ZABPEHELY
Sokáig tartottam úri
mulatságnak, és divat-hóbortnak a zabpehely fogyasztását. Ennél fogva nem is
éltem vele. Ma már azt mondom: sajnos. Sajnos, mert leéltem sok-sok évet úgy,
hogy nem élveztem a zabpehely egészségre gyakorolt kedvező hatásait.
A zab kalászos növény,
amely viszonylag későn került termesztésre. Kezdetben, gyomnövényként ismerték.
A zab a hűvösebb, csapadékosabb éghajlatot kedveli, ilyen viszonyok között
bővebben terem- legtöbbet Észak-Amerikában és Oroszországban termesztik.
A zabszemeket
malomüzemi tisztítás és előkészítés után, gőzöléssel, hengerek közti lapítással
alakítják át zabpehellyé. A zabpehely tartalmazza a zabszemekben lévő
táplálkozás-élettani szempontból fontos alkotóelemeket, fehérjéket, élelmi
rostot, természetes vitaminokat és ásványi anyagokat.
Élettani hatásai:
- csökkenti a koleszterin-szintet
- magas rost-taralma segíti az emésztőrendszer
munkáját, ezért
kiemelt szerepe van a vastagbélrák, a székrekedés és az elhízás megelőzésében,-
lassítja a szénhidrátok felszívódását – ezáltal stabilizálja a vércukorszintet
- gazdag vitaminokban (B-vitaminok,
E-vitamin), és ásványi anyagokban (vas, kálium, kalcium, foszfor, fluor,
szilícium, kobalt, mangán, magnézium)
- magas a fehérje-tartalma
- regenerálja az idegrendszert, élénkít
- megszünteti a kimerültséget
- gyulladáscsökkentő
- lúgosító
- hamar teltségérzetet okoz – segíti a fogyókúrát
- Erősíti a csontokat
- védi a gyomor-, és a bél nyálkahártyáját
- jó hatású cukorbetegek számára is
BELTARTALMI
ÉRTÉKEK /100 gramm
|
Energiatartalom
|
Szénhidrát
|
Fehérje
|
Zsír
|
Élelmi rost
|
Zabpehely
|
373 kcal
|
64,0 g
|
13,0
g
|
7,0 g
|
16,0 g
|
Zabkorpa
|
340 kcal
|
57,0 g
|
15,0 g
|
5,5 g
|
25,0 g
|
Zabpehelyliszt
|
382,4 kcal
|
70,0 g
|
9,5-11,5 g
|
4,5-6,5
g
|
19,0 g
|
Felhasználása- nagyon
egyszerű, laktató, finom ételek készíthetőek belőle:
- vízben vagy tejben való felfőzéssel
- joghurtban, kefirben való áztatással
- belekeverhetjük leveseinkbe,
főzelékekbe, süteményekbe, müzlikbe –ettől rostdúsabbakká, táplálóbbakká válnak
Azonban az ízesített zabpelyhekkel
és egyéb reggelinek árusított gabonapehely készítményekkel vigyázni kell, mert
cukrot és egyéb adalékanyagokat tartalmaznak!
RECEPTEK
ZABPELYHES
REGGELI
Hozzávalók: 20 dkg
zabpehely, 3 alma, 2 evőkanál citromlé, mazsola, méz
Az almákat reszeljük
le, majd a többi hozzávalóval keverjük össze.
ZABPELYHES
ZÖLDSÉGFASÍRT
Hozzávalók: 30 dkg
zabpehely, 30 dkg főtt tört burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd
fokhagyma, 1 teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle, só, bors, bazsalikom,
majoránna, 2 evőkanál olívaolaj
A beáztatott zsömlét
keverjük össze az előzőleg megfőzött zabpehellyel, a főtt burgonyával, a
fűszerekkel – 1 evőkanál olivaolajjal, majd a másik evőkanál olivaolajjal
kiolajozott őzgerincformába öntve süssük meg.
ZABPELYHES
SÜTI
Hozzávalók: 40 dkg
zabpehely, 1 citrom, 6 alma, 3 evőkanál citromlé, 1 zacskó mazsola, 5 evőkanál
méz, ízlés szerint édesítőszer, fahéj, 1 tábla étcsokoládé, 1-2 evőkanál
olívaolaj
A beáztatott zabpelyhet
keverjük össze a lereszelt almával, a citrom lereszelt héjával, és kifacsart
levével, a mazsolával, a mézzel, az édesítőszerrel, és a fahéjjal. Egy kisebb
tepsit kenjünk ki olívaolajjal, és öntsük bele a masszát! Előmelegített
sütőben, közepes lángon 20-25 perc alatt megsül. Ha kihűlt, a gőz fölött
felolvasztott csokival vonjuk be.
Jó étvágyat!
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése