2020/02/21

KAPCSOLÓDJ KI GYÓGYNÖVÉNYEK SEGÍTSÉGÉVEL!




Írta: Faar Ida

Minden év elején fogadalmat teszel, hogy változtatsz az életeden? Leteszed a nagy esküt, hogy egészségesebben fogsz élni, lemondasz a dohányzásról, többet mozogsz, több időt fordítasz önmagadra, teszel a stressz ellen ...?
Nos, eddig mi valósult meg?

Sejtettem. 
Nem sok. (Tisztelet a kivételnek.)

De hogy is változott volna bármi, ha még csak arra sem jut időd, hogy egyik napról a másikra regenerálódj. Mert munka után is munka vár. Mert éjfélig tüsténkedsz, aztán mire lecsillapodnának zakatoló gondolataid, már csörög is az ébresztőóra...

Pedig valamit tenned KELLENE! 
Hosszabb távon a kialvatlanság, és a pihenés nélkül végighajszolt hetek megbosszulják önmagukat.



Még mielőtt altatók után nyúlnál érdemes kipróbálnod azokat a gyógynövényeket, amelyek hatékonyan alkalmazhatóak a pihenés és a kikapcsolódás szolgálatában. Természetesen alkalmazásuk előtt –ha más gyógyszereket is szedünk - kérjük ki szakember véleményét, az esetleges gyógyszerkölcsönhatások kialakulásának kiküszöbölése érdekében.

KOMLÓ (Humulus lupulus L.)

A komló - nyugtató hatású teadrog. A kenderfélék családjába tartozik – gyógyászati célra a vadon termő komló tobozait és a termesztett komló sörgyártásra alkalmatlan részeit használják. A tobozkában mirigyszőrök találhatók, amelyekben a keserű ízű, étvágygerjesztő és tartósító hatású lupulon és humulon válik ki. A tobozkából nyert komlóliszt a sörgyártásban fontos, ezért a komlót nagyüzemi táblákon termesztik is. Emellett kb. 1–3% illóolajat és fito-ösztrogéneket is tartalmaz. Drogként zöldessárga állapotban a termős virágzatokat, a tobozokat gyűjtik. A gyógyszerészek a drogot Strobuli Lupulinak (Lupuli strobulus) nevezik. A népi gyógyászatban többféle betegség, panasz esetén használják Európa számos országában. Érdekes felhasználása, amikor álmatlanság esetén az ágybetétbe komlót tesznek, hogy elősegítsék a nyugodt pihenést és elalvást.         A komló virágzat gyantaszerű keserűanyagokat (komlósavakat), illóolajat, flavonoidokat, polifenolokat tartalmaz. A komlósavakból tárolás során felszabaduló illékony vegyület, a metil-butenol felelős a nyugtató-altató hatásért. A komló emellett baktériumölő és antioxidáns hatással is rendelkezik. Többnyire kombinált készítményekben alkalmazzák: macskagyökérrel, citromfűvel. Elalvászavarokban, ideges-feszült állapotokban, szorongások esetén, célszerű bevetni a panaszok enyhítése érdekében. (tea, kapszula, álompárna).
Figyelem! Komlóval való érintkezés esetén allergiás reakciók jelentkezhetnek.



MACSKAGYÖKÉR - Valeriana officinalis

Nyugtató, elalvást segítő gyógynövény, amelynek gyógyhatásairól több ezer éves írásos emlékeink vannak. Már az ókori rómaiak és görögök is használták - elsősorban keserű és aromás tulajdonságai miatt. Elsőként Galenos Claudius római orvos (130–200) tesz említést alvást elősegítő hatásáról. A magyar népi orvoslásban is nyugtató és altatószerként ismert. A macskagyökér készítmények terápiás felhasználása a pszichomotorikus labilitás kezelésében előnyösek: ajánlott félelemre, nyugtalanságra, feszültségre, alvási zavarokra, idegességre. Bár nem általános altató, mégis többnyire serkenti az elalvást, főként ideges elalvási zavarokban.
Alkalmazásának óriási előnye, hogy többnyire nem alakul ki használatánál függőség és nincsenek a szintetikumoknál gyakran jelentkező káros mellékhatásaik.



KÖZÖNSÉGES ORBÁNCFŰ - Hypericum perforatum L

Az orbáncfűfélék családjába tartozik - növényi drogként a 10–100 cm magas, dúsan elágazó évelő növény virágzó hajtásait gyűjtik.
Már az ókorban is jól ismerték - kedélyjavító gyógynövénynek számított. Alkalmazása - az intenzív kutatásoknak köszönhetően - napjainkra az orvosi gyakorlatban elterjedtté vált. Fő indikációs területe a gyenge és közepesen súlyos depressziók kezelése – használata során a hangulat és kezdeményezőképesség javulását tapasztalták. Feszültségoldó hatása miatt enyhíti vagy megszünteti az idegességgel járó pszihoszomatikus panaszokat.
A terápiás aktivitás az összetevők különböző biokémiai hatásából ered

Az orbáncfű kivonatok emellett még vírus- és baktériumölő, valamint antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkeznek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése