2012/12/17

HETI ÍZPRÓBA : KARÁCSONYI ÉTELEK


Kellemes Karácsonyi készülődést!


Felkészültek? Indulhatunk? Akkor hajrá- nyakunkon a Karácsony, a fergeteges készülődés láza, nagyüzem a konyhában, az ünnepi menüsorok fellegvárában. Az eheti HETI ÍZPRÓBA kissé rendhagyó lesz, hiszen most nem egyetlen alapanyaggal ismerkedhetnek meg az olvasók, hanem a Karácsony hagyományos és kevésbé hagyományos ételeivel, sok-sok recept kíséretében.





Terülj-terülj asztalkám – válogassanak kedvükre és garantált lesz a sikerJJJ

A karácsony Jézus Krisztus születésének, a szeretetnek és a családnak az ünnepe, díszes karácsonyfa állítással, betlehemezéssel, és bőséges ünnepi lakomákkal. Már az ünnepi asztal megterítése, a lakás feldíszítése is jelentéssel bír: az uralkodó piros szín – örömöt jelképez, az ünnepi abrosz bőséget és egészséget hoz. A karácsonyi ételnek egyes vidékeken még ma is mágikus jelentőséget tulajdonítanak: a méz az egész életet édessé tette, a fokhagyma védte az egészséget, a bab, a borsó, a mák a bőséget biztosította, a rontás ellen diót használtak, az alma az egészség, a szépség, a szerelem szimbóluma volt.

KARÁCSONYI TYÚKHÚSLEVES
Hozzávalók: 1 darab egész tyúk, 50 dkg sárgarépa, 30 dkg petrezselyemgyökér, ½ zeller, 15 dkg gomba, 15 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 paprika, 30 dkg karfiol, 20 dkg zöldborsó, só, bors, egy kevés gyömbér.
A megtisztított tyúkot darabokra vágjuk. Kb. 4 l hideg vízben feltesszük főni, és ha felforrt megsózzuk. Ha a tyúk kezd puhulni, beletesszük a vöröshagymát, fokhagymát és a fűszereket, hozzáadjuk a leveszöldséget, a vékony metéltre vágott gombát, a rózsáira szedett karfiolt és a zöldpaprikát majd lassú forralással tovább főzzük. Tálalás előtt, egy kevés levesben külön kifőzött, finommetéltet vagy sodort kiscsigát teszünk bele. A levest a hússal és a zöldségekkel együtt tálaljuk.

ZÖLDSÉGES HALLEVES
Hozzávalók1 kg pontyfilé, 20 dkg vöröshagyma, 40 dkg sárgarépa, 40 dkg petrezselyem gyökér, 15 dkg zeller, 5 dkg liszt, margarin, 3 dl tejföl,20 dkg zöldborsó, só, őrölt bors, tárkony, tárkonyecet
A beirdalt halfiléket, ujjnyi széles csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A megtisztított zöldségféléket feldaraboljuk: a vöröshagymát finomra, a zöldségeket gyufaszál vastagságúra szeljük. Először a vajban a hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a zöldségeket, és kevés folyadék hozzáadásával félpuhára pároljuk. Majd zsírjára pirítjuk, megszórjuk a liszttel, és enyhén megpirítjuk. Ezután felengedjük 3 liter vízzel, hozzáadjuk a zöldborsót, a tárkonylevelet, sózzuk, 10 percnyi forralás után hozzáadjuk a halat, a tejfölt, ízesítjük a tárkonyecettel és forrón tálaljuk.

GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók: 1 nagyobb csirke, 50 dkg sós (natúr) gesztenye, 1 kg darált sertéshús, törött bors, 5 db tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 3 dl tejszín, 20 dkg füstölt szalonna, 15 dkg zsír, só.
A ledarált sertéshúst megsózzuk, törött borssal fűszerezzük, hozzáadjuk a tojásokat, a tejszínt és a gesztenyét, majd jól összedolgozzuk. Az előkészített csirke mellcsontját belülről óvatosan kifejtjük és a hasüreget az elkészített töltelékkel megtöltjük. A nyílást bevarrjuk, vagy hústűvel betűzzük. A csirke melle részét vékony szalonnalapokkal borítjuk, és vékony zsineggel rákötözzük. A csirkét megsózzuk, tepsibe helyezzük és leöntjük olvasztott zsírral. Nem túlforró sütőben, többszöri locsolgatással, szép lassan sütjük. Ha megsült frissen sütött hasábburgonyával és salátával tálaljuk.


ROKFORTOS – KÖRTÉS PULYKAMELL
Hozzávalók: 8 db pulykamell-filé, 4 db körte, 20 dkg rokfort sajt. 2 evőkanál liszt,1 dl olaj, só.
A pulykaszeleteket gyöngén megklopfoljuk, sózzuk, lisztbe mártva kevés olajban megsütjük. Tepsibe vagy egy porcelántálra tesszük. A körtét meghámozzuk, kettévágjuk, a közepét kivájjuk, végül fölszeleteljük, és a pulykára tesszük. Megszórjuk a rokforttal – és előmelegített sütőbe téve pirosra sütjük.

ÜNNEPI PULYKARAGU

Hozzávalók: 1 kg pulykacomb kicsontozva, felkockázva, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, kakukkfű, bazsalikom, só, Piros Arany, babérlevél, borókabogyó, 2 dl vörösbor, olaj, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, mustár
2 evőkanál olajon kissé megpirítjuk a pulykacomb-kockákat,, majd kevés vörös bort vagy vizet öntve alá a vöröshagymával, egy gerezd fokhagymával, csipet kakukkfűvel, bazsalikommal, sóval, kevés Piros Arany krémmel, egy babérlevéllel, 4 szem borókabogyóval fűszerezzük. Jó puhára pároljuk az elfőtt levét vörös borral vagy vízzel pótoljuk. Egy evőkanál olajban megpirítunk egy evőkanál cukrot, meghintjük 2 evőkanál liszttel, és egy pohár vörös borral felengedve addig forraljuk, míg a karamell fel nem oldódik. A megpuhult pulykacombot kiszedjük. Visszamaradó levét a karamellás rántással besűrítjük, mustárral ízesítjük, és sűrűre forraljuk. Tálalás előtt tejföllel gazdagítjuk, és úgy öntjük a pecsenyére.
  
VÖRÖSBOROS NARANCSSALÁTA

Hozzávalók: 10 darab narancs (lehetőleg vegyszermentes), 30 dkg cukor, 1 üveg édes vörösbor

Az alaposan megmosott narancsok sárga héját éles késsel vékonyan levágjuk, és vékonyra szeljük. 30 deka cukrot kevés vízzel felforralunk, beletesszük a narancshéjat, és fedő alatt addig főzzük, míg üvegessé nem válik. A narancshéjat leszűrjük, és félretesszük. Visszamaradt levébe beleöntjük az édes vörös bort és fedő nélkül egyharmadára befőzzük. A megmaradt narancsokat, mély üvegtálba karikára vágjuk, és leöntjük a vörös boros mártással. Tetejére hintjük a főtt narancshéjat. Hideg helyen legalább egy napig érleljük.

KARÁCSONYFADÍSZ
90 dkg lisztből, 40 dkg margarinból, 40 dkg cukorból, 2 csomag sütőporból, 6 tojásból tésztát készítünk.
A tésztát megfelezzük, az egyik felébe 1 evőkanál kakaót, teszünk, a másik felébe citrom héját reszelünk. Kinyújtjuk, különféle formákkal kiszúrjuk, és tojással megkenve, színes cukrot, vagy vágott diót teszünk a tetejére.

FŰSZERES CSEMEGE
Hozzávalók: 30 dkg méz, 20 dkg reszelt alma, 30 dkg reszelt mandula, 40 dkg Graham liszt, 1 sütőpor, 10 dkg kandírozott citromhéj, 10 dkg apróra vágott mazsola, szerecsendió, gyömbér, őrölt szegfűszeg, egy teáskanál fahéj, 4 evőkanál citromlé, 6 evőkanál sűrített tej, 10 dkg pucolt és csíkokra vágott mandula a díszítéshez.
A mézet megmelegítjük, majd belekeverjük a reszelt almát. Beleszórjuk a darált mandulát, és alaposan összekeverjük. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a sütőporral, az aprított, kandírozott citromhéjjal, és mazsolával, a fűszerekkel és a citromlével. Lisztezett deszkán a tésztát kinyújtjuk kb. egy cm vastagságúra, és vágjuk fel kicsi közel egyforma kockákra, majd hagyjuk állni egész éjszaka. Másnap kenjük be a kockákat sűrített tejjel, majd szórjuk meg manduladarabkákkal. Előmelegített sütőben megsütjük. Kiadós és finom.

CITROMOS KÓKUSZKARIKA
Hozzávalók: 20 dkg kókuszreszelék, 1 citrom, 10 dkg porcukor, 6 tojássárgája, 35 dkg liszt, 15 dkg puha vaj, 2 evőkanál kristálycukor, 1 tojásfehérje
Serpenyőben 10 dkg kókuszreszeléket zsiradék nélkül arany barnára pirítunk, majd kihűtjük. A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A porcukrot összedolgozzuk a kókuszreszelékkel, a tojássárgájával, a liszttel, a vajjal, citromlével és citromhéjjal. Ezt a tésztát vastag csövű nyomózsákba töltjük és két sütőpapírral kibélelt tepsire 5-6 cm átmérőjű köröket nyomunk. Előmelegített sütőben megsütjük. A cukrot a maradék kókuszreszelékkel összekeverjük, a még forró karikákat megkenjük tojásfehérjével, megforgatjuk a kókuszreszelékben. Sokáig eláll – előre elkészíthető finomság.

MARCIPÁNOS TALLÉR
Hozzávalók:70 dkg liszt, 50 dkg vaj, 4 tojássárgája, 20 dkg porcukor, 5 dkg kakaó, 50 dkg marcipánmassza, 25 dkg porcukor (összegyúrni a marcipánnal), Nutella, baracklekvár.
A porcukrot, vajat, és a tojások sárgáját gyúrjuk össze, keverjük hozzá a kakaót is. Nyújtsuk ki a tésztát, és kerek formával szúrjuk ki, tegyük sütőpapírral bélelt sütőlapra és süssük meg. A kekszeket ragasszuk össze a mogyorókrémmel. A marcipánmasszát gyúrjuk össze a porcukorral, nyújtsuk ki, és ugyanazzal a formával, mint amivel a kekszeket is készítettük, szúrjuk ki. A már összeragasztott kekszek tetejét vékonyan kenjük be sárgabaracklekvárral, és fedjük be a marcipántallérokkal.

HABCSÓK
Hozzávalók: 40 dkg darált dió, 40 dkg kristálycukor, 4 dl tejszín, 15 dkg apróra vágott aszalt, cukrozott gyümölcs (narancshéj, mazsola, szilva)
Összekeverjük a hozzávalókat, majd gőzfürdőn forrásig hevítjük, miközben folyamatosan kevergetjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd zsírozott, lisztezett lemezre kis halmokat rakunk belőle. Előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük.

CITROMKOCKA

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 20 dkg cukor / vagy ennek megfelelő édesítőpor,10 evőkanál hideg vaj, reszelt citromhéj, vaníliaaroma. A krémhez: 4 tojás, 20 dkg cukor/ vagy ennek megfelelő édesítőpor, 1,5 dl citromlé, 4 evőkanál olvasztott vaj, citromhéj
A tésztához a lisztet összekeverjük az édesítőporral/ vagy cukorral és egy csipet sóval, kisebb darabokban hozzáadjuk a vajat, és összemorzsoljuk. Beledolgozzuk a citromhéjat, a vaníliát, és cipóvá formázzuk.. A tésztát egy közepes méretű tepsibe nyomkodjuk úgy, hogy az oldalára is jusson kb. 1 cm magasan. A sütőben kb. 8-10 percig sütjük. Kihűtjük. A krémhez a tojásokat és az édesítőport/cukrot simára keverjük, hozzáadjuk a citromlevet, a vajat, és a citromhéjat. Az elősütött tésztára öntjük. A sütőben kb. 15 percig sütjük. Kockára vágva tálaljuk.

MÁKTORTA

Hozzávalók: 30 dkg cukor, 10 deka vaj, 3 tojás, 1 vanillincukor, citromlé,30 dkg darált mák, 30 deka liszt, 1 sütőpor, 10 evőkanál tej
A töltéséhez: lekvár, kevés rum
A mázhoz: 15 deka finom porcukor, 3-4 evőkanálnyi forró víz, 8 deka csokoládé
A vajat, cukrot és tojást habosra keverjük, a vanillincukrot és mákot hozzáadjuk, azután a citromlevet, majd a sütőporral kevert lisztet és tejet. Mindezt jól elkeverjük és zsírozott formában, lassan sütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk, rummal nedvesítjük, gyümölcsízzel megtöltjük, rátesszük a másik felét és a mázzal bevonjuk. Máz: A porcukrot forró vízzel és a puhított csokoládéval jól elkeverjük, hogy szép sima legyen, majd a tortára öntjük.

FAHÉJAS PUNCS ITAL 
Hozzávalók: 4 db alma, 20 dkg szárított füge, 10 dkg mazsola,4 db lédús narancs,1 liter kékszőlőlé,1-1 kiskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, 4 evőkanál cukor

A kifacsart narancslevet a kékszőlőlével, és a cukorral felmelegítjük, és elolvasztjuk benne a cukrot. Beleszórjuk az előzőleg megtisztított és felkockázott almát, a megmosott majd nagyobb darabokra szelt fügét, és az előzőleg beáztatott mazsolát. Felforraljuk. Végül ízlés szerint ízesítjük a fahéjjal és a szegfűszeggel.

FORRÓ CSOKI HÁZILAG
Hozzávalók: egy tábla (10 dkg) jó minőségű étcsokoládé,0, 5 dl + 2 evőkanál forró víz,1, 5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor,1 kiskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál cukor.

Az apró darabokra tört étcsokoládét fél deci vízzel gőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük a cukrot, fahéjat, vaníliás cukrot, végül felhígítjuk a tejjel és a vízzel.


MINDENKINEK KELLEMES ÜNNEPI KÉSZÜLŐDÉST KÍVÁNOK.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése