Írta: Faar Ida
Köhögés, rekedtség, torokfájás, nátha –a lakosság jelentős hányada küzd
ezekkel a kellemetlen tünetekkel.
A problémák elkerülése érdekében továbbra is fontos a megelőzés: a
réteges öltözködés, a higiéniai szabályok betartása, az immunrendszer
erősítése, a helyes táplálkozás – de ennek ellenére mégis előfordul, hogy az
ember akarva-akaratlanul „elkap” valamit.
Mivel az antibiotikumok alkalmazása enyhébb esetekben ok nélkülinek,
fölöslegesnek – és egyre veszélyesebbnek tűnik, a kialakuló rezisztencia miatt (később,
amikor valóban szükségünk van, rá- hatástalanok maradhatnak) – célszerű a
természet nyújtotta lehetőségekhez folyamodni. Ezen lehetőségek egyik alappillére
a FEKETE RETEK.
Egy kis „retek”-
történelem
Az emberiség ősidők óta termesztett növénye. Olyannyira, hogy Kínában
(ahol manapság az éves fogyasztása eléri a 30 kg-ot/ fő), Egyiptomban, és
Indiában már 4000 évvel ezelőtt is termesztették. Európába a római hadsereg
hozta az Alpokon keresztül.
A Keresztesvirágúak családjába tartozik – rokonságban áll a mustárral
és egyéb retekfajtákkal. Alkata lehet hosszúkás, vagy kerekded. Íze kesernyés,
csípős.
Mi van
benne, ami ennyire hatásos?
Rengeteg az emberi szervezet számára élettanilag hasznos anyag: 1,8% fehérjét, 8%
szénhidrátot, 10% szárazanyagot, 250 mg/100 g savat tartalmaz.
Emellett van benne:
- mustárolaj-glikozid
- vitaminok: C-, B1-, B2-vitamin
- ásványi anyagok: vas, kalcium, magnézium, foszfor, niacin, kálium
- illóolajok: raphanol és raphanin
- antioxidánsok: aszkorbinsav, tokoferol, karotinoid és polifenolos komponensek
De mire is
jó?
- elősegíti az emésztést
- köhögés elleni csodaszer
- légút-tisztító – megfázásos betegségek leküzdésére alkalmas
- kiváló fertőzések legyőzésére: baktérium-, és gombaölő
- vízhajtó
- nyálkahártya-tisztító
- daganatellenes
- enyhíti a reumás panaszokat
- meggyorsítja az epekiválasztást
- puffadás ellen is hat, mert serkenti a bélmozgást
- fogyókúránál segíti a zsírszövetek bontását
- lúgosító hatással bír
KÉSZÍTS KÖHÖGÉS ELLENI GYÓGYSZERT!
Egy fekete retket vágj félbe, kapard ki a közepét, az üreget töltsd meg
mézzel, majd alaposan becsomagolva tedd a hűtőszekrénybe 24 órára. Másnapra a
méz átveszi a retek - gyógyító hatású összetevőit. Fogyaszd el az üregből a
mézet!
DE A
KONYHÁBAN IS FELHASZNÁLHATOD!
A retket elsősorban nyersen, húsok, zsíros ételek mellé
fogyaszthatod. A fekete retek belefőzhető a húslevesbe a gyökérzöldségek mellé,
hiszen főve a karalábéhoz hasonló az íze. Kiváló friss saláták összetevőjeként,
de tudni kell, hogy jellegzetes íze elnyomja a többi összetevőjét, ezért csak
kis mennyiséget adj mindenhez. Lereszelheted tojással, majd sok majonézzel
összeforgatva finom pástétomot kaphatsz, amit friss pirítós kenyérrel fogyaszthatsz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése