2019/12/11

KAPCSOLJ KI!



Írta: Faar Ida


Ingerek százai érnek bennünket minden pillanatban, gondolatok sokasága foglalkoztat bennünket - agyunk éjjel-nappal folyamatosan „dolgozik”. Minél ingergazdagabb a környezetünk, annál jobban fejlődik az agyunk – így az unalom az ellenségünkké válhat. Viszont az állandó, megfeszített gondolkodás is ártalmas lehet – ahogy minden szervünknek, így az agynak is szüksége van némi tudatos pihenőre ahhoz, hogy regenerálódhasson.

Mi történik akkor, ha nem szánunk időt a pihenésre?

Ha túl sok az inger, vagy túlfeszített a munka – az idegrendszer – és vele együtt az egész szervezetünk gyorsan kimerül. A túlterheltség miatt stresszesebbé válunk, kevesebbet alszunk, az alváshiány miatt viszont csökken a figyelmünk, fáradtabbak, és dekoncentráltak leszünk – belekerülve ezzel egy olyan ördögi körbe, ami – ha időben nem avatkozunk közbe – először drasztikus teljesítménycsökkenéshez, majd kiégéshez vagy depresszióhoz, illetve pszichoszomatikus megbetegedésekhez vezethet.

Mi a megoldás?

Gondolataink önkéntelen zakatolásának gátat kell szabni – azaz képessé kell válnunk arra, hogy akaratlagosan irányítsuk, vagy kikapcsoljuk azokat. Meg kell tanulni az ellazuláshoz vezető módszereket – amelyek közben kizárjuk a külvilágból érkező ingereket. Sokféle technika létezik- érdemes egyet-kettőt elsajátítani belőle.

Progresszív aktív relaxáció

Ennek a módszernek a segítségével a szervezet izmait tudatosan meghatározott sorrendben feszítik meg, majd lazítják el – a lábujjaktól felfelé haladva a fejtetőig. Miközben a feladatra figyelünk, a gondolataink elterelődve lenyugszanak.
A progresszív relaxációra épül az úgynevezett alkalmazott relaxáció – amelynek során az izmok ellazításához hozzárendelsz egy-egy utasítást: „nyugodt vagyok”, „kiegyensúlyozott vagyok”, vagy egy-egy kellemes élményt jelentő képet. Mivel az agy a megfeszült izmokhoz feszültséget társít – a kellemes képek felidézése, vagy a technika során megszokott utasítások hamarabb az izmok ellazulásához vezet.

Meditáció

Bár az elsajátítása türelmet és kitartást igényel, mégis rengeteg haszna van a stressz oldásban. Lényegében a fókuszált figyelemre épül. A test ellazítása után – az elme elcsendesítése következik – ami nem egyszerű feladat, hiszen az elme mindig foglalkozik valamivel.

Autogén tréning

Talán az egyik leghatékonyabb és legkedveltebb módszer a belső nyugalom elérésére. Eredete szoros kapcsolatban áll a hipnóziskutatással. Lényegében koncentrált önellazítás. A lépésenként felépített relaxációs gyakorlat során a testünk teljesen ellazul, elnehezül és átmelegszik, a “fejünk kiürül” és a lelkünket nyugalom tölti el. Hatására javul a közérzet, csökken a szorongás, csökken a magas vérnyomás, csökken a fájdalom.

Ingerek százai érnek bennünket minden pillanatban, gondolatok sokasága foglalkoztat bennünket - agyunk éjjel-nappal folyamatosan „dolgozik”. De időközönként megálljt kell parancsolni magunknak az egészségünk megőrzése érdekében.

Kapcsolj ki Te is!


A KLÍMAVÁLTOZÁS EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ


 A klímaváltozás jelentős egészségkárosító hatással bír - mutatott rá friss jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely szerint bár egyre többen szenvednek hőstressztől, a szélsőséges időjárás hatásaitól és a szúnyogok által terjesztett betegségektől, az éghajlatváltozás elleni fellépésre fordított büdzsé mégis kevesebb, mint 1 százaléka kerül az egészségügyi szektorhoz.
    Az ENSZ-szervezet, amely a hétfőn Madridban megkezdődött kéthetes klímakonferencia (COP25) másnapján tette közzé jelentését, a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítását célzó intézkedések megvalósítására szólította fel a világ kormányait, rámutatva, hogy csupán a légszennyezettség csökkentésével évente egymillió életet lehetne megmenteni.
    "Az egészségünk is megsínyli az éghajlatváltozást. Hogy miért? Mert a tüdőnk, az agyunk, a szív- és érrendszerünk megszenvedi a klímaváltozás kiváltó okait, amelyek átfedésben vannak a légszennyezettség okaival" - mondta Maria Neira, a WHO környezetügyi, klímaváltozási ésegészségügyi részlegének igazgatója.
    A szakember szerint mindezek ellenére az éghajlatváltozás elleni fellépésre szánt büdzsé kevesebb, mint egy százaléka kerül az egészségügyi szektorhoz, ami "teljesen felháborító".
    Az üvegházhatású gázok kibocsátása tavaly rekordszintet ért el, aminek nyomán a klímaszakértők arra figyelmeztetnek, hogy a globális átlaghőmérséklet jelentősen növekedhet az évszázad folyamán, "széles körű és pusztító" következményeket maga után vonva.
    "A WHO úgy véli, hogy a klímaváltozás lehet a 21. század legnagyobb egészségügyi fenyegetése" - húzta alá Diarmid Campbell-Lendrum, a WHO szakértője.
    "Ennek oka, hogy hacsak nem csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátásunkat, akkor továbbra is aláaknázzuk az élelmiszer- és ivóvíz-ellátásunkat, rontjuk a levegő minőségét, egyszóval minden olyan tényezőt, amelyre szükségünk van a népességünk jó egészségének fenntartásához" - jegyezte meg a szakértő.
    Campbell-Lendrum szerint a légszennyezettségnek és a klímaváltozásnak ugyanaz a forrása. A WHO becslései szerint több mint hétmillió ember hal meg évente a beltéri és kültéri légszennyezettség miatt.

Forrás: MTI


2019/12/09

CUKOR NÉLKÜL ÜNNEPELNI 2. rész


Írta: Faar Ida
2.rész
NARANCSKOCSONYA 

Cukor nélkül ünnepelni? Miért ne? Csak hozzáállás és próbálkozó-kedv kérdése...
Számtalan lehetőség kínálkozik - finomabbnál-finomabb édességek készíthetőek el, ha vesszük a bátorságot, és teszünk az egészségünk érdekében annyit, hogy elfelejtjük a cukor használatát...

https://eletrecept.blogspot.com/2019/12/cukor-nelkul-unnepelni-2-resz.html


Előljáróban - néhány érdekesség a narancsról:

·        A narancs feltehetőleg Ázsia trópusi részéről, a Maláj-szigetvilágból származik.
·        A narancsfák 50-80 éven át, sőt olykor még tovább is gazdagon teremnek, egyes idős narancsfák, melyek korát évszázadokban mérik, még mindig hoznak termést.
·        A narancsot teljesen érett állapotban kell leszedni, mert szedés után nem képes utóérni, azaz nem lesz jobb a minősége
·        Létezik egy óriás fajtája is a „Pomelo” amelynek gyümölcse valamennyi Citrus faj közül a legnagyobb -az óriás narancs fejleszti a legnagyobb terméseket, átmérője akár 50 cm, súlya 1 kg is lehet.
·        A narancshéjat nem csak ízesítőnek használhatjuk, hanem jelentős szerepe van a gyógyításban is: étvágyjavító, emésztést szabályozó, görcsoldó, nyugtató, és gyulladáscsökkentő hatással bír.
·        A narancs Kínában a gyermeki szeretet és a szülői tisztelet szimbóluma
·        A narancs értékes illóolaját préseléssel nyerik ki,( 1 liter esszencia előállításához 200-300 kg narancshéjat is felhasználnak). A narancsolajjal illatosított fürdő jó közérzetet termet,nyugtat,hangulatjavító hatású.
·        Egyes gyógyszerek bevétele előtt nem tanácsos narancsot vagy narancslevet fogyasztani, mert csökkenti a gyógyszer hatóanyagainak felszívódását (magas vérnyomás elleni szerek, béta-blokkolók, egyes antibiotikumok), és ronthatja azok terápiás hatását




NARANCSKOCSONYA

Hozzávalók:
4,5 dl natúr narancslé ( 100%-os)
14 dkg glukonon,
4,5 dkg zselatin.
A zselatint a narancslével simára keverjük, a glukonont hozzáadjuk, és kevergetve vízgőzön forrpontig melegítjük. Ezután langyosra lehűtjük, formába öntjük, és a hűtőszekrénybe rakjuk. Ha megkocsonyásodott, a formát pereméig pár pillanatra forró vízbe mártjuk, majd a narancskocsonyát tálra borítjuk.


2019/12/08

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: A csend hatalma 2019/047





Egyensúly. Harmónia. Összhang. Kiegyensúlyozottság. 
Ismered ezeket a szavakat? 
Igen. 
A szavak jelentését biztosan ismered – de magát az érzést tapasztaltad már? Ritka vendég manapság – hiszen az a zűrzavar, amit magunk körül teremtünk nem sok esélyt ad rá. 
A zaj uralja életünk minden területét: reggel – este a Tv, a telefonok, napközben az utca, a munkahely, a beszédkényszeres emberek – mindenhol csak a zsibongás, a morajlás… 
A káosz nevel bennünket…. 
És nem jó tanítómesterünk… 
Idegessé és feszültté tesz – húrként feszülünk, megpattanásra várva… 
Jó lenne, ha lenne rajtunk egy gomb, - mint a távirányítókon az elnémítás – amit benyomva a káoszt a harmónia váltaná fel. 
Csend lenne a zaj helyett. 
Nyugalom a zaklatottság után. 
Béke a kényszeres hadakozás helyett. 
Mert a csendnek hatalma van…  
Lehetőséget ad arra, hogy végre megtaláld a válaszokat a kérdéseidre és egyensúlyba kerüljön az életed. 

2019/12/07

… ELKEZDŐDÖTT…



Írta: Faar Ida


Tömeg, tolongás, rohanás… 
Elkezdődött a nagybetűs KARÁCSONYI KÉSZÜLŐDÉS
Ami egyrészt jó – mert kitüntetett ünnep az életünkben, másrészt viszont számtalan kérdést vet fel. Például azt, hogy kinek mit jelent a készülődés?

Van, akinek az ajándékok hajkurászását – ilyenkor semmi sem drága alapon – gondolván, így meghálálható a jó, vagy jóvátehető a rossz.

Van, akinek az „eddig nem telt rá, de most megveszem” – alkalmát, amikor egész évben erre várt és gyűjtött az egész család.

Van, akinek a nélkülözés fájdalmát – mert hiába minden - nincs anyagi lehetősége ajándékokban gazdagabbá tenni az ünnepet.

Pénz, és ajándékok…

Valóban erről szól az egész?

A média sajnos ezt sugallja – vedd meg, vidd el, Karácsonykor szórd a pénzt, mert mindenki ezt csinálja, és ha kell, halmozz fel minél több adósságot a cél érdekében!

A Karácsony lassan az elvárások, az ajándékok és a bevásárlás ünnepe lesz, már-már neurotikussá téve mindenkit.  Mire eljön az ünnep nem csoda, ha az érintetteket a teljes idegi és fizikai kimerültségbe hajszolja.

Mert az ünnepre készülődni elcsendesedve, lenyugodva, várakozással teli izgalommal érdemes – azoknak a társaságában, akiket szeretünk. 
Ajándékozni pedig? 
Nem az ajándék értéke a fontos, hanem az, hogy személyre szóló legyen – mert ez bizonyítja a legjobban, hogy aki adja – ismer és szeret bennünket.

A hét kérdése: NEKED MIT JELENT A KARÁCSONYI KÉSZÜLŐDÉS ?


2019/12/06

CUKOR NÉLKÜL ÜNNEPELNI



Írta: Faar Ida


A cukorbetegség sajnos népbetegséggé nőtte ki magát hazánkban is. Sokan élnek úgy, hogy sejtelmük sincs arról, milyen veszélyeknek teszik ki magukat nap, mint nap azzal, hogy számolatlanul fogyasztják a zsíros, fölös kalóriákban bővelkedő cukros ételeket. A diabétesz korai felismerése, és kezelése létfontosságú, hiszen megakadályozható, és késleltethető a szövődmények kialakulása (látásromlás, vakság, érelmeszesedés, idegrendszeri tünetek, vesekárosodás, amputáció).
Hajlamosak vagyunk mindannyian azt hinni, hogy bennünket nem érhet baj, elkerül a betegség. De ne feledjük: az egészségért addig kell tenni, amíg lehet – a betegség kialakulása után már sokkal nehezebb alkalmazkodni a megváltozott feltételekhez.
A következő „csemege” receptek egyaránt szólnak azoknak, akik már – sajnos saját bőrükön kell, hogy tapasztalják a cukorbetegség kínjait, és azoknak, akik még tehetnek azért, hogy elkerüljék kialakulását.



1.       rész

Miért jó a meggy?

 Egyik leghatékonyabb antioxidánsunk, vértisztító, emésztést serkentő, segíti a veseműködést, erősíti a szívizmot, kitűnő vízhajtó hatással bír. Magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően számos betegség megelőzésében, és gyógyításában jelentős szerepet tölt be. Nélkülözhetetlen szer megfázások kezelésénél – napi 2-3 dl meggylé elfogyasztása segíti a gyógyulást. Legjobban nyersen fejti ki hatását - a cukrozott, tartósítószerezett üveges meggybefőtt változatát télen lehetőleg kerüljük – hiszen a fagyasztóból kivéve sokkal egészségesebb. A leggazdaságosabb gyümölcs, hiszen a húsát, szárát, levelét, magját, sőt még a gyantáját is hasznosíthatjuk.(A leveléből készült tea köhögéscsillapító, gyantája görcsoldó, a meggymagból kivont B17-vitamin pedig gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését)




MEGGYES CSOKITORTA

Hozzávalók:
8 tojás,
15 dkg glukonon,
15 dkg liszt,
6 dkg kakaó,
6 dkg olaj,
30 dkg kimagozott meggy,
3 dkg diabetikus csokoládéreszelék,
1 nagy citrom reszelt héja,
1 csipetnyi sütőpor.


A tojások sárgáját 5 dkg glukononnal kikeverjük, a fehérjét 10 dkg glukononnal habbá verjük, majd a kettőt összekeverjük. A lisztet a kakaóval, citromhéjjal, sütőporral összekeverve óvatosan a habos tojáshoz adjuk, végül az olajat hozzáöntjük. A csokoládés masszát papírral bélelt tepsibe töltjük, a magozott meggyet a tetejére szórjuk, a tésztát a tetején elsimítjuk. Lassan, közepesen meleg sütőben sütjük. Amikor kihűlt, a papírt lehúzzuk róla, a tésztát kockákra vágjuk, tetejüket diabetikus csokoládéreszelékkel díszítjük.

További receptek Karácsonyig az ÉLETRECEPTEK blog-magazinban

ANYATEJJEL MEGELŐZHETÓ A TEJFEHÉRJE-ALLERGIA



Az anyatejjel megelőzhető lehet a kisgyermekkorban kialakuló tejfehérje-allergia

Az anyatej hozzájárulhat a kisgyermekkorban kialakuló, a gyermekek három százalékát érintő tejfehérje-allergia megelőzéséhez - közölte az Első 1000 nap program pénteken az MTI-vel.

    A közlemény szerint a csak anyatejjel táplált csecsemőknél jóval ritkábban jelentkezik a tejfehérje-allergia, ha viszont az anya sok tejterméket fogyaszt, az első tünetek a szoptatás alatt is megjelenthetnek.
Jellemzőbb azonban, hogy az allergia hozzátápláláskor, a tejtermékek bevezetésékor jelentkezik - tették hozzá. Kiemelték, hogy a tejallergia tudatos táplálással elkerülhető: a legfontosabb a hosszan tartó kizárólagos anyatejes táplálás, anyatej hiányában pedig a részlegesen hidrolizált tápszer használata és a tejtermékek időben történő bevezetése. A gyerekeknek 8 hónapos kortól lehet savanyított tejtermékeket adni, egy hónappal később sovány, nem penészes és nem érlelt sajtok, 10 hónaposan pedig a túró is bekerülhet az étrendbe. Az állati eredetű tej azonban nem javasolt 1 éves kor alatt - tudatták.
 A közleményben azt írták, hogy a tejfehérje-allergia tejet vagy tejszármazékot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása után jelentkezik, mert a tejben található fehérjéket idegen anyagként észleli a szervezet, és kóros immunválaszt ad rájuk. A tejfehérje-allergiában szenvedők a tehéntej mellett a juh-, a kecske- és a bivalytejet sem fogyaszthatják, valamint előfordulhat keresztallergia a marhahúsra.
 A tejallergia leggyakrabban csecsemőkorban, az anyatejes táplálás során alakul ki, okozhatja a túl korán bevezetett tehéntejfogyasztás, de örökletes is lehet és felnőttkorban is jelentkezhet - ismertették.
 Gyakori hasfájás, felsőlégúti vagy ekcémás tünetek esetén érdemes orvoshoz fordulni, a diagnózis felállítása után pedig olyan tejfehérjét nélkülöző étrendet kell összeállítani, amely figyelembe veszi az életkori sajátosságok mellett a mindenkori ajánlásokat is. Ehhez érdemes gasztroenterológus vagy dietetikus segítségét kérni - javasolták.
Hozzáfűzték, hogy az érintett gyerekek esetében a tehéntejet hatéves korig orvos által felírt, társadalombiztosítás által támogatott, tejfehérje-allergia esetén adható tápszerrel lehet pótolni. A gyerekek általában 5-6 éves korukra kinövik a tejfehérje-allergiát.

Forrás: (MTI) 

2019/12/04

MIT ÉRDEMES TUDNI A CUKORALKOHOLOKRÓL?


Írta: Faar Ida
A cukor –bár pusztán üres kalória – az emberiség mindennapjainak része évszázadok óta. Rendszeres fogyasztását ma már nem ajánlják – hiszen bármilyen magas is az élvezeti értéke – a szervezet számára táplálkozás-élettani szempontból sokkal inkább káros, semmint hasznos. A bevitt fölös kalóriák miatt könnyen túlsúly alakul ki, ami számos megbetegedés alapja lehet. Szerencsére ma már senkinek sem kell véglegesen lemondania az édes ízekről… Azok számára, akik tudatosan és egészségesen szeretnének élni, esetleg le szeretnének fogyni, vagy meglévő betegségeik miatt nem fogyaszthatnak cukorral készült élelmiszereket – természetes cukorhelyettesítő alternatívát jelenthetnek a cukoralkoholok.
A cukoralkoholok az alkoholokra jellemző alkoholos hidroxil - csoportba tartozó cukrokból képződő alkoholok (poliolok) – de nevükkel ellentétben nincs alkoholtartalmuk, így bódító hatásuk sem. Ezek a vegyületek a zöldségekben és gyümölcsökben természetes módon is jelen vannak.
A poliolokat az élelmiszeriparban használják cukor helyett – édességek, cukrászati termékek, pékáruk előállítására. Azon túl, hogy édesítenek, térfogatnövelő-, sűrítő-, lágyító- és nedvesítő anyagok is egyben.


A legismertebb cukoralkoholok
XILIT – nyírfacukor (E 967)
Ahogy a neve is utal rá: kezdetben a nyírfa nedvének lecsapolásával nyerték ki – az 1800-as évektől a nádcukor pótlására használták. Később kiderült, hogy ez az anyag más növényekben is megtalálható – szilvában, málnában, eperben. Széles körben használják: csökkentett energiatartalmú vagy cukormentes édességekben, süteményekben, rágógumiban, étrend kiegészítőkben, fogkrémekben. Előnye, hogy főzéshez-sütéshez egyaránt használható, nincs mellékíze. A répacukorhoz hasonló édesítőképességgel rendelkezik – de 40 %-al kevesebb energiát tartalmaz. Mivel az élesztőgombák nem ismerik fel – kelt tészták készítésénél az élesztőt egy kávéskanálnyi fruktózzal kell felfuttatni – és ezután lehet a kelt tésztát xilittel tovább édesíteni. Arra érzékenyeknél nagyobb mennyiség fogyasztása puffasztó-, hashajtó-hatású lehet. Ez a xilit fokozatos bevezetésével, és az adagok emelésével kiküszöbölhető.

ERITRIT (E 968)
A molekulát egy brit kémikus, John Sten House fedezte fel 1948-ban. Édesítő hatása miatt mind az élelmiszeripar, mind a gyógyszeripar felhasználja. Nedvesítő, állagjavító, ízfokozó hatású. Természetes forrásai: a gyümölcsök (pl.: körte, szőlő). Könnyen és gyorsan előállítható – iparilag glukózból és szacharózból élesztőgombák és baktériumok segítségével. Édesítőereje 60-80%-a a kristálycukorénak. Nem tartalmaz kalóriát, nem befolyásolja a vércukorszintet, nem okoz fogszuvasodást és csak részben szívódik fel a szervezetben, nagy része a vizelettel és a széklettel változatlan formában távozik. Előnye, hogy mellékhatások nélkül korlátlanul fogyasztható.

MALTITOL (E 965 i, E 965 ii)
Kristályos és szirupos formában kerül forgalomba. Édessége a cukor édességének 60-90%-a. Kristályos változatát diabetikus termékek előállítására használják – mivel a glikémiás indexe csupán 35. Utóízmentes. Szirupos formájához alapanyagként árpa, tápióka, burgonya, kukorica szolgálhat. A szirupot cukorbetegek számára nem ajánlják, mert a maltiton kívül glukózt is tartalmaz, aminek anyagcseréjéhez már inzulinra van szükség.
A cukoralkoholok alacsony energiatartalmuk (xilit: 240 kcal/100 g; eritrit: 0 kcal/100 g; maltitol: 300 kcal/100 g) és glikémiás indexük miatt jól beilleszthetők a cukorbetegek és a fogyni vágyók étrendjébe.

A következő részben: Mit érdemes tudni a mesterséges édesítőszerekről?


2019/12/03

ÉDESÍTSD MEG TE IS A NAPOD!




Általában mindenki szereti az édességeket…
Általában ilyen hidegben az ember lánya alig várja,  hogy hazaérjen, beessen a jó meleg lakásba, és kalóriadús ételekkel visszapótolja az elvesztett energiát… Persze munka után nem fog hozzáfogni egy torta-költemény megalkotásának...
De szerencsére van megoldás: a sütés nélküli édességek, amelyek könnyen, gyorsan elkészíthetőek…



KEKSZTORTA

Hozzávalók: 50 dkg darált keksz, 20 dkg nagyobb darabokra tördelt keksz, 4 evőkanál kakaópor, 25 dkg margarin,20 dkg kristálycukor, 3 dl tej, rum vagy rumaroma
A darált kekszet a kakaóporral összekeverjük.
Egy edényben a margarint, a cukorral és a tejjel összemelegítjük úgy, hogy a vaj és a cukor elolvadjon. Ezt ráöntjük a kakaóporral összekevert kekszre és hozzáadjuk a rumot vagy a rumaromát. Belekeverjük a nagyobb kekszdarabokat is. A masszát jól összekeverjük, és egy Folpackkal kibélelt jénaiba nyomkodjuk. A tetejét egyenletesen elsimítjuk. Hűtőbe tesszük – majd amikor jól lehűlt sütőpapírral kibélelt tepsire borítjuk, és gőz fölött megolvasztott csokoládéval leöntjük – tetszés szerint díszítjük.



KÓKUSZOS TÚRÓGOLYÓ
Hozzávalók:50 dkg túró, 30 dkg porcukor - ízlés szerint(vagy édesítőszer), vaníliás cukor,20 dkg kókuszreszelék,  10 dkg darált háztartási keksz, mogyoró, mandula vagy mazsola,
A túrót a porcukorral/édesítőszerrel és a vaníliás cukorral összekeverjük, majd 10 percig állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a darált kekszet - és összekeverjük. A masszából kis golyókat formázunk, megforgatjuk kókuszreszelékben. A golyók közepébe lehet tenni mogyorót, mandulát, vagy az egészbe mazsolát.
Könnyű, gyorsan elkészíthető nyári édesség, amit természetesen hűtve fogyasztunk.
Jó étvágyat!


 Írta: Faar Ida

2019/12/02

A LEGJOBB VÁLASZTÁS A LILAHAGYMA






 Zavar az illata? Fogyasztása után nem mehetsz emberek közé– emiatt aztán nagy ívben elkerülöd a nyers fogyasztását?
Rosszul teszed!
A lilahagymát a népgyógyászatban évszázadok óta alkalmazzák számtalan gyógyító hatása miatt. Igazán kár lenne ezekről lemondanod!

A botanikailag a liliomfélék családjába tartozó vöröshagyma mintegy 6000 éves múlttal dicsekedhet. Az ókori Egyiptomban Ízisz szent növénye volt –a növekedés és a termékenység szimbólumának tartották. Számos fajtája ismert- legkedveltebbek: a póré-, vörös-, lila-, és a metélőhagyma. A magyar konyha alapvető – nélkülözhetetlen alapanyaga, amely nem hiányozhat egyetlen magyaros ételből sem.

Nagyon sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: foszfort, nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, rezet, cinket, mangánt, szelént.
Vitaminjai: C-, B1-, B2-, B6-, E-vitamin, Folsav.


Számos betegség megelőzésére és kezelésére alkalmas ez a már-már „csodaszer” – hiszen élettani hatásai szerteágazóak:
  • nyákoldó ezért kitűnő segítség hurutos állapotok, és légúti megbetegedések esetén. Ha meg vagyunk fázva helyezzünk el egy felszeletelt hagymát éjszakára az ágyunk mellé,  a hagyma  illóolajai fertőtlenítik a levegőt, szüntetik az orrdugulást, könnyítik a légzést, oldják a hurutot
  • Nagyon hatékony ilyenkor a hagymapakolás. A megdarált hagyma levével itassunk át egy rongyot, majd kenjük át a testet valamilyen zsiradékkal. Erre kerüljön a hagymás pakolás, ami így nem fogja marni a bőrt. Aludjunk a pakolással együtt, szükség esetén ismételjük meg a következő este is. A köhögést, hurutot bámulatos módon elmulasztja.
  • a lilahagyma csípős ízét és illatát kéntartalmú vegyületek adják, - ezek rendkívül hasznosak az emberi szervezet számára, mert méregtelenítő és immunerősítő hatásúak, ráadásul az utóbbi évek kutatásai kimutatták, hogy megakadályozzák az elhalt vérsejtek alvadását, összetapadását, sőt, csökkentik az LDL koleszterin- és trigliceridszintet, míg növelik a HDL, vagyis a „jó” koleszterinszintet.
  • kiváló emésztőrendszeri problémák orvoslására, mert fokozza az emésztőnedvek termelődését, étvágyjavító
  •  enyhíti a bélgörcsöket
  • csökkenti a magas vérnyomást
  • megelőzi az érelmeszesedést
  •  csökkenti a szívroham kialakulásának esélyét, hiszen megelőzi a koszorúér-betegséget, a trombózist és egy sor a szélütéssel és a keringési elégtelenséggel összefüggő állapotot
  •  antibakteriális – csíraölő és gombaellenes hatású
  • véd a rákkal szemben, szerepet játszik a gyomorrák megelőzésében
  • csökkenti a koleszterin-szintet
  • a lilahagyma kiváló forrása a krómnak, mely csökkenti a vércukorszintet és elősegíti a sejtek inzulinérzékenységét
  • gyógyítja a bőrbetegségeket
  •  kiválóan méregteleníti a szervezetet,
  • regenerálja a szervezet endokrin rendszerének funkcióit
  •  vértisztító
  •  nagymértékben serkenti a veseműködést,
  •  kitisztítja a szervezetből a salakanyagokat,
  • antioxidánsokban gazdag, forrása a kvercetin nevű flavonoidnak, és az antocianin nevű polifenolnak. Ezek az antioxidánsok megakadályozzák a zsírsavak oxidációját, semlegesítik a szabad gyököket, gátolják a ráksejtek terjedését és növekedését, és erősen gátolják a gyulladások kialakulását.
  • kitűnő orotsav-forrás - segíti a máj sejtjeit a szervezet méregtelenítésében. Ezáltal növeli a szervezet fizikai erőnlétét.
  • rákmegelőző hatása közismert, mert a vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését


…hogy miért éppen lilahagymát? Remélem meggyőztelek!

2019/12/01

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Mi a fontos: az ÚT vagy a CÉL? 2019/046





Megálmodtad. Megtervezted. Hozzáfogtál. 
Buktatók során verekeded át magad. 
Már csaknem feladod… 
Aztán újra erőre kapsz, mert szereted azt, amit csinálsz. 
Akkor is, ha kényelmetlen, akkor is, ha fárasztó, akkor is, ha mások a vereségedre várnak.  
Minden reggel izgatottan ébredsz, mert tudod: minden új nap egy új lehetőség arra, hogy előre juss. 
Mert hiszel abban, hogy az örömmel végzett munka – örömöt generál. 
Örök kérdés: mi a fontosabb – az út, ami a célig vezet, vagy maga a cél? Annak, aki a helyén van – mindkettő… 
A cél azért, mert fix irányt ad – olyan irányt, amiről nem szabad levenni a tekintetedet akkor sem, ha ezer és ezer zavaró tényező akar elterelni. 
Az út pedig azért, mert minden az „itt és most” megélt pillanat gazdagabbá tesz lelkileg. 
Keress egy célt, és találd meg a hozzá vezető utat: újra meg újra…

2019/11/24

ORTHOREXIA - AVAGY AMIKOR MÁR RÖGESZMÉVÉ VÁLIK AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS


Írta: Faar Ida
Igen. Az egészséges élethez – egészséges életvitel szükséges, annak minden összetevőjével együtt. Az alapvető – fiziológiás szükségleteink kielégítése, ha zavart szenved – bizony-bizony az egészségi állapotunk látja a kárát.

Egészséget – minden áron?

Vannak, akik nap, mint nap próbára teszik a saját szervezetüket azzal, hogy homlokegyenest szembe mennek az egészséges életmódra vonatkozó tanácsokkal: helytelenül táplálkoznak, nem isznak elegendő folyadékot, nem mozognak, dohányoznak, stresszelnek, kialvatlanok, túlhajszoltak, stb.. De ott van a másik véglet is: vannak, akik kizárólag csak méregdrága bio-, öko- ételeket hajlandóak fogyasztani, lázasan számolgatva a kalóriákat.

Nos, ők az orthorexiások – az egészségesétel-függők, akiknél nem az étel mennyisége, hanem az ételek minősége a mérvadó. Ők azok, akik kényszeresen ragaszkodnak az általuk egészségesnek tartott ételek fogyasztásához – kizárólag csak mesterséges anyagoktól-, tartósítószerektől-, színezékektől-, adalékoktól- mentes élelmiszereket esznek, első helyen preferálva a nyers bio- zöldségeket és gyümölcsöket. Mondjuk, ez nem is lenne nagy baj – sőt, követendő példaként is szolgálhatna, ha…


Ha mindez nem lenne olyannyira kényszeres, hogy az már az életminőségüket, a családi-, társadalmi-, és szociális életüket is hátrányosan befolyásolja. Gyakran ez olyan mértéket ölt, hogy felsőbbrendűnek érzik magukat más embertársaiknál, az általuk megalkotott „diétás-szabályokat” pontról-pontra következetesen betartják – mi több, ha erre nincs lehetőségük, akár még arra is képesek, hogy éhezzenek.

Az orthorexia „tünetei”



Mivel nincs betegségtudat – az orthorexiás a saját kialakított táplálkozási rituáléit nem tekinti kórosnak:
  • Rengeteg időt eltöltenek azzal, hogy a megfelelő alapanyagokat beszerezzék
  • Vagyonokat képesek áldozni a „tiszta” ételekre
  • Órákig képesek pepecselni az étel elkészítésével, hogy az tökéletesen megfeleljen az elvárásaiknak
  • Minden gondolatuk az evés, és annak megszervezése körül forog – általában erről beszélgetnek a legszívesebben
  • Mindig-mindenhova visznek magukkal egészséges ételt – hogy ne érje őket meglepetés, ha enni kell
  • Csak megbízható helyről származó ételt hajlandóak elfogyasztani
  • Mindig van egy-egy felkapott étel-alapanyag, amit a többi közül kiragadva rendszeresen használnak (olivaolaj, köles, stb.)
  • Rettegnek mindentől, ami egészségtelen
  • Soha nem használnak egészségre káros edényeket (alumínium, teflon), vagy főzési eljárásokat.
  • Ha néha mégis „bűnbe esnek” – áthágva a maguk által alkotott szabályokat –a falási rohamok alatt olyan ételeket esznek, amit semmiképpen nem szabadna, olyan mennyiségben, ami napokig elegendő lenne.
  • A falási rohamokat bűntudat, és még szigorúbb diéta követi, fokozva ezzel a rögeszmét.
  • Mindez a rugalmatlan gondolkodás a környezet szemében meg nem értettségre vezet – ami magányossá teszi az orthorexiást.

Fontos az egészséges életmód – hiszen az egészség érték, amire vigyázni kell. De nem csaphat át kényszeres cselekvések sorozatába.

A cikk megjelent a gasztroblogomon: