2012/12/14

EGÉSZSÉGPÉNTEK : ÉTKEZÉSTECHNIKA


Teremtsünk nyugodt körülményeket!

Étkezéstechnika – kissé tudományosan hangzik a kifejezés, de nem kell semmi félelmetesre gondolni. Egyszerűen csak az evés körülményeire és technikájára-, amelyeket rohanó, stresszel teli világunkban újra és újra kell tanulnunk. Már, ha nem szeretnénk emésztési problémákkal, kellemetlen gyomor-bél rendszeri tünetekkel szembesülni. Így az ünnepi lakomák előtt érdemes tudatosan készülni a finomságok „befogadására” – persze a mennyiségi korlátokat is figyelembe véve (de ez már egy másik történet), hogy valóban örömteliek, és boldogok legyenek a családi összejövetelek.

·        Soha ne együnk állva, járkálva, vezetés közben, TV-t nézve – elterelik a figyelmet az étkezésről, emiatt egyrészt túl sokat eszünk, másrészt túl gyorsan terheljük meg a gyomrunkat.
·        Minden étkezésnek adjuk meg a módját: szánjunk rá elegendő időt, felejtsük el a „gyorsan bekapok valamit” rohanását.
·        Teremtsünk nyugodt körülményeket. Ha eljön az evés ideje – ami akkor jó, ha rendszeresen azonos időpontokban van kijelölve – terítsünk meg, tálaljuk ínycsiklandozóan az ételt (még ha csak egy szendvicsről van is szó), és zárjunk ki minden zavaró tényezőt.
·        Tudatosan figyeljünk oda az étkezésünkre-, azaz alaposan rágjunk meg minden egyes falatot – egyrészt mert az emésztési folyamat már a szájüregben megkezdődik a nyálban található enzimek segítségével, másrészt pedig a fogak őrlő munkája révén a falat felaprózódik, és így könnyebbé tehetjük a gyomor munkáját.
·        Élvezzük az ízeket, hogy minden étkezés élvezetes legyen.
·        Soha ne beszéljünk tele szájjal – illetlen, és ráadásul még sok levegőt is nyelünk vele, ami puffadáshoz vezet.
·        Ne vegyük fel mások kapkodó ritmusát.
·        Bármennyire is óriási a kísértés, próbáljuk meg mérsékelni azon ételek fogyasztását, amelyek emésztési problémát okoznak számunkra: a túlságosan fűszeres, zsíros, nehéz ételek könnyen elronthatják az ünnepi hangulatot, nem egyszer az ügyeletre kényszerítve az elcsábulókat.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése