Az iskolai menzák megreformálása kiváló kezdeményezés volt: hiszen hivatalosan is gondoskodnak arról, hogy a tanulók valóban csak egészséges és tápláló ételeket egyenek – só, és cukor-szegény változatban. Az már más kérdés, hogy az egyébként is válogatós gyerkőcök folyton-folyvást hoppon maradnak: és bizony az éhségtől kopogó szemekkel esnek be esténként az ajtón rávetve magukat mindenre, ami ehető, és mellesleg, ha nem vigyázunk – egészségtelen. Mert a mi felelősségünk: mi az, ami az éhes pocakokba kerül: cukros, zsíros, sós ételek, vagy…
Vagy?
Segítség!
Válogat a gyerek – mit készítsek neki, amit szeret, és mégis egészséges? –
teszed fel most a kérdést, és máris kapod a válaszokat.
EGÉSZSÉGES ÉTELEK KICSIKNEK (ÉS
NAGYOBBAKNAK EGYARÁNT)
1.rész
BORSÓKRÉMLEVES TÚRÓGALUSKÁVAL
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 60 dkg tisztított zöldborsó, 5 dkg liszt, 5 dl tej, cukorízlés
szerint, a galuskához: 30 dkg túró, 2 tojás, 10 dkg búzadara, 1 evőkanál vágott
kapor
A
túrót elkeverjük a tojással, csipetnyi sóval, a búzadarával, a kaporral, és sós,
lobogva forró vízbe galuskát szaggatunk belőle, és 5-6 percig főzzük. A vajon, kevés
víz aláöntésével megpároljuk a zöldborsót. Amikor majdnem puha, sózzuk,
borsozzuk, majd felengedjük 2 liter vízzel, felforraljuk. A lisztet simára
keverjük a tejjel, és amikor a lé forr, besűrítjük vele. amikor a borsó
megpuhult botmixerrel pürésítjük, majd beletesszük az előre kifőzött
túrógaluskákat.
SPENÓTKOSARAK
Hozzávalók:
50 dkg friss spenót, 3 egész tojás, 2 pohár natúr joghurt, 1 csokor
petrezselyemzöld, 15 dkg feta sajt, 5 dkg reszelt parmezán, 1 csomag leveles
tészta, 4 gerezd fokhagyma, őrölt rozmaring, bors, szerecsendió, só
A leveles
tésztát felengedjük, ez alatt elkészítjük a tölteléket. A megtisztított
spenótot megtisztítjuk, leforrázzuk, a petrezselymet felaprítjuk majd a zúzott
fokhagymával, a tojással, a sajttal, és a fűszerekkel botmixerrel
összedolgozzuk. A leveles tésztát 2-3 mm vékonyságúra kinyújtjuk, kis
tortaformákkal kiszúrunk belőle akkora körlapokat, hogy kibélelhessünk vele kis
kosárformákat. Ezekbe a tésztakosárkákban arányosan elosztjuk a tölteléket,
majd előmelegített sütőben készre sütjük.
ÉDES ALMASALÁTA
Hozzávalók: 2 kg alma,
1-2 csésze cukor/ vagy ennek megfelelő édesítőszer, 2 marék mazsola, 2 marék
dió, fahéj, vanília.
Az almát meghámozzuk,
felszeleteljük. Kevés vízzel és a többi hozzávalókkal addig főzzük lassú tűzön,
amíg majdnem szétfő. hidegen fogyasztjuk.
Írta: Faar Ida
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése