SZEZÁMMAG |
A magok királya, ami
minden kórra, bajra gyógyír lehet.
Ez az Indiából
származtatott apró magvacska Keleten a halhatatlanság szimbólumává nőtte ki
magát (állítólag - a hindu mitológia szerint mintegy 5000 évvel ezelőtt, - Jama
istenség megáldotta) – ami nem is csoda, hiszen egyes ásványi anyagokból olyan
nagy mennyiséget tartalmaz, mint semmilyen más nővény.
Míg az öreg
kontinensünkön a szezámmagot legtöbbször csak kenyerek vagy rágcsálnivalók
tetejére hintve használják, addig vannak olyan helyek, ahol ízesítésre vagy
alapanyagként is alkalmazzák (pl. pirítva, őrleményként, krémként, olajként).
Mi van benne?
- súlyarányosan hétszer annyi kalcium, mint a tehéntejben
- A-, E-, B1-, B2, D-vitamin
- foszforsav-, lecitin-, szezamin- és telítetlen zsírsav
Bel tartalmi értékei/
100 gramm
Fehérje
|
20
gramm
|
Zsír
|
50
|
Szénhidrát
|
21
|
Nátrium
|
4,5
mg
|
Kálium
|
458
mg
|
Kalcium
|
783
mg
|
Foszfor
|
607
mg
|
Magnézium
|
347
mg
|
vas
|
10
mg
|
Élettani hatásai:
- megvédi a vérereket a koleszterin-lerakódástól, rendszeres fogyasztása kutatásokkal igazoltan csökkenti a koleszterin-szintet
- erősíti az idegszöveteket és a szívizmot
- kiváló fáradtság, álmatlanság ellen
- erősíti a csontokat, jó hatással van a fogakra és a hajra
- segíti az emésztést, emésztésserkentő, anyagcsere-javító
- fiatalító, sejtmegújító hatású
- jó székrekedésre
- erősíti a szervezet védekezőképességét
- segíti a káros bomlástermékek eltávolítását
- gyógyítja a máj és az epehólyag betegségeit, a kisebb epeköveket kihajtja
A szezám olaj
- csökkenti a magas vérnyomást
- magas lecitin tartalma fontos az idegrendszernek, az agynak,a májnak, epének, a nyálkahártyának
- leköti a mérgező anyagokat
- erős antioxidáns
- intenzív pórusnyitó tulajdonsággal bír - ápolja a bőrt
- gátolja a melanoma sejtek (rosszindulatú rákos sejtburjánzás) növekedését
A szezámmag többféle
formában kapható:
- hántolt
- hántolatlan
- pirított (kibontás után hamar elveszíti az aromáját)
- natúr
RECEPTEK
SZEZÁMKRÉM
Hozzávalók: 1 csomag
szezámmag, só, víz.
A szezámmagot szárazon
világosra pirítjuk. Kávédarálón megőröljük. Ízlés szerint kevés sót, vizet
adunk hozzá és krémes, kenhető sűrűségűre kikavarjuk. Kenyérre kenve mézzel
vagy lekvárral fogyasztjuk.
HALVAKRÉM
Hozzávalók: 20 dkg
szezámmag, méz ízlés szerint
Az őrölt szezámmagot
ízlés szerinti mennyiségű mézzel keverjük össze.
ARAB
SZEZÁMKRÉM
Hozzávalók: 20 dkg
szezámmag, 1 dl víz, 1 gerezd áttört fokhagyma, 2 evőkanál olaj, tengeri só,
1/2 citrom leve
A szezámmagot őröljük
meg kávédarálóval. Adjuk hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól
dolgozzuk össze. Majd adjuk hozzá a sót és az olajt. A vizet apránként adjuk
hozzá, s csak keveset, hogy krémszerű legyen.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése