2014/04/09

UTAZÁS ANATÓMIÁBA 4.rész



A SZERVEZET MORFOLÓGIAI FELÉPÍTÉSE

Az élő szervezetet felépítő anyag a protoplazma – amely nagyon bonyolult kolloidális rendszer átmenet az oldat és az elegy között. 80 %-nyi víztartalma mellett tartalmaz szerves anyagokat ( szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat), szervetlen anyagokat ( Na-, K-, Ca-, Mg). Legfontosabb alkotórésze a fehérje, amela aminosavajókból épül fel.

SEJT
A protoplazma legdiferenciáltabb formája. Részei:
  •         citoplazma – sejttest, a sejt magon kívüli része. Van egy külső keményebb része – ez a sejthártya – a sejt ezen keresztül veszi fel a tápanyagokat,és adja le a bomléástermékeket.
  •   sejtmag – általában a sejt közepén helyezkedik el, s sejtek általában egymagvúak, de léteznek két, és többmagvu sejtek is (pl.:májsejt)
  •      járulékos alkotórészek

A sejt alakja: nagyon változatos, függ a környezetüktől és a működésüktől:
·        gömb ( pl. a vérben lévő sejtek)
·        sokszögű, kocka vagy henger alaku (pl.hámsejt)

A sejtek nagysága tág határok között mozog a legkisebbek az idegsejtek, a legnagyobbak a simaizom-sejtek.

A sejt élettana, sejtjelenségek:
  •     sejtanyagcsere: A sejtek a sejtközötti teret kitöltő szövetnedvből táplálkoznak. Ezen anyagok a vérerek falán át jutnak a szövetrésekbe, és a sejthártyán keresztül lépnek át a sejtbe. A sejt a felvett anyagokat felépíti, részben lebontja, illetve kiválasztja. A felépítő és a lebontó folyamatok összesége lényegében az anyagcsere – ami sejtben egyidejüleg és folyamatosan zajlik. Egyes sejtek speciális anyagok képzésére képesek  - ezek a mirigysejtek.
  •            sejtmozgás: amőboid  mozgás
  •      ingerlékenység: a sejt reagál a környezetből ráható ingerekre.
  •   sejtnövekedés : a sejt táplálkozása révén gyarapodik-ez a folyamat  mindaddig tart, amig a sejtfelülete elég a megnőtt citoplazma tárolására – aztán vagy visszafejlődik és elpusztul, vagy kettéosztódik.
  •       sejtosztódás: feltétele a sejt teljes nagyságbeli kifejlődése. Fajtái:direkt, indirekt, felező osztódás.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése