2014/04/13

HETI ÍZPRÓBA: HÚSVÉTOLÓ



Sokan panaszkodnak manapság arra, hogy az ünnepek elvesztették a régi varázsukat. Talán mindannyian keresünk valamit, - valami olyan rég elveszett érzést, ami meghatározta gyermekkorunkat, az ünnepekhez való viszonyunkat. Egy érzést, amit felnőttként a mindennapos gondok kiöltek belőlünk, - s hiába keressük-kutatjuk, ritkán találunk vissza hozzá. Gépiesen tesszük a dolgunkat, elfelejtünk örülni a közeledő ünnepeknek – mert sokan csak a készülődéssel járó többletmunkát látjuk,- ahelyett, hogy az örömforrást találnánk meg bennük. De miként is találnánk meg, ha sok esetben már magával az ünnep eredetével sem vagyunk tisztában? Hogyan is tudnánk a szívünket ünneplőbe öltöztetni, ha nem tudjuk, nem érezzük az ünnep fontosságát – s lassan nem hiszünk semmiben? Érdekes eredményt kapnánk, ha véletlenszerűen megkérdeznénk az utca emberét: ugyan mit ünneplünk Húsvétkor? Tegyék most a szívükre a kezüket, s legalább Önmaguknak vallják be őszintén: Önök tudják a pontos választ? Ha nem, következzék egy kis segítség: az alábbi linkeken hasznos információkat találhat a Húsvétról – érdemes egy kis időt rászánni, mielőtt a
 HÚSVÉTI RECEPTVÁLOGATÁS ételei közül kiválasztja a saját menüjét!








SONKALEVES

Hozzávalók: 50 dkg füstölt sonka, 3 sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 1 nagyobb zeller, 1 karalábé, 1 kisebb kelkáposzta, ½ vöröskáposzta, gomba, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl száraz vörösbor, 3 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 evőkanál natúr reszelt torma, 2 púpozott teáskanál liszt

A füstölt húst már előző nap hideg vízben áztatjuk. Másnap leöblítjük, és 6 liternyi vízben feltesszük főni. Puhára főzzük, majd apró kockákra vágjuk. A felszeletelt zöldségeket kevés vízben megfőzzük, ha megfőtt, hozzáöntjük a vagdalt sonkakockákhoz. A lisztet és a tejfölt simára keverjük, a forrásban lévő levest behabarjuk, felforraljuk, majd hozzáadjuk a vörösbort. Tejszínnel és a tormával tálaljuk.

BABOS BÁRÁNY LEVES

Hozzávalók: 50 dkg száraz bab, 3 nagyobb fej hagyma, 1 evőkanál olaj, 15 dkg füstölt szalonna, 60 dkg bárányhús, 4 sárgarépa, 1 nagyobb zeller, ½ kg burgonya, 5 gerezd fokhagyma, só, bors, babérlevél, petrezselyemzöld.

A babot előző nap beáztatjuk. A kockára vágott hagymát a szalonnával megpirítjuk. A húst, a répákat, a zellert feldaraboljuk. Az egészet 4 l vízben feltesszük főni.  Ezután hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát, sót, borsot, a babérlevelet,és készre főzzük.

RETEKSALÁTA

Hozzávalók: olivaolaj, 6 gerezd fokhagyma, csipetnyi őrölt kömény, 1 teáskanál curry por, 50 dkg főtt csirkemell, méz, ecet, 3 csomag retek, 30 dkg sárgarépa,40 dkg spenót

Az olivaolajat a mézzel, a zúzott fokhagymával, a fűszerekkel, az ecettel, és a megtisztított felszeletelt zöldségekkel alaposan lekeverjük, majd a csirkemell kockákkal tálaljuk.

TOJÁSOS SALÁTA

Hozzávalók:1 nagy fejes saláta, 6 db főtt tojás, 25 dkg felvágott, 2 fej lilahagyma Öntet:6 evőkanál olaj, 1 citrom leve, mustár só, bors

A salátát eltépkedjük, a felvágottat felkockázzuk, a tojást lereszeljük, a hagymát felkarikázzuk és mindent összekeverünk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, s ráöntjük.

SNIDLING MÁRTÁS TOJÁSBA TÖLTVE

Hozzávalók: 3 csokor metélőhagyma. 5 főtt tojás, 3 dl tejföl, só, cukor/ vagy méz/, citromlé.

A főtt tojásokat kettévágjuk, a sárgáját a tejföllel kikeverjük. Sóval, cukorral, citromlével ízesítjük és belekeverjük az apróra vágott metélőhagymát. A főtt tojásfehérjéket ezzel a mártással megtöltve tálaljuk.

BIRKARAGU

Hozzávalók: 2 kg birkahús, 4 evőkanál olaj, 20 dkg vaj, 3 fej vöröshagyma, kevés cukor, 1 pohár víz, 10 db paradicsom, 1 pohár natúr joghurt, fokhagyma, só, bors, petrezselyemzöld ízlés szerint.

A megfelelően megtisztított birkahúst apróra kockázzuk, a vajban jól átsütjük, sózzuk. Hozzáadjuk a vékonyan felszeletelt hagymát, fokhagymát, aprított petrezselyemzöldet – néhány percig pároljuk. Megszórjuk kevés cukorral, és majdnem puhára pároljuk. A paradicsomból sűrű szószt főzünk, majd hozzáadjuk a húshoz. Kb. 20 percig sűrűn kevergetve továbbfőzzük, majd közvetlenül tálalás előtt belekeverjük a joghurtot is. Köretként rizst adunk mellé, vagy tésztát.

ZÖLDSÉGES BÁRÁNY

Hozzávalók: 1 kg csontos bárányhús, só, 50 dkg zöldbab, 50 dkg brokkoli,30 dkg kelbimbó, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl olaj, 50 dkg zöldborsó, kakukkfű
A zöldségféléket megtisztítjuk, megmossuk. A bárányhúst bedörzsöljük a sóval, a finomra vágott petrezselyemzölddel és a frissen vágott petrezselyemzölddel és a frissen morzsolt kakukkfűvel. Ezután tűzálló tálba tesszük, melléhelyezzük az előkészített zöldségeket. Meglocsoljuk az olajjal, majd közép meleg sütőben, gyakori locsolgatással megsütjük. Amikor a hús elkészült, feldaraboljuk, ízlésesen tálra rendezzük, és ráhalmozzuk a vele együtt készített zöldségeket.

HÚSVÉTI  FONOTT KALÁCS


Hozzávalók:1 kg liszt, 3 tojás, 7 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál tejföl, só, 2 evőkanál porcukor, 11 dkg vaj

A langyos lisztben elvegyítünk 2 tojás-sárgát, 1 kávéskanál sót, a langyos tejben felfuttatott élesztőt, egy evőkanál porcukrot, egy evőkanál tejfölt, 5 dkg vajat és a maradék langyos tejet. Jól összegyúrjuk, és három evőkanál langyos vajat gyúrunk bele. Ha ezzel is jól kidolgoztuk, egy kissé belisztezzük, és letakarva, meleg helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és három cipóra osztjuk. Ezekből egyforma rudakat sodrunk, és kicsit meghúzogatva három ágból fonjuk meg a kalácsot. Jól kizsírozott tepsibe kelni tesszük, s ha duplájára nőtt, felvert tojással kenjük meg, és lassú tűznél jól átsütjük.

EPERHABOS SÜTEMÉNY

Hozzávalók: 1 vékony piskótalap, 4 dl tejszín, 25 dkg porcukor, (ha cukrozott tejszínt használunk, csak 15 dkg), 40 dkg friss eper, 4 dkg zselatin, 2 dl víz, 10 dkg baracklekvár

Az eper kétharmadát a porcukorral össze turmixszoljuk, összekeverjük vele a felvert tejszínt a hideg vízben megduzzasztott és meglangyosított zselatint, és a feldarabolt, maradék epret. A vékony piskótalapot egy porcukorral meghintett papírlap segítségével hengerré formáljuk oly módon, hogy a papírra helyezett piskótára nyújtófát teszünk, s azon igazítjuk csőformára, a papír segítségével. A papírt átkötjük, vagy a széleit összeragasztjuk, hogy ne nyíljon szét. A nyújtófát kihúzva a hengert megtöltjük az epres krémmel, s hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a zselatinos eperhabunk. A hűtőből kivéve levesszük róla a papírt, az epres alagút külsejét bekenjük baracklekvárral. A tetejét tejszínhabbal és eperrel díszítjük.

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET MINDENKINEK!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése