2017/01/19

TUDOD MIÉRT EGÉSZSÉGTELEN A MAGYAR ÉTREND?


A világ második legegészségtelenebb étrendje a mienk, legalábbis – egy 197 országra kiterjedő – az emberek étkezési szokásait vizsgáló - kutatás eredményei szerint. 
Kétes dicsőség ez, amire nemigen lehetünk büszkék.


De miért is egészségtelen?

Mert:
  • nagyon kevés nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk
  • viszont nagyon sok félkész-, vagy készterméket eszünk, rajongói lettünk a gyorséttermi ételeknek
  • ezekkel a készételekkel indokolatlanul sok adalék-, színező-, tartósító-, anyagot eszünk meg, - nem vagyunk tisztában az egészségünkre gyakorolt káros hatásaikkal
  • akkor is eszünk, ha nem vagyunk éhesek – rendszertelenség és kapkodás jellemez bennünket
  • nem táplálkozunk változatosan, hajlamosak vagyunk csak azokat az ételeket előnyben részesíteni, amelyeket a legjobban szeretünk – és amelyekről nagy általánosságban elmondható, hogy egészségtelenek
  • nem figyelünk a korunknak, testsúlyunknak, aktivitásunknak megfelelő tápanyag-, és vitaminbevitelre
  • egészségtelen konyhatechnikai eljárásokat használunk: habarunk, rántunk, panírozunk, bő zsírban sütünk – és csak elvétve párolunk, vagy sütünk roston
  •  rengeteg fehér lisztet, fényezett rizst, zsírt használunk – teljes kiőrlésű liszt, barnarizs, és nővényi olaj helyett
  • nagyon sok édességet eszünk – sok-sok üres kalóriával bombázva szervezetünket
  • nem adjuk meg a módját az étkezéseinknek – rohanva eszünk, vagy lehet, hogy el is felejtkezünk róla

… és, hogy hol a legegészségesebb az étrend?


Az afrikai Csádban és Sierra Leonéban, ugyanis ott fogyasztják a legtöbb gyümölcsöt, zöldséget, magvakat és teljes kiőrlésű gabonát. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése