Burrito |
Írta: Faar Ida
Ha szereted a mexikói konyha
remekeit, akkor a burrito-t nem kell bemutatnom Neked.
Ha pedig nem ismered
–nos, éppen itt az ideje, hogy kedvet kapj hozzá.
A burrito szó jelentése „kis
szamár”. A burrito Észak-Mexikó és az USA Mexikóval határos államainak
jellegzetes étele. Általában búzalisztből készült nagyméretű tortillába tekert
fekete babpüréből, fokhagymával, sajttal és pikáns marhahússal készülő, nagyjából
henger alakú, a tölteléket teljesen magába záró, tápláló étel, amihez csípős
szósz is adható. A burrito lelke a babpüré. Régen a szegények eledele volt –
tehát húsféleséget nem tartalmazott.
A modern burrito pontos eredete
nem ismert. Feltételezhető, hogy a 19. században találták fel az észak-mexikói
bányászok, tehénpásztorok. Az USA-ban elsőként a Los Angeles-i El Cholo kávézó
étlapján tüntették fel az 1930-as években. Az 1950-es években mexikói
határvidéken egyre többször lehetett találkozni út menti árusokkal, akik
kifejezetten csakis burritóra specializálódtak. Később megjelent a chimichanga,
ami a burrito olajban kisütött változata. Mexikóban „Tacos de Harina”, azaz
„lisztes taco”-ként emlegetik.
Te is szeretnél Burrito-t
készíteni?
Akkor segítségképpen itt egy recept:
Hozzávalók:15 db tortilla lap,
70 dkg darált marhahús ,2 fej vöröshagyma felszelve ,3 gerezd fokhagyma ,50 dkg
konzerv vörös bab, taco szósz, chili por ,8 csepp tabasco szósz ,20 dkg reszelt
sajt ,1 tejföl ,só
Az olajon megdinszteljük a hagymát
a darált húst és fokhagymát. A babot krémesre törjük egy villával. Összekeverjük
a taco szószt, a chili port, sót és tabasco-t, majd hozzákeverjük a darált húst
és a babot is. Mikor kész, minden tortillába teszünk a szószból, megszórjuk
reszelt sajttal, teszünk rá tejfölt is majd előbb felhajtjuk a két szélét s azután
felgöngyöljük. Melegen fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése