Miatta képes vagyok
bármire. Már kisgyermekkorom óta hű rajongója vagyok: már négy-őt évesen is
naponta több alkalommal ott kucorogtam a vöröshagyma-ágyások szélén, és vártam-vártam,
hogy végre olyan állapotba kerüljön, hogy felszedhető és ehető legyen. Szeretem
salátába, sültek mellé, tojással összesütve (még a friss zöld hagymaszár is
falhasználásra kerül), vajas- vagy zsíros kenyérre szelve (egy dietetikus most
rosszallóan ingatja a fejét), uram bocsá’ ritkán egy- egy szalonnasütés nélkülözhetetlen
kellékeként.
Az első friss, tavaszi
zöldségek közé tartozik, íze édeskés, kellemes, kevésbé csípős, mint a
vöröshagymáé. Amellett, hogy finom - fontos vitaminforrás is.
Számtalan kedvező élettani hatása miatt
mindenkinek ajánlott a fogyasztása:
- vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését
- hatékony megfázások esetén,
- jó vizelethajtó,
- légút tisztító,
- alkalmazzák szív- és érrendszeri megbetegedések esetében is
- a benne található allicin és egyéb kéntartalmú vegyületek már aprításkor kifejtik a nyálkahártyákon antibakteriális hatásukat
- illóolajai csökkentik a magas vérnyomást, és a koleszterinszintet.
- jótékony hatást gyakorol a vénákra,
- sok folsavat tartalmaz, ami sejtmegújító hatású
- immunerősítő,
- vastartalma fokozza a vérképzést,
- cinktartalma hozzájárul egészségünk megőrzéséhez
- igazi diétás alapanyag: 100 g hagymának az energiatartalma pusztán 40 kalória;
- van benne zsír, szénhidrát, víz, rostanyag, B1-, B2- és C-vitamin, nikotinsav, kálium, kalcium, vas és foszfor is. Jellegzetes ízét, és illatát - ként tartalmazó illatolaja adja.
- elősegíti az emésztést
Igazi - több ezer éve ismert - gyógynövény. Kutatásokkal bizonyított tény, hogy a vöröshagyma közelében
35-40 másodperc múlva. Több gyógyszert is készítenek hagymából, melyek
alkalmasak a szív és érrendszeri, valamint a gyomor és bélrendszeri betegségek
gyógyítására.
Megfázásos
betegségek esetén a vöröshagymát
szeleteljük fel, és a beteg egy percig jó mélyen szívja be a vöröshagyma
illatát. Így érvényesül baktériumölő hatása.
Hagymatea
Két-három fej jól
megmosott hagymát héjával együtt vágjunk össze, és egy liter vízben néhány
percig főzzük. Tehetünk bele egy mokkáskanálnyi teafüvet vagy egy evőkanál
kamillát. Három evőkanál kristálycukrot pirítsunk meg és öntsük fel a leszűrt
hagymafőzettel. Édesíthetjük ezt a teát mézzel. Ha egész nap ezt kortyoljuk,
akkor siettetni tudjuk a gyógyulásunkat.
EGYSZERŰ
RECEPTEK
TOJÁSKRÉM
Hozzávalók:8 db kemény
tojás megtisztítva, 10 dkg Flóra margarin, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csomag
újhagyma, só, bors
A Flóra margarint a
botmixerrel a kockára vágott kemény tojásokkal, az apróra vagdalt petrezselyem
zölddel, a felkarikázott újhagymával, sóval és borssal összemixeljük.
HAGYMÁS
CSIRKEMELL
Hozzávalók: 1 kg
csirkemell, 1csokor petrezselyemlevél, 1 csomag újhagyma, só, őrölt fekete bors,
olívaolaj, 20 dkg rizs
A csirkemellet ujjnyi
csíkokra szeljük. A hagymát felkarikázzuk. A petrezselymet felaprítjuk. Alaposan
összekeverjük, és befűszerezzük. Kevés olívaolajon, nagyobb lángon megpirítjuk.
Főtt rizzsel tálaljuk.
ÚJHAGYMÁS
POGÁCSA
Hozzávalók: 1 kg liszt,
25 dkg vaj, 2 dl tejföl, 2 csokor újhagyma aprítva, 4 tojás sárgája, 2 dl tej, só,
10 dkg élesztő,20 dkg reszelt sajt, 2 tojás a pogácsák kenéséhez, pici cukor
Az élesztőt a langyos,
cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk az élesztős
tejet, a tojások sárgáját, a sót. A keveréket robotgéppel jól kidolgozzuk. A
tésztát fél órát langyos helyen pihentetjük. Ezután a tésztát kinyújtjuk,
rászórjuk az összevágott újhagyma felét, erre jön a reszelt sajt fele. Ezután a
tésztát fölcsavarjuk, mint a bejglit - letakarjuk, és 1/4 óráig langyos helyen
pihentetjük. Ezután ismét kinyújtjuk, megszórjuk a maradék hagymával és a
maradék sajttal. Megint felcsavarjuk. Végül még egyszer kinyújtjuk körülbelül
ujjnyi vastagra, majd a tetejét megkenjük a fölvert tojással, éles késsel
berácsozzuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megsütjük.
JÓ ÉTVÁGYAT
MINDENKINEK!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése