Pomme d’ore – aranyalma,
Poma amoris – szerelemalma- ilyen nevekkel illeték régen a ma oly közismert és
közkedvelt paradicsomot. A burgonyafélék családjába tartozó zöldség őshazája
Peru, ahol ma is gyomnövényként él. Mexikóban kezdték el termeszteni, s innen
terjedt el. Európába Amerika felfedezése után került. Sokféle változata ismert:
alakja, színe határozza meg jellemző tulajdonságait: a sárgától a sötét
bordóig, a hosszúkástól a kerekig, a picike koktélparadicsomtól a 10 cm-eres
átmérőjű steakparadicsomig nagyon változatos a kínálat. Kellemes – semmivel sem
összehasonlítható ízét a sokféle szerves sav - almasav, citromsav,
borostyánkősav és tejsav - és illóolajtartalma biztosítja. Táplálkozás-élettani jelentőségét rendkívül
magas vitamin-és ásványi-anyagtartalma, és antioxidáns tartalma adja.
Mi
minden van benne? Az alábbi táblázatból kiderül (100 grammonkénti érték).
C-vitamin
|
19
mg
|
biotin
|
4
μg
|
B1-vitamin
|
57
μg
|
B2-vitamin
|
35
μg
|
B6-vitamin
|
100
μg
|
folsav
|
22
μg
|
E-vitamin
|
813
μg
|
A-vitamin
|
97 μg
|
béta-karotin
|
593
μg
|
K-vitamin
|
5,6
μg
|
foszfor
|
22
mg
|
Nátrium
|
3
mg
|
Kálium
|
235
mg
|
Kalcium
|
9
mg
|
Magnézium
|
11
mg
|
Vas
|
316
μg
|
Réz
|
57
μg
|
Cink
|
152
μg
|
Mangán
|
108
μg
|
Szelén
|
1
μg/
|
A
paradicsom egészségvédő hatásai:
- alacsony energiatartalma miatt (73 kJ/17 kcal – 100 grammonként), a fogyókúrás étrend szerves részét képezheti, számtalan étel alapja lehet
- a cukorbetegségben szenvedők is bátran fogyaszthatják alacsony szénhidrát-tartalma miatt
- magas likopin karotinoid, polifenol, flavonoid ill. C-vitamin tartalmának köszönhetően véd a szabadgyökök károsító hatásától – elősegítve ezzel a daganatos megbetegedések megelőzését
- erősíti az immunrendszert
- mérsékli a gyulladásos folyamatokat
- fiatalítja a bőrt
- jó hatással van az egész szervezetre, többek között a májra, a mellékvese működésére, és csökkenti a prosztatarák kifejlődését
- káliumtartalmának köszönhetően a paradicsomlé tisztítja a vért, míg a többi benne előforduló ásványi anyag a vérben lévő mérgeket képes eltávolítani
- gyógyítja az ízületi gyulladást, a reumát, a köszvényt, a gyulladásos betegségeket (vese, húgyhólyag),
- magas víztartalma akadályozza a vér besűrűsödését
- a paradicsom külsőleg is hat. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsom-pakolást teszünk, megtisztítja a sebet és környékét, fertőtlenítve azt, elősegíti a minél gyorsabb gyógyulást
- érfalvédő hatással bír. 15 napon keresztüli rendszeres paradicsom, vagy paradicsomtermék (ketchup, szósz, sűrített paradicsom, paradicsomlé, stb.) jelentősen növeli a vérzsírok oxidációval szembeni védelmét
- a paradicsom az eddigi vizsgálatok szerint védelmet nyújt a szívbetegségek, elsősorban a szívinfarktus ellen: hatóanyagai képesek gátolni a vérrögképződést,
- serkenti az emésztést, oxálsav tartalma miatt azonban a különböző kő-betegségekben (epe, vesekő) szenvedőknek óvatosan kell fogyasztaniuk
Felhasználása
Szerencsére sokrétű: nyersen,
savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Szemben a
gyümölcsökkel, amelyek nyersen a magasabb C-vitamin tartalom miatt
egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így
könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül.
PARADICSOMI RECEPTEK
ZÖLDSÉGES
PARADICSOMKRÉMLEVES
Hozzávalók:1
kg sárgarépa, ½ kg petrezselyem,1 karalábé, 1 kg paradicsom, 1 nagy
fej hagyma, só, víz, olaj
A hozzávalókat
megtisztítjuk, felkockázzuk, a hagymát kevés olajon megpirítjuk, majd
hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket. Kis vizet aláöntve fedő alatt addig
pároljuk, amíg a zöldségek megpuhulnak, majd az egészet botmixerrel pürésítjük.
Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.
PARADICSOMSALÁTA
Hozzávalók:1
kg húsos paradicsom, karikára vágva, 4-5 gerezd fokhagyma apróra
nyomkodva, só, bors, édesítőszer ízlés szerint, 2 lila
hagyma karikára vágva, egy kis balzsamecet, nyakon öntve egy evőkanálkanál
olíva olajjal. Snidlinggel, petrezselyem zölddel díszítve tálaljuk.
TÖLTÖTT
PARADICSOM
Hozzávalók:12
paradicsom, 40 dkg túró, 10 dkg margarin, 2 vöröshagyma, 1
kávéskanál pirospaprika, só
A túrót összetörjük és
kikeverjük a margarinnal, az apróra vágott vöröshagymával, pirospaprikával és
sóval. A paradicsomok tetejét levágjuk, belsejüket kiskanállal
kivájjuk. Beletöltjük a túrót és visszarakjuk a tetejét.
Jól behűtjük és friss kenyérrel tálaljuk.
Jól behűtjük és friss kenyérrel tálaljuk.
PARADICSOMOS
CSIRKERAGU
Hozzávalók:1kg
csirkemell, 1 kg mirelit borsó, 2 nagyobb hagyma, 4 nagy paradicsom, friss
zöldpetrezselyem, olívaolaj só, bors
A felszelt hagymát az
olívaolajon megdinszteljük és hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet. Fűszerezzük.
A paradicsomot botmixerrel pépesítjük, felöntjük vele a ragut. Mikor félig kész
belekeverjük a borsót és a felvagdosott zöldpetrezselymet. Ha szükséges kevés
vizet öntünk alá és puhára főzzük.
PARADICSOMTORTA
Hozzávalók:50
dkg liszt, 1 csomag sütőpor, só, 10 dkg margarin, 2 dl tej, 20dkg
magozott fekete olajbogyó, 40 dkg paradicsom szeletelve, 2 fej hagyma
vékonyra szeletelve, 25dkg kecskesajt kockákra vágva, 1/2 dl
olívaolaj, 1 csokor friss bazsalikom apróra vágva
Vajazzunk ki egy
tortaformát. A liszthez keverjük hozzá a sütőport és a sót, majd morzsoljuk el
benne a vajat. Gyúrjuk tésztává a tejjel.
Nyújtsuk a tortaformába úgy, hogy pereme is legyen. Kb. 15 perc alatt süssük a tésztát aranybarnára. Keverjük össze a paradicsomot, a hagymát, a kecskesajtot, az olivaolajat és a bazsalikomot. A megsült tésztába halmozzuk a paradicsomos keveréket. 20 perc alatt a tortát készre sütjük. Melegen tálaljuk – s úgy szeleteljük, mint a tortát.
Nyújtsuk a tortaformába úgy, hogy pereme is legyen. Kb. 15 perc alatt süssük a tésztát aranybarnára. Keverjük össze a paradicsomot, a hagymát, a kecskesajtot, az olivaolajat és a bazsalikomot. A megsült tésztába halmozzuk a paradicsomos keveréket. 20 perc alatt a tortát készre sütjük. Melegen tálaljuk – s úgy szeleteljük, mint a tortát.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése