BLOG-MAGAZIN azoknak, akik szeretnének egészségesebben élni.
2019/01/26
SÜSS MAGAD!
Labels:
abroszravaló,
életreceptek,
főzz magad,
kreatív,
süss magad
2019/01/23
NEM HALADSZ EGYRŐL A KETTŐRE? AKKOR TANULJ MEG GAZDÁLKODNI AZ IDŐDDEL!
Ezer dolgod
lenne? Millió gondolat foglalkoztat? Dolgozol egész álló nap, mégis úgy érzed,
hogy nem haladsz sehová? Akkor itt az ideje megtanulnod miképp gazdálkodhatsz
eredményesen az időddel, úgy, hogy meg legyen a várva várt eredmény is!
Mobilos applikációk, és drága szoftverek helyett
Igen. Számtalan
okos applikáció, és szoftver áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy segítségükkel
elkészítsük percről-percre az időbeosztásunkat. De hiába a pontosan megtervezett
ütemterv, ha a „készítője” – azaz mi – folyamatosan átírjuk azt – elodázva,
elhalasztva az egyes teendők megvalósítását.
Használd Te is az Eisenhower-mátrix egyszerűségét
"ami
fontos, az ritkán sürgős, és ami sürgős, ritkán fontos." -
mondta az egykori amerikai
elnök, örökérvényű igazságát pedig Steven Covey gondolta tovább – és létrehozta
azt a 2x2-es mátrixot, (Eisenhower-mátrix) amely
Téged is átsegíthet az időhiány okozta káoszon.
Készíts Te is
saját mátrixot!
|
SŰRGŐS
|
NEM SŰRGŐS
|
FONTOS
|
1. doboz
|
4. doboz
|
NEM FONTOS
|
3. doboz
|
2. doboz
|
Ehhez nem kell más, mint egy tiszta papírlap,
amire a fenti táblázatot lemásolod.
1. Először a
táblázat alatt sorold fel milyen teendők várnak rád
2. Írd oda
mindegyik mellé, hogy melyek azok amelyek sürgősek, és melyek, amelyek
fontosak. (egy-egy tétel mellett akár mindkét jelző is szerepelhet, vagy akár
egyik sem).
3. Most írd
le az 1. dobozba azokat a tételeket, amelyek SÜRGŐSEK – és FONTOSAK
4. Ezután
minden egyes tételt helyezz el a neki megfelelő dobozba.
2. doboz – FONTOS,
DE NEM SÜRGŐS
3. doboz – SÜRGŐS,
DE NEM FONTOS
4.doboz- NEM IS
FONTOS, DE NEM IS SÜRGŐS
Ha ezzel megvagy – akkor elvileg
egy teendőkkel sűrűn teleírt mátrixot kapsz. Nézd át – és értékeld újra.
1.
doboz: Sürgős és Fontos teendők
Ezek azok a feladatok, amelyeket AZONNAL meg kell
csinálni! Ha véletlenül ebben a dobozban található a legtöbb teendő,érdemes
elgondolkoznod azon,miképp könnyíthetnél az életeden azzal, hogy másokat is
bevonsz a feladatok megoldásába.
2.
doboz: Fontos, de Nem sürgős feladatok
Ezek is olyan fontos feladatok, amelyek megoldása
rád vár, de van egy kis időd arra, hogy megtervezd a kivitelezésüket.
3.
doboz: Sürgős, de Nem fontos
Ezek azok a teendők, amelyeket nyugodt szívvel
rábízhatsz másokra. (pl.: egy hétköznapi példa: bevásárlást a párodra)
4.
doboz: Nem is fontos és nem is sürgős
Nos, amik ebbe a dobozba kerültek, azok, amelyek
nyugodtan törölhetőek a listádról! Sem energiát, sem időt nem igényelnek – felejtsd
el őket nyugodtan!
Az idő pénz… Az idő érték…
Gazdálkodj vele Te is okosan!
Labels:
idő,
időgazdálkodás,
mátrix,
motiváció,
siker
2019/01/20
HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Félre a halogatással! 2019/003
Mi –
emberek – szinte már művészetté fejlesztettük a halogatást.
Ezer és egy okot
képesek vagyunk felsorakoztatni annak érdekében, hogy a körmünkre égő feladatok
megoldását a lehető legtávolabbi időpontra toljuk ki.
Most nincs rá időm, most
síkos az út, most vendégeim lesznek, most nem enged el a főnök, most a gyerek
ügye fontosabb, most…
Pedig valójában mi is az igazság?
Az, hogy most
egyszerűbb halogatni, mint a megoldhatatlannak tűnő problémával foglalkozni.
Pedig úgyis MEG KELL oldani…
Húzhatjuk-halaszthatjuk – de úgyis megvár.
Fel sem
fogjuk, hogy, amennyi erővel a kifogásokat keresgéljük, annyi erővel már túl is
léphetnénk az egészen.
Nem szoronganánk, nem festenénk lelki szemeink elé újabb
és újabb rémtörténeteket, zaklatottságunkkal nem mennénk a környezetünk idegeire
– hanem végre fellégezhetnénk.
Győzd le a félelmeidet, dobd ki a kifogásaidat,
ne keresd tovább a kiskapukat, tedd félre a kibúvókat – nézz szembe a
valósággal, és használj ki minden pillanatot arra, hogy félelmek nélkül élj.
Labels:
félelem,
halogatás,
hétindító gondolatok,
kudarc,
siker
2019/01/19
A HÓNAP FŰSZERE - A BABÉR
Évezredek óta ismert fűszer-,
és gyógynövény. Ritkán használjuk, pedig számtalan gyógyhatással rendelkezik,
és számtalan étel kiváló ízesítője lehet. Régen a dicsőség, a hírnév, a
becsület jelképe volt (görögök és a rómaiak babérkoszorúval koronázták meg
kiváló költőiket, hadvezéreiket és olimpikonokat).
A Földközi - tenger mellékén és
az Atlanti - óceán mediterrán éghajlatú szigetein honos örökzöld cserje
vagy fa. Gyakorlatilag mindenütt - ahol az éghajlat számára kedvező –
termesztik. Nálunk csak dézsában nevelhető, és inkább dísznövényként tartjuk
számon. (Hazánkban a friss levelek használata még nem terjedt el.)
Levelei 7-12 cm hosszúak,
bőrszerűek, keskeny ovális alakúak, fényesek, üde zöldek és jellegzetesen illatosak.
Magas illóolaj – tartalommal rendelkeznek: cineol, eugenol, szeszkviterpén
lakton, tanninok találhatóak benne.
Sárga csillag alakú virágot csak eredeti termőhelyén, tavasszal hoz, termései kerekdedek, zöldek, majd megfeketednek. Ebből vonják ki a babér olajat, a belőle készült kenőcsök, kivonatok külsőleg használva reumatikus fájdalmak, ficamok, zúzódások ellen hatásosak.
Sárga csillag alakú virágot csak eredeti termőhelyén, tavasszal hoz, termései kerekdedek, zöldek, majd megfeketednek. Ebből vonják ki a babér olajat, a belőle készült kenőcsök, kivonatok külsőleg használva reumatikus fájdalmak, ficamok, zúzódások ellen hatásosak.
Mire jó?
- kiváló fertőtlenítő, hasznos segítség bakteriális, és gombás fertőzések leküzdéséhez
- hatásos étvágytalanság esetén
- javítja az emésztést
- oldja a gyomorgörcsöket
- csökkenti a puffadást
- csillapítja a köhögést, köptető hatású
- gyulladáscsökkentő hatása miatt eredményesen alkalmazható száj-, torok-, orrmelléküreg gyulladásra
- segíti az inzulintermelést, ezáltal csökkenti a magas vércukorszintet
- csökkenti a gyomorfekély kialakulásának veszélyét
- jó forrása a diétás rostoknak, vitaminoknak. ásványi anyagoknak
Babért
a fazékba – konyhai felhasználás
Legjobb lenne mindig friss
leveleket használni a főzéshez. Mivel aromaanyagai csak lassan szabadulnak fel,
ezért - más fűszernövényekkel ellentétben – az étellel együtt kell főzni.
Kellemes ízt ad:
- pörkölteknek, mártásoknak, leveseknek
- a káposztafélékből (karfiol, karalábé, kelkáposzta, savanyú káposzta) készült ételeknek
- páclevek, fűszerecetek, fűszerolajok, savanyúságok elengedhetetlen alkotója
- sokféle babétel elképzelhetetlen nélküle
- különleges aromás ízt ad az egybesült sertés- és marhahúsoknak, vadhúsoknak
BABÉRLEVELES
KÁPOSZTALEVES
Hozzávalók: 1 szál kolbász, 20 dkg
sonka-szalámi, 10 dkg füstölt szalonna, 2 kg savanyú káposzta, 4 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 zsemle,
4 evőkanál vaj, 3 babérlevél só, őrölt bors, 1/2 teáskanál szemes bors , 1
evőkanál édesnemes pirospaprika, 1 teáskanál őrölt kömény
A füstölt szalonnát felkockázzuk,
zsírját fazékban kiolvasztjuk. A kolbászt felkarikázzuk, a felszeletelt
sonka-szalámit csíkokra metéljük. Mindkettőt a szalonnához adjuk, és néhány
percig együtt pirítjuk. A szalonnapörcöt, a sült kolbászt és a pirított
felvágottat kiszedjük, és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre
pároljuk a megtisztított, kockára vágott vöröshagymát és az összezúzott
fokhagymát. Meghintjük őrölt köménymaggal és pirospaprikával, majd hozzáadjuk
az ízlés szerint kimosott savanyú káposztát. Felöntjük 4 l vízzel, beledobjuk a
babérlevelet és a szemes borsot, majd fedő alatt megfőzzük.
Közben a zsemléket kockára vágjuk, és
forró vajon aranybarnára sütjük. A szalonnapörcöt, a kolbászt és a felvágottat
visszatesszük a levesbe és összemelegítjük.
Pirított zsemlekockákkal meghintve
tálaljuk.
BABÉRLEVELES TOKÁNYLEVES
Hozzávalók: 1 kg
sertéscomb, 2 közepes fej vöröshagyma, olaj, só, babérlevél, édes
fűszerpaprika, kevés delikát, 3 db tojás, 4 kanál liszt, 1 kg burgonya
A hagymát apró darabokra
vágjuk, beletesszük egy fazékba, ráöntünk egy kevés olajat, és üvegesre
dinszteljük. Amikor megpirult, felöntjük vízzel, és beletesszük a falatokra
darabolt húskockákat. Babérlevelet, fűszerpaprikát, sót teszünk hozzá,
lefödjük, és hagyjuk főni. Közben kockára vágjuk a burgonyát. Amikor a hús
megpuhult, beletesszük a krumplit, felöntjük vízzel, és lefödve összefőzzük. Egy
kisebb serpenyőbe beletesszük a finomlisztet, ráöntünk annyi olajat, hogy
kavarható legyen, egy kicsit pirosra pirítjuk, és ha a krumpli is megfőtt,
beletesszük a rántást is a levesbe. Összeforraljuk- 3 tojást hideg vízzel
felverünk, és ezt is hozzáöntjük. Pár másodperc után levesszük a tűzről és
ízlés szerint ízesítjük.
BABÉRLEVELES MARHAHÁTSZIN
Hozzávalók:1 kg marhahátszín
(vagy marhafelsál), 5 fej vöröshagyma,2 evőkanál zsír,só-, bors-, ételízesítő
ízlés szerint, 6 db babérlevél, 4 dl tejföl, 2 evőkanál étkezési keményítő
A vöröshagymát apróra vágjuk és
zsíron megpirítjuk. A marhahúst vékonyan felszeleteljük. A húst a hagymához
adjuk, majd fűszerezzük: sóval, borssal, ételízesítővel. Hozzáadjuk a
babérlevelet is, majd annyi vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje a húst és fedő
alatt lassú tűzön puhára főzzük. A húst kiszedjük a szószból és tányérra
tesszük. A tejfölt vízzel és az 2 kanál étkezési keményítővel simára keverjük
és ezzel sűrítjük be a forrásban lévő szószt. Rövid ideig összefőzzük, majd a
húst is újra hozzáadjuk. Köretként makarónit kínálunk hozzá.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Labels:
A HÓNAP FŰSZERE,
babérlevél
2019/01/17
TE TUDTAD EZT? 3. rész: Miért pattog a pattogatott kukorica?
Igazi ropogós csemege, akár natúr,
akár ízesített formában. De vajon tudod e, hogy milyen folyamatok játszódnak le
ennek az ideális nassolnivalónak a belsejében – avagy mitől „pattog” a
pattogatott kukorica?
Nem minden kukorica pattog...
Azaz nem mindegyik
kukoricafajta alkalmas a pattogatáshoz, csak azok a fajták, amelyeknek
keményebb a héja, és magasabb a víztartalma (10-14 % közötti).
Nem mindegy milyen a melegítés
gyorsasága
Nem bizony – ha túl lassú a
melegítés – nem, vagy csak részben pattognak ki a szemek. A gyors melegítés
hatására viszont a szemek belsejében fejlődő gőz egészen addig a szemeken belül
marad, amíg a nyomás eléri a 9 bár körüli értéket – a hőmérséklet pedig a 180 –
200 Celsius-fokot. Így a gőz és a belül található keményítő, valamint fehérje
forró, zselés állagú anyagot hoz létre, majd amikor a héj nem tud tovább
ellenállni a nyomásnak, szétpattan a szem. A hirtelen kitáguló vízgőz habbá
fújja fel a zselés anyagot, de a gyors tágulás és lehűlés következtében a hab
szinte azonnal megszilárdul, létrehozva így a mindenki által kedvelt pattogatott
kukoricát.
Labels:
nassolnivaló,
patogatott kukorica,
TE TUDTAD EZT?
2019/01/13
HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Ha nem hisz benned a világ 2019/002
Gyermeteg
vagy és álmodozó…
Ideje lenne felnőnöd…
Mit akarsz már ilyen idős korban?
Úgysem
leszel képes megvalósítani…
Ha azt hiszed, hogy sikerül nagyon naiv vagy…
-
ilyen és ehhez hasonló „biztatásokkal” terelget a külvilág az utadon?
Folyton-folyvást elbizonytalanítanak a megjegyzéseikkel, a lebecsmérlő
pillantásaikkal?
Nem hisz benned a világ, leírtak, beskatulyáztak, felcímkéztek
lúzernek és kész…
Ennyi.
ENNYI?
Hagyod, hogy valóba ennyi legyen?
Elfogadod,
hogy még azok is, akik elvileg szeretnek, ilyen véleménnyel legyenek rólad?
Nem
teheted meg!
Nem adhatod fel!
Nem törődhetsz bele!
Nem, mert jogod van ahhoz,
hogy álmodozz, jogod van ahhoz, hogy változtass az életeden, ha nem érzed jól
magad a bőrödben!
Megszólnak érte?
Elítélnek miatta?
Kinevetnek?
Gúnyolódnak?
Nem
hisznek benned?
Ne érdekeljen!
A TE
életed!
A TE döntésed!
Mutasd meg, hogy képes vagy bármire, és ha sikerül
elérned, amit akarsz, joggal lehetsz majd büszke magadra, és a hitetlenkedők
orra alá dörgölheted, hogy nem volt igazuk…
Labels:
álmok,
életreceptek,
hit,
motiváció,
siker.célok,
tervek
2019/01/12
10 TIPP AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDHOZ
Egészséges életmód… Tudom:
már a könyöködön jön ki a sok-sok jó tanács. De vajon megfogadsz egyet is
belőle? Vajon elgondolkoztál már azon, hogy nem csupán fölösleges szájtépés
mindaz, amit javasolnak – és valóban a Te érdekedet szolgálná, ha betartanál egyet,
kettőt belőle? Mert lehet, hogy ma még egészséges vagy, de a rossz szokásaid
előbb vagy utóbb meg fogják bosszulni a következetlenségedet. Jelzem: akkor már
nehezebb lesz helyrehozni a dolgokat – és kellemetlenebb…
Ne várd meg ezt a
pillanatot – tégy meg ma mindent önmagadért!
1. ENNI JÓ! –
jó bizony. Csak nem mindegy mikor, mit, hogyan, hol, kivel… Étkezz
rendszeresen, meghatározott időközönként, lehetőleg egészséges ételeket,
nyugodt körülmények között, minden falatot alaposan megrágva, na és élvezd az
evés minden pillanatát – az ízeket, illatokat. Az evés legyen társadalmi
esemény: ahol a családoddal, a barátaiddal, a munkatársaiddal étkezve az evés
valóban örömforrás lehet.
2. NE HAGYD
KI A REGGELIT! – szervezetednek szüksége van energiára ahhoz, hogy jól induljon
a nap, és dinamikus légy a délelőtt folyamán. Ezt kizárólag csak akkor tudod
biztosítani, ha olyan reggelit fogyasztasz, ami tartalmazza valamennyi
tápanyagot: fehérjét (tej, tojás, sonka), szénhidrátot (teljes kiőrlésű
pékáruk, zabpehely), zsírt (vaj, light margarin), vitaminokat, ásványi
anyagokat (saláták, gyümölcs).
3. FŐ A
VÁLTOZATOSSÁG! – azaz étkezz minél változatosabban. Egyrészt a szervezetednek
sokféle tápanyagra van szüksége a nap folyamán, csak sokféle élelmiszerrel
tudod egyensúlyban tartani a működését, másrészt így elkerülheted az
egyhangúságot a táplálkozásodban.
4. GYÜMÖLCSÖZŐ
ZÖLDSÉGÖZÖN – a nyers zöldségek, és gyümölcsök fogyasztása legyen természetes
része az étkezéseknek. Magas vitamin, ásványi anyag, nyomelem, rost, és
antioxidáns tartalmuk számos megbetegedés kialakulását megelőzhetik.
5. CUKORSTOP
– a natív cukor fogyasztását célszerű elkerülni. Egyrészt üres kalória –
másrészt mértéktelen felhasználása elhízáshoz, később pedig metabolikus
szindróma kialakulásához vezet, megnövelve ezzel a cukorbetegség, a magas
vérnyomás, a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélyét.
6. ROSTOT
BELE – az élelmi rostok fogyasztásával egyensúlyban tarthatod az emésztésed
működését, arról nem is beszélve, hogy teltségérzetet okoznak, és nem éhezel
meg olyan hamar. Ezért mindig válassz teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut,
sőt étkezési búzakorpával még az ételeidet is dúsíthatod (pl. joghurtba
elkeverve)
7. NASSSOLJ
EGÉSZSÉGESET! - nassolni muszáj. Muszáj,
mert örömöt okoz ez a kis csalafintaság. De nem mindegy, hogy mit rejt a fiókod
(táskád, hűtőd) mélye. Sokféle egészséges lehetőség közül választhatsz: ehetsz
joghurtot (természetesen natúr változatot-esetlegesen egy kis friss gyümölccsel
felturbózva), egy marék friss vagy aszalt gyümölcsöt, egy kis zöldséget (répa,
petrezselyem, cékla) sótlan mogyorót vagy rizsszeletet, esetleg egy szelet
gyümölcskenyeret, egy kis sajtot, vagy túrókrémet. Néha-néha „becsúszhat”egy
kis chips, vagy egy-két kocka étcsokoládé, vagy pár darab keksz is.
8. NE VÁRD
MEG MÍG SZOMJÚSÁGOT ÉRZEL – mert akkor már a kiszáradás első tünetét érzed.
Naponta legalább 2- 2,5 liter folyadék szükséges ahhoz, hogy elkerüljük a
dehidrációt. Ez lehet csapvíz, ásványvíz, gyümölcslé, tea. Lehetőleg kerüld az
ízesített (tele van színezékkel), a cukros, és a szénsavas italokat.
9. NE VÁLLALD
TÚL MAGAD – a stresszes életmód, a túlhajszoltság idővel testi-lelki tüneteket
okozhat. Találd meg az egyensúlyt a munka és a pihenés között, és jól fogod
érezni magad a bőrödben.
10.
MOZGÁS! – izmaink, ízületeink, csontjaink, keringésünk
egészségéhez nélkülözhetetlen a fizikai aktivitás. Találd meg a számodra
legjobban tetsző mozgásformát, győzd le a lustaságodat – és mozogj. Nem kell
maratonikat lefutnod, vagy hegycsúcsokat meghódítanod – a lényeg, hogy örömet
okozzon.
Labels:
egészség,
egészséges,
életmód,
életreceptek,
étel,
mozgás
2019/01/07
HOGYAN VEDD FEL A HARCOT A KÓROKOZÓKKAL SZEMBEN?
Kapar a torkod… Alig tudsz nyelni…
Eldugult az orrod… Fáj a fejed… és mintha gyenge és tompult lennél… Igen.
Sikerült elkapnod valamit – megfázás, vírus, baktérium – a végeredmény ugyanaz:
a kellemetlen tünetek napokra megnehezíthetik az életed.
Mit tehetsz?
Először is – a lehetőségeidhez
mérten tedd magad „üresbe” – azaz pihenj, amennyit csak tudsz. Tudom, ez a mai
világban nem egyszerű, de hidd el, ha mártírként bejársz dolgozni önmagaddal és
a munkatársaiddal is rosszat teszel. Egyrészt tovább fog tartani a felépülésed
– esetleg szövődmények is kialakulhatnak-, másrészt mások is elkaphatják tőled
a betegséget.
Erősítsd az immunrendszeredet
A fertőző betegségek
legyőzésében döntő jelentőségű az immunrendszer állapota – annak erősítése.
Ebben számos gyógynövény a segítségedre lehet – amelyeknek antibakteriális hatásuk mellett, gyakran
gomba- és vírusellenes hatásuk is igazolható.
·
BÍBOR KASVIRÁG
Ez az Észak-Amerikából származó évelő
gyógynövény olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek csökkentik a gyulladást,
gátolják a kórokozók szétszóródását, fokozzák a falósejtek működését, erősítve
ezzel az immunrendszer működését.
·
HÁRSFA VIRÁGZAT
Illóolaja, és a nyálkaanyagai hatásos
segítők lehetnek a meghűléses időszakban. Forrázata melegen, mézzel édesítve
lázcsillapító hatású.
·
FEKETE BODZA
Forrázata izzasztó hatású – csillapítja a
lázat.
·
LÁNDZSÁS ÚTIFŰ
Belsőleg a légutak gyulladásaiban használják, főleg gyermekeknél, mivel
teljesen ártalmatlan. Légcső- és hörghurut esetén, a betegség kezdetén, a
heveny szakaszban alkalmazzák. Idült folyamatokban inkább a szaponin tartalmú
drogokat (pl. kankalin gyökértörzsét) részesítik előnyben, az ánizs
illóolajával társítva.
·
KAMILLA
Orvosi székfű, székifű, köhögővirág, szikfű, katóka
– valamennyi ugyanazt a nagyszerű természetes gyógyító hatású kamillavirágot
jelenti, amelyet számtalan kórra, és betegségre alkalmazhatunk sikerrel. A
legfontosabb szer a házi patikában, könnyen beszerezhető, számtalan formában
kapható (friss, szárított, filteres, illóolajos változat), de leghatékonyabb a
szárított virágzat. A magyar kamilla magas hatóanyag tartalmával az egész
világon hírnevet szerzett magának Az Alföld szikes pusztáin tömegesen terem, de
nagy területeken termesztik is. Magról szaporítható egyéves növény, amelynek
gyökere a földben megmarad, s újra kihajt. Magassága 15 – 40 centiméter ,
májustól augusztusig virágzik Szedésére lehetőleg a déli órákban, napsütéses
száraz időben kerítsünk sort, mert ilyenkor a legmagasabb a hatóanyag-tartalma.
S hogy mi mindenre jó? Torokfájásra, mandulagyulladásra, megfázásra a
kamillavirágzatot zsályával, és papsajttal keverve főzzük, így gargarizáljunk.
Meghűlésnél, köhögésnél, arc- és homloküreg-gyulladásnál kitűnő gyógyszer a
kamillás inhalálás –ilyenkor 1
liter vízbe 2 púpozott evőkanál kamillavirágot tegyünk,
fürdőlepedővel takarjuk le a fejünket, és a gőz fölé hajolva lélegezzük be azt.
Köhögésre-, amikor már szinte semmi sem segít, a legjobb gyógymód, ha a kamilla
virágzatát egészen finom porrá törjük, belekeverjük mézbe, s ezt a beteg
kúraszerűen egy-egy kanállal megeszi.
Mit tehetsz
még?
- táplálkozz megfelelően - minél több vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő étel kerüljön a tányérodra: például A-vitaminban gazdag répa, kórokozó-gyilkos gomba, antibiotikus hatású, szeléntartalmú fokhagyma, valamint antibakteriális méz!
- biztosítsd a jókedvet – ez egyértelműen erősíti az immunrendszert
- jótékony hatással bír a B1- és B6-vitamint gazdagon tartalmazó füge, banán- és a folsav bő bejuttatását jelentő lencse, rizs, babfélék fogyasztása
- kerüld a cukros ételeket, és a túl sok finomított szénhidrát bevitelét. Helyette inkább az almát, körtét, datolyát és a citrusféléket fogyassz.
- Mindezek mellett a C-vitaminban gazdag savanyú káposztáról és csipkebogyó teáról se feledkezz meg, csakúgy, mint a csicsókáról sem, amely igen értékes prebiotikum, így az emésztő- és az immunrendszer működésére is kiválóan hat.
- a téli fényhiány miatt a D-vitamin szinted is lecsökken, aminek következtében nem csak kedvetlenné, hanem beteggé is válhatsz, mivel ekkor az immunsejtek kevesebb antibakteriális fehérjét termelnek, így kevésbé lesznek hatékonyak a kórokozók ellen. Amennyiben odafigyelsz a változatos étkezésre, több halat, fermentált tejterméket, tojást, vajat, csiperkegombát, zabpelyhet, csírákat és májat fogyasztasz, amit kiegészít valamilyen D-vitamin készítménnyel, 42%-kal kevesebb eséllyel fog valamilyen téli betegség ledönteni a lábáról
- sportolj – de ne erőltesd túl magad. Megfelelő idejű edzés alatt és után még 3 órán át a szervezet fokozza az ún. neutrofil típusú fehérvérsejtek termelődését, mely felveszi a harcot a kórokozók ellen
- ne idegeskedj - a stressz nagy hatással van az immunrendszer működésére. Teremts harmóniát az életedben.
- szánj elég időt a pihenésre ez is hozzájárul az erős immunrendszerhez. A nyugodt alvással és a 23 óra előtti lefekvéssel segítheted a szervezetedet a regenerálódásban.
Erős immunrendszert mindenkinek!
Labels:
egészség,
életreceptek,
immunrendszer,
megfázás,
nátha,
védelem
2019/01/06
HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Ne fogadkozz! Cselekedj! 2019/001
Újév első
heteiben még mindannyian lelkesek vagyunk: elhatározásainkat, fogadalmainkat,
változtatásra való igényeinket maradéktalanul teljesíteni akarjuk.
Hisz letettük a nagy esküt - az új évben minden
más lesz: nem dohányzunk, nem eszünk egészségtelen dolgokat, többet mozgunk,
többet törődünk majd magunkkal és szeretteinkkel, lassítunk a tempón…
Aztán…
Aztán újra elkap bennünket a hétköznapok rohanása – és sorra ködbe vesznek a
fogadalmak, és azon kapjuk magunkat, hogy minden a régi „rossz” kerékvágásban
halad tovább.
Mert változtatni valamin – lemondással jár, és ez a lemondás
fájdalmas. Mert ki akar lemondani a hamburgerről egy saláta kedvéért?
Ki akar
lemondani a feszültségoldásra használt cigiről, a tévé vagy a számítógép előtt
ellustálkodott órákról, mondjuk egy kiadós téli séta miatt? Fogadkozás ide vagy
oda – pillanatok alatt magyarázatok tucatjait tudjuk kreálni miért is szállt el
a lelkesedésünk…
Ezért nem érdemes újévkor fogadkozni!
Mert nem fogadkozni
kell, hanem cselekedni!
Nem január első hetében!
Hanem azonnal!
Bármikor!
Nem kell minden
változtatást egyszerre elkezdeni…
Csak minden nap tenni egy kicsit azért, hogy
levetkőzzük magunkról a rossz szokásokat…
Cselekedj Te is minél hamarabb, és ne
sajnáld magadtól az öndicséretet, ha elérted a céljaidat!
Labels:
dohányzás,
egészség,
életreceptek,
fogadalom,
fogyás,
hétindító gondolatok
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)