefüggésbe hozták a Parkinson- és az Alzheimer-kórral,
különböző daganatos megbetegedésekkel.
A
glutamát olyan ingerületátvivő aminosav, amely normális esetben csak nagyon kis
koncentrációban van jelen szervezetünkben, és az agyi neuronok közötti
információátvitelben játszik szerepet. Egyes tumoros megbetegedésekben nagyon
magas számban mutathatóak ki glutamát-receptorok (a mell-, prosztata-, bőr-,
vastagbél-, tüdő-, petefészekrák, valamint a fej- és nyaki tumoroknál), amelyek
ha túl sok nátrium-glutamátot fogyaszt az érintett - stimulálva lesznek, ezáltal
a daganatok túl sok glutamátot választanak ki, és gyorsabban növekednek, veszélyesebbé
válnak.
A
fentiek ismeretében érdemes elgondolkodni azon miként kerüljük el minél
gyakrabban a gyártósorok által létrehozott „mű” élelmiszereket, és miként
próbáljunk egészségesebb alapanyagokból, egészségesebb ételeket készíteni.
Tudom, most sokan szkeptikusan legyintenek – mondván, hogy szinte minden alapanyag
rejt magában veszélyt (vegyszerek, stb.), csak az nem mindegy mennyit…
De ez
már egy következő cikk témája lesz, ahol a bio- és a saját termesztésű/ tenyésztésű
alapanyagok kérdését járjuk körbe…
HAMAROSAN!
Egészségpéntek:
Tudod miért jobb bio- élelmiszereket fogyasztani?
Tarts Velem akkor is:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése