2020/02/23

GASZTRO-LEXIKON : Te tudod mi az a Burrito?

Burrito

Írta: Faar Ida

Ha szereted a mexikói konyha remekeit, akkor a burrito-t nem kell bemutatnom Neked. 
Ha pedig nem ismered –nos, éppen itt az ideje, hogy kedvet kapj hozzá.

A burrito szó jelentése „kis szamár”. A burrito Észak-Mexikó és az USA Mexikóval határos államainak jellegzetes étele. Általában búzalisztből készült nagyméretű tortillába tekert fekete babpüréből, fokhagymával, sajttal és pikáns marhahússal készülő, nagyjából henger alakú, a tölteléket teljesen magába záró, tápláló étel, amihez csípős szósz is adható. A burrito lelke a babpüré. Régen a szegények eledele volt – tehát húsféleséget nem tartalmazott.



A modern burrito pontos eredete nem ismert. Feltételezhető, hogy a 19. században találták fel az észak-mexikói bányászok, tehénpásztorok. Az USA-ban elsőként a Los Angeles-i El Cholo kávézó étlapján tüntették fel az 1930-as években. Az 1950-es években mexikói határvidéken egyre többször lehetett találkozni út menti árusokkal, akik kifejezetten csakis burritóra specializálódtak. Később megjelent a chimichanga, ami a burrito olajban kisütött változata. Mexikóban „Tacos de Harina”, azaz „lisztes taco”-ként emlegetik.


Te is szeretnél Burrito-t készíteni? 

Akkor segítségképpen itt egy recept:

Hozzávalók:15 db tortilla lap, 70 dkg darált marhahús ,2 fej vöröshagyma felszelve ,3 gerezd fokhagyma ,50 dkg konzerv vörös bab, taco szósz, chili por ,8 csepp tabasco szósz ,20 dkg reszelt sajt ,1 tejföl ,só

Az olajon megdinszteljük a hagymát a darált húst és fokhagymát. A babot krémesre törjük egy villával. Összekeverjük a taco szószt, a chili port, sót és tabasco-t, majd hozzákeverjük a darált húst és a babot is. Mikor kész, minden tortillába teszünk a szószból, megszórjuk reszelt sajttal, teszünk rá tejfölt is majd előbb felhajtjuk a két szélét s azután felgöngyöljük. Melegen fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése