2014/08/26

HETI ÍZPRÓBA: TARTÓSÍTÁS, SAVANYÍTÁS


1.rész: EGY KIS „TUDÁSANYAG”

Bizony-bizony: augusztus van, ideje elkezdeni a gondoskodást a „téli betevőnkről”. A gyümölcsök eltevése ez idáig is jó ütemben haladt – hiszen a szezonalitás könyörtelensége mindenkit rákényszerített arra. hogy vegye a fáradtságot és üvegekbe töltse a nyár ízeit – a kamrapolcon ott sorakoznak a meggy- cseresznye-sárgabarack- befőttek, lekvárok – mostantól pedig indulhat a zöldségfélék besavanyítása, tartósítása– már, ha igazi hazait szeretnénk enni a zord téli hónapok alatt.
A tartósítási eljárásokkal tulajdonképpen megőrizzük a nyersanyagaink fizikai, kémiai tulajdonságait, a biológiai és élvezeti értékét – azáltal, hogy megakadályozzuk a romlási folyamatokat.

A romlási folyamat lehet:

  • fizikai romlás: amelynek oka lehet a fény (a nyersanyag kifakul, megbarnul), a hőmérséklet (minden 10 fokos emelkedés megduplázza a romlás sebességét), és páratartalom.
  • kémiai romlás: oxidáció (levegő) következtében indul meg a folyamat, pl. avasodik a zsír, hamarabb lebomlik a C-vitamin
  • mikrobiológiai romlás: amelyet parányi mikroorganizmusok okoznak, amelyek kedvező feltételek (megfelelő nedvességtartalom és hőmérséklet) mellett nagyon gyorsan szaporodnak. (pl.: baktériumok, penészgombák)

A TARTÓSÍTÁSI ELJÁRÁSOK

  • fizikai tartósító eljárások
  • fizikai-kémiai eljárások
  • kémiai eljárások


FIZIKAI TARTÓSÍTÁS

Ebben az esetben semmiféle idegen anyag nem kerül az élelmiszer alapanyagunkba – kizárólag csak fizikai hatások érik

HŐKEZELÉS – hő hatására megállnak az enzim-működések, elpusztulnak a mikroorganizmusok.
·        pasztőrözés: 65-95 °C közötti hőkezelést jelent, ahol a vegetatív (élő) alak elpusztul, de a spóra nem
·        sterilezés: teljes csíramentességet biztosít, mert üzemi körülmények között 100 °C (120 °C) felett és nyomáson a vegetatív alak mellett a spóra is elpusztul. Sajnos hátránya, hogy nagymértékben csökken a nyersanyag tápanyagértéke.

 HŐELVONÁS
·        hűtés: a 0 és +8 °C közötti hőmérséklet lassítja a romlási folyamatot, de mivel nem akadályozza meg a romlást elsősorban csak rövid tárolásra alkalmas.
·        gyorsfagyasztás (mélyhűtés): ez a tartósítási módszer őrzi meg legjobban a nyersanyag tápanyagtartalmát. Fontos azonban tudni, hogy az eljárás során nem pusztul el minden mikroorganizmus, kedvező körülmények közé kerülve újra szaporodásnak indulnak. Ezért tilos a felengedtetett és fel nem használt nyersanyag újra lefagyasztása. A gyorsfagyasztás során az a cél, hogy a nyersanyagban lévő víz a lehető legrövidebb idő alatt mikrokristályosan fagyjon meg, így nem károsítja a sejtfalat.

     VÍZTARTALOM-CSÖKKENTÉS

·        besűrítés: ami történhet zárt rendszerben (vákuumban) és nyílt rendszerben (házi tartósítás). Önmagában azonban nem biztosít teljes tartósságot, ezért variálni kell sózással, cukrozással, pasztőrözéssel vagy sterilezéssel. (lekvárok, sűrített paradicsom stb.)  Hátránya: a szín- és íz változás, és a hő miatti vitamin-veszteség
·        szárítás vagy aszalás a legősibb a tartósításnak. Régen fatálcákon, szél és pormentes helyen, 4-10 napig napon, majd a teljes száradásig árnyékban aszaltak. Később a langyos kemencében, sütőben vagy gyengén melegítő tűzhelyen az időjárástól függetlenül szárítottak


FIZIKAI-KÉMIAI TARTÓSÍTÁS

Lényege, hogy különböző kémiai anyagokat adunk a nyersanyaghoz.
·        sózás: évezredek óta alkalmazott megbízható módszer, amely amellett, hogy tartósít –ízesít is.. A só megköti vizet, ami a mikroorganizmusok életfeltételeihez nélkülözhetetlen.
·        pácolás: húskészítményeknél pác só felhasználásával együtt alkalmazzuk (egyes kutatások szerint a nitrit-tartalom miatt nem a legegészségesebb megoldás)
·         füstölés: a húsok és húskészítmények tartósítására régóta alkalmazzuk. A füstölést általában megelőzi a sózás vagy a pácolás. A kéményfa égéstermékének, a füstnek szárító és mikrobaölő hatása van. A hideg füstölés 3-7 napig tart 20 °C-on. Pl. házi sonka, szalonna, kolbász. A meleg füstölés 2-8 óra alatt történik 80-100 °C-on.
·        cukrozás: 50%-os töménység után bomlást gátló hatása van, de azért általában még hőkezeléssel is rásegítünk

KÉMIAI ELJÁRÁSOK

Ennek során olyan anyagokat adunk a nyersanyagainkhoz, amelyek gátolják a romlást és elpusztítják a mikroorganizmusokat. Ezek az anyagok szakemberek szerint, mivel sejtmérgek, így a sejtekből álló emberi szervezetre is károsak lehetnek, mivel felhalmozódnak a szervezetben és csak hosszú idő alatt ürülnek ki. Leggyakrabban használt kémiai tartósítószerek:
  •   Szalicilsav: a legrégebben ismert tartósítószer, de ma már csak a háztartásokban alkalmazzák. (allergizáló, és gyomorfekélyt okozó hatása miatt ipari felhasználását megtiltották) Nem változtatja meg a készítmény színét és ízét. Felhasználható mennyiség 0,8 g/kg.
  •     Benzoesav: kaparó mellékízzel rendelkezik. Felhasználható mennyiség 0,5 g/kg.
  •    Benzoesavas nátrium: mellékíz nélküli fehér por, ami kiváló baktérium, élesztő és penész ellen. Felhasználható mennyiség 1,5 g/kg.
  •    Szorbinsav: enyhén szúrós szagú, anyag-élesztő és penészgombák ellen. Előnye, hogy az emberi szervezetben lebomlik, széndioxidra és vízre, és nem halmozódik fel. Nincs mellékíze, nem befolyásolja a készítmény színét sem. Felhasználható mennyiség 1,0 g/kg.
  •         Savak: csak részben tartósít. Elsősorban fehérítésre illetve ízesítésre használjuk. (kénsav, hangyasav, citrom- és borkősav, aszkorbinsav)
  •    Ecetsav: kellemes ízű, már 2-4 %-os töménységben is, különösen a lúgos PH-t kedvelő, bomlasztó baktériumok ellen kiváló tartósító hatású szer.


A jövő héten:
SAVANYÍTÁSRA FEL! – receptek

a téli savanyúságok elkészítéséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése