Írta: Faar Ida
Ismered a leggyakoribb téli
betegségeket?
Remélem, hogy nem...
Vagy legalábbis csak ritkán szenvedsz
miattuk.
Sajnos vannak olyanok, akik
egyenesen rettegnek a téltől, mert tudják: a megváltozott időjárási körülmények
fogékonyabbá teszi őket minden fertőzésre.
A
leggyakoribb téli betegségek
A tél egyetlen velejárója, ami
szépnek mondható – a hóesés. A kevés napfény, a szürkeség, a páratartalom, a köd,
a szmog, a hideg, a csúszós utak bizony próbára tesznek mindannyiunkat, nem is
beszélve a téli megbetegedésekről.
Mit
okoz a napfényhiány?
A téli szürkeségben sokan
érezzük magukat fáradtnak, levertnek – nem véletlenül. A fényhiány ugyanis az
endorfin nevű hormon alacsonyabb szintjét eredményezi, miközben a melatonin
hormon szintjét növeli.
Az endorfin – közismertebb
nevén a boldogsághormon – az agyalapi mirigyünkben és a hipotalamuszban
termelődik elsősorban izgalmi állapot esetén, de a termelődését kiválthatja a fájdalomérzet,
a nevetés , vagy akár egy fűszeres étel fogyasztása is. Ahogy megemeli a
szintjét a sportolás, a csokoládéfogyasztás, és a napfény serkentőleg hat a
termelődésére.
Az endorfin nélkülözhetetlen:
- az idegrendszerünk hatékony működéséhez,
- a jó közérzetünkhöz,
- a fájdalmak enyhítéséhez,
- a boldogságérzet kialakulásához
- az erős immunrendszer kialakításához
- a stressz csökkentéséhez
- az öregedés lassításához
Ha valami miatt csökken az
endorfin-szint – például a napfény hiánya miatt – az levertséghez, és
depresszióhoz vezethet. (Szezonális depresszió).
Ezzel egy időben viszont a
fényhiány miatt megnő a melatonin hormon szintje. Termelődését a hipotalamusz
vezérli a fény–sötétség változásairól kapott információ alapján, majd a
tobozmirigy választja ki. Fontos szerepet játszik az alvás-ébrenlét
szabályozásában. Befolyásolja a szervezet energia-háztartását is.
Mit tehetünk a levertség ellen?
Használjunk ki minden napfényes
percet – mozogjunk, sétáljunk, sportoljunk a szabadban – és a közérzetünk jobb
lesz.
Miért
okoz a hideg levegő légúti megbetegedéseket?
Hideg időben alacsonyabb a
páratartalom, ami a légutak nyálkahártyájának kiszáradásához vezet. A
nyálkahártya védelmének gyengülése miatt könnyebben megtelepednek a kórokozók –
hurutos megbetegedést, vagy gyulladásokat okozva. Az esetek 70 százalékában
vírusok okoznak megbetegedést – így ilyenkor az antibiotikumok szedése
kifejezetten káros lehet – a rezisztencia kialakulásának veszélye miatt.
Antibiotikumot kizárólag akkor szedjünk, ha a bajt baktérium okozta, vagy ha a
vírusos megbetegedés baktériummal fertőződik felül.
Az alacsony páratartalom miatt
könnyen kiszáradhat a bőr is, amit megfelelő zsíros krémekkel lehet orvosolni.
Milyen
hatásai vannak a hidegnek a keringési rendszerre?
A zord időjárás, próbára teszi
a keringésünket is: a hideg hatására az erek összehúzódnak – gyógyszerszedés
ellenére is megemelkedik a vérnyomás, ami terhet ró a szívre – nehezebben
pumpálja a vért – és ez az egyébként is szívbeteg embereknél keringési rendellenességet
vagy szívkoszorúér görcsöt okozhat.
Mit tehetünk megelőzésképpen?
A téli hónapokban is tartsuk
mozgásban a szervezetünket: reggelente tornával mozgassuk át az ízületeinket,
előkerülhet a szobabicikli, és jót tesz a rendszeres séta is a szabad levegőn
főként a napsütéses órákban. Ha nagyon hideg van mindenképpen öltözzünk
rétegesen, és fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket a hideghez. Szívünk
egészségének megőrzése érdekében kerüljük a zsíros, nehéz ételeket, a
dohányzást. Ellenőriztessük a vérnyomásunkat, a koleszterin-, triglicerid-, és
vércukor szintünket.
Hogyan
hat a zord idő az immunrendszerre?
Köztudomású, hogy a tartós
hideg – esetenként a folyamatos stresszel, és az alváshiánnyal kombinálva –
gyengítheti szervezetünk védekezőképességét. Fogékonyabbá válhatunk a
fertőzésekkel szemben, könnyebben elkaphatunk olyan cseppfertőzéssel terjedő
megbetegedéseket, amelyek máskor nem jelentenek ránk veszélyt.
Mit
tehetünk, hogy az immunrendszerünk erősebb legyen?
Fogyasszunk minél több idényzöldséget,
és gyümölcsöt – biztosítva ezzel a megfelelő vitamin-, és ásványi anyag, és
rost- bevitelt. Nagy segítséget jelentenek a meleg italok: a teák, gyógyteák, a
kakaó, a tejeskávé. Együnk antioxidánsokban gazdag ételeket: E-vitaminban
gazdag mandulát, mogyorót, növényi olajokat, búzacsírát; cinkben gazdag vörös
húsokat, teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket; és szelénben bővelkedő
napraforgómagot, tonhal konzervet. Kiváló vírusellenes szer a fokhagyma, és a
nyers vöröshagyma.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése