2020/01/16

EXPRESSZ SÜTEMÉNYEK: Almás pudingos csemege




Túl vagy már az ünnepek alatti édesség-kómán? 
Végre valami édesre vágysz? 
Ja, és nem szeretnél hosszasan bíbelődni az elkészítésével? 
Akkor ez az EXPRESSZ SÜTEMÉNY Neked szól! 
Készítsd el - és élvezd az ízeket!




ALMÁS-PUDINGOS CSEMEGE

Hozzávalók: 0,5 kg alma lereszelve, 1 nagy csomag babapiskóta, 1 csomag vanília pudingpor, 7 dl víz, 4 evőkanál cukor/vagy ennek megfelelő édesítőszer, fahéj, citromlé.

Egy kapcsos tortaformát jó szorosan kirakunk babapiskótával.
A lereszelt almát puhára pároljuk 2 dl vízben. A pudingport elkeverjük, 5 dl vízben hozzáadjuk a cukrot/édesítőszert és az almára öntjük. Sűrűsödésig főzzük. Ízesítjük a fahéjjal és egy kevés citromlével. Jól elkeverjük és melegen a piskótára öntjük a felét. Újabb babapiskóta-sor következik, majd az alma másik fele. Elsimítjuk és betesszük a hűtőbe megszilárdulni. Ha kihűlt tejszínhabbal és csoki reszelékkel díszítve tálaljuk.

Jó étvágyat!

2020/01/14

MIT TEGYEK? VÁLOGAT A GYEREK!!


Az iskolai menzák megreformálása kiváló kezdeményezés volt: hiszen hivatalosan is gondoskodnak arról, hogy a tanulók valóban csak egészséges és tápláló ételeket egyenek – só, és cukor-szegény változatban. Az már más kérdés, hogy az egyébként is válogatós gyerkőcök folyton-folyvást hoppon maradnak: és bizony az éhségtől kopogó szemekkel esnek be esténként az ajtón rávetve magukat mindenre, ami ehető, és mellesleg, ha nem vigyázunk – egészségtelen. Mert a mi felelősségünk: mi az, ami az éhes pocakokba kerül: cukros, zsíros, sós ételek, vagy…


Vagy?
Segítség! Válogat a gyerek – mit készítsek neki, amit szeret, és mégis egészséges? – teszed fel most a kérdést, és máris kapod a válaszokat.

EGÉSZSÉGES ÉTELEK KICSIKNEK (ÉS NAGYOBBAKNAK EGYARÁNT)

1.rész

BORSÓKRÉMLEVES TÚRÓGALUSKÁVAL

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 60 dkg tisztított zöldborsó, 5 dkg liszt, 5 dl tej, cukorízlés szerint, a galuskához: 30 dkg túró, 2 tojás, 10 dkg búzadara, 1 evőkanál vágott kapor
A túrót elkeverjük a tojással, csipetnyi sóval, a búzadarával, a kaporral, és sós, lobogva forró vízbe galuskát szaggatunk belőle, és 5-6 percig főzzük. A vajon, kevés víz aláöntésével megpároljuk a zöldborsót. Amikor majdnem puha, sózzuk, borsozzuk, majd felengedjük 2 liter vízzel, felforraljuk. A lisztet simára keverjük a tejjel, és amikor a lé forr, besűrítjük vele. amikor a borsó megpuhult botmixerrel pürésítjük, majd beletesszük az előre kifőzött túrógaluskákat.

SPENÓTKOSARAK

Hozzávalók: 50 dkg friss spenót, 3 egész tojás, 2 pohár natúr joghurt, 1 csokor petrezselyemzöld, 15 dkg feta sajt, 5 dkg reszelt parmezán, 1 csomag leveles tészta, 4 gerezd fokhagyma, őrölt rozmaring, bors, szerecsendió, só
A leveles tésztát felengedjük, ez alatt elkészítjük a tölteléket. A megtisztított spenótot megtisztítjuk, leforrázzuk, a petrezselymet felaprítjuk majd a zúzott fokhagymával, a tojással, a sajttal, és a fűszerekkel botmixerrel összedolgozzuk. A leveles tésztát 2-3 mm vékonyságúra kinyújtjuk, kis tortaformákkal kiszúrunk belőle akkora körlapokat, hogy kibélelhessünk vele kis kosárformákat. Ezekbe a tésztakosárkákban arányosan elosztjuk a tölteléket, majd előmelegített sütőben készre sütjük.


ÉDES ALMASALÁTA

Hozzávalók: 2 kg alma, 1-2 csésze cukor/ vagy ennek megfelelő édesítőszer, 2 marék mazsola, 2 marék dió, fahéj, vanília.
Az almát meghámozzuk, felszeleteljük. Kevés vízzel és a többi hozzávalókkal addig főzzük lassú tűzön, amíg majdnem szétfő. hidegen fogyasztjuk.



Írta: Faar Ida

Vízszűrő berendezést kaptak a kórházak a fertőzések csökkentésére


 A kórházi fertőzések megelőzése érdekében a legionella baktérium terjedését megakadályozó vízszűrő berendezéseket helyeztek üzembe az állami fenntartású kórházakban.
    Kásler Miklós elmondta, a melegvízrendszer mikrobiológiai csíramentesítésére szolgáló szűrőrendszer 2,5 milliárd forintba került a 130 egészségügyi intézményben.Mint mondta, világszerte jelentős problémát okoznak a kórházi fertőzések, bár Magyarországon kedvezőbb a fertőzési arány az uniós országokhoz képest. Míg itthon a kórházban ápolt betegek 4 százaléka, addig az unióban 5,5 százaléka kap el valamilyen fertőzést az intézményekben.


    A miniszter elmondta, a leggyakrabban előforduló fertőzés a tüdőgyulladás, a húgyúti fertőzés, a műtéti sebfertőzés és az orvosi eszközök használata során fellépő fertőzések. Hozzátette: a törekvés az, hogy a kórházi fertőzések előfordulását tovább mérsékeljék, ezért a kormány komplex intézkedéseket vezetett be. Ezek között említette a központi elveken nyugvó módszertani levelek elkészítését és eljuttatását a kórházakba, és a tavaly megjelent infekciókontroll-rendeletet.
    Kásler Miklós kiemelte, a kórházfejlesztések során is hangsúlyt fektetnek a kórházi fertőzések csökkentésére, amelyre 11,5 milliárd forint állt rendelkezésére negyven kórháznak ahhoz, hogy a kézfertőtlenítés mechanizmusát megújítsák, vagy csökkentsék a levegő szennyezettségét nemcsak a műtőkben és az intenzív osztályokon, hanem a kórház ebből a szempontból érintett más részlegein is. 
Forrás: (MTI)

A gyermekétkeztetés sokat tehet a következő generációk egészségéért

Nemzetközi téren is látható a gyermekétkeztetésben bevezetett intézkedések pozitív hatása, Magyarország jó példa arra, hogy érdemes radikálisat lépni, mert sokat lehet tenni a következő generáció egészségéért.

    Rétvári Bence A minőség választása a közétkeztetésben című konferencián hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a gyerekek már az iskolában hozzászokjanak az egészséges ételekhez. 

A fizetések az elmúlt időszakban évről évre nőttek, így az embereknek egyre több lehetőségük lett egészségesebb ételeket választani, emellett egyre több, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, valamint a mozgás fontosságát hangsúlyozó figyelemfelhívással találkoztak - sorolta. Mindezt kiegészítette két állami intézkedés is, a chipsadó és a reformmenza bevezetése - mondta.
Az államtitkár a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) valamint a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet (VISZ) által szervezett konferencián kifejtette: a közétkeztetésben az volt a cél, hogy az étel finom, egyben egészséges is legyen. Sikerült elérni, hogy a gyermekek napi átlagos sóbevitele 8,6 grammról 6,7 grammra csökkenjen, amivel remélhetőleg sikerült egészségben eltöltött éveket nyerni a most 8-12 éves gyermekek számára - mondta.
A 15 éves és idősebb népesség 96 százaléka már naponta fogyaszt valamilyen zöldséget és/vagy gyümölcsöt, kétharmada többször is naponta. A magyar lakosság kedvenc gyümölcse 2010 óta töretlenül az alma, 2017-ben évi 11,3 kilogramm volt az átlagfogyasztás. A második legnépszerűbbek a citrusfélék, 2017-ben évi közel 8 kilogrammos fogyasztással, ami 27 százalékkal nagyobb a 2010. évinél. A gyümölcsfogyasztás 2010-hez képest 29 százalékkal nőtt. Mindemellett Európában a magyar iskolások mozognak a legtöbbet, ami a mindennapos testnevelésnek is köszönhető - tette hozzá. 

A tudatosság is nőtt az elmúlt években, amiben a különböző népegészségügyi, egészségmegőrző programoknak is szerepük volt - mondta az államtitkár. Míg 2010 körül az emberek háromnegyede gondolta úgy, hogy maga is sokat tehet egészsége megőrzéséért, most már négyötöde. A KSH felmérése szerint az egészségüket jónak vagy nagyon jónak tartók aránya a 2010-es 55-56 százalékról 2016-2017-ben 59-60 százalékra nőtt. Hozzátette, ezen még van mit javítani.
  Kiemelte: a kormány fontosnak tartja, hogy a gyermekek az iskolában is fogyasszanak gyümölcsöt, tejet. Míg az iskolatej programra 2010-ben 400 millió forintot fordítottak, most már 3,8 milliárd forintot, az iskolagyümölcs programra pedig 260 millió forint helyett 2,3 milliárd forintot. A palettán hétféle gyümölcs és négyféle zöldség van, valamint 100 százalékos ivólevekből választhatnak az iskolák a program keretében. A programokra fordított forrás kilencszeresére nőtt 2010 óta, hogy azok a gyermekek is hozzájussanak a tejhez és friss gyümölcsökhöz, akiknek szülei ezt nem engedhetik meg maguknak - mondta.  
  Az iskolagyümölcs program 2309 általános iskolába jut el, és több mint félmillió tanuló részesül benne, az iskolatej programból pedig 2600 iskolában közel félmillió diák, egy tanévben 12 millió liter fogy el - ismertette.
 A szociális gyermekétkeztetésre fordított összeg mintegy 30 milliárd forintról 82 milliárd forintra nőtt, így több iskolába juthat el a program, 360-nal több településen lehet igénybe venni a szociális étkeztetést, mint 8-10 évvel ezelőtt. A napi nyersanyagbeszerzésre fordítható keret 370-ról 570 forintra emelkedett, így jobb minőségű, egészségesebb ételeket kaphatnak a gyermekek.
A naponta többször gyümölcsöt fogyasztó gyerekek aránya 10 év alatt 45-ről 65 százalékra emelkedett. Rétvári Bence jelezte: a reformmenza-intézkedéseknek is van eredménye, a konyhák 90 százaléka kevesebb zsírt, 97 százalékuk pedig kevesebb cukrot használ a főzéshez. A konyhák háromnegyede nem használ ételízesítőt vagy sótartalmú fűszerkeveréket, 83 százalékuk friss, szárított fűszernövényekkel ízesíti az ételt. Mindennek köszönhetően nem nőtt tovább a túlsúlyos és az elhízott gyermekek száma - ez 2010-ben minden ötödik 7 éves gyermekre jellemző volt -, a cél az, hogy a stagnálás után pozitív fordulat következzen be - mondta.
(Forrás: MTI)

2020/01/11

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Fájni fog... 2020/002



Fájni fog. 
Igen. 
Fájni. 
Mert az élet ilyen: a fájdalom elkerülhetetlen, előbb vagy utóbb, de utolér. Megpróbálhatsz kitérni előle, megpróbálhatod más utakon járva elkerülni, vagy elhalasztani az időpontot, amikor rád veti magát. 
De ne félj tőle, mert a fájdalom hasznos - jó tanítómesterként bánik veled, mert megengedi, hogy magad dönts arról, hogy miért is érzed a lelkedet sajogni. 
Arról, hogy az elmulasztott lehetőségek miatt keseregsz nap, mint nap, vagy a változtatáshoz szükséges erőfeszítések fájnak ennyire?! 
Ne félj! 
Hozz áldozatot, légy fegyelmezett – hagyd, hogy fájjon! Változtass!
Mert ha nem érzed jól magad a bőrödben – akkor ez az egyetlen járható út!

2020/01/10

ÉLETRECEPTEK – HETI ÖSSZEFOGLALÓ



ERRŐL OLVASHATTÁL  A 2. HÉTEN:


Kutatások szerint a mesterséges intelligencia pontosabban felismeri a mellrákot.


Miért érdemes fokozatosan rávezetni a szervezetet a böjtölésre, illetve lassan megtörni a böjtöt?


Fáj a fejem! 
Naponta hányan és hányan panaszkodunk erre a tünetre! Ilyenkor nehezünkre esik minden feladat –legszívesebben visszavonulnánk egy csendes, lesötétített szobába, és – már ha sikerül – alvással orvosolnánk a problémát.
A fejfájás olyan tünet, amivel – ha rendszeressé válik – orvoshoz kell forduljunk, aki az alapbetegség felkutatásával próbálja szüntetni a panaszainkat. Okok, gyógymódok,megelőzés.


Mi az az Aperitif?

Az aperitif fogyasztásának eredete még nincs biztosan tisztázva – állítólag már az ókori Egyiptomban is szolgáltak fel kis mennyiségben alkoholos italt étkezés előtt.
Az aperitif lényegében olyan alkoholos ital, melyet elsősorban nagyobb étkezések előtt szolgálnak fel étvágygerjesztőként. Az üres gyomorba jutva serkenti a gyomornedv kiválasztását, növelik az éhségérzetet.
A szó a latin „aperire”, „nyitni” szóból ered. 


Hiába volt enyhébb a december – az új évben csak megérkezett a hideg. Tél van – annak minden szépségével – és hátrányával együtt. Gondolok itt az egyre gyakoribbá váló megfázásos megbetegedésekre is. De miért van az, hogy míg egyesek egyik fertőzésből a másikba esnek, addig vannak olyanok, akik dacolva a frontokkal, hóval, faggyal – egészségesek, mint a makk?
A válasz egyszerű: nekik erősebb és stabilabb az immunrendszerük.
Hogyan javítsd Te is az ellenálló képességedet?





2020/01/09

TÁMOGATSD TE IS AZ IMMUNRENDSZERED MŰKÖDÉSÉT!



Forrás:

Írta: Faar Ida

Hiába volt enyhébb a december – az új évben csak megérkezett a hideg. Tél van – annak minden szépségével – és hátrányával együtt. Gondolok itt az egyre gyakoribbá váló megfázásos megbetegedésekre is. De miért van az, hogy míg egyesek egyik fertőzésből a másikba esnek, addig vannak olyanok, akik dacolva a frontokkal, hóval, faggyal – egészségesek, mint a makk?

A válasz egyszerű: nekik erősebb és stabilabb az immunrendszerük.

Javítsd Te is az ellenálló képességedet!

Hogyan?

1.     Szabadulj meg Te is a méreganyagoktól!
Természetes anyagok segítségével könnyen megtisztíthatod a szervezetedet a gombáktól, vírusoktól, baktériumoktól: megfelelő hígításban használt teafa-, és citrus mag-olajokkal, gyömbérrel, hagymafélékkel vagy növényi enzimekkel, amelyek segítik az emésztést (például ananászból).

2.   Regeneráld a bélflórádat!
Magas rosttartalmú – emésztést támogató étrenddel, és probiotikus készítményekkel sokat tehetsz a bélflóra egészségéért.

3.   Fogyassz bőségesen folyadékot!
Egyrészt segít abban, hogy ne száradjon ki a légutak nyálkahártyája, másrészt, ha a folyadékok egyik része valódi gyümölcslé (például grépfrút, narancs, kivi, alma és sárgarépa frissen préselt és hígított leve), még a vitamin-, és ásványi anyag bevitel is biztosítva lesz.

4.   Teázz!
Sokféle immunerősítő gyógynövénytea létezik: ginzeng, rooibos, körömvirág, csipkebogyó, citromfű, kamilla, bíborszínű kasvirág.

5.    Egyél minél több antioxidáns tartalmú élelmiszert!
Az antioxidánsok semlegesítik a káros szabadgyököket. Növényi festékanyagok – flavonoidok, polifenolok állnak rendelkezésedre ahhoz, hogy javíthasd az immunrendszered működését. Fogyassz minél több céklát, vöröskáposztát, sárgarépát, sütőtököt, fekete szőlőt, áfonyát – minél színesebb annál jobb.

6.   Vess be vitaminokat!
Az immunrendszer egyik legfőbb támogatója a C-vitamin, amely erősíti a stresszel szembeni védelmet, fokozza az ellenálló képességet. Az E-vitamin is nagy segítség lehet, mert véd a gyulladásos folyamatok ellen.

7.    Vess be ásványi anyagokat!
Az immunrendszer működéséhez nélkülözhetetlen a cink és szelén.
Segítik a méreganyagok közömbösítését, támogatják a sejtvédő anyagok működését, aktiválják az immunsejteket.

8.   Használj propoliszt!
A propolisz áldásos hatása a benne található aminosavaknak, ásványi anyagoknak, vitaminoknak, és a bioflavonoidoknak köszönhető.
Tél van – annak minden szépségével – és hátrányával együtt. Kívánom, hogy Te csak az előnyeivel találkozz!

2020/01/08

GASZTRO-LEXIKON: Aperitif


Aperitif
Az aperitif fogyasztásának eredete még nincs biztosan tisztázva – állítólag már az ókori Egyiptomban is szolgáltak fel kis mennyiségben alkoholos italt étkezés előtt.
Az aperitif lényegében olyan alkoholos ital, melyet elsősorban nagyobb étkezések előtt szolgálnak fel étvágygerjesztőként. Az üres gyomorba jutva serkenti a gyomornedv kiválasztását, növelik az éhségérzetet.
A szó a latin „aperire”, „nyitni” szóból ered. 

Az aperitif jellegét tekintve lehet alkohol tartalmú, alkoholmentes, száraz, kesernyés, savanykás, fanyar.

Az aperitif típusai

Számos alkoholfajtát szolgálnak fel aperitifként, a leggyakoribbak talán a különféle likőrök.

Országonként, illetve régiónként változik a legkedveltebb aperitifek sora:
  •  az angolszász országokban elsősorban a sherryt szeretik,
  • Görögországban az ouzo a legnépszerűbb
  • a franciák főleg a Pernod likőrt és a pastist kedvelik, valamint az abszintot
  • a csehek a Becherovkára esküsznek,
  • Magyarországon pedig többek között az Unicum és a pálinka igen népszerű, étkezések előtt és után egyaránt.
  • Olaszországban, különösen annak az északi részén az aperitifek nagyon elterjedtek, Milánó lakosai városukat „az aperitif fővárosának” tekintik, hiszen a vermut szülőhelyének tekinthető, és közeléből származik a Campari is


Gasztronómiailag az aperitif szerepe az étvágygerjesztés. A magas savtartalmú és nem túl magas alkoholtartalmú italok az ideálisak, hiszen a sav étvágygerjesztő, a magas alkohol viszont mindenképpen kerülendő, mert eltompítaná az ízlelőbimbókat, csökkentve ezzel az étkezés kulináris élvezetét. 

Forrás:

2020/01/07

MIT TEHETSZ, HOGY NE FÁJJON A FEJED?


Írta: Faar Ida

Fáj a fejem! 
Naponta hányan és hányan panaszkodunk erre a tünetre! Ilyenkor nehezünkre esik minden feladat –legszívesebben visszavonulnánk egy csendes, lesötétített szobába, és – már ha sikerül – alvással orvosolnánk a problémát.
A fejfájás olyan tünet, amivel – ha rendszeressé válik – orvoshoz kell forduljunk, aki az alapbetegség felkutatásával próbálja szüntetni a panaszainkat.

A fejfájás oka lehet banális:
  • fertőzések
  • stressz
  • napszúrás
  • rossz levegő
  • rossz látás
  • időjárási frontok
  •  gyógyszerek mellékhatása
  • koffein- vagy nikotin- elvonási tünetek
De lehet komolyabb betegség kísérő tünete:
  • nyaki gerinc meszesedése
  •  cukorbetegeknél életveszélyes hipoglikémia
  •  hirtelen vérnyomás-kiugrás
  • szélütés
  • agytályog
  • agyhártya- illetve agyvelő-gyulladás
  • agyi érelváltozások
  • agyi érelváltozás
  • agydaganat

A FEJFÁJÁS TIPUSAI

MIGRÉN  

Rohamokban jelentkezik, féloldali, igen erős, lüktető, fizikai terhelésre súlyosbodó fájdalom, melyet hányinger, hányás, fény- és zajérzékenység kísérhet. Kialakulásának bevezető tünetei lehetnek: látás- vagy beszédzavar, végtagzsibbadás, szédülés, hangulatváltozás. A rosszullétek 4-72 óráig is eltartanak, és havonta többször ismétlődhetnek. A napi tevékenységet erősen korlátozzák. Kialakulásának okai : agyi erek szűkülete, ösztrogén hatás, időjárási frontok, egyes élelmiszerek ( csokoládé, sajtok, szardínia, ételszínezékek, tartósítószerek), illatok, alváshiány, stressz.

TENZIÓS FEJFÁJÁS

Nyomó, feszítő, rendszerint kétoldali mérsékelt fájdalom a homloktájon és tarkó környékén. Kialakulásában a váll, nyak és fej izmainak tartós megfeszülése játszik szerepet, melyet főként pszichés stressz (valami nagyon nyomja a vállunkat), ülőmunka és kevés mozgás idézhet elő.  
       
CLUSTER

Ritka, főként középkorú, dohányos férfiaknál jelentkezik. Súlyos, mindig féloldali, a szem környékén vagy a halántéktájon jelentkező éles, hasító fájdalom, amely hirtelen, előjelek nélkül kezdődik. Kísérő tünete az azonos oldali szemen szűkebb pupilla, bevörösödött kötőhártya, duzzadt, csüngő szemhéj, könnyezés, továbbá orrfolyás, arcpír és a homlok izzadása. Alkoholfogyasztás, nitrát tartalmú gyógyszerek, fülledt meleg vagy éppen hideg, szeles idő is provokálhatja.

Mikor forduljunk orvoshoz?
  •  hirtelen kezdődő, súlyos fejfájás esetén
  • ha a fejfájást láz és tarkómerevség, érzékelés és látás megváltozása, egyensúlyzavar, eszméletvesztés vagy görcsroham kíséri
  • ha fejsérülést vagy fizikai megterhelést követően jelentkezik,
  • ha 24 órán túl is fennáll, és egyre súlyosbodik

Milyen vizsgálatokra kell számítani?

A fejfájás pontos okának felkutatásánál szükség lehet:
  • általános belgyógyászati vizsgálatra
  •  szemészeti vizsgálatra
  • ideggyógyászati vizsgálatokra
  • koponya CT-re
  • röntgenre

Mit tehetünk?

Megelőzésképpen:

  • ne terheljük túl magunkat – iktassunk be pihenőket
  •  fogyasszunk sok folyadékot
  •  aludjunk eleget
  •  mozogjunk rendszeresen – lehetőleg a friss levegőn (segít a fronthatások leküzdésében is)
  • ügyeljünk a helyes testtartásra, 
  • monitor előtt végzett munkánál viseljünk védőszemüveget – illetve rendszeresen ellenőriztessük látásunkat
  •  ne idegeskedjünk
  • szánjunk időt a társadalmi kapcsolataink ápolására
  • ügyeljünk a helyes, és kiegyensúlyozott táplálkozásra

..és, ha már baj van:

  • szükség esetén a megfelelő gyógyszer kiválasztása és bevétele
  • ágynyugalom
  • relaxáció
  • szakember által előírt homeopátiás szerek alkalmazása
  • a fej masszázsa, bizonyos pontjainak erősebb-gyengébb nyomása enyhítheti a fájdalmat.
  • bármilyen hihetetlen, de egy forró lábfürdővel is enyhíthető a kínzó fejfájás. A hő kitágítja az ereket, több vér jut a lábba, és csökken az érfalakra nehezedő nyomás a fejben.
  • hideg vagy meleg borogatás alkalmazása is segíthet a panaszokon
  •  A tenziós fejfájás kezelésének hatékony módja az arc, a fej­bőr, valamint a nyak- és a vállizmok óvatos nyomkodása – a megfeszülő izmok görcse felenged – így megszűnhet a fájdalom.
  • Bizonyos illóolajok, különösen a levendula és a borsmenta-olaj óvatos bemasszírozása a halánték bőrébe, segítenek a feszültség enyhítésében, és a fejfájás csillapításában.
  • A gyömbért régóta alkalmazzák fájdalom csökkentésére. A ledarált gyökérből tegyünk fél teáskanálnyit egy pohár vízbe, és igyuk meg.


Fejfájás-mentes napfényes napokat mindenkinek!

NAPI POZITÍV


2020/01/06

AZ EGÉSZSÉGES BÖJTÖLÉS FONTOSSÁGA



Érdemes fokozatosan rávezetni a szervezetet a böjtölésre, illetve lassan megtörni a böjtöt, ezzel elkerülhetők a rosszullétek - mondta Erdélyi Alíz dietetikus az M1 aktuális csatornán.
    A szakember kifejtette: a böjt kezdetekor érdemes először elhagyni az állati eredetű, túl zsíros, túl fűszeres táplálékokat, illetve a böjtölés befejezése után sem szabad gyorsan megterhelni a szervezetet.
    Fontosnak nevezte a dohányzás és az alkoholfogyasztás elhagyását, esetleg az egyéb káros szokásokról való lemondást, illetve a lelki, szellemi megújulást is.
    A dietetikus hangsúlyozta, az nem böjt, ha valaki abbahagyja a húsevést, viszont több péksüteményt vagy édességet eszik, emellett kávézik, dohányzik, esetleg alkoholt is fogyaszt.
    A böjt, főként annak szigorúbb változatai egészségi okok miatt nem ajánlottak az időseknek, a gyerekeknek, a várandósoknak és a betegeknek, beleértve a mentális betegeket is - hangsúlyozta Erdélyi Alíz
.
Forrás: MTI


2020/01/05

EGÉSZSÉGHÍREK: A mesterséges intelligencia jobban felismeri a mellrákot


London, 2020. január 2., csütörtök (Forrás: MTI)
Pontosabb a mesterséges intelligencia (AI) az orvosoknál a mellrák mammográfiai diagnosztizálásában a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint.
Egy amerikai-brit kutatócsoport, köztük a londoni Imperial College és a Google Health szakemberei hozták létre azt az algoritmust, amely mintegy 29 ezer nő röntgenfelvételei alapján "tanulta meg" a diagnosztizálást. Az algoritmus a mammográfiai felvételek olvasásában hat orvost múlt felül - olvasható a BBC hírportálján.
 A tanulmány szerint a mesterséges intelligencia annyira jó, mint két orvos együttvéve. Ráadásul fáradhatatlan, és a szakemberek szerint pontossága tovább javítható.

Számos ország egészségügyi protokollja szerint két radiológusnak kell elemeznie a nők röntgenfelvételeit. Amennyiben nem esik egybe véleményük, egy harmadik orvost is bevonnak a feladatba.
A tanulmányban a kutatók anonim felvételeket tápláltak be a számítógépbe. A orvosokkal ellentétben a mesterséges intelligencia csak a mammográfiai felvételeket látta, nem ismerte a páciens állapotának történetét.
Eredményeik szerint az AI pontosabb volt a diagnosztizálásban annál, mint amikor azt egyetlen orvos végezte, és ugyan olyan jó volt, mint amikor két orvos együtt elemezte a felvételeket.
 Előző esetben 1,2 százalékkal csökkent a hamis pozitív és 2,7 százalékkal a hamis eredmények aránya. A BBC felhívta a figyelmet arra, hogy egy radiológus képzése több mint egy évtizedet vesz igénybe, és Nagy-Britanniában például jelenleg több mint ezer radiológus hiányzik az állami egészségügyi rendszerből.

2020/01/04

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Nyisd ki végre a szemed! 2020/001


                                         


Van erőd. 
Ott él benned, és arra vár, hogy használd. 
Hogy végre kiaknázd, és a segítségével elérd, amire vágysz! 
Nem hiszel benne? 
Nem hiszel benne… 
Inkább üldögélsz a partvonal mellett, és figyeled, hogy mások hogy húznak el melletted. 
Vársz a lehetőségre, hogy rád találjon… 
Megnyugtatlak: nem fog! 
Nem fog, mert a lehetőségnek eszébe sem jut könyörögni azért, hogy élj vele. Neked kell tenni érte! 
Fel kell állnod, és menni előre, addig, amíg utol nem éred. 
Lehet élni úgy is, ahogy eddig tetted – de miért zárod ki a lehetőségét egy jobb életnek? 
Miért csapod be saját magad? 
Nyisd ki végre a szemed, és találj rá a benned rejtőző őserőre, ami részesévé tesz annak a körforgásnak, amit tartalmas életnek hívnak...       

2020/01/03

Szakértő: a csontritkulásos betegek töredéke kezelteti magát


 
Budapest, 2019. október 17., csütörtök (MTI) -
A csontritkulásos betegeknek csak húsz százaléka áll orvosi kezelés alatt, pedig kezelés nélkül jelentősen nő a törési kockázat - közölte a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság elnöke csütörtökön a csontritkulás október 20-i világnapjának alkalmából az M1 aktuális csatornán.


    Takács István azt mondta, hogy évente 17 ezren szenvednek combnyaktörést, és harmaduk a szövődmények miatt nem éli meg a következő év végét.

    A csontritkulás egyetlen figyelmeztető jele, ha a testmagasság öt centiméterrel csökken. A két legnagyobb rizikófaktor az életkor - nőknél menopauza után, férfiaknál 65 éves kor felett - és a már bekövetkezett csonttörést. Az utóbbi akár ötszörösére is emeli a törés lehetőségét - tudatta.
    Kitért arra is: a Tovább ne törj! elnevezésű program kockázatfelmérő kérdőívének kitöltésével meg lehet állapítani, kinek mennyi esélye van a csontritkulásra, csonttörésre. Magas rizikófaktor esetén pedig érdemes szűrővizsgálatra menni, a gyógyszeres kezelés ugyanis a felére képes csökkenteni a törési kockázatot - hangsúlyozta Takács István.

2020/01/02

EXPRESSZ-KAJÁK : (V)edd könnyedebbre!


Írta: Faar Ida
Így – ünnepek után nem könnyű kitalálni, hogy mi az, amit a család minden tagja szívesen megenne…
Hiszen alig telt el pár nap, a karácsonyi és újévi menüsor végigevése óta – sokan szenvednek még az utóhatásaitól.
De enni csak kell valamit… Valamit, ami nem sült, nem zsíros, nem édes, és lehetőleg gyorsan elkészíthető.
Következzék néhány expressz-kaja ötlet!

ZABPELYHES ZÖLDSÉGFASÍRT

Hozzávalók: 30 dkg zabpehely, 30 dkg főtt tört burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle, só, bors, bazsalikom, majoránna, 2 evőkanál olívaolaj

A beáztatott zsömlét keverjük össze az előzőleg megfőzött zabpehellyel, a főtt burgonyával, a fűszerekkel – 1 evőkanál olivaolajjal, majd a másik evőkanál olivaolajjal kiolajozott őzgerincformába öntve süssük meg.



RIZSSALÁTA

Hozzávalók: 30 dkg rizs, olaj, 2 zöldpaprika, 25 dkg zellerkocka, 1csomag retek, 1/2 citrom, 10 dkg földimogyoró, só, törött fekete bors,  szardellapaszta, 1 fejes saláta
A rizst megmossuk, majd az olajban megfuttatjuk; vízzel felengedve, fedő alatt megpároljuk. A paprikát csíkokra szeleteljük. A zellerkockát sós vízben megfőzzük, lecsurgatjuk, félretesszük. A kihűtött rizst, a szeletelt zöldpaprikát, és a főtt zeller kockát edénybe tesszük. Hozzáadjuk a metéltre vágott, megmosott retket. Végül beletesszük a durvára aprított pörkölt földimogyorót. Sóval, törött borssal, citromlével és szardellapasztával ízesítjük. Az egészet meglocsoljuk l dl olivaolajjal, majd jól kihűtve, salátalénél-alapra tálaljuk.




RAKOTT BROKKOLI

Hozzávalók: 50 dkg brokkoli puhára főve, 3 dl tej, 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl zsírszegény tejföl, só, szerecsendió

A tejből, a vajjal, és a liszttel besamell mártást főzünk – a főtt brokkolit kivajazott sütőtálba tesszük, leöntjük a besamellel elkevert szerecsendióval ízesített tejföllel, és forró sütőbe tolva pirosra sütjük.

ALMÁS-SÁRGARÉPÁS DARA


Hozzávalók: 50 dkg reszelt sárgarépa, 35 dkg reszelt alma, 3 evőkanál búzadara, 2 evőkanál olaj, 1 csésze víz, só, édesítőszer, kevés őrölt szerecsendió.


Az összes hozzávalót elkeverjük, s lefedett lábosban főni tesszük. Addig főzzük, amíg a dara teljesen megpuhul. Szükség esetén pótoljuk a vizet.