2018/01/12

A HÓNAP FŰSZERE A babér


Évezredek óta ismert fűszer-, és gyógynövény. Ritkán használjuk, pedig számtalan gyógyhatással rendelkezik, és számtalan étel kiváló ízesítője lehet. Régen a dicsőség, a hírnév, a becsület jelképe volt (görögök és a rómaiak babérkoszorúval koronázták meg kiváló költőiket, hadvezéreiket és olimpikonokat).

A Földközi - tenger mellékén és az Atlanti - óceán mediterrán éghajlatú szigetein honos örökzöld  cserje vagy fa. Gyakorlatilag  mindenütt - ahol az éghajlat számára kedvező – termesztik. Nálunk csak dézsában nevelhető, és inkább dísznövényként tartjuk számon. (Hazánkban a friss levelek használata még nem terjedt el.)

Levelei 7-12 cm hosszúak, bőrszerűek, keskeny ovális alakúak, fényesek, üde zöldek és jellegzetesen illatosak. Magas illóolaj – tartalommal rendelkeznek: cineol, eugenol, szeszkviterpén lakton, tanninok találhatóak benne.

Sárga csillag alakú virágot csak eredeti termőhelyén, tavasszal hoz, termései kerekdedek, zöldek, majd megfeketednek. Ebből vonják ki a babér olajat, a belőle készült kenőcsök, kivonatok külsőleg használva reumatikus fájdalmak, ficamok, zúzódások ellen hatásosak.

Mire jó?
  • kiváló fertőtlenítő, hasznos segítség bakteriális, és gombás fertőzések leküzdéséhez
  • hatásos étvágytalanság esetén
  • javítja az emésztést
  • oldja a gyomorgörcsöket
  • csökkenti a puffadást
  •  csillapítja a köhögést, köptető hatású
  • gyulladáscsökkentő hatása miatt eredményesen alkalmazható száj-, torok-, orrmelléküreg gyulladásra
  • segíti az inzulintermelést, ezáltal csökkenti a magas vércukorszintet
  • csökkenti a gyomorfekély kialakulásának veszélyét
  •  jó forrása a diétás rostoknak, vitaminoknak. ásványi anyagoknak
Babért a fazékba – konyhai felhasználás


Legjobb lenne mindig friss leveleket használni a főzéshez. Mivel aromaanyagai csak lassan szabadulnak fel, ezért - más fűszernövényekkel ellentétben – az étellel együtt kell főzni. 
Kellemes ízt ad:
  •  pörkölteknek, mártásoknak, leveseknek
  • a káposztafélékből (karfiol, karalábé, kelkáposzta, savanyú káposzta) készült ételeknek
  •  páclevek, fűszerecetek, fűszerolajok, savanyúságok elengedhetetlen alkotója
  •  a babételek elképzelhetetlenek nélküle
  • különleges aromás ízt ad az egybesült sertés- és marhahúsoknak, vadhúsoknak

Receptek


BABÉRLEVELES KÁPOSZTALEVES

Hozzávalók: 1 szál kolbász, 20 dkg sonka-szalámi, 10 dkg füstölt szalonna, 2 kg savanyú káposzta,  4 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 zsemle, 4 evőkanál vaj, 3 babérlevél só, őrölt bors, 1/2 teáskanál szemes bors , 1 evőkanál édesnemes pirospaprika, 1 teáskanál őrölt kömény

A füstölt szalonnát felkockázzuk, zsírját fazékban kiolvasztjuk. A kolbászt felkarikázzuk, a felszeletelt sonka-szalámit csíkokra metéljük. Mindkettőt a szalonnához adjuk, és néhány percig együtt pirítjuk. A szalonnapörcöt, a sült kolbászt és a pirított felvágottat kiszedjük, és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a megtisztított, kockára vágott vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát. Meghintjük őrölt köménymaggal és pirospaprikával, majd hozzáadjuk az ízlés szerint kimosott savanyú káposztát. Felöntjük 4 l vízzel, beledobjuk a babérlevelet és a szemes borsot, majd fedő alatt megfőzzük.
Közben a zsemléket kockára vágjuk, és forró vajon aranybarnára sütjük. A szalonnapörcöt, a kolbászt és a felvágottat visszatesszük a levesbe és összemelegítjük.Pirított zsemlekockákkal meghintve tálaljuk.

BABÉRLEVELES TOKÁNYLEVES

Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, 2 közepes fej vöröshagyma, olaj, só, babérlevél, édes fűszerpaprika, kevés delikát, 3 db tojás, 4 kanál liszt, 1 kg burgonya

A hagymát apró darabokra vágjuk, beletesszük egy fazékba, ráöntünk egy kevés olajat, és üvegesre dinszteljük. Amikor megpirult, felöntjük vízzel, és beletesszük a falatokra darabolt húskockákat. Babérlevelet, fűszerpaprikát, sót teszünk hozzá, lefödjük, és hagyjuk főni. Közben kockára vágjuk a burgonyát. Amikor a hús megpuhult, beletesszük a krumplit, felöntjük vízzel, és lefödve összefőzzük. Egy kisebb serpenyőbe beletesszük a finomlisztet, ráöntünk annyi olajat, hogy kavarható legyen, egy kicsit pirosra pirítjuk, és ha a krumpli is megfőtt, beletesszük a rántást is a levesbe. Összeforraljuk- 3 tojást hideg vízzel felverünk, és ezt is hozzáöntjük. Pár másodperc után levesszük a tűzről és ízlés szerint ízesítjük.

BABÉRLEVELES MARHAHÁTSZIN

Hozzávalók:1 kg marhahátszín (vagy marhafelsál), 5 fej vöröshagyma,2 evőkanál zsír,só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint, 6 db babérlevél, 4 dl tejföl, 2 evőkanál étkezési keményítő

A vöröshagymát apróra vágjuk és zsíron megpirítjuk. A marhahúst vékonyan felszeleteljük. A húst a hagymához adjuk, majd fűszerezzük: sóval, borssal, ételízesítővel. Hozzáadjuk a babérlevelet is, majd annyi vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje a húst és fedő alatt lassú tűzön puhára főzzük. A húst kiszedjük a szószból és tányérra tesszük. A tejfölt vízzel és az 2 kanál étkezési keményítővel simára keverjük és ezzel sűrítjük be a forrásban lévő szószt. Rövid ideig összefőzzük, majd a húst is újra hozzáadjuk. Köretként makarónit kínálunk hozzá.

JÓ ÉTVÁGYAT!


2018/01/07

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK Ne fogadkozz, cselekedj! 2018/002




Vannak, akik tesznek fogadalmat újévkor, vannak, akik nem…

Aki tesz, azért teszi, mert minden sejtjében érzi a változás - a változtatás szükségességét, érzi, hogy így nem mehet tovább, mert rossz az út, amin halad… 
Aki nem tesz, azért nem fárasztja magát ilyen gondolatokkal, mert ugyan tisztában van azzal, hogy jelenlegi életvitele meg sem közelíti az általa vágyottat – de tudja: képtelen lenne betartani a fogadalmait. 
Bármelyik táborhoz is tartozol, egyetlen lehetőséged van: a cselekvés. Cselekedned kell, mert maximálisan senki sem lehet elégedett az életével, mindannyian szebbre, jobbra, többre vágyunk (és itt konkrétan nem az anyagiakra gondolok) – és a jobb csak akkor köszönt ránk, ha hajlandóak vagyunk tenni érte! 
Félre a fogadalmakkal, félre a nemtörődömséggel, a fásultsággal, a belenyugvással, a hanyagsággal – elő az álmokkal, célokkal, ideje irányt váltani! 
Cselekedj, harcolj, állj ki végre magadért, és tégy meg mindent, hogy ez az év szebb legyen,mint az eddigiek.

2017/12/31

ÉVINDÍTÓ GONDOLATOK 2018/001





Köszöntelek Kedves Olvasóm, - az, hogy e sorokat olvasod ékes bizonyítéka annak, hogy figyelsz Rám, hogy érdekel, amit mondani szeretnék, hogy időt szakítasz a számomra. 
Olyasmit teszel, amiért hálával tartozom Neked, mert ebben az örülten rohanó, önmagát sanyargató, felületessé váló világban az IDŐ az egyetlen dolog, amit képtelenség megállítani, vagy lassulásra bírni. 
Az idő,- ami zakatol előre feltartóztathatatlanul, követelőzik, korlátok közé szorít, és gyakran nehézségeket okoz – uralkodik a mindennapjainkon, az életünkön. 
Hasznosan eltölteni életünk perceit óriási ajándék – mert akkor elmondhatjuk, hogy képesek voltunk megvalósítani minden álmunkat. 
Mi az, ami hasznos? 
Hasznos minden pillanat, amit azokkal az emberekkel töltünk el, akiket szeretünk – ha figyelünk rájuk, ha segítünk nekik, ha jelen vagyunk az életükben. 
Hasznos minden pillanat, amit arra fordítunk, hogy jó irányba fejlődjünk: tanulunk a hibáinkból, kielemezzük a kudarcaink okát és miértjét, majd nemes egyszerűséggel túllépve rajta azon munkálkodunk, hogy kihozzuk magunkból a legjobbat. 
Hasznos minden pillanat, amit pozitív érzések jellemeznek: a türelem, az empátia, a barátság, a szerelem, a kedvesség, a segítőkészség, a becsület, a jóság itat át… 
Kedves Olvasóm – ki e sorokat olvasod, köszönöm, hogy figyelsz Rám, hogy időt szánsz a soraimra, - és bízom abban, hogy ez 2018-ban is így marad. 

Kívánom, hogy az új esztendőben minden álmod, terved valóra váljon, s  a boldogság, és a szeretet minden pillanatban jelen legyen az életedben. 

B.Ú.É.K 2018




2017/12/22

GESZTENYÉS ALMAHAB



Hozzávalók: 50 dkg gesztenyemassza (mélyhűtött), 20 dkg cukrozott narancshéj, 1 dl narancslikőr, 2 (bio) citrom, 1 kg alma + a díszítéshez, 15 dkg kristálycukor, fahéj, szegfűszeg,8 zselatinlap, 4 tojásfehérje, 1 tasak habfixáló,3 dl tejszín, néhány mentabóbita

A gesztenyemasszát felengedjük. A cukrozott narancshéjat felaprózzuk, meglocsoljuk a likőrrel. A citromot megmossuk, héjából 2-3 kisujjnyi csíkot lehántunk, levét kinyomjuk, átszűrjük. Az almákat gerezdekre vágjuk, lábasba tesszük, meglocsoljuk a citromlével (hogy meg ne barnuljanak). Felöntjük 2 dl vízzel, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat és a fűszereket, fedő alatt puhára főzzük, kihűtjük. A zselatinlapokat beáztatjuk hideg vízbe. A gesztenyemasszát összekeverjük a likőrös narancshéjjal, és a tálaláshoz előkészített kelyhek aljára szedjük. Kiemeljük az almából a citromhéjat és a fűszereket, hozzáadjuk a tojásfehérjéket, botmixerrel habos péppé turmixszoljuk. A zselatinlapokat kinyomkodjuk, felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzről, simára keverjük 2 evőkanál almahabbal, aztán gyors mozdulatokkal a hab egészéhez adjuk, és a gesztenye tetejére simítjuk. Lefedjük, jól behűtjük (legalább 4 óra). Tálalás előtt kemény habbá verjük a habfixálóval a tejszínt, habzsákba szedjük, és rózsákat nyomuk belőle a krém tetejére. Almagerezdekkel, mentabóbitákkal díszítve kínáljuk.

DATOLYÁS CSIRKEMELL



Hozzávalók: őrölt bors, só, 70 dkg csirkemell filé,30 dkg baconszalonna,20 dkg datolya kimagozva, 20 dkg aszalt barack, 2 dl húsleves, 1 dl félédes fehérbor, balzsamecet, olaj

A csirkemellet vágjuk nagyobb darabokra, sóval és frissen őrölt borssal fűszerezzük. A csirkefalatokhoz szorítsunk 1-1 darabka kimagozott datolyát, és göngyöljük be egyenként baconcsíkokkal. Egy serpenyőben kevés forrósítsunk olajat, majd a szalonnába göngyölt falatokat tegyük bele és pirítsuk meg minden oldalát, dobjuk mellé a maradék datolyaszemeket, az aszalt sárgabarackot, öntsük fel a fehérborral, és pároljuk 10 percig, ügyelve arra, nehogy megégjen, mert a datolya nagyon hamar karamellizálódik.

ASZALT SZILVÁS PULYKAMELL


Hozzávalók: 4-6 szelet pulykamell filé, fél csésze mag nélküli aszalt szilva, 3 evőkanál durvára vágott dió, 3 kanál morzsa, l tojás, só, kevés fahéj, 2 kanál olaj, 1 kanál méz.
A pulykamellet kiverjük és megsózzuk. Az aszalt szilvából, dióból, zsemlemorzsából, tojásból és fűszerekből tölteléket készítünk. Arányosan szétosztjuk, és a szeletek közepére kenjük. Tekercset göngyölítünk a húsból, tepsiben egymás mellé fektetjük őket, majd a mézes olajjal megkenve mérsékelt sütőben pirosra sütjük.


ZÖLDSÉGES HALGALUSKA LEVES


Hozzávalók: 20 dkg sárgarépa, 1 nagyobb cukkini, 5 dkg póréhagyma, 3 liter zöldségleves alaplé, 20 dkg szálkamentes édesvízi halfilé,2 dl tejszín, 1 tojásfehérje, só, őrölt bors, citromlé, 4 szál petrezselyem


A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát vékony karikákra szeljük. A cukkinit 1/2 cm vastagon meghámozzuk, héját gyufaszálnyi csíkokra, majd apró kockákra vágjuk. A pórét félbevágjuk, és a cukkinival azonos méretűre aprítjuk. 2 nagy merőkanál levest felforralunk, beledobjuk a zöldségeket, fedő alatt 10-12 percig főzzük. A halfilét felkockázzuk, aprítógépbe szórjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, a tojásfehérjét, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, és finom péppé habosítjuk. Felforraljuk a maradék levest. Két egymásba forgatott kiskanállal galuskákat szaggatunk a masszából, a levesbe merítjük, és forralással 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldséget, ha kell, sózzuk, borsozzuk, citromlével savanyítjuk, meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel, és csészékbe szedve tálaljuk. 

2017/12/18

HOGYAN HÍZZUNK 3 KILÓT KARÁCSONYKOR?




Elöljáróban: a következő cikk elolvasása kizárólag azok számára tartogat elvileg egészségtelen tanácsokat, akik VALÓBAN hízni szeretnének… Viszont azok, akik nem akarnak egy számmal nagyobb ruhaméretet Karácsony után – a cikk elolvasása során a tanácsok ellenkezőjét tartsák be… 
Ha ez nem sikerül – nos, akkor a kockázatok és mellékhatások tekintetében nem vállalok felelősséget…



Közeledik az ünnep… 
Közelednek a munkahelyi-, családi-, baráti- összejövetelek- a végeláthatatlan ebédek, vacsorák, és a tömérdek pluszkalória, ami számolatlanul a szervezetünkbe kerül.

Ha hízni szeretnénk akkor csak a következő egészségtelen tanácsokat kell megfogadnunk:

1.      EGYÜNK MINÉL TÖBB SZÉNHIDRÁTOT
Gyorsan felszívódva az egekbe röpíti a vércukorszintünket, ami rövid időn belül újra le is zuhan, csillapíthatatlannak tűnő éhséget generálva, ami újbóli falási rohamot eredményez.



2.    EGYÜNK MINÉL KEVESEBB FEHÉRJÉT
Ha kevés fehérjét fogyasztunk, semmivel sem gátoljuk a fentebb említett szénhidrátok felszívódását. Így azok akadálytalanul bekerülhetnek a keringésbe, majd a fölösleg zsír formájában raktározódhat is.


3.     KERÜLJÜK A ROSTOS ÉTELEKET
Minél kevesebb rostos ételt eszünk, annál hamarabb megéhezünk, és rávethetjük magunkat a finomabbnál-finomabb, egészségtelenebbnél-egészségtelenebb ételekre.

4.    EGYÜNK MINÉL NAGYOBB ADAGOKAT
Lehetőleg szedjünk kétszer-háromszor egy-egy fogásból, és még akkor is együk meg, ha már alig tudunk megbirkózni vele. Ja, és a világért se tartsuk be az étkezések normál időpontját – lehetőleg egész álló nap folyamatosan csipegessünk.


5.     EGYÜNK HABZSOLVA
Azaz ne töltsük a drága időnket azzal, hogy alaposan megrágjuk az ételt, harapjunk, faljunk – rohanjunk az evéssel.


6.    DUGJUK EL A MÉRLEGET
Semmiképpen se álljunk mérlegre az ünnepi időszakban, kit érdekelnek a pluszkilók – élvezzük az evés szabadságát.


7.     FELEJTSÜK EL A MOZGÁST
Aludjunk egész délelőtt, pihenjünk egész délután, lazsáljunk naphosszat – és csak a legszükségesebb testmozgásokat végezzük csak el.


8.    TÉRJÜNK EL A MEGSZOKOTT ALVÁSI SZOKÁSAINKTÓL
Legyünk fenn minél tovább.


… a viccet félretéve: az ünnepi ételek, és étkezések is lehetnek egészségesek, és mi magunk is lehetünk mértéktartóak.
Bűnözni lehet – sőt kell is egy picit – de csak oly mértékben, hogy egyrészt ne okozzon lelkiismeret furdalást, vagy bűntudatot, másrészt pedig ne menjen az egészségünk rovására. ( Mert ugyan kinek hiányozna Karácsonykor a sürgősségi osztály „vendégszeretete” –egy-egy következményes gyomorrontás, hasmenés, epeköves roham, hasnyálmirigy-gyulladás, vagy vércukorszint kisiklás miatt.)











2017/12/17

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Ne keress kifogást! 2017/051



Közeledik az év vége – sokak számára mérföldkőként szolgálva… 
Mérföldkő, hiszen ilyenkor szoktál mérleget vonni: mi az, amit elértél, mi az, amit képtelen voltál véghezvinni… 
Érdekes módon a felidézett kudarcaid mindig súlyosabbnak tűnnek a sikereidnél –mintha minden egyes bukás tízszeresen számítana… 
Van, hogy úgy érzed, probléma hegyeken ülsz – körülvéve mély szakadékokkal, elég egyetlen botlás és már zuhansz is – és elnyel a mélység… Emiatt aztán nem teszel semmit… 
Nem harcolsz, nem kapaszkodsz, nem próbálkozol – tűröd, ami történik veled – és arra vársz, hogy – vagy így, vagy úgy, de minden megoldódjon magától. 
Ha valaki arra kér– legalább egy kicsit vegyél részt önmagad megmentésében – küzdj, viaskodj a rossz sorsod ellen, csak legyintve kifogásokat keresel: „Minek, úgysem sikerülhet”, „Nincs már erőm, harcoltam már eleget!” – dünnyögöd, és fásultan állsz annak a bizonyos szakadéknak a szélén – beletörődve: neked csak ez jutott.  
Nem! 
Nem ez jutott! 
Ezt csak TE teszed magaddal! 
Belenyugszol a rosszba, ahelyett, hogy tennél ellene, hagyod, hogy a kudarcaid megbénítsanak, ahelyett, hogy a sikereidből – legyenek azok bármilyen kicsik is – erőt merítenél! 
Ne keress kifogásokat! 
Közeledik az év vége – zárd le a múltat, és bátran nézz előre, azzal a tudattal: ha hiszel önmagadban bármilyen akadályt legyőzhetsz.

2017/12/12

ÜNNEPI KÉSZÜLŐDÉS: Sütőtökös pulykamell



Hozzávalók: 2 kg pulykamell-filé
A pácléhez:1 dl citromlé, 1 dl sötét szójaszósz, 2 dl ketchup, 10 dkg frissen reszelt gyömbér, 10 dkg méz, 5 gerezd fokhagyma lereszelve, 5 dkg erős Pista
 A sütéshez: 3 dl olaj
A raguhoz:3 kg kanadai sütőtök, 3 piros színű kaliforniai paprika, 5 dkg méz, színes bors, őrölt koriander, balzsamecet
A mártáshoz:4 dl húsleves, 10 dkg vaj, 3 dkg étkezési keményítő

A pulykamellet csíkokra vágjuk, és az előzőleg összekevert páclében egy napig hűtőben tároljuk. Forró serpenyőben, egy kevés olajon kisütjük. Ezután elkészítjük a ragut. A tököt 3 centis kockákra vágjuk, sütőben félig megsütjük. Áttesszük egy serpenyőbe, a csíkokra szelt paprikával, és a mézzel összekeverjük, borssal, korianderrel és balzsamecettel ízesítjük, majd pár perc alatt készre pároljuk. A maradék pácléből a húsleves hozzáadásával elkészítjük a mártást, amit a vajjal és az étkezési keményítővel hígabb sűrűségű mártássá keverünk. Tálalásnál a húst a tökragu tetejére halmozzuk, és a mártással meglocsoljuk.

2017/12/10

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Járj a saját utadon! 2017/050



Mindenkinek van egy saját útja… 
Na, nem az, amin nap, mint nap hazatér – hanem átvitt értelemben. 
Egy út, amelyen vannak akadályok, vannak sima egyenes szakaszok, kitérők, zsákutcák, lejtmenetek, és emelkedők, parkoló pályák, és pihenők, körforgalmak, és leállósávok… 
Az akadályok óhatatlanul fel-felbukkannak, megoldásuk sokszor keserves erőfeszítésekbe kerül. 
DE! 
De kellenek ahhoz, hogy értékelni tudjuk a sima egyenes szakaszok,és a pihenők könnyedségét… 
A kitérők arra szolgálnak, hogy kipróbáljuk önmagunkat addig teljesen ismeretlen helyzetekben is – ékes bizonyítékául annak, hogy igenis képesek vagyunk a komfortzónánkon kívül is boldogulni. 
Persze előfordul, hogy zsákutcába torkollik a próbálkozás, és fejvesztve visszafordulunk – majd megtalálva a kiindulási pontot újra próbálkozhatunk. Lejtmenetben viszont időben fel kell ismernünk: nem lehetünk passzívak, nem sodródhatunk az árral, hanem anyait-apait beleadva küzdenünk kell a lecsúszás ellen. 
Járj a saját utadon, valósítsd meg a saját álmaidat, céljaidat, dolgozz a boldogságodért, és ne foglalkozz azokkal, akik az utadba akarnak állni! Mindenkinek van egy saját útja. 
Neked is. 
Egyedül csak TE döntheted el hova vezet… 

2017/12/03

HÉTINDÍTÓ GODOLATOK: Cselekedj! 2017/049



Elhatároztad magad: igen –mostmár tényleg tenni fogsz annak érdekében, hogy változzon az életed… 
Fogadkozol égre-földre, hogy holnaptól majd másképp lesz, hogy leszoksz a dohányzásról, nem eszel annyi műkaját, nem idegeskedsz, több időt szánsz önmagadra és a szeretteidre – sorolhatnám hajnalig a nagy-nagy fogadalmakat, aztán… 
Aztán eljön a „holnap”, és újra a cigi után nyúlsz, újra az élelmiszeripar agyonvegyszerezett műremekeit fogyasztod, újra a plafonról kell levakarni magad a soron következő stresszhelyzet miatt, nem figyelsz sem önmagadra, sem senkire… 
Másnapra ugyanis elszáll a bátorságod – kényelmetlenebbnek érzed az önként vállalni akart szabályokat, és egyébként is: „majd a jövő héttől” is ráérsz változtatni… 
Mit sem ér az elhatározás, ha nem követi tett – mit sem ér a fogadalom, ha képtelen vagy betartani… 
Pedig CSELEKEDNED KELL! 
Nem véletlenül érzed magad rosszul a bőrödben, nem véletlenül érzed azt, mintha kisiklott volna az életed. 
A változtatás szükségessége vitathatatlan… 
Mostmár csak cselekedned kell: lépésről-lépésre haladva az elérendő céljaid felé… 
Hidd el: a pozitív változás által okozott öröm majd színesebbé, teljesebbé teszi az életed.

2017/11/26

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Ne akarj átlagos lenni! 2017/048






Átlagosnak lenni a legkényelmesebb megoldás:  alaphangon megfelelsz a mások elvárásainak, megbékélsz a sorsoddal, és viszonylagos nyugalomban telnek a napjaid. 
Nincsenek már nagy álmaid – nincsenek, mert eladtad őket a biztonságosnak hitt mindennapjaidért… 
Igen! 
Tetszik vagy sem, de megalkuvó lettél, - megalkudtál a körülményekkel, behódoltál annak, ami adatik,és nem teszel azért, hogy bármi is változzon… Nem mersz már álmodozni sem,  mert rettegsz a csalódástól, a kudarc bénító érzésétől, attól, hogy a sikertelenség felőrli a maradéknyi kis önbizalmadat is, ami jelenleg életben tart. 
Kérlek, ne akarj átlagos maradni! 
Merj újra álmodni – szedd össze minden erődet, és tégy meg mindent azért, hogy az álmaid valóra váljanak! 
Mozgass meg minden követ, hajtsd magad előre egyre jobban és jobban – és soha ne az álmaidat méretezd a valósághoz, hanem a valóságot tedd olyanná, amilyen az álmaid megvalósításához kell…

2017/11/19

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Tenni önmagadért… 2017/047



Nincs időd… 
Nincs lehetőséged… 
Nincs saját életed… 
Nincs, mert meg akarsz felelni mások elvárásainak, túl akarsz szárnyalni mindenkit – be akarod bizonyítani, hogy Te vagy a legjobb…  
Telhetetlen vagy és elégedetlen, már a valódi sikerek sem töltenek fel, ha pedig úgy hozza a sors, hogy valami nem úgy sikerül, ahogy azt szeretted volna – nos, akkor úgy érzed, hogy kártyavárként omlik össze az életed. 
Ott csücsülsz a romokon, átkozva mindent, és mindenkit – eleged van mindenből, sajnálod magad fenemód, - mert Te „feláldoztad” magad, Te „erőn felül is” teljesítettél, számtalan dologról lemondtál – mégsem becsül meg senki.. 
Nos, ez AZ a pillanat, amikor számot kell vetni mindazzal, amit elértél… 
Tedd mérlegre mi mindent kellett feláldoznod érte, megérte e lemondás, a sok-sok elszalasztott boldog pillanat a szeretteiddel, a folyamatos stressz? 
A végeredmény garantált: akár sikeres vagy, akár kudarcot vallottál – SOHA nem szabad megfeledkezned önmagadról. 
Tenned kell önmagadért, azért, hogy mindig legyen elég időd, és elég lehetőséged arra, hogy az élet valódi értékeivel foglalkozz…

2017/11/12

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Bontsd le a falakat! 2017/046



Mindennek van határa – a lehetőségeinknek is… 
Korlátok között lavírozunk, sokszor hatalmas falak tornyosulnak előttünk, és úgy érezzük képtelenség átjutni rajtuk. 
Emiatt aztán neki sem futunk: hagyjuk, hogy minden maradjon úgy, ahogy van. 
Ennél fogva aztán belebetonozódunk egy olyan élethelyzetbe, amit mi magunk is érzünk: nem a legmegfelelőbb a számunkra. 
Éveken át toporgunk, és minél idősebbek leszünk annál kevesebb lesz a bátorságunk ahhoz, hogy nekilássunk változtatni a sorsunkon. 
Pedig kellene… 
Nem a jövő évben, nem a jövő hónapban, még csak nem is a jövő héten… hanem MOST!
Igen. 
Ebben a szent pillanatban is eldönthetjük: van értelme fordítani a sorskerekünkön, van értelme nekirugaszkodni, nekiiramodni, - és lebontani azt a bizonyos falat, ami az utunkban áll. 
Ne bújj el Te sem a fal mögött, döntsd el, hogy másképp akarsz élni, és higgy önmagadban – mert ezzel a hittel bármi – igen: BÁRMI – legyőzhető.

2017/11/07

ALOE VERA – NEM CSODASZER, DE MÉGIS HATÁSOS

  


Van, aki csodaszerként emlegeti…
Pedig nem az.
Egyszerűen csak az egyszerűsége teszi nagyszerűvé: azaz hatásossá számtalan testi nyűgre, bajra.


Az orvosi aloé (vagy barbadosi aloé) a liliomfélék családjába tartozó növény, húsos, pozsgás, lándzsa alakú levelei 50 cm-re is megnőhetnek, az egész növény magassága 120 cm lehet. Leveleiből kinyert kivonatait széles körben alkalmazzák mind a kozmetikai iparban, mind a gyógyászatban. Az Aloe vera 4-5 éves korában válik éretté – csak ekkortól szabad a leveleiből nyert gél-szerű anyagot felhasználni.


Egy kis Aloé-történelem:

Már az ősi Egyiptomban, - több mint 5000 évvel ezelőtt – is úgy tisztelték az Aloe verát, mint a fiatalság és a szépség, az örök élet szimbólumát. A növényt megtaláljuk a fáraók sír- és templomaik falfestményein is. Nagy Sándor (i.e.333) Socotra szigetén szorgalmazta és segítette a növény fennmaradását. Csak akkor indult háborúba, ha már az egész hadsereg részére elegendő Aloe vera állt rendelkezésre. Az ókori Keleten néma gyógyítónak nevezték, Indiában a titkos gyógynövények között tartották számon. Az arabok - akiknek orvostudománya már az ókorban köztudomásúlag nagyon fejlett volt - az aloét a sivatag liliomának nevezték és éhínség, járványok idején húsát rendszeresen fogyasztották Az első gyógyszerész könyv 1872.07.01-én jelent meg, amelyben Otto von Bismarck herceg írt az Aloe vera történetéről.


Egyedülálló összetétel

A tiszta Aloe vera több mint 200 féle hatóanyagot tartalmaz. Tartalmazza a teljes vitaminskálát, több mint húszféle létfontosságú ásványi anyagot, valamint nyomelemet, mono- és poliszacharidokat, esszenciális és nem esszenciális aminosavak, enzimek széles skáláját, amelyek a szervezet kémiai egyensúlyát, a sejtmegújulási folyamatot irányítják.

Egyedülálló élettani hatásai:
  • erősíti az immunrendszert
  • vértisztító
  • sebösszehúzó, sebgyógyító hatású
  • vírusellenes
  • baktériumellenes, gombaölő, csíraölő
  • méregteleníti és táplálja a szervezetet
  • serkenti és regenerálja a szervrendszereket (vérkeringés, emésztő- és kiválasztó rendszer, nyirokrendszer)
  • antioxidáns, véd a rákkeltő szabad gyököktől
  • fájdalomcsillapító
  • segíti az izmok és az idegrendszer zavartalan működését
  • jótékony hatással van bőrre, hajra
  •  védi a sejthártyákat, fokozza a sejtregenerálódást
  •  segíti az anyagcserét, a zsírsavak felhasználását, 
  • szabályozza a szervezet vízháztartását, 
  • normalizálja a szív ritmusát, vérnyomáscsökkentő
  •  fontos szerepet tölt be a vércukor- és koleszterinszint szabályozásában
  •  természetes gyulladáscsökkentő
  • az emésztőcsatorna falán bevonatot alkotva csökkenti a bélből felszívódó toxinok mennyiségételősegíti az emésztés során lebomló cukrok, aminosavak és zsírsavak felszívódását
  •  befolyásolja az ízületi nedv termelődését, és összetételét - enyhíti az izületi és reumatikus panaszokat
  • külsőleg alkalmazva lassítja a bőr öregedését, kisimítja a ráncokat
  • ötször gyorsabban szívódik fel a víznél - ezáltal puhítja és hidratálja a bőrt, hatékony az ekcéma, a pattanások, a pikkelysömör és a csípések kezelésében, fokozza a hajnövekedést
  • rákellenes hatását –elsősorban a vastagbélrák, a prosztatarák és a tüdőrák ellen lehet hatásos– erősíti a benne található aloe-emodin, amely egyben hashajtó- és antibakteriális hatású,
  • növeli az energiaszintet, 
  • elősegíti a bélflóra egyensúlyának visszaállítását
  • enyhíti az aranyér, az IBS (irritábilis bél szindróma), a húgyúti fertőzések, valamint az emésztőrendszeri gyulladások, így a fekélyek és a Crohn-betegség tüneteit
  •  csökkenti a gyógyszerek mellékhatásait
  •  regenerálja a szöveteket
  • használatával megszüntethető a fogíny vérzése, gátolja a fogak kilazulását és a fogkő képződését is
  • stabilizálja, és ezzel csökkenti a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjét, valamint csökkenti a triglicerid szintjét is a vérben
  • rendszeres fogyasztása megakadályozza a vérsejtek összetapadását, amely a stroke egyik legfőbb okozója
  • hatékony hashajtó
  • javítja a fizikai állóképességet

Ha van otthon Aloe vera növényed Te magad is készíthetsz külsőleg használható bőrtápláló, bőrnyugtató, és regeneráló krémet:
  1. Válasszuk ki a legvastagabb Aloe vera leveleket a növényünkön, vágjuk le, majd ejtsünk egy hosszú bemetszést és egy kanál segítségével vegyük ki a benne lévő gélszerű anyagot
  2. keverjük el egy evőkanál olajjal, almaecettel és alkohollal
  3.  a kapott krémet tároljuk hűtőben, így akár két hónapig is megőrzi szavatosságát





2017/11/05

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Fő a nyugalom! 2017/045



Az élet sokszor koptatja rojtosra az idegrendszerünket… 
Megoldhatatlannak tűnő problémák, idegőrlő konfliktusok, bonyodalmak, ellentétek, viták nehezítik meg a mindennapjainkat. 
Aggódunk, szorongunk, dühöngünk, méltatlankodunk, morgolódunk, - holott számtalan esetben sokkal kisebb a baj annál, hogy megérné akár egy percet is törődni vele. 
De mi mesterei vagyunk a „drámázásnak” – tragédiaként élünk meg minden nehézséget, és veszettül sajnáljuk magunkat zord sorsunk miatt. 
Pedig nem kellene! 
A legtöbb probléma higgadt fejjel átgondolva megoldható, a legtöbb konfliktus egy kis engedékenységgel enyhíthető, a viták, veszekedések pedig létre sem jönnének, ha hajlandóak lennénk a másik fél szemszögéből is megvizsgálni a kérdéses helyzetet. 
Fő a nyugalom – hiszen csak néhány évtized az, amit itt tölthetünk – igazán kár sok-sok visszahozhatatlan órát töltenünk azzal, hogy olyan bajokon tépelődünk, rágódunk vagy szorongunk,amelyekre egy fél év múlva már nem is fogunk emlékezni…