2012/10/15

HETI ÍZPRÓBA : BIRS


Birs

Méltatlanul elhanyagolt kincsünk, ez a Kaukázus környékén, Iránban, és Turkesztánban őshonos gyümölcs. A birsalma alakjában ugyan hasonlít az almára, színében és ízében azonban jelentős eltéréseket mutat. Jellemzően sárga színű, íze fűszeres és enyhén fanyar, de ez a fanyarság a teljesen érett gyümölcsnél eltűnik. Két alfajtája létezik: a birsalma és a birskörte, melyek pusztán alakjukban különböznek. Nyersen kemény húsú, fanyar, és ilyen marad akkor is, ha színe már sárgásra változik. Számos magyar nemesített fajtája ismert; például a Bereczky birs, a leskováci birs, a konstantinápolyi birs, az angersi birs, a Champion birs és a mezőtúri birs. Húsában sok a csersav, a szénhidrát, ugyanakkor energiatartalma alacsony.  C-vitamin- tartalma felülmúlja az almáét, és legnagyobb értéke, hogy nagyon magas a pektintartalma, ami fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében- megköti a káros anyagokat, szabályozza az emésztést, megakadályozza a kellemetlen székrekedés kialakulását, segíti a gyomor működését, kiegyensúlyozza az anyagcserét, rendben tartja a vér koleszterinszintjét. Használhatjuk hűsítőnek, nyugtatónak szemre, bőrre, égési sebre, fagyásra, sőt reumás tünetekre is. A magjából készült vizes oldat hasznos a gyomor- és toroknyálkahártya gyulladásainak kezelésére. Tartalmaz A- B1-, B2-,C-,és E- vitamint, foszfort, káliumot, vasat és kalciumot. Készíthető belőle: lekvár, gyümölcssajt, finom ivólé, kompót és pálinka.
                                                                                                                   
BIRSALMA-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 2 kisebb birsalma (vagy birskörte), 3 dl tejszín, 4 evőkanál búzapehely, ízlés szerint cukor vagy édesítőszer,2 mokkáskanál törött fahéj, 2 mokkáskanál só, pici őrölt szegfűszeg.
A megmosott birseket cikkekre vágjuk, kb. 1 liter vízbe feltesszük főni a fűszerekkel együtt. Édesítjük, majd újra felforraljuk. Belekeverjük a búzapelyhet és a tejszínt, majd ha egy kicsit hűlt összeturmixoljuk. Lehűtve tálaljuk.
BIRSALMALEVES
Hozzávalók: 6 dl alma ivólé, 2 nagy birsalma, 5 szem szegfűszeg, 1darabka fahéj, fél citrom, ízlés szerint kristálycukor/édesítőszer, só, 3 dl kefir, 1 evőkanál vaníliás pudingpor, csipetnyi só.
A birsalmát megmossuk, meghámozzuk, gerezdekre vágjuk. Ráöntjük az almalevet és beletesszük a megmosott, hajszálvékony karikákra vágott, kimagozott citromot, és a szegfűszeget. Felforraljuk, majd addig főzzük, amíg a birsalmagerezdek megpuhulnak. Közben a pudingport simára keverjük a kefirrel, és behabarjuk vele a forrásban lévő levest, csak azután ízesítjük a cukorral, vagy édesítőszerrel.

FŰSZERES BIRSALMÁS CSIRKE
Hozzávalók: 1 kg csirkecomb, 3 evőkanál vaj, 2 nagy fej apróra vágott hagyma, 1 mokkáskanál sáfrány, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál. cayenne-i bors, 3 evőkanál finomra vágott petrezselyem, bors, só, 1 nagy birsalma kimagozva, cikkekre vágva.
Tegyük egy lábasba a vajat, a vöröshagymát, a megsózott csirkecombot, sáfrányt, petrezselymet, borsot. Annyi vizet öntsünk rá, hogy ellepje. Lassú tűzön, lefedve pároljuk 20 percig. Főzzük meg félig a birsalmát. Tegyük a csirkedarabok közé a fahéjjal, cayenne-i borssal, maradék hagymával együtt. Pároljuk tovább lefedve, míg a birs is megpuhul. Tegyük kerek tálra úgy, hogy a birs a húsdarabokra kerüljön.
BIRSMÁRTÁS CSIRKÉVEL
Hozzávalók: 1 feldarabolt csirke, só, bors, zsír a sütéshez, 50 dkg birs, 2 evőkanál liszt, 1 pohár tejföl.
Zsírban megpirítjuk, majd puhára pároljuk a besózott, borsozott csirkét. A meghámozott birset vékony szeletekre vágjuk, leforrázzuk, és levével együtt a csirkére öntjük. Fedő alatt összepároljuk. Liszttel simára kevert tejföllel behabarjuk és felfőzzük. Tört, pirított burgonya illik hozzá.
BIRSALMAFÁNK
Hozzávalók: 3 szép birsalma, 4 db egész tojás, 3 dl kefir, 15-20 dkg finomliszt, 20 dkg porcukor, 1 teáskanál sütőpor, őrölt szegfűszeg, csipetnyi só, a tálaláshoz birsalmabefőtt
A tojásokat habosra felverjük, beleszórjuk a cukrot, a sót, a szegfűszeget és a sütőport, majd a kefirt és a lisztet is hozzáadva, jól kikeverjük. A megtisztított birset belereszeljük a tésztába. Jól összedolgozzuk, végül a 180 fokos forró olajba szaggatjuk,és megsütjük.
JÓ ÉTVÁGYAT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése