2015. január 24., szombat

KÖRKÉRDÉS


Kapcsolódj be Te is az ÉLETRECEPTEK blog-magazin életébe!
Ezentúl hetente az ÉLETRECEPTEK Facebookos oldalán, és itt a blogban is - találsz egy mindenkit érintő aktuális témát feszegető kérdést .
 Mondd el a véleményedet - természetesen kulturált formában, érvekkel alátámasztva azt,-  indíts vitát, fejtegess, bizonyíts, magyarázz.2.KÖRKÉRDÉS

MENNYIRE VAGYUNK BIZTONSÁGBAN A SZÓRAKOZÓHELYEKEN?

HÍRHÁTTÉR:

Katasztrófavédelem: minden negyedik szórakozóhelynél találtak tűzvédelmi hiányosságot
Budapest, 2015. január 23., péntek (MTI) - Az elmúlt évben elvégzett ellenőrzések során minden negyedik szórakozóhely esetében talált tűzvédelmi hiányosságot az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (OKI) - tájékoztatta pénteken az OKF helyettes szóvivője az MTI-t.

 Mukics Dániel elmondta: 2014-ben 593 tűzvédelmi hatósági ellenőrzést tartottak országszerte szórakozóhelyeken és 149 esetben találtak tűzvédelmi hiányosságot.Elsősorban a befogadóképességet és a bent tartózkodók létszámát, illetve a menekülési feltételek teljesülését vizsgáltákUgyan általános tapasztalat volt, hogy a rendszeres ellenőrzések és az üzemeltetők egyre jobb hozzáállása eredményeként javult a szórakozóhelyek tűzvédelmi helyzete, még így is minden negyediknél találtak szabálytalanságot.
Mukics Dániel hangsúlyozta: a szórakozóhelyek biztonságának fontos feltétele, hogy megfelelőek legyenek a kiürítési útvonalak, a vészkijáratokat nyitni lehessen, az irányfények működjenek. Az ellenőrzések kiterjedtek arra is, hogy megközelíthetőek-e a tűzoltó készülékek, illetve, hogy azok karbantartása rendszeresen megtörtént-e. Az ellenőrök vizsgálták az elektromos hálózatok állapotát és leválasztásuk kialakítását, számon kérték a tűzriadótervet és a kiürítési alaprajzot is. Jellemző hiányosság volt, hogy a vészkijárat ajtaját a rendezvény ideje alatt zárva találták. Előfordult, hogy a biztonsági jelek, a biztonsági világítás, vagy az irányfény elhelyezése nem volt megfelelő, de ezek, illetve a tűzoltó készülékek karbantartása is elmaradt egyes helyeken. Volt, ahol a felülvizsgálatukat mulasztották el. Olyan esettel is találkoztak az ellenőrök, amikor ugyan az üzemeltető felülvizsgáltatta a villamos berendezéseket, azonban a feltárt hiányosságokat nem küszöbölték ki, vagy a javítást nem dokumentálták. Volt, ahol a tűzvédelmi szabályzat, máshol a tűzriadóterv hiányzott. Két szórakozóhelyen a résztvevők létszáma meghaladta az engedélyezettet, ezért a hatóság szakemberei a legszigorúbb szankciót alkalmazták: azonnal véget vetettek a rendezvénynek.A katasztrófavédelem valamennyi esetben intézkedett a hiányosságok megszüntetése érdekében, hatósági felhívást vagy kötelezést adtak ki - mondta a helyettes szóvivő.

KÉRDÉS:

MENNYIRE VAGYUNK BIZTONSÁGBAN A SZÓRAKOZÓHELYEKEN?