2015/01/06

HETI ÍZPRÓBA: ZABPEHELY

ZABPEHELY


Sokáig tartottam úri mulatságnak, és divat-hóbortnak a zabpehely fogyasztását. Ennél fogva nem is éltem vele. Ma már azt mondom: sajnos. Sajnos, mert leéltem sok-sok évet úgy, hogy nem élveztem a zabpehely egészségre gyakorolt kedvező hatásait.

A zab kalászos növény, amely viszonylag későn került termesztésre. Kezdetben, gyomnövényként ismerték. A zab a hűvösebb, csapadékosabb éghajlatot kedveli, ilyen viszonyok között bővebben terem- legtöbbet Észak-Amerikában és Oroszországban termesztik.

A zabszemeket malomüzemi tisztítás és előkészítés után, gőzöléssel, hengerek közti lapítással alakítják át zabpehellyé. A zabpehely tartalmazza a zabszemekben lévő táplálkozás-élettani szempontból fontos alkotóelemeket, fehérjéket, élelmi rostot, természetes vitaminokat és ásványi anyagokat.



Élettani hatásai:
  •  csökkenti a koleszterin-szintet
  • magas rost-taralma segíti az emésztőrendszer munkáját, ezért kiemelt szerepe van a vastagbélrák, a székrekedés és az elhízás megelőzésében,- lassítja a szénhidrátok felszívódását – ezáltal stabilizálja a vércukorszintet
  • gazdag vitaminokban (B-vitaminok, E-vitamin), és ásványi anyagokban (vas, kálium, kalcium, foszfor, fluor, szilícium, kobalt, mangán, magnézium)
  • magas a fehérje-tartalma
  • regenerálja az idegrendszert, élénkít
  • megszünteti a kimerültséget
  •   gyulladáscsökkentő
  • lúgosító
  •   hamar teltségérzetet okoz – segíti a fogyókúrát
  • Erősíti a csontokat
  •  védi a gyomor-, és a bél nyálkahártyáját
  • jó hatású cukorbetegek számára is


BELTARTALMI ÉRTÉKEK /100 gramm

Energiatartalom
Szénhidrát    
Fehérje       
Zsír         
Élelmi rost
Zabpehely
373 kcal
64,0 g
13,0 g  
7,0 g
16,0 g
Zabkorpa
340 kcal
57,0 g
15,0 g
5,5 g
25,0 g
Zabpehelyliszt
382,4 kcal
70,0 g
9,5-11,5 g
4,5-6,5 g 
19,0 g

Felhasználása- nagyon egyszerű, laktató, finom ételek készíthetőek belőle:

  •  vízben vagy tejben való felfőzéssel
  • joghurtban, kefirben való áztatással
  • belekeverhetjük leveseinkbe, főzelékekbe, süteményekbe, müzlikbe –ettől rostdúsabbakká, táplálóbbakká válnak

Azonban az ízesített zabpelyhekkel és egyéb reggelinek árusított gabonapehely készítményekkel vigyázni kell, mert cukrot és egyéb adalékanyagokat tartalmaznak!

RECEPTEK

ZABPELYHES REGGELI

Hozzávalók: 20 dkg zabpehely, 3 alma, 2 evőkanál citromlé, mazsola, méz
Az almákat reszeljük le, majd a többi hozzávalóval keverjük össze.

ZABPELYHES ZÖLDSÉGFASÍRT

Hozzávalók: 30 dkg zabpehely, 30 dkg főtt tört burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle, só, bors, bazsalikom, majoránna, 2 evőkanál olívaolaj

A beáztatott zsömlét keverjük össze az előzőleg megfőzött zabpehellyel, a főtt burgonyával, a fűszerekkel – 1 evőkanál olivaolajjal, majd a másik evőkanál olivaolajjal kiolajozott őzgerincformába öntve süssük meg.

ZABPELYHES SÜTI

Hozzávalók: 40 dkg zabpehely, 1 citrom, 6 alma, 3 evőkanál citromlé, 1 zacskó mazsola, 5 evőkanál méz, ízlés szerint édesítőszer, fahéj, 1 tábla étcsokoládé, 1-2 evőkanál olívaolaj

A beáztatott zabpelyhet keverjük össze a lereszelt almával, a citrom lereszelt héjával, és kifacsart levével, a mazsolával, a mézzel, az édesítőszerrel, és a fahéjjal. Egy kisebb tepsit kenjünk ki olívaolajjal, és öntsük bele a masszát! Előmelegített sütőben, közepes lángon 20-25 perc alatt megsül. Ha kihűlt, a gőz fölött felolvasztott csokival vonjuk be.

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése