2020/01/08

GASZTRO-LEXIKON: Aperitif


Aperitif
Az aperitif fogyasztásának eredete még nincs biztosan tisztázva – állítólag már az ókori Egyiptomban is szolgáltak fel kis mennyiségben alkoholos italt étkezés előtt.
Az aperitif lényegében olyan alkoholos ital, melyet elsősorban nagyobb étkezések előtt szolgálnak fel étvágygerjesztőként. Az üres gyomorba jutva serkenti a gyomornedv kiválasztását, növelik az éhségérzetet.
A szó a latin „aperire”, „nyitni” szóból ered. 

Az aperitif jellegét tekintve lehet alkohol tartalmú, alkoholmentes, száraz, kesernyés, savanykás, fanyar.

Az aperitif típusai

Számos alkoholfajtát szolgálnak fel aperitifként, a leggyakoribbak talán a különféle likőrök.

Országonként, illetve régiónként változik a legkedveltebb aperitifek sora:
  •  az angolszász országokban elsősorban a sherryt szeretik,
  • Görögországban az ouzo a legnépszerűbb
  • a franciák főleg a Pernod likőrt és a pastist kedvelik, valamint az abszintot
  • a csehek a Becherovkára esküsznek,
  • Magyarországon pedig többek között az Unicum és a pálinka igen népszerű, étkezések előtt és után egyaránt.
  • Olaszországban, különösen annak az északi részén az aperitifek nagyon elterjedtek, Milánó lakosai városukat „az aperitif fővárosának” tekintik, hiszen a vermut szülőhelyének tekinthető, és közeléből származik a Campari is


Gasztronómiailag az aperitif szerepe az étvágygerjesztés. A magas savtartalmú és nem túl magas alkoholtartalmú italok az ideálisak, hiszen a sav étvágygerjesztő, a magas alkohol viszont mindenképpen kerülendő, mert eltompítaná az ízlelőbimbókat, csökkentve ezzel az étkezés kulináris élvezetét. 

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése