Forrás:
Biztosan Te is láttál már klasszikus vendéglátóhelyi hidegtálat.
Mi több ettél is belőle...
Saláták, hús-, és tojásételek, sorakoznak egymás mellett, szépen, fényesen és étvágygerjesztően. Nos, a szépségüket és a fényüket az ASZPIKNAK köszönhetik.
Az aszpik olyan kocsonyaszerű- de valamivel szilárdabb, áttetsző, könnyen aprítható, rugalmas, enyhén savanykás ízű anyag, amelyet az étek jellegének megfelelő alap léből készítenek – hideg ételek díszítéséhez, fényezéséhez.
Aszpik készíthető:
- borjúláb és sertésbőrke, (répával és petrezselyemmel) bezöldségezett, ízesített, hosszan tartó főzésével, derítésével, zsírtalanításával, vagy
- zsírtalanított húslevesből, halcsontból, szárnyas csontból,
- kész zselatin felhasználásával, amikor is 1 liter folyadékban (víz, lezsírozott húsleves, csontlé) 100 g zselatinpor feloldásával.
Aszpikos imbiszek
Látványos hidegkonyhai készítmények – amelyek tálalhatóak kiborított vagy edényben maradó kivitelben. Lényegében aszpik – különböző feltétekkel (ez lehet nyelv, sonka, kolbász, szalámi, főtt tojás, sültek, zöldségfélék tetszés szerint) rétegezve.
Az aszpikot soha nem használjuk gyümölcsök, édességek díszítésére, arra a cukorból készült zselé való.
+ 1 RECEPT
ZÖLDSÉGES-TOJÁSOS ASZPIK
Hozzávalók (4 adag):
· 4 dl aszpik lé
· 4 főtt tojás felkarikázva
· 8 karika uborka,
· 4 karika pritamin-paprika
· 4 petrezselyemlevél
· 20 dkg francia saláta
A francia salátát megmossuk – eltépkedjük, és elkeverjük a még langyos aszpik lével. 4 tálkában szétosztjuk – hagyjuk kihűlni. Ha megdermedt ráöntünk mindegyikre fél centi aszpiklevet. Megvárjuk, amíg megdermed, és rápakoljuk a felszeletelt tojáskarikákat, a felszeletelt uborkát, pritamin-paprikát. Ezután szétöntjük rá a maradék aszpiklevet. Petrezselyemlevéllel díszítjük – hűtőben megdermesztjük.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése