2017/09/21

MI AZ -AZ 5 FŐ OK AMIÉRT ÉRDEMES PAPRIKÁT ENNI?




1.     Mert szeretnivaló a belőle elkészíthető ételek sokfélesége

Paprika… Világéletemben szerettem.  Szeretem nyersen, salátákba, szendvicseken, fűszeres túrókrémmel töltve,.. De ki nem hagynám töltött paprikaként, amint kiteljesedik az íze az édes paradicsommártásban. Mostanában próbáltam ki sült paprikaként,- egyszerűen kiváló, nem is értem eddig miért nem készítettük el így. Ízesítőként és fűszerként ki nem maradhat a pörköltekből –gulyáslevesekből, halászléből, tokányokból. Na és a télire eltett savanyúságok – ez megérne egy külön fejezetet ( a káposztával töltött almapaprika, a veszettül csípős cseresznyepaprika, vagy a csalamádék…hm..,), vagy a téli favorit – a kolbász.



2.   Mert sokféle változata van

Szeretem, mert sokféle változata van,( TV paprika, hegyes csípős paprika, kaliforniai, pritamin, alma, cseresznye, ceruza,blondy,stb.). Nem véletlenül lett a magyar gasztronómia egyik fő tartópillére – konyhánk jellegzetes védjegye – hiszen tájjellegű ételeink nélkülözhetetlen alapanyaga. Ennek ellenére a paprika eredetét tekintve korántsem ősi magyar növény, hiszen őshazája Mexikóban van, innen terjedt el Amerika melegebb klímájú területeire, majd a XVI. században Európába.




3.    Mert táplálkozás élettani hatásai mással nem helyettesíthetőek

Táplálkozás élettani hatása sokrétű, amelyet egyrészt magas vitamin-. és ásványianyag-tartalma, színanyagai, és esetleges csípőssége biztosít. Energia- (20 kcal/100 gramm), szénhidrát- (3gramm/100 gramm), zsír- (0,3 gramm/100 gramm) és fehérje- (1,2 gramm/100 gramm) tartalma alacsony, emiatt kiváló alapanyag a diétás étrend összeállítása során.

Élelmi rostokban gazdag (2,25 gramm/ 100 gramm).


A paprikának nagy értéke jelentős C-vitamin-tartalmában van. ("magyarságát" is nem kis mértékben köszönheti annak, hogy Szent-Györgyi Albert a szegedi paprikából előállított C-vitaminnal érdemelte ki a Nobel-díjat.) Érdekes tény, hogy a főként szabadföldön termesztett paprika C-vitamin-tartalma elérheti a 300 mg/ 100 g értéket, ami annyit jelent, hogy egy felnőtt ember napi 50 mg-os C-vitamin szükségletét 6 dkg nyers paprikával lehet fedezni. Jó hír hogy a paprikában levő C-vitamin a savanyítás során se semmisül meg, így a legolcsóbb téli vitaminforrások közé tartozik a savanyított paprika.

Vitaminokban bővelkedik, hiszen 100 grammjában van: 
  • Karotin 0,4 mg,
  • Tiamin (B1) 50 μg,
  • Riboflavin (B2) 30 μg,
  • Niacin (PP faktor) 0,2 mg,
  • Pantoténsav 0,19 mg,
  • Piridoxin (B6) 0,24 mg,
  • Biotin 1 μg,
  • Folsav 13 μg,
  •  C-vitamin 120 mg (fajtától és érettségtől függő,beérett állapotban elérheti a 300 mg-ot is).

Ásványi anyagokban is gazdag, 100 gramm paprikában van:
  • Nátrium (Na) 4 mg,
  • Kálium (K) 160 mg,
  •  Kalcium (Ca) 14 mg,
  • Magnézium (Mg) 12 mg,
  • Vas (Fe) 0,4 mg,
  • Foszfor (P) 33 mg,
  • Réz (Cu) 0,05 mg,
  • Cink (Zn) 0,2 mg,
  • Mangán (Mn) 0,073 mg,
  • Kobalt (Co) 0,004 mg,
  • Króm (Cr) 0,004 mg,
  •  Nikkel (Ni) 0,015 mg.
Színanyagai: vörös színű karotionidok (minél pirosabb egy paprika annál több van benne, ez az A-vitamin elő -vitaminja), capsorubinok, sárga curcuminok.

A csípős paprikák csípősségét, a kapszaicionidoknak, ezek közül is főleg a kapszaicinnak köszönhetjük. Ezek hő-, illetve fájdalomingert váltanak ki,( ezen alapul a manapság önvédelmi célra kifejlesztett paprika spray hatásmechanizmusa is, ami kapszaicin-kivonatot tartalmaz). Minél több kapszaicint tartalmaz egy paprika, annál csípősebb, erősebb. 

4.   Mert rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető – elletve gyógyítható



A rendszeres paprika és csípős paprika -fogyasztás kedvező hatású az egészség megőrzésében, betegségek megelőzésében, illetve már kialakult problémák kezelésében:
  • csökkenti a gyulladásokat
  • megelőzi a szív- és érrendszeri megbetegedéseket
  • fájdalomcsillapító (reuma,migrén,fogfájás,fejfájás esetén)
  • vérzéscsillapító
  • antiszeptikus
  • hatékony a migrénes fejfájás megszüntetéséhez
  •  csökkenti az arcüreg-gyulladás kellemetlen tüneteit
  • allergia-ellenes
  • pusztítja a rákos sejteket
  • zsírégető hatású- így a fogyókúra nélkülözhetetlen eleme
  • fokozza a nyálképződést
  • étvágyjavító
  • fokozza a gyomornedv elválasztást
  • védi a bőrt, a hámszöveteket, a nyálkahártyát
  •  elősegíti a sebgyógyulást
  • enyhe vízhajtó
  • serkenti és segíti az immunrendszer működését
  • baktérium- és, vírusölő hatású,
  •  lázcsillapító,
  • ételben fertőtlenítő hatású,
  • enyhíti a torokgyulladást, mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot,
  • Köptető
  •  megelőzhetők vele felső légúti megbetegedések
  • izzasztó,
  • torokfájást enyhítő
  •   a benne található szaponinok révén stimulálja a szívműködést
  • csökkenti a koleszterin szintet,
  •  enyhíti a hasfájást

5.    Mert konyhai alkalmazása során teret engedhetünk a fantáziánknak


Alkalmazási területe a konyhában sokrétű: nyersen, főve, sülve, töltve, savanyítva, őrleményként, krémként, lecsóba, – számtalan hagyományos, és reform étel, ételkülönlegesség elkészíthető belőle.

Következzék néhány recept
lépésről-lépésre

PAPRIKALEVES
Hozzávalók: 2 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 5 gerezd fokhagyma, 3 nagy zöldpaprika, 1 evőkanál fűszerpaprika, 25 dkg füstölt kolbász, 6 evőkanál tejföl, só, bors, petrezselyemzöld.
  1. Az apróra vágott hagymát megpirítjuk az olajban,
  2. majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paprikát és az apróra vágott zöldpaprikát.
  3.  Felöntjük vízzel,
  4. elkeverjük a vékony karikákra vágott füstölt kolbásszal,
  5. sózzuk és borsozzuk.
  6. Tálalás előtt belekeverjük a tejfölt és megszórjuk a vágott petrezselyemzölddel



PAPRIKÁS CSUSZALEVES
Hozzávalók: 70 dkg marhaszegy, 2 pár csirkecomb, 50 dkg vegyes zöldség, 3 fej hagyma, só, egész bors, 1 db csípős paprika ( a csípős paprika mennyiségének csak az egyéni ízlés szab határt- na és a „tűrőképesség”), csusza tészta
  1. A marhahúst felkockázzuk, és hideg vízben feltesszük főni.
  2. Sóval, egész borssal ízesítjük.
  3. Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a csirkecombokat, a metéltre vágott zöldséget, a felaprított hagymát, a paprikát, majd készre főzzük.
  4. Végül beletesszük a csuszatésztát.

VITAMINSALÁTA

Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó, 30 dkg csemegekukorica, 30 dkg sárgarépa, 30 dkg fehérrépa 20 dkg parmezán sajt, 5 db kemény paradicsom, 4 db húsos paprika, 2 db paradicsompaprika, 5 evõkanál majonéz, 1 pohár natúr joghurt, 1 teáskanál só.
  1. A paradicsomot és a paprikát apró kockákra vágjuk és a többi előpárolt zöldséghez keverjük.
  2. A majonézt elkeverjük a joghurttal és a sóval
  3. A salátát tányérokra szervírozzuk (salátalevelet használhatunk a tányérokra díszítésként), és majonézt öntünk rá.
  4. Reszelt sajttal megszórjuk.


RÁNTOTT - TÖLTÖTT ZÖLDPAPRIKA

Hozzávalók: 8 nagy zöldpaprika, 30 dkg sonka, 10 dkg füstölt szalonna, 4 db főtt tojás,1 db nyers tojás, 2 evõkanál zsemlemorzsa, 2 csapott mokkáskanál törött fekete bors, 5 gerezd fokhagyma, liszt, tojás és zsemlemorzsa a bundázáshoz.
  1. A paprikákat megmossuk, és a szárrészét egyenesen levágjuk
  2. A paprikából eltávolítjuk a csumát és a vastagabb ereket.
  3. A 4 főtt tojást felaprítjuk.
  4. A nyers tojást felverjük, belekeverjük a zúzott fokhagymát és a törött borsot.
  5. A sonkát és a füstölt szalonnát nagyon apróra összevagdossuk, belekeverjük a fűszerezett tojásba, hozzákeverjük a zsemlemorzsát.
  6. A sonkás masszát beletöltjük a paprikákba.
  7. Lisztbe, felvert nyers tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, végül a 170 fokra felhevített olajban pirosra megsütjük.
  8. Rizzsel körítve tálaljuk.


SÜLTPAPRIKA

Hozzávalók: 2 kg vastaghúsú, szép nagy zöldpaprika, 10 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál ecet, 2 teáskanál só, 2 mokkáskanál törött bors.
  1. A megmosott,szárazra törölgetett paprikákat a sütőben addig sütjük, amíg a héjuk ráncosodni, hólyagosodni ke
  2. Közben 1 liter vízbe beletesszük a megtisztított és elforgácsolt fokhagymát, az ecetet, a sót, és lefödve felforraljuk.
  3. A megsült paprikák héját lehúzzuk, és kicsumázzuk.
  4. Salátástálra rakjuk a szeletekre vágott paprikát, ráöntjük a fűszeres levet, és rászórjuk a törött borsot.
  5. Jól lehűtve tálaljuk különböző sültek mellé..

PAPRIKÁS HÚSLEPÉNY

Hozzávalók: 2 kg darált hús, 3 szikkadt zsemle, 4 tojás, 3 fej vöröshagyma, 50 dkg paradicsom, 1-1 zöld, sárga és piros húsú paprika, 30 dkg mozzarella sajt, só, cayenne-i bors, fehér bors, édesnemes pirospaprika, chili paprika, , a forma kikenéséhez margarin
  1. A hidegvízbe áztatott zsemléket kinyomkodjuk, és elkeverjük a felaprózott hagymával, paprikákkal és a fűszerekkel.
  2. Margarinnal kikent formába tesszük, és előmelegített sütőbe téve majdnem készre megsütjük.
  3. Végül rátesszük a felszelt paradicsomot és a mozzarellát, és visszatesszük a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon,és a paradicsom rásüljön.
  4. Felszeletelve tálaljuk – hidegen és melegen egyaránt finom.

VEGA PAPRIKÁS-CUKKINIS TÉSZTA

Hozzávalók: 1 kg penne tészta, 4 db paradicsom, 4 db közepes cukkíni, 3 db jonatán alma, 2 db piros húsú paprika, 3 db hagyma. 2 dl olívaolaj, 1 csokor petrezselyemzöld, bazsalikomlevél, só, bors
  1. A zöldségeket megtisztítjuk, felszeljük.
  2. Serpenyőben 4 evőkanál olajat felforrósítunk, a paprika 1/3-át félretesszük, a többi zöldséget megpároljuk.
  3. Apránként hozzáöntjük a többi olajat, sózzuk, borsozzuk.
  4. Beletesszük az almát, és legalább 15 percig pároljuk.
  5. A tésztát sós vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük, tálra tesszük, ráhalmozzuk a zöldségeket
  6. A félretett bazsalikomlevelekkel és paprikakockákkal díszítjük.


RIZSES LECSÓ- klasszikus recept

Hozzávalók: 20 dkg húsos füstölt szalonna, 50 dkg vöröshagyma, 1,5 kg zöldpaprika, 60 dkg paradicsom, 1 evőkanál fűszerpaprika, 5 gerezd fokhagyma,, só, fél kg párolt rizs.
  1. A felkockázott szalonnát egy lábas alján kiolvasztjuk, majd a felszelt vöröshagymát megpirítjuk rajta.
  2. Megszórjuk a fűszerpaprikával, rátesszük a felszelt paradicsomot, paprikát, és a zúzott fokhagymát.
  3. Sózzuk, majd lefedve puhára pároljuk.
  4. A már kész lecsóba belekeverjük főtt rizst.
  5.  Puha kenyérrel tálaljuk.



2017/09/17

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Éld át a jelen pillanatait! 2017/037



Rohanás az életünk… 
Hajszoljuk magunkat nap, mint nap – van, aki a soron következő tárgyiasult álma megvalósításáért, mások az alapvető létfenntartáshoz szükséges javak megszerzése miatt. 
Állandó időzavarban élünk, nincs megállás, nincs pihenő, ezernyi a teendő – aggodalmaskodunk a jövő bizonytalansága miatt… 
Zajosak, stresszesek a mindennapjaink, ridegek, merevek és felületesek az emberi kapcsolataink – és a fékevesztett hajtásban elfelejtünk élni. 
ÉLNI. 
Élvezni és megélni a létezés soha meg nem ismételhető csodáit: a harmatos reggelek frissességét, a napsugarak játékát a fák levelein, a virágok ezernyi színeit, az esőáztatta föld illatát, a madárdalt, az éjszakák békésségét, a csillagok távoli fényeit… 
A milliónyi információ áradatában, ami ér bennünket észre sem vesszük a lényeget, a megértés, a szeretet az egymásra figyelés fontosságát… 
Lassíts a tempón! 
Mi több: állj is meg! 
Éld meg a jelen minden pillanatát – és ne hagyd, hogy a felgyorsult világ örült elvárásai megfosszanak azoktól az érzésektől, amelyek a teljes és boldog élethez nélkülözhetetlenek.

2017/09/13

MOSS KEZET!


Moss kezet! – gyermekkorunk naponta többször ismételt felszólítása, aminek mi lelkiismeretesen eleget is tettünk. 
Azért írom ezt múlt időben, mert felnőttként nagyon sokan elfeledkeznek eme intelemről, és hajlamosak lazán állni a kéz higiéné fontosságához számos veszélynek kitéve ezzel magukat, és – ha olyan munkakörben dolgoznak (élelmezés, egészségügy) másokat is.

Miért kell kezet mosni?

A válasz evidens: mert munka vagy tevékenység közben szennyezetté válik. Kézmosás nélkül a bőrön megtapadó organizmusok – baktériumok, vírusok, gombák, és a különböző szennyeződések könnyen bejuthatnak a szervezetünkbe. Elég csak megdörzsölni a szemünket, orrunkat – vagy megfogni az elfogyasztásra szánt ételünket, és már meg is fertőződhetünk – gondoljunk csak a téli influenza szezonra, vagy a nyári szalmonellafertőzésekre.

Kézmosás – hideg vagy meleg vízzel?

Tudományos kísérletek során bebizonyosodott, hogy a kézmosás hatékonyságát, a baktériumok eltávolítását a víz hőmérséklete nem befolyásolja. Már 10 másodpercig tartó szappanos hideg vizes kézmosás is kellően hatékony ahhoz, hogy nyugodt szívvel asztal mellé üljünk. Igaz, a meleg vízben könnyebben habzik a szappan, és a komfortérzetünk is jobb, de nem ez a lényeg.

Hagyományos vagy antibakteriális szappan?

A vizsgálatok során az is kiderült, hogy az antibakteriális szappannal végzett kézmosás sem bizonyult hatékonyabbnak a hagyományos társánál – viszont a kézmosás idejének növelése növelheti a kézről lemosható baktériumok számát.

Moss kezet! – ne feledkezz meg róla Te sem!

2017/09/10

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Élj a lehetőséggel! 2017/036



El sem hiszed, hogy mindez megtörténhetett! 
El sem hiszed, hogy az élet végre tálcán kínálja fel számodra azt, amire már oly régóta vágytál, amiért eddig küzdöttél, - felfoghatatlan, megmagyarázhatatlan… na és félelmetes! 
Olyannyira megrémiszt a lehetőség, hogy úgy érzed képtelen vagy élni vele. Talán meg sem érdemled… 
Talán szalmaláng az egész – és pillanatok alatt tovatűnik… 
Talán ha élsz vele – belebuksz… 
Ne légy gyáva! 
Ne légy bátortalan! 
Élj a lehetőséggel – és tudd: igenis megérdemled a boldogságot, megérdemled, hogy mindaz amiért küzdöttél végre a Tied legyen. 
Vedd el! 
Élvezd mindazt, amit a most tartogat – és ne hagyd, hogy a jövő bizonytalansága miatti aggodalom elnyomja a boldogságodat!

2017/09/03

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Az elengedés könnyedsége 2017/035



Vannak álmok, tervek, célok, amelyeket soha nem érhetünk el. 
Hiába teszünk meg minden tőlünk telhetőt, hiába mozgatunk meg érte hegyeket, hiába feszülünk, görcsölünk, és hozunk ezer meg ezer áldozatot: nem vagyunk képesek megvalósítani őket. 
Ez persze erős kudarcélménnyel jár, ami még inkább elbizonytalanít bennünket, és a mélybe ránt – lehetetlenné téve a józan gondolkodást. 
Mert ha józanul képesekké válunk tisztán látni a helyzetünket, akkor rá kell ébrednünk, hogy miközben a lehetetlen megvalósításáért küzdünk – számos ragyogó lehetőséget szalasztunk el. 
Engedjük hát el az irreális céljainkat, álmainkat, és vegyük észre azokat, amelyek elérésébe nem kell belebetegednünk. 
Mindez nem jelent kudarcot, sem bukást – csupán irányváltoztatást. 
Az elengedés könnyedségének érzése pedig megsokszorozza majd energiáinkat…

2017/08/29

TUDOD MI AZ A 20 OK, AMIÉRT ÉRDEMES PARADICSOMOT ENNI?


Nos, ha nem, akkor most elárulom…

Mire a cikk végére érsz Te is meggyőződéses paradicsom-rajongó leszel, olyan, aki képtelen lesz ellenállni mindennek, ami paradicsommal készül…

Egy kis ismertető

Pomme d’ore – aranyalma, Poma amoris – szerelemalma.- ilyen nevekkel illeték régen a ma oly közismert és közkedvelt paradicsomot. A burgonyafélék családjába tartozó zöldség őshazája Peru, ahol ma is gyomnövényként él. Mexikóban kezdték el termeszteni, s innen terjedt el. Európába Amerika felfedezése után került. Sokféle változata ismert: alakja, színe határozza meg jellemző tulajdonságait: a sárgától a sötét bordóig, a hosszúkástól a kerekig, a picike koktélparadicsomtól a 10 cm-eres átmérőjű steakparadicsomig nagyon változatos a kínálat.



Táplálkozás-élettani jelentőségét rendkívül magas vitamin-és ásványi-anyagtartalma, és antioxidáns tartalma adja.

Tartalma (100 grammonként)
C-vitamin
19 mg
B1-vitamin
57 μg
B2-vitamin
35 μg
B6-vitamin
100 μg/
biotin
4 μg
folsav
22 μg
E-vitamin
813 μg
A-vitamin
97 μg
béta-karotin
593 μg
K-vitamin
5,6 μg
foszfor
22 mg
Nátrium
3 mg
Kálium
235 mg
Kalcium
9 mg
Magnézium
11 mg
Vas
316 μg
Réz
57 μg
Cink
152 μg
Mangán
108 μg
Szelén
1 μg

20 ok, amiért érdemes fogyasztani:


  1. Alacsony energiatartalma miatt (73 kJ/17 kcal – 100 grammonként), a fogyókúrás étrend szerves részét képezheti, és a cukorbetegségben szenvedők is bátran fogyaszthatják.
  2. Kiemelkedő antioxidáns hatását magas likopin tartalmának köszönheti. Kísérleti eredmények bizonyították, hogy a szabadgyökök és a reaktív oxigén molekulák számos megbetegedés kialakulásáért felelősek, és az öregedés folyamatát is gyorsítják. A növények a napfény és az oxigén által kiváltott oxidációs stressz leküzdésére antioxidáns jellegű molekulákat termelnek. Ezek az anyagok az emberi szervezetben hasznos, új antioxidáns tulajdonságú vegyületek kiindulási forrásai lesznek, és így megelőző hatással rendelkeznek különböző daganatos, immun-, szív- és érrendszeri megbetegedést illetően. A paradicsom, ill. a paradicsomból készült ételek fogyasztásával csökken bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázata és ez a kedvező hatás a paradicsom antioxidáns molekuláinak, vagyis a karotinoid, polifenol, flavonoid ill. C-vitamin tartalmának köszönhető.
  3. a rendszeres paradicsomfogyasztás csökkenti különböző rákos megbetegedések kialakulásának esélyét. Jó tudni, hogy a paradicsom kedvező hatását a főzés és egyéb feldolgozás  szerencsére nem befolyásolja.
  4. bőrgyógyító hatással is rendelkezik, így hatásosan alkalmazható különböző csípések, gyulladások kezelésére
  5. jó hatással van az egész szervezetre, többek között a májra, a mellékvese működésére, és csökkenti a prosztatarák kifejlődését. Az egyik legfőbb antioxidánsként a rákos sejtek kialakulását gátolja.
  6. káliumtartalmának köszönhetően a paradicsomlé tisztítja a vért, míg a többi benne előforduló ásványi anyag a vérben lévő mérgeket képes eltávolítani.
  7. gyógyítja az ízületi gyulladást, a reumát, a köszvényt, a gyulladásos betegségeket (vese, húgyhólyag),
  8. magas víztartalma akadályozza a vér besűrűsödését
  9. serkentőleg hat az immunrendszer működésére
  10. gyógyítja a napégette bőrt: amit A-vitamin tartalmának köszönhetünk,
  11. a paradicsom külsőleg is hat. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsom-pakolást teszünk, megtisztítja a sebet és környékét, fertőtlenítve azt, elősegíti a minél gyorsabb gyógyulást.
  12. a paradicsom rendkívül gazdag antioxidáns vegyületekben, elsősorban a piros színét biztosító likopinban. A likopin nagyon jól hasznosul az emberi szervezetben és szabadgyök fogó tulajdonsága révén számos betegség kialakulását előzheti meg.
  13. érfalvédő hatással bír. 15 napon keresztüli rendszeres paradicsom, vagy paradicsomtermék (ketchup, szósz, sűrített paradicsom, paradicsomlé, stb.) jelentősen növeli a vérzsírok oxidációval szembeni védelmét.
  14. a paradicsomot prosztata daganatok esetében találták nagyon hatékonynak, de beszámoltak emésztőszervi és mellrákok megelőzésében mutatott kedvező hatásáról is. Igazolták, hogy minél magasabb a vérben a likopin szint, annál kisebb az esélye a rosszindulatú daganatok kialakulásának
  15. a paradicsom az eddigi vizsgálatok szerint védelmet nyújt a szívbetegségek, elsősorban a szívinfarktus ellen: hatóanyagai képesek gátolni a vérrögképződést,
  16. védi a vörösvértesteket, ami segít a vérszegénység kialakulásának megelőzésében
  17. képes fokozni az immunrendszer aktivitását, és ez által a betegségekkel szembeni védelemben
  18. a népgyógyászatban a paradicsom fogyasztását napsugárzás elleni védelemre, emésztési zavarokra, májregenerálásra, salakanyagok eltávolítására, valamint ízületi gyulladásokra ajánlják.
  19. serkenti az emésztést, oxálsav tartalma miatt azonban a különböző kő-betegségekben (epe, vesekő) szenvedőknek óvatosan kell fogyasztaniuk
  20.  sokféleképpen fogyasztható: nyersen-salátákba, főzve, mártásnak, levesnek, szósznak…

2017/08/27

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Hozd magad kényelmetlen helyzetbe! 2017/034




Mindig tutira mész? 
Kizárólag csak olyan dolgokba vágsz bele, aminek holtbiztos az eredménye? Ennél fogva eszedbe sem jut kockáztatni, a biztonság langymelegétől eltávolodni… 
Mond meg őszintén: nem unatkozol egy kicsit? 
Mindig ugyanazok a sémák, mindig ugyanaz a kiszámíthatóság, - a monotonitás fásulttá tehet. 
Mozgalmas mindennapokat szeretnél? 
Akkor nyiss a világ felé, és ha szükséges hozd magad kényelmetlen helyzetbe! Vágj bele olyasmibe is, amiről tudod: nagyobb a rizikó. 
Miért? 
Mert az, aki képtelen kockáztatni, az képtelen kimozdulni élete holtpontjáról is, - az csak hagyja, hogy sodorja az élet –minden egyes napnak csak a végét várva – nem történik vele semmi, ami felvillanyozná, ami boldoggá tenné. 
Te ne akarj ilyen életet! 
Vállalj kockázatot! 
Önmagadért, és azokért akiket szeretsz tedd meg még ma!

2017/08/20

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Merj a saját utadon járni! 2017/033



Olyan akarsz lenni, mint a többiek? 
Azt hiszed, csak akkor lehetsz sikeres,és boldog, ha Te is beállsz a sorba, és hagyod madzagon rángatni magad? 
Igen. 
Alkalmazkodni számtalanszor kell az életben, de amikor homlokegyenest olyasmit kell tenned, ami ellenkezik az elveiddel, az érdekeiddel, és olyannyira idegen tőled, hogy felfordul a gyomrod – akkor ideje lenne elgondolkodnod azon, hogy változtatnod kell rajta. 
Ne hagyd, hogy kihasználjanak! 
Ne hagyd, hogy a saját kényük-kedvük szerint átalakítsanak! 
Vállald a véleményed, ne mondj le a meggyőződéseidről! 
Merj a saját utadon járni! 
Nem. 
Nem lesz könnyű… 
Tele lesz buktatókkal… 
Akadályok sora vár majd rád, de ne engedd, hogy ezek elbizonytalanítsanak, mert a saját utadat járva eltölt majd a döntés szabadságának semmivel sem helyettesíthető érzése…

2017/08/14

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Ne lássák a gyengeséged! 2017/032



Gyenge vagy. 
Tehetetlennek érzed magad. 
Saját tökéletlenséged érzése szinte megbénít. 
Szenvedsz is miatta – látványosan, siránkozva, panaszkodva –megértést remélve másoktól. 
Nos, ez az, amit nem fogsz kapni… 
Megértést. 
Igen. 
Lesznek, akik együtt éreznek majd veled és a tőlük telhető módon segíteni próbálnak majd. 
De ők lesznek kevesebben. 
A nagy többség viszont alig tudja kordában tartani az elégedettségét – legszívesebben örömtáncot ropna életed romjai fölött. 
Meghallgat, majd ahol tud ő maga is beléd rúg majd, ha máshogy nem úgy, hogy hírvivőként terjeszti nyomorúságos sorsod minden apró részletét hozzátéve még a saját ítéletét is: megérdemled, amit kapsz. 
Gyenge vagy? 
NE mutasd ki! 
Tehetetlennek érzed magad? 
Próbáld meg a lehetetlent is, hogy talpra állj! 
Nincs gyilkosabb a passzivitásnál! 
Megbénít a tökéletlenséged? 
Miért? 
Szerinted létezik olyan, hogy tökéletes? 
Ugye, hogy nem! 
Szenvedsz? 
Szenvedj csak – éld meg minden keserves pillanatát, csak NE panaszkodj! 
Ne add ki magad bárkinek! 
Ne lássák a gyengeséged! 
Harcolj, küzdj, és mutasd meg: képes vagy bármire, amiben hiszel! 
Nincs szebb győzelem annál, mint amikor be tudod bizonyítani önmagadnak, hogy talpra tudsz állni annak ellenére is, hogy ellendrukkerek vesznek körül.

2017/08/12

AMIKOR A HŐSÉG AZ ÚR


Olvad az aszfalt, hullámzik a levegő a hőségtől, már-már délibábot is látsz, annyira meleged van… 
Állítólag ez az idei nyár utolsó hőhulláma – gyanítom, ha így van, visszasírjuk majd ezeket a napokat – és kellemesebb időszakkal folytatódik az augusztus.

A nagy meleg sokakat megvisel, - még az egyébként egészséges embereket is - egészségügyi problémák sorát kiváltva. Fokozottan kell figyelni a csecsemőkre, kisgyerekekre, idősekre, szívbetegségben szenvedőkre, a magas vérnyomással küzdőkre – mert őket még inkább veszélyeztetik a hőség okozta terhelés következményei:
  •  lassulnak a reflexek, megnő a reakcióidő
  •  hirtelen álmosság lép fel
  • fáradékonnyá, dekoncentrálttá válhatnak
  • gyakoribbá válhatnak az asztmás rohamok
  • lassabban gyógyulnak a gyulladások
Tanácsok, amelyeket érdemes megfogadni:
  • gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről – amikor már szomjúság jelentkezik a szervezetünk már a kiszáradás állapotában van – legalább napi 3 liter folyadékot el kell fogyasztanunk (ezt fedezhetjük gyümölcsleves, ivóvíz, különböző ásványvizek, kefir, joghurt, natúr gyümölcslevek, gyümölcstea vagy paradicsom ivólé, illetve friss zöldségeknek és gyümölcsöknek fogyasztásával)
  • ne tartózkodjunk a szükségesnél hosszabb ideig az álló autóban – pillanatok alatt felmelegszik, megnövelve ezzel a hőguta kialakulásának esélyét
  • ne végezzünk erőteljes mozgást, megterhelő fizikai munkát a hőségben – hirtelen rosszullétet okozhat
  • ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a tűző napon –napszúrás lesz az eredménye: amelyet a hányinger, hányás, fejfájás, ájulás jelez
  • a nagy melegben csökken a szervezet energiaigénye is – a kalóriadús, zsíros ételek emésztési problémákat okoznak. Együnk naponta többször, keveset, és kalóriaszegény könnyen emészthető ételeket válasszunk. Célszerű kerülni a csípős ételeket is – fokozzák az izzadást.
  • Zuhanyozzunk gyakrabban langyos vízzel, vagy használjunk vizes borogatást – hűtve ezzel a szervezetünket.
  • Öltözzünk természetes alapanyagból készült bő ruhákba, védjük a szemünket napszemüveggel.
  • Kerüljük a túlzottan légkondicionált helyeket – eleinte jól esik, de a biztos megfázás garantált.
  • Ne fogyasszunk alkoholos, vagy magas cukor-, és koffeintartalmú italokat – vizet vonnak el a szervezettől.
  • A rendszeresen szedett gyógyszereket mindig az előírt időben és adagban vegyük be – betartva ezzel az orvos utasításait.

2017/08/06

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Elkerülni a veszélyt… 2017/031



Mindannyian biztonságos életet szeretnénk –olyat, ahol nem kell folyamatosan amiatt aggódni, hogy valami rossz és félelmetes történik velünk, vagy a szeretteinkkel; olyat, ahol a boldogság és a kiegyensúlyozottság állandó társ, ahol nincs gond, baj, betegség, szorongás, félelem, gonoszság, irigység, rosszindulat, bosszúság… 
Ez persze nehezen kivitelezhető – hosszú távon pedig lehetetlen elkerülni a veszélyt. 
De ez nem is baj! 
Hiszen a rizikós helyzetekre adott reakcióink azok, amelyek erősebbé tehetnek bennünket – megtanulunk hinni önmagunkban, megtanuljuk vállalni a döntéseink következményeit, tevékenyen dolgozunk a saját életünk jobbá tételén…
Hogy ez nehéz?  
Hogy ez kényelmetlen? 
Nem. 
Nem az. 
Csupán az élet maga – egy merész vállalkozás, ahol csak úgy érvényesülhetsz, ha képes vagy szembenézni a veszélyekkel, és körmöd szakadtáig harcolsz önmagadért.