2014/04/26

HETI HÍRMORZSÁK: 17.hét


ELTÜNT EGY MAGYAR TÚRÁZÓ

A felvidéki Princzkel Tamás már több mint egy éve indult világ körüli útra. A Himalájába három hete meg is érkezett, de április 20-a óta nem látták. A helyi rendőrség nagy erőkkel kezdte el keresni, de még nem akadtak a nyomára.

A KREATIVITÁS NAPJA

Negyven éves a Rubik-kocka –és ennek alkalmából a közmédia egész napos műsorral készül, amelyben világhírű magyar találmányokkal, kutatókkal és tudósokkal ismerkedhetnek meg a tévénézők és a rádióhallgatók. Számos hírességgel is megismerkedhetnek a nézők: Pálinkás Józseffel - a Magyar Tudományos Akadémia elnökével; Endrey Marcell- lel, aki 30 másodperc alatt képes kirakni vakon a Rubik-kockát; Domokos Gáborral, a Gömböc feltalálójával; Acsárdy László agykutatóval; Falus András immunológussal.

NEM MINDEGY MI KERÜL AZ ASZTALRA

Sajnos világszerte és Magyarországon is egyre nő a daganatos betegek száma, érdemes végiggondolni, hogy ki mit tesz az asztalra - írja a Natural Health News & Discoveries. Hihetetlen, de igaz: a közkedvelt mikrohullámú sütőben elkészíthető pop corn finom, de ugyanakkor káros is, mert a csomagolás anyaga olyan kémiai vegyi anyagokat tartalmaz, amik növelik a máj-és a hasnyálmirigyrák, a meddőség és a tumorok kialakulásának kockázatát. Emellett maga a pop corn sem egészséges: diacetil nevű összetevője rákot okozhat, és a tüdőt is károsítja. Szintén óvatosan kell bánni a konzerves zöldségekkel, gyümölcsökkel, mégpedig a dobozuk összetétele miatt. A legtöbb konzerv ugyanis bioszfenol-A-t (BPA) tartalmaz, ami meddőséget, szívbetegséget és számos más egészségügyi problémát is okozhat.

ELLENŐRZÖTT ZALAI  ŐSTERMELŐK

Több mint 8 ezer őstermelői igazolványt állított ki az utóbbi években a zalai Fölművelődésügyi Igazgatóság, ennek tizedét azonban vissza is vonták a leleplezett visszaélések miatt. Folyamatosan látogatják az őstermelőket, akiknek bizonyítaniuk kell, hogy maguk termelik és adják el árujukat. Az ellenőrzésekkel elsősorban a visszaéléseket szeretnék mérsékelni, valamint kiszorítani azokat, akik más termékeivel próbálnak kereskedni. Cél, hogy a gazdák maguk végezzék a termelést és az értékesítést egyaránt, de az elsődleges szempontok közé tartozik az áruk minőségének erősítése is.

FIZETŐS ELLÁTÁS AZ UZSOKIBAN

Soron kívüli ellátást kap az Uzsoki Kórházban az a beteg, aki írásban lemond a közfinanszírozásról, és magánbetegként a szolgáltatást meg is tudja fizetni. A „fizetős részlegen” eddig a leginkább csípő-, és térd-protézis iránt volt a legnagyobb a kereslet. A privát szolgáltatás csípő-protézis beültetés esetén 1,4 millióba, térd-protézis esetén 1,7 millióba kerül.

AKÁR TÉGED IS MEGFIGYELHETNEK

Drón - távirányítású, észrevétlen közlekedésre is képes repülő berendezések, amelyek sok-sok információhoz képesek hozzájutni, már nem csak katonai használatban vannak, hanem egyre elterjedtebb a polgári alkalmazásuk is, ami számos vita forrásává válhat, ezért mindenképpen szabályozni kell a működtetésüket.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése