ECET,BALZSAMECET |
Olyan arcot vágsz,
mintha ecetet ittál volna! – halljuk sokszor a dorgálást, ha valamivel kapcsolatban
nem tetszésünket savanyú ábrázattal fejeztük ki. Igen. Az ecet savanyú.
Savanyú, de ezerféleképpen felhasználható – akár gasztronómiáról, akár
egészségről, akár háztartási munkáinkról van is szó.
Egy
kis történelem…
Az ecet – nem vicc –idősebb
a civilizációnál, hiszen ahol az ecetsav-baktériumok megtalálhatóak voltak (gyakorlatilag
mindenhol), és hasznosították az alkoholos erjedést, felfedezték az ecetet is. Ugyanis
ha az alkoholos italok hosszabban levegővel érintkeztek, elindulhatott bennük
az alkohol ecetsavvá alakulása. A különböző gyümölcsökből készült eceteket már
a babilóniaiak is használták i.e. 5000 óta mind ízesítésre, mind pedig
tartósításra. Bármi, ami tartalmaz etanolt felhasználható ecetkészítésre,
beleértve a bort, pezsgőt, almabort, vagy akár a sört, így az ecet számos
különböző ízben elérhető. Így aztán készülhet gyümölcsökből – gyümölcsecet (almából
–almaecet, - felismerhető az alapanyag íze; erjedt rizsből, rizsborból –
rizsecet, és az „ébenfekete királynőnek” is nevezett balzsamecet, amit mustból
állítanak elő.
Ecetgyártás
Ahhoz, hogy ecetet
lehessen előállítani több tényezőre is szükség van: etil-alkoholra, etil-alkoholt
tartalmazó folyadékra (pl.borra), egyéb tápanyagokra (foszforra, nitrogénre,
ásványi anyagokra, nyomelemekre, vitaminokra), vízre, ecetsav-baktériumra,
levegőre és erjesztő berendezésre. Az ecetgyártás történhet:
- biológiai erjesztéssel (a folyadékban lévő alkohol alakul át ecetté)
- Orleansi eljárással (nagyon időigényes)
- Schützenbach eljárással (gyors ecetgyártás)
- Generátoros eljárással
- Fermentoros eljárással (ma már ezt alkalmazzák a legtöbb helyen)
Az
ecet áldásos hatásai:
- gátolja az érszűkület kialakulását
- antioxidáns vegyületei megakadályozzák a szabad gyökök elszaporodását, ezért védenek a rák ellen
- Baktériumölő, fertőtlenítő (a méz és balzsamecet keveréke csillapítja a köhögést)
- gyulladáscsökkentő
- bőrnyugtató (ecetes borogatás rovarcsípésre)
- csökkenti a koleszterinszintet
- csökkenti a vérnyomást
- serkenti az emésztést
- segíti a fogyókúrát, csökkenti az étvágyat
- élénkíti a vérkeringést
- lassítja a cukrok felszívódását
- enyhíti a torokfájást (1 kávéskanál ecetet keverjünk el 1 pohár vízben – és gargarizáljunk vele
A
balzsamecet
A balzsamecet a
szőlőben lévő etanolból készül, számos ásványi anyag forrása, található benne
kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium és mangán.
Tipusai:
- „ Tradicionális Balzsamecet” – szigorú tradicionális eljárásokkal, szabványok alapján készül – Olaszország kiemelt régióiban. az ott termelt szőlőből mustot készítenek, majd 12 éven át erjesztik különféle típusú fahordókban (boróka-, tölgy-, vagy eperfából készült)– különleges ízű, ébenfekete színű, kiváló minőségű,– és ennél fogva igencsak drága – balzsamecetet létrehozva. (100 liter mustból 12 év alatt 2 liternyi balzsamecet keletkezik –érthető a drágasága)
- „Modenai balzsamecet” - borecetből, karamellből, mustból és szőlőből állítják elő, néhány hónap alatt. Glutén-t is tartalmaz.
A balzsamecet
felhasználása:
Intenzív íze miatt
elegendő belőle pár csepp - olívaolajjal együtt használhatjuk salátaöntetekhez,
de különleges ízt kölcsönöz a sült húsoknak is. Bátrabbak akár fagylaltok
ízesítésére is kipróbálhatják, de gyümölcsökre csepegtetve is kiváló.
RECEPTEK
BALZSAMECETES
SALÁTA
Hozzávalók:1
kígyóuborka, 2 db fehér paprika, 1 db piros kaliforniai paprika, 6 db
paradicsom, 1 db jégsaláta, 3 evőkanál méz, 1 db narancs, ½ citrom, olajbogyó,
bazsalikom, olivaolaj, 2 evőkanál balzsamecet, só
A zöldségeinket
megtisztítjuk, feldaraboljuk, és elkeverjük a folyékony hozzávalókból és a
fűszerekből készített öntettel.
BALZSAMECETES
CSIRKEMÁJ
Hozzávalók:1kg
csirkemáj szív nélkül, 3 nagyobb fej lilahagyma, 1 csokor petrezselyemzöld,
olívaolaj, 2 evőkanál méz, 6 evőkanál balzsamecet, teljes kiőrlésű kenyér
A megtisztított
csirkemájat csíkokra vágjuk-, megsütjük. Vágjuk finomra a lilahagymákat és a
petrezselymet. A zöldségeket keverjük el mézzel, 1 evőkanál olívaolajjal, 1
evőkanál balzsamecettel. A felszeletelt kenyeret, locsoljuk meg olívaolajjal,
és előmelegített sütőben néhány perc alatt pirítsuk meg.
A csirkemájhoz adjunk 5
evőkanál balzsamecetet, és kavarjuk el. Tegyük rá a zöldségkeveréket. Pároljuk puhára a hagymát - sózzuk,
borsozzuk. A pirított kenyerekre halmozva tálaljuk.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése