2014/04/02

HETI ÍZPRÓBA: MEDVEHAGYMA


Amikor legelőször volt szerencsém találkozni vele – még nem tudtam mi is az, amit éppen eszek. Különlegesen finom enyhe fokhagyma-szerű ízébe rögvest beleszerettem.  Nevezik sási hagymának, poroszhagymának, kígyóhagymának is ezt az évelő növényt, ami a nedves, árnyas erdőkben (tölgyesekben, bükkösökben) érzi jól magát – ahol szinte szőnyegszerűen borítja be a területet. Leveleit tavasszal, a virágzás előtt kell szedni, és frissen kell felhasználni.

FIGYELEM! Gyűjtésekor legyünk nagyon óvatosak, mert könnyen összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel – amelyek elfogyasztva halálos mérgezést okozhatnak.

Kedvező élettani hatásai legjobban nyersen fogyasztva érvényesülnek:
  • tisztítja az érrendszert, a bélrendszert és a májat, és a vért
  •  csökkenti a koleszterinszintet
  •  enyhíti az emésztési panaszokat, csökkenti a puffadást, oldja a görcsöket
  • étvágyfokozó
  •  immunerősítő
  • méregtelenít
  • vérnyomáscsökkentő
  •  keringésjavító
  •  gyulladáscsökkentő-, vírus- és gombaölő hatású
  • köptető
  • lázcsillapító
  • idegnyugtató
  • enyhíti a fejfájást, szédülést

Konyhai felhasználása:
  • nagyon finom vajas kenyérre szórva
  • ízesíthetünk vele vajat, olíva olajat
  •  saláták alapanyaga
  • burgonyás ételek ízesítője
  • készíthetünk belőle krémlevest
  •   kiváló a belőle készült pesto
  •   pogácsába belesütve is finom
  •   le lehet fagyasztani, télen nagyon hasznos ízesítő

RECEPTEK

MEDVEHAGYMÁS SALÁTA

Hozzávalók: 1 csomag medvehagyma levél, 1 csomag hónapos retek, 1 nagyobb kígyóuborka, majonéz, ecet, joghurt, só, bors, cukor
 A zöldségféléket feldaraboljuk, és a többi hozzávalóval elkeverjük. hűtőben összeérleljük az ízeket. Nagyon finom sültekhez, grillételekhez, sült burgonyához.

MEDVEHAGYMA FŐZELÉK

Hozzávalók: 2 csokor medvehagyma levél, 2 liter húslé, liszt, őrölt paprika, só, bors, tejföl
A leveleket megmossuk, megfőzzük, a főzővizet leszűrjük, a leveleket kinyomkodjuk és finomra vágjuk. Világos rántást készítünk, húslével feleresztjük, borssal fűszerezzük, felfőzzük. Tálalás előtt tejföllel ízesítjük.

Ha szeretnéd tudni miképp készül a
MEDVEHAGYMA LEVES
a MEDVEHAGYMÁS POGÁCSA
 vagy a MEDVEHAGYMÁS KÖRÖZÖTT

KATT AZ ALÁBBI LINKRE:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése