2015/01/12

HETI ÍZPRÓBA: SZEZÁMMAG

SZEZÁMMAG


A magok királya, ami minden kórra, bajra gyógyír lehet.

Ez az Indiából származtatott apró magvacska Keleten a halhatatlanság szimbólumává nőtte ki magát (állítólag - a hindu mitológia szerint mintegy 5000 évvel ezelőtt, - Jama istenség megáldotta) – ami nem is csoda, hiszen egyes ásványi anyagokból olyan nagy mennyiséget tartalmaz, mint semmilyen más nővény.

Míg az öreg kontinensünkön a szezámmagot legtöbbször csak kenyerek vagy rágcsálnivalók tetejére hintve használják, addig vannak olyan helyek, ahol ízesítésre vagy alapanyagként is alkalmazzák (pl. pirítva, őrleményként, krémként, olajként).

Mi van benne?
  • súlyarányosan hétszer annyi kalcium, mint a tehéntejben
  •  A-, E-, B1-, B2, D-vitamin
  •   foszforsav-, lecitin-, szezamin- és telítetlen zsírsav
Bel tartalmi értékei/ 100 gramm

Fehérje
20 gramm
Zsír
50
Szénhidrát
21
Nátrium
4,5 mg
Kálium
458 mg
Kalcium
783 mg
Foszfor
607 mg
Magnézium
347 mg
vas
10 mg


Élettani hatásai:
  • megvédi a vérereket a koleszterin-lerakódástól, rendszeres fogyasztása kutatásokkal igazoltan csökkenti a koleszterin-szintet
  • erősíti az idegszöveteket és a szívizmot
  • kiváló fáradtság, álmatlanság ellen
  • erősíti a csontokat, jó hatással van a fogakra és a hajra
  • segíti az emésztést, emésztésserkentő, anyagcsere-javító
  •  fiatalító, sejtmegújító hatású
  •  jó székrekedésre
  •  erősíti a szervezet védekezőképességét
  • segíti a káros bomlástermékek eltávolítását
  • gyógyítja a máj és az epehólyag betegségeit, a kisebb epeköveket kihajtja
A szezám olaj
  • csökkenti a magas vérnyomást
  • magas lecitin tartalma fontos az idegrendszernek, az agynak,a májnak, epének, a nyálkahártyának
  •  leköti a mérgező anyagokat
  • erős antioxidáns
  • intenzív pórusnyitó tulajdonsággal bír - ápolja a bőrt
  • gátolja a melanoma sejtek (rosszindulatú rákos sejtburjánzás) növekedését

A szezámmag többféle formában kapható:
  • hántolt
  • hántolatlan
  •  pirított (kibontás után hamar elveszíti az aromáját)
  • natúr


RECEPTEK

SZEZÁMKRÉM

Hozzávalók: 1 csomag szezámmag, só, víz.

A szezámmagot szárazon világosra pirítjuk. Kávédarálón megőröljük. Ízlés szerint kevés sót, vizet adunk hozzá és krémes, kenhető sűrűségűre kikavarjuk. Kenyérre kenve mézzel vagy lekvárral fogyasztjuk.

HALVAKRÉM

Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, méz ízlés szerint

Az őrölt szezámmagot ízlés szerinti mennyiségű mézzel keverjük össze.

ARAB SZEZÁMKRÉM

Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, 1 dl víz, 1 gerezd áttört fokhagyma, 2 evőkanál olaj, tengeri só, 1/2 citrom leve

A szezámmagot őröljük meg kávédarálóval. Adjuk hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól dolgozzuk össze. Majd adjuk hozzá a sót és az olajt. A vizet apránként adjuk hozzá, s csak keveset, hogy krémszerű legyen.

 Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése