A világ második legegészségtelenebb étrendje a mienk,
legalábbis – egy 197 országra kiterjedő – az emberek étkezési szokásait
vizsgáló - kutatás eredményei szerint.
Kétes dicsőség ez, amire nemigen
lehetünk büszkék.
De miért is egészségtelen?
Mert:
- nagyon kevés nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk
- viszont nagyon sok félkész-, vagy készterméket eszünk, rajongói lettünk a gyorséttermi ételeknek
- ezekkel a készételekkel indokolatlanul sok adalék-, színező-, tartósító-, anyagot eszünk meg, - nem vagyunk tisztában az egészségünkre gyakorolt káros hatásaikkal
- akkor is eszünk, ha nem vagyunk éhesek – rendszertelenség és kapkodás jellemez bennünket
- nem táplálkozunk változatosan, hajlamosak vagyunk csak azokat az ételeket előnyben részesíteni, amelyeket a legjobban szeretünk – és amelyekről nagy általánosságban elmondható, hogy egészségtelenek
- nem figyelünk a korunknak, testsúlyunknak, aktivitásunknak megfelelő tápanyag-, és vitaminbevitelre
- egészségtelen konyhatechnikai eljárásokat használunk: habarunk, rántunk, panírozunk, bő zsírban sütünk – és csak elvétve párolunk, vagy sütünk roston
- rengeteg fehér lisztet, fényezett rizst, zsírt használunk – teljes kiőrlésű liszt, barnarizs, és nővényi olaj helyett
- nagyon sok édességet eszünk – sok-sok üres kalóriával bombázva szervezetünket
- nem adjuk meg a módját az étkezéseinknek – rohanva eszünk, vagy lehet, hogy el is felejtkezünk róla
… és, hogy hol a
legegészségesebb az étrend?
Az afrikai Csádban és Sierra
Leonéban, ugyanis ott fogyasztják a legtöbb gyümölcsöt, zöldséget, magvakat és
teljes kiőrlésű gabonát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése