2017/01/02

CSAK1PERC: Mozgatórugó


Zsuzsa néni lelkesen kertészkedett: egyrészt szerette, ha megbízható forrásból kerültek a konyhájába az alapanyagok, másrészt ki akarta tölteni azt a töménytelenül sok szabadidőt, ami a nyugdíjba vonulása után lavinaként csaknem maga alá temette. Ásott, ültetett, vetett, gyomlált, kapált – élvezettel nézte miként fejlődnek növényei, majd, amikor elérkezett a „szüretelés” ideje boldogan osztogatta kertjének terményeit. Ennek ellenére így is mindig maradt egy kis felesleg, amit már képtelen volt feldolgozni, vagy odaajándékozni, ezért, hogy ne vesszen kárba a sok zöldség-gyümölcs kitette a kapuja elé egy fonott kosárba – „FRISS ZÖLDSÉGEK, ZAMATOS GYÜMÖLCSÖK – JÓ SZÍVVEL ADOM - INGYEN ELVIHETED” felirattal. Eltelt egy nap, két nap, egy hét – de nem történt semmi: senki sem nyúlt a kosár tartalmához – Zsuzsa néninek ki kellett dobnia az időközben megfonnyadó finomságokat. Következő héten gondolt egyet – kiült ő is a kapuba – varródobozával, kézimunkájával, az arra járóknak ajánlgatva a zöldségeket – sikertelenül.
-         -Látod Andikám… Nem kell senkinek a mama zöldsége… - panaszkodott 8 éves kis unokájának, akire éppen ő vigyázott – Hiába ilyen szépek, és frissek… Ezt az uborkát például tegnap este szedtem, a padlizsán pedig…- a telefon csörgése szakította félbe beszámolóját.
-         - Beszaladok… Biztosan anyukád hív… Maradj itt kicsim, mindjárt jövök…- hagyta magára a békésen rajzolgató kislányt.
Mindössze öt percig volt bent.
-         - Nézd nagyi! Ezt mind Neked kerestem… - fogadta lelkesen a kislány, kezében több papírpénzt szorongatva.
-         - De hát honnan van ez? Kitől kaptad? És főként miért? – sorjáztak a kérdések.
-         - Eladtam a zöldségeidet… A nénik azt mondták, hogy holnapután is jönnek majd… - mutatott az üres kosárra a lányka boldogan.

Zsuzsa néni elmosolyodott. Hát, ha egyszer ingyen nem kellett senkinek – akkor kell majd pénzért mindenkinek. Csak egyet sajnált: azt, hogy a kis unokája ilyen hamar ráérzett mi mozgatja a mai világot…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése