Írta: Faar Ida
Így – ünnepek után nem könnyű kitalálni, hogy mi az, amit a család minden
tagja szívesen megenne…
Hiszen alig telt el pár nap, a karácsonyi és újévi menüsor végigevése óta
– sokan szenvednek még az utóhatásaitól.
De enni csak kell valamit… Valamit, ami nem sült, nem zsíros, nem édes,
és lehetőleg gyorsan elkészíthető.
Következzék néhány expressz-kaja ötlet!
ZABPELYHES
ZÖLDSÉGFASÍRT
Hozzávalók: 30 dkg
zabpehely, 30 dkg főtt tört burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd
fokhagyma, 1 teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle, só, bors, bazsalikom,
majoránna, 2 evőkanál olívaolaj
A beáztatott zsömlét
keverjük össze az előzőleg megfőzött zabpehellyel, a főtt burgonyával, a
fűszerekkel – 1 evőkanál olivaolajjal, majd a másik evőkanál olivaolajjal
kiolajozott őzgerincformába öntve süssük meg.
RIZSSALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg
rizs, olaj, 2 zöldpaprika, 25 dkg zellerkocka, 1csomag retek, 1/2 citrom, 10 dkg
földimogyoró, só, törött fekete bors, szardellapaszta,
1 fejes saláta
A rizst megmossuk, majd
az olajban megfuttatjuk; vízzel felengedve, fedő alatt megpároljuk. A paprikát csíkokra
szeleteljük. A zellerkockát sós vízben megfőzzük, lecsurgatjuk, félretesszük. A
kihűtött rizst, a szeletelt zöldpaprikát, és a főtt zeller kockát edénybe
tesszük. Hozzáadjuk a metéltre vágott, megmosott retket. Végül beletesszük a
durvára aprított pörkölt földimogyorót. Sóval, törött borssal, citromlével és
szardellapasztával ízesítjük. Az egészet meglocsoljuk l dl olivaolajjal, majd
jól kihűtve, salátalénél-alapra tálaljuk.
RAKOTT
BROKKOLI
Hozzávalók: 50 dkg
brokkoli puhára főve, 3 dl tej, 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl zsírszegény tejföl,
só, szerecsendió
A tejből, a vajjal, és
a liszttel besamell mártást főzünk – a főtt brokkolit kivajazott sütőtálba
tesszük, leöntjük a besamellel elkevert szerecsendióval ízesített tejföllel, és
forró sütőbe tolva pirosra sütjük.
ALMÁS-SÁRGARÉPÁS
DARA
Hozzávalók: 50
dkg reszelt sárgarépa, 35 dkg reszelt alma, 3 evőkanál búzadara, 2 evőkanál
olaj, 1 csésze víz, só, édesítőszer, kevés őrölt szerecsendió.
Az összes
hozzávalót elkeverjük, s lefedett lábosban főni tesszük. Addig főzzük, amíg a
dara teljesen megpuhul. Szükség esetén pótoljuk a vizet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése