2016/11/13

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Bontsd le a falakat! 2016/044



Falak. 
Magasak, vastagok, áttörhetetlenek – megvédenek a külvilág támadásaitól, elrejtenek a rosszakaróid elől, biztonságot nyújtanak mindig minden körülmények között. 
Te emelted őket magad köré – mert védtelennek, és sebezhetőnek érezted magad nélkülük… 
Nézz most körül! 
Mit látsz? 
Igen. 
Falakat. 
Lehet, hogy a külvilág zaja, és romlottsága nem hatol át rajtuk – de egy biztos: TE sem látsz ki mögülük. 
Úgy telnek a napjaid, hogy nem élvezed mindazt a szépséget, ami a falakon túl létezik. 
Mert létezik… 
Csak nyitott szemmel kell járnod, és hinned, bíznod, és szeretned kell - hinned az emberek jóságában, bíznod önmagadban, és szeretned az életet...
Mert, ha erre képes vagy, akkor nem lesz többé szükséged a falaidra… 
Nem lesz szükséged, mert azzal, hogy önmagadat átalakítod, egyben változtatsz a sorsodon is … 
Bontsd le a falakat, és részesülj Te is mindabban a csodában, amit tartalmas életnek hívnak !

2016/11/12

TUDOD MIÉRT VAN A GRÁNÁTALMÁNAK HATALMA?





Gránátalma. 
Egy gyümölcs, amelynek egy átlagos méretű darabja is 600 darab ízletes magot rejt. 
Ízletes és egészséges magokat. 
Bogyós gyümölcs, ami 3-4 méter magas fán növekszik – főként a trópusi és mérsékelt éghajlati öv klímáját kedveli. Őshazája Kis és Közép-Ázsia – már évezredekkel ezelőtt is termesztették. Kemény és vastag héja miatt könnyen szállítható - Spanyolországból, Törökországból, Izraelből, Iránból, Tunéziából, Egyiptomból és Peruból érkezik hozzánk belőle.


A gránátalmának- akár frissen, akár lé formájában fogyasszuk - hatalma van – méghozzá egészségvédő, gyógyító hatalma, amelyet mindenképpen érdemes kihasználnunk.
Miért? 
Lássuk csak!



Élettani hatásai:
  • alacsony kalóriatartalma miatt kiválóan alkalmas a fogyókúrás étrend alapanyagai közé
  • magas rosttartalmának köszönhetően méregtelenítő, zsírégető, emésztést segítő hatással bír
  •  fokozza az anyagcserét
  • a gránátalma levének rendszeres fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint,
  • megakadályozza a szabad gyökök kialakulását, és az oxidatív stressz károsító hatását is csökkenti
  • meggátolja az angiotenzin-konvertáló enzim működését – ezáltal csökkenti a vérnyomást
  • baktériumölő hatású
  • gátolja a vírusfertőzések kialakulását
  • magas vitamin-, (C-, és K-vitamin) tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, fokozza a vas felszívódását
  •  sokféle ásványi anyagot tartalmaz: kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas
  • gyorsítja a sebgyógyulást
  • rákmegelőző: polifenoljai (tannin, kvercetin, antociánok) erős antioxidánsok – amelyek segítik az egészséges sejtek túlélését, gátolják a tumorok növekedését, és megakadályozzák az áttétek képződését
  • gyulladáscsökkentő hatású
  • hatékonyan segít prosztatarák, prosztata megnagyobbodás, cukorbetegség, lymphoma, nátha, oxidatív stressz, érelmeszesedés, koszorúér betegségek, vesebetegségek esetén
  • fitoösztrogén-tartalma miatt csökkenti a változókori panaszokat - már egy fél gránátalma is jótékony hormonpótló hatással bír – csak mellékhatások nélkül
  • meggátolja a bőr korai öregedését
  • csökkenti a reumás panaszokat azáltal, hogy csökkenti a gyulladást


A gránátalma magjait, vékony gyümölcshúsát, és levét fogyasszuk – amelynek friss rózsára emlékeztető illata, és édesen-savanykás íze van, ami a gyümölcs érettségétől függően változó. Ehetjük nyersen, salátának, készíthetünk belőle frissítő italt, koktélt, szirupot, szószt, mártást (közel-keleti, indiai, és kínai konyha gyakori alapanyaga). A friss gránátalma magokat felhasználhatjuk még müzlibe, joghurtba, krémtúróba keverve.

Fogyassz belőle nap, mint nap – őrizd meg az egészségedet, előzd meg a betegségeket, vagy gyógyítsd magad a természet erejével. Mert a gránátalmának HATALMA van! Használd ki Te is!





2016/11/08

PAPRIKOLÓGIA - 3.rész A paprika felhasználása, receptek

Mostmár tudjuk mi van benne, miért érdemes minél többet fogyasztani belőle, jöhetnek a receptek!


Felhasználási lehetőségek

Alkalmazási területe igen széleskörű és sokoldalú.
  • nyersen: saláta alapanyag, tölthető krémekkel
  • használható fűszeres krémek alapanyagaként, kenyérre kenve, ízesítőként is (levesekbe, pörköltekbe, gulyásba)
  •  savanyítható, önmagában vagy káposztával töltve
  •   csalamádé összetevője
  •  szárítható – fűszerpaprika-őrlemény készíthető egyes fajtáiból
  • főzhető – lecsónak, töltött paprikának

 A következő receptek a paprika megszokottól eltérő felhasználását hivatottak bemutatni. Érdemes kipróbálni őket – sok-sok ízzel gazdagíthatjuk újdonságra éhes gyomrunkat


RECEPTEK





PAPRIKAKRÉM-LEVES
Hozzávalók:2 kg sárga paprika, 40 dkg zellerszár, 5 fej gyöngyhagyma, 8 gerezd fokhagyma, 1 db csípős paprika, egy evőkanál édes köménymag, olaj, só

A fokhagymát és a gyöngyhagymákat nagyobb darabokra, a kicsumázott édes paprikát kis kockákra, a zeller szárát csíkokra vágjuk. Egy lábasban négy evőkanál forró olajon pirítjuk egy kicsit a zöldségeket, majd felöntjük fél liter vízzel, sózzuk, és lassú tűzön fél órát főzzük. Ezután kihűtjük és levével együtt összeturmixoljuk. Utána sózzuk, majd a krémet hűtőbe tesszük 2-3 órára. Kis leveses csészébe tálaljuk, tetejét meg lehet hinteni édeskömény magjaival és finomra vágott csípős paprikával. Pirítóst is adhatunk mellé.

SÜLT TÖLTÖTT PAPRIKA
Hozzávalók: 1 kg darált sertéshús, só, tabasco-szósz, 4 nagy paradicsom felkockázva,10 töltenivaló paprika,3 tojás, 1 zsenge cukkini feldarabolva

A paprikát kicsumázzuk, a húst a sóval, a többi hozzávalóval elkeverjük, és a paprikákba töltjük. Tepsibe sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben megsütjük, a végén a reszelt sajtot rápirítjuk.


KÖRET PAPRIKÁBÓL
Hozzávalók: 1kg húsos zöld és pirospaprika ,3 nagy vöröshagyma 2 evőkanál olíva olaj, 2 dl vörösbor, só, törött bors, 3 fokhagyma gerezd

A hagymát és a paprikát egyforma nagyságúra vágjuk. Az olajon fedő alatt üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a paprikát, sózzuk, borsozzuk, a zúzott fokhagymával ízesítjük, és a borral felöntve puhára pároljuk. A végén zsírjára sütjük. Sült húsok finom körete.




RÁNTOTT PAPRIKA
Hozzávalók:5 vastaghúsú paprika, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, 1 pohár tejföl, 2 kemény tojás sárgája, 2 kávéskanál mustár, csipet só,  édesítő, főtt rizs

A tojássárgáját villával szétnyomjuk, összekeverjük a mustárral, sóval, édesítővel, és a tejföllel. A rizst megfőzzük. A zöldpaprikákat karikára vágjuk, és kipanírozzuk, mint a húst. Olajban kisütjük, a főtt rizzsel, és az elkészített tartár-mártással körítve fogyasztjuk.


HÚSSAL RAKOTT PAPRIKA

Hozzávalók: 1 kg csirkemell filé felszelve kiklopfolva ,5 paprika, 12 szelet bacon ,8 szelet sonka, 2 hegyes erős paprika,  5 szál újhagyma,  30 dkg reszelt sajt,  3 evőkanál mustár,  2 kaliforniai paprika, só,  őrölt fehér bors,  étolaj , 6 dl tejföl

A paprikákat és az újhagymát szeletekre vágjuk. A kiklopfolt csirkemellet sóval és fehér borssal megszórjuk. A hússzeleteket kiolajozott tepsibe rakjuk és megkenjük mustárral.  Erre teszünk bacont, paprika /sárga, kaliforniai és csípős/, valamint újhagyma szeleteket. Betakarjuk 1-1 szelet sonkával, megkenjük tejföllel és a végén megszórjuk reszelt sajttal.  Az egészet előmelegített sütőben szép pirosra sütjük .

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!




2016/11/06

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Ne félj hibázni! 2016/043



Tökéletességre vágysz? 
Szeretnél mindenben az első, a legjobb, az utolérhetetlen, a legkiemelkedőbb lenni? 
Nos, akkor nem irigyellek… 
Folyamatos tépelődés lehet az életed – folyamatos aggodalom, és szorongás. Mert tökéletes ember nincs… 
Nem is volt, és nem is lesz… 
Ami nem baj… 
Hiszen a tökéletlenségeink azok, amelyek egyedivé, és megismételhetetlenné tesznek bennünket. 
Tudom: kellemetlen érzés hibázni. 
Kellemetlen, de szükséges ahhoz, hogy fejlődhess. 
Sokkal inkább kövess el hibákat, semmint a kudarctól való félelmedben ne merj belevágni semmibe. 
Ne félj hibázni! 
Ne félj néha elbukni! 
Hisz minden egyes bukás azt bizonyítja, hogy képes vagy harcolni az álmaidért!

2016/10/30

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Légy kitartó! 2016/042



Nincs erőd hozzá… 
Nem bírod tovább… 
Gumilabdaként pattan vissza minden próbálkozásod… 
...mintha a sors gúnyolódna veled:
 „Mit akarsz Te itt? 
Hogy képzeled, hogy sikerülhet? 
Hogy mersz álmodozni? 
Add fel szépen – és ne botladozz folyton! 
Békélj meg a sorsoddal! 
Kell ez a sok kellemetlenség Neked?
Vedd már észre végre: Neked itt sorompó van! 
Húzz vissza a csigaházadba!” 
…és Te hosszabb-rövidebb idő után megteszed.
Feladod. 
Megteszed? 
Feladod? 
És akkor hol marad a kitartás? 
Hol marad a kezdeti lelkesedés, és energia? 
Nem adhatod fel!
Nem. 
Nem, mert a megszokott körülményeid bármennyire is biztonságosak, mégis kényelmetlenek… 
Érzed, hogy már nem jó a hely ahol vagy, nem jó az, amit csinálsz… Változtatnod kell még akkor is, ha az nem megy egyik napról a másikra… Próbálkoznod kell újra és újra. 
Át lehet jutni azon a sorompón!
Minden sikertelenség egyben áldás is… 
Áldás, mert tanulsz belőle… 
Légy elszánt, és kitartó, szívós és fáradhatatlan –és töretlen hittel haladj előre… 
Egy életed van, használd ki minden pillanatát arra, hogy elérd, amit szeretnél…

2016/10/25

PAPRIKOLÓGIA - 2.rész Miért is egyem?

Szereted a paprikát? A lehető legjobbat teszed! Miért? 


Milyen előnyei vannak, ha rendszeres paprika fogyasztó vagy?

  • fokozza a nyálképződést,
  • elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban
  • étvágyjavító, emésztést elősegítő
  • fokozza a gyomornedv elválasztás
  • gyorsítja az anyagcserét, emellett alacsony energia tartalma miatt fogyókúrában és minden diétában jól alkalmazható alapanyag,
  •  csökkenti a magas vérnyomás

  • bioflavonoidjai semlegesítik a szabadgyököket, csökkentik a gyulladásokat
  • karotinoidjai védik a bőrt, a hámszövetet, a nyálkahártyát, valamint elősegítik a sebgyógyulást.
  • egyes fajták kapszaicin- tartalma (ami a paprika erősségét okozza) fájdalomcsillapító hatású, alkalmazzák reuma, migrén, fogfájás, pikkelysömör kezelésében (külső alkalmazás), valamint a kemoterápiával kezelt rákbetegek érzékeny szájnyálkahártya gyulladására, kapszaicines bonbonok szopogatását javasolják
  • enyhe vízhajtó,  fokozza a húgysavkiválasztást, mely a purin anyagcserezavar következtében kialakuló köszvény diétás kezelésében jól alkalmazható
  •  vitamintartalma erősíti az immunrendszert
  • baktérium- és, vírusölő hatású,

  •  természetes lázcsillapító
  • ételben fertőtlenítő hatású,
  • enyhíti a torokgyulladást, torokfájást( az erős paprika)
  •  köptető hatású anyagokat is tartalmaz
  • fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzhetők vele felső légúti megbetegedések,
  •  izzasztó,

  • szaponinjai stimulálják a szívműködést és csökkentik a koleszterinszintet,
  •  egyes nagyon erős fajták (ezek már fűszerpaprikák, elsősorban dél-amerikai területről) elpusztítják, kihajtják a bélparazitákat
  •  érvédő, keringésjavító
  • enyhíti, megelőzi a migrént
  •   védi a nyálkahártyákat, fokozza a mirigyműködést
  •  javítja a látást
  •  javítja a koncentrációt

  • fokozza a libidót
  • mérsékli a ínyvérzést, fogínysorvadást.
  •   csökkenti a krónikus fáradtságot, kimerültséget
  • késlelteti a mozgásszervi betegségek kifejlődését, a csontok, ízületek kopását.
  • hatóanyagai felmelegítik a vért, élénkítik az anyagcserét.

A következő részben: Felhasználása, - receptekkel. 

Tarts Velem akkor is!

2016/10/23

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Ne légy a körülmények áldozata! 2016/041



Rosszak a körülmények… 
Nem lehet boldogulni… 
Nehéz a helyzet… - halljuk sokszor a panaszáradatot. 
Ha nem sikerül valami, ha nem haladnak a dolgok, ha nem érjük el az életben, amit szeretnénk, mindannyian hajlamosak vagyunk a körülményeket hibáztatni érte. 
Pedig nem kellene. 
Mert, ha ezt tesszük, akkor tulajdonképpen elfogadjuk a helyzetünket, belenyugszunk a kialakult állapotba ahelyett, hogy tennénk ellene. 
Rosszak a viszonyok? 
Nincsenek jó lehetőségek? 
Akkor teremtsünk jobbakat! 
Alakítsunk ki új feltételeket, teremtsünk magunknak egy olyan világot, ahol a tétlen beletörődést még csak hírből sem ismerik! 
Soha ne légy a körülmények áldozata – kerekedj felül a balsorson, s haladj határozott lépésekkel a céljaid felé! 
Egyedül csak TE vagy képes erre… -legyenek bármilyenek is a körülmények!

2016/10/19

VAN EGY PERCED? - Vakítás


Nézegetem a szép, színes újságokat– a sok-sok multi igényesen és sok pénzből elkészíttetett reklámkiadványait. Az, hogy minden termék ára kilencesre végződik, már fel sem tűnik (eleinte bosszantott, mostanra már hidegen hagy), most inkább az apró betűs részek érdekelnek. Ugyanis az ördög –közismerten a részletekben rejlik. Így aztán kiderül, hogy ásványvizet inni csak akkor tudok olcsóbban, ha legalább hat darabot vásárolok egyszerre, a rendkívüli joghurt akció csak egy napig tart, az őszibarack csak dobozban vásárolható, és… és akkor meglátom ŐT. A mozgásérzékelős, hiper-szuper fényszórót, amire már oly régóta vadásztam – holnaptól akciós áron beszerezhető. Legalábbis remélem. Jó vásárlóként már másnap - nyitásra ott vagyok - ott tátom a számat az üzlet előtt, idegesen kémlelem a mellettem álló idősebb házaspárt: vajon ők mire fenik a fogukat – de mint a beszélgetésükből kiderül őket a 129 forintos lecsópaprika hozta lázba. Végre beözönlünk az eladótérbe – keresem, kutatom vágyam tárgyát: hiába. Prospektussal a kezemben elkapok egy eladólányt, aki csak a vállát vonogatja, s a pénztárhoz irányít – érdeklődjek ott. Érdeklődöm.
 -  Szerintem már nincs…- bepötyög valamit a gépbe.
-         - Hogyhogy nincs? – csodálkozom rá
 A pénztáros elveszi tőlem a kiadványt, majd az ábra alatti bolhányi szövegre bök:
-         - Látja: átlagos bolti készlet: 2 darab. Hozzánk nem érkezett egy sem…

Na, ja!  A szomszéd városba pedig érkezett 4 – és már meg is van az átlag – dohogom magamban, majd elmosolyodok: minek nekem fényszóró, ha a nélkül is meg a vakítás?

2016/10/18

PAPRIKOLÓGIA - 1.rész Mi van benne?


Paprikológia – nem véletlenül adtam ezt a címet a paprikáról szóló sorozatomnak – hiszen a magyar konyha nélkülözhetetlen zöldség-és fűszernövénye számos kutatás, és tanulmány alanyává vált az elmúlt évtizedek során, a gasztronómiai felhasználás sokrétűségéről nem is beszélve.

Bevallom: szeretem a paprikát. Legyen akár fehér töltenivaló, kaliforniai, vagy kápia, pritamin vagy bácskai enyhén csípős, almapaprika, vagy tompa végű Blondy, hegyes erős, vagy cseresznye… 
Szeretem frissen, ropogósan, lecsó alapjaként, sülve, főve, savanyítva…

Egy kis történelem
A paprika Közép-, illetve Dél-Amerikából származik, Európába Kolumbusz orvosa, Diego Alvarez Chanca hozta 1494-ben.

Mit tartalmaz 100 gramm paprika?

Energia

20 kcal
Fehérje

1,2 g
Zsír

0,3 g
Szénhidrát

3 g
Összes élelmi rost

2,25 g
Karotin

0,4 mg
Tiamin (B1)

50 µg
Riboflavin (B2)

30 µg
Niacin (PP faktor)

0,2 mg
Pantoténsav

0,19 mg
Piridoxin (B6)

0,24 mg
Biotin

1 µg
Folsav

13 µg
C-vitamin
120 mg (fajtától és érettségtől függő,
beérett állapotban elérheti a 300 mg-ot is)

Nátrium (Na)

4 mg
Kálium (K)

160 mg
Kalcium (Ca)

14 mg
Magnézium (Mg)

12 mg
Vas (Fe)

0,4 mg
Foszfor (P)

33 mg
Réz (Cu)

0,05 mg
Cink (Zn)

0,2 mg
Mangán (Mn)

0,073 mg
Kobalt (Co)

0,004 mg
Króm (Cr)

0,004 mg
Nikkel (Ni)

0,015 mg

Természetesen az egyes összetevők paprika fajtánként eltérhetnek:
  • a piros színűek több karotint tartalmaznak, mint a zöldszínű fajták
  •  C-vitamin tartalma fajtától függően, beérett állapotban elérheti a 300 mg-ot is. 
  • A hegyes, zöld fajtatípusba tartozók a gazdagabbak C-vitaminban. Nagy előnye, hogy savanyított formájában is megőrzi ezt a C-vitamin tartalmát.
  • kapszaicin nevű alkaloida, mely hatóanyaga és egyben ízanyaga is a paprikának a paprikák bordáiban (ereiben) lévő mirigyek termelik.


 A következő részben: 

Milyen előnyökkel jár a fogyasztása... Tarts velem akkor is!