2014/04/30

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK: TELEFON


Valamikor réges-régen, amikor még nem volt sem telefon, sem internet – de szép is volt a világ. Nem ült az ember órákig egy pontra fókuszálva a babérjain, nem görcsöltek be az ujjai a folyamatos gépeléstől, gombnyomogatástól, nem merevedett sziklakeménnyé a nyaka-válla- háta-gerince, nem volt olyan száraz a szeme, mint a sivatag, s nem volt ennyire magányos, mint ma. Mert réges-régen ha akartunk valamit a másiktól, elmentünk hozzá, beszélgettünk, együtt sírtunk és nevettünk, megveregettük egymás vállát, vagy éppenséggel szemtől- szemben vitatkoztunk, kiabáltunk, ha nem tetszett valami. Éltünk, mozogtunk, szerettünk, egymásra támaszkodtunk… Valamikor réges-régen, amikor még nem volt sem telefon, sem internet – de szép is volt a világ.

 „Annyira természetessé vált számomra a telefon, hogy már észre se vettem természetellenességét: azt a feszültséget tompító vonását, amellyel a világ dolgait és a sajátunkét is bizonyos távolságban tarthatjuk magunktól. Száz méterről például egy gázolásos karambol vagy egy vadul csókolódzó pár látványa sem ugyanaz, mint fél karnyi közelségből. A telefon is közbeiktatott távolság, finom szigetelés. Absztrakttá halványít belőlünk sok mindent. Fásultabb kockázattal lehetünk gyávábbak, ha szembesülés nélkül, dróton át beszélhetünk.”(Csoóri Sándor)

„Drót nélküli telefon! A tudósok és kutatók mindeddig hiába fáradoztak rajta, hogy megalkossák ezt az apparátust. A boldogtalan szerelem számára azonban már évezredek óta megkonstruálta, fölszereli, és díjtalanul rendelkezésre bocsátja - az őrület.”(Csáth Géza)

„Aki éjnek évadján telefonál, jó ember nem lehet. Oké, megengedem neki: embernek esetleg még elmegy. De biztosan nem kellemes hírt akar közölni. A barátságos közlendők ráérnek reggelig. Rendszerint.”(Vavyan Fable)

„Az ember legfeljebb a szeretőjét átkozza és isteníti annyiszor, mint a telefont. Nincs boldogság se velük, se nélkülük.”(Vavyan Fable)

„A telefon célja a kapcsolattartás megkönnyítése, ehhez képest mi mindent csak megnehezítünk vele.”(Nana, c. film)

„Mióta feltalálták a telefont, a testvérek sosincsenek egyedül.”(Pam Brown)

„Mint telefon az elhagyott lakásban, mely éjidőn reménytelen csörömpöl, úgy jajveszékel itt hiába lelkem, oly messze az élettől és örömtől.”(Kosztolányi Dezső)

„Az ajkak akusztikai hatása miatt szó szerint halljuk a mosolygást, amikor egy boldog emberrel beszélünk telefonon.”(Steven Pinker)

„Az elmúlt hónapok során lassan elmaradoztak a barátok telefonhívásai. Az én hibám: ha azt akarod, hogy valaki felhívjon, ahhoz néha neked is telefonálnod kell.”(Michelle Richmond)

„Ha a szerelem betegség, akkor a lázgörbéjét pontosan megállapíthatjuk a telefonszámla emelkedéséből.”(Claire Kenneth)

„A legtöbb ember bólogat telefonbeszélgetés közben, holott ez színtiszta energiapocsékolás.”(Vavyan Fable)

„Asztalnál ülnek,
Beszélgetnek, mindegyik
Mással, mobilon.”

(Nagy Bandó András)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése