2012/08/13

HETI ÍZPRÓBA: PARADICSOM

Pomme d’ore – aranyalma, Poma amoris – szerelemalma.- ilyen nevekkel illeték régen a ma oly közismert és közkedvelt paradicsomot. Sokat változunk életünk során… Régebben ki lehetett volna üldözni a konyhából azzal, ha valaki a közelemben nyers paradicsomot evett – mára pedig már elképzelhetetlen a napom nélküle. Míg más az almára esküszik, én a paradicsomkúrában hiszek, azaz nem telhet el úgy nap, hogy ne ennék valamilyen formában ebből az egészséges és vidámságot sugárzó növényből. Azért írom, hogy növény, mert egy időben viták folytak arról, hogy a paradicsom zöldség vagy gyümölcs. A burgonyafélék családjába tartozó zöldség őshazája Peru, ahol ma is gyomnövényként él. Mexikóban kezdték el termeszteni, s innen terjedt el. Európába Amerika felfedezése után került. Sokféle változata ismert: alakja, színe határozza meg jellemző tulajdonságait: a sárgától a sötét bordóig, a hosszúkástól a kerekig, a picike koktélparadicsomtól a 10 cm-eres átmérőjű steakparadicsomig nagyon változatos a kínálat. Táplálkozás-élettani jelentőségét rendkívül magas vitamin-és ásványi-anyagtartalma, és antioxidáns tartalma adja. Tartalmaz:
·         C-vitamint (19 mg/100 gramm),
·         B1-vitamint (57 μg/100 gramm),
·         B2-vitamin (35 μg/ 100 gramm)
·         B6-vitamin 100 μg/100 gramm),
·         biotint (4 μg/100 gramm),
·         folsavat ( 22 μg/100 gramm),
·         E-vitamint (813 μg /100 gramm),
·         A-vitamint (97 μg/100 gramm),
·         béta-karotint (593 μg/100 gramm),
·         K-vitamint ( 5,6 μg/100 gramm)
Ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben tartalmaz:
·         foszfort     (22 mg/100 gramm),
·         Nátriumot (3 mg/100 gramm),
·         Káliumot (235 mg/100 gramm),
·         Kalciumot (9 mg/100 gramm),
·         Magnéziumot (11 mg/100 gramm),
·         Vasat (316 μg/100 gramm),
·         Rezet (57 μg/100 gramm),
·         Cinket (152 μg/100 gramm),
·         Mangánt (108 μg/100 gramm),
·         Szelént (1 μg/100 gramm).

Alacsony energiatartalma miatt (73 kJ/17 kcal – 100 grammonként), a fogyókúrás étrend szerves részét képezheti, és a cukorbetegségben szenvedők is bátran fogyaszthatják. Kiemelkedő antioxidáns hatását magas likopin tartalmának köszönheti. Kísérleti eredmények bizonyították, hogy a szabadgyökök és a reaktív oxigén molekulák számos megbetegedés kialakulásáért felelősek, és az öregedés folyamatát is gyorsítják. A növények a napfény és az oxigén által kiváltott oxidációs stressz leküzdésére antioxidáns jellegű molekulákat termelnek. Ezek az anyagok az emberi szervezetben hasznos, új antioxidáns tulajdonságú vegyületek kiindulási forrásai lesznek, és így megelőző hatással rendelkeznek különböző daganatos, immun-, szív- és érrendszeri megbetegedést illetően. A paradicsom, ill. a paradicsomból készült ételek fogyasztásával csökken bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázata és ez a kedvező hatás a paradicsom antioxidáns molekuláinak, vagyis a karotinoid, polifenol, flavonoid ill. C-vitamin tartalmának köszönhető. Tény, hogy

·         a rendszeres paradicsomfogyasztás csökkenti különböző rákos megbetegedések kialakulásának esélyét. Jó tudni, hogy a paradicsom kedvező hatását a főzés és egyéb feldolgozás  szerencsére nem befolyásolja.
·         bőr-gyógyító hatással is rendelkezik, így hatásosan alkalmazható különböző csípések, gyulladások kezelésére
·         jó hatással van az egész szervezetre, többek között a májra, a mellékvese működésére, és csökkenti a prosztatarák kifejlődését. Az egyik legfőbb antioxidánsként a rákos sejtek kialakulását gátolja.
·         káliumtartalmának köszönhetően a paradicsomlé tisztítja a vért, míg a többi benne előforduló ásványi anyag a vérben lévő mérgeket képes eltávolítani.
·         gyógyítja az ízületi gyulladást, a reumát, a köszvényt, a gyulladásos betegségeket (vese, húgyhólyag),
·         magas víztartalma akadályozza a vér besűrűsödését.
·         serkentőleg hat az immunrendszer működésére
·         gyógyítja a napégette bőrt: amit A-vitamin tartalmának köszönhetünk, -
·         a paradicsom külsőleg is hat. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsom-pakolást teszünk, megtisztítja a sebet és környékét, fertőtlenítve azt, elősegíti a minél gyorsabb gyógyulást.
·         a paradicsom rendkívül gazdag antioxidáns vegyületekben, elsősorban a piros színét biztosító likopinban. A likopin nagyon jól hasznosul az emberi szervezetben és szabadgyök fogó tulajdonsága révén számos betegség kialakulását előzheti meg.
·          érfalvédő hatással bír. 15 napon keresztüli rendszeres paradicsom, vagy paradicsomtermék (ketchup, szósz, sűrített paradicsom, paradicsomlé, stb.) jelentősen növeli a vérzsírok oxidációval szembeni védelmét.
·         a paradicsomot prosztata daganatok esetében találták nagyon hatékonynak, de beszámoltak emésztőszervi és mellrákok megelőzésében mutatott kedvező hatásáról is. Igazolták, hogy minél magasabb a vérben a likopin szint, annál kisebb az esélye a rosszindulatú daganatok kialakulásának
·         a paradicsom az eddigi vizsgálatok szerint védelmet nyújt a szívbetegségek, elsősorban a szívinfarktus ellen: hatóanyagai képesek gátolni a vérrögképződést,
·         vörösvértest-védőhatással bír, ami segít a vérszegénység kialakulásának megelőzésében.
·         képesek fokozni az immunrendszer aktivitását, és ez által a betegségekkel szembeni védelmet.
·         a népgyógyászatban a paradicsom fogyasztását napsugárzás elleni védelemre, emésztési zavarokra, májregenerálásra, salakanyagok eltávolítására, valamint ízületi gyulladásokra ajánlják.
·         serkenti az emésztést, oxálsav tartalma miatt azonban a különböző kő-betegségekben (epe, vesekő) szenvedőknek óvatosan kell fogyasztaniuk
Sajnos a paradicsom-fogyasztása során is –arra érzékenyeknél – előfordulhatnak allergiás reakciók, amelyek megjelenése esetén tanácsos elkerülni a további fogyasztását.Sokféleképpen fogyasztható: nyersen-salátákba, főzve, mártásnak, levesnek, szósznak…
Következzék néhány finom étel receptje:
 FOKHAGYMÁS PARADICSOMLEVES
Hozzávalók: 1 kg paradicsom, leveszöldség, 2 vöröshagyma, 10 dkg margarin, 1 doboz. sűrített paradicsom, 1 l húsleves, 3 db csirkemáj,10 dkg búzadara,1 tojás, 1 csokor. petrezselyem, 4 gerezd fokhagyma, 3 dl tejszín, só, bors
A margarinon megpároljuk a feldarabolt zöldségeket, hagymát és paradicsomot. Hozzáöntjük a sűrített paradicsomot és a húslevest, kb. 20 percig főzzük. A petrezselymet összekeverjük a elkapart csirkemájjal, búzadarával, tojással, sóval, borssal ízesítjük, apró golyókat formálunk belőle, és a maradék zsiradékon megsütjük. A fokhagymát áttörjük, és a cukor nélkül felvert tejszínhabbal elkeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A levest tálakba vagy csészékbe adagoljuk, húsgolyókat teszünk bele, tejszínhabot halmozunk rá és megszórjuk petrezselyemmel.


TÚRÓS-SAJTOS PARADICSOM
Hozzávalók: 60 dkg paradicsom, 30 dkg tehéntúró, 3 tojás, 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl kefir, 6 dkg liszt, 20 dkg reszelt sajt, 1 kanál mustár, 5 dkg vaj, só.
A felcsíkozott füstölt szalonnát megpirítjuk, és a zsírjában aranysárgára pirítjuk a felszelt vöröshagymát. A tehéntúrót, a tojássárgáját, a kefirt tálba öntjük, és simára keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a reszelt sajt 2/3 részét. Sóval, mustárral ízesítjük és belekeverjük a szalonnás vöröshagymát. Végül hozzáadjuk a habbá felvert tojásfehérjét. Vajjal kikent tűzálló tálba öntjük a túrómasszát, és a félbevágott paradicsomokat vágott felületükkel lefelé rátesszük. A maradék reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.

BROKKOLIS MUFFIN PARADICSOMMAL
Hozzávalók: Tészta: 50 dkg liszt, só, 1 élesztő, 10 dkg vaj/margarin3 dl tej, 2 tojás
Töltelék: 30 dkg brokkoli, 25 dkg túró, 1 dl tej, 10 dkg reszelt edami sajt, 1 csokor petrezselyem, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, 20 db kicsi, kemény paradicsom
A lisztet, sót és élesztőt tálban összekeverjük. A vajat felolvasztjuk és hozzáöntjük a tejet, majd a liszthez adjuk a tojással együtt. Sűrű, de folyékony tésztává dolgozzuk. Beleöntjük az előkészített, kilisztezett muffin formák aljába, lefedjük és szobahőmérsékleten kb. 30 percig kelni hagyjuk. Közben a paradicsomok tetejét levágjuk, belsejüket kivájjuk, és megsózzuk. A töltelékhez a brokkolit apró rózsákra szedjük, puhára főzzük, lecsöpögtetjük és kihűtjük. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, és a brokkolival együtt a paradicsomokba töltjük, majd ezeket rátesszük a tésztára, és kissé belenyomkodjuk. Sütőbe téve megsütjük

KAKUKKFÜVES RAKOTT BURGONYA PARADICSOMMAL
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 40 dkg paradicsom, 8 tojás, 25 dkg vöröshagyma, 3 dl tejföl, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 dl olaj, kakukkfű, só.
A burgonyát és a tojást megfőzzük, karikákra szeljük. Az felszelt hagymát olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot, sóval, kakukkfűvel fűszerezzük, és pár percig pároljuk. Olajjal kikent tepsibe egy réteg burgonyát rakunk, rátesszük a tojáskarikákat és a hagymás paradicsomot. A tetejére egy sor burgonyakarikát rétegezünk, ráöntjük a tejfölt, morzsával megszórjuk, és a sütőben pirosra sütjük.
RÁNTOTT PARADICSOM
Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 5 tojás, 20 dkg liszt, 3 dl sör, 4 dl olaj, törött bors, só.
A paradicsomokat ujjnyi szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A tojások sárgáját a liszttel, a sörrel és 1 evőkanál olajjal simára elkeverjük, megsózzuk. Beleforgatjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjét. Az így elkészített sörtésztába belemártjuk a lisztbe forgatott paradicsomszeleteket és bő, forró olajban kisütjük.
TÖLTÖTT PARADICSOM
Hozzávalók: 16 db paradicsom, 40 dkg párizsi, 10 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 dl tej, 4 tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, szerecsendió, őrölt bors, só.
A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, tejjel felengedve sűrűre főzzük. Fűszerezzük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a tojássárgáját, a reszelt vöröshagymát és az apróra vágott párizsit. Végül beleforgatjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjét. A kivájt paradicsomokat megtöltjük a krémmel és kivajazott, tűzálló edényben megsütjük.
 KLASSZIKUS RIZSES LECSÓ
Hozzávalók: 1 kg zöldpaprika, 60 dkg paradicsom, 3 pár virsli, 20 dkg füstölt szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 30 dkg rizs, 1 dl olaj, pirospaprika, só.
A kockára vágott szalonnát megpirítjuk, zsírjában megfonnyasztjuk a karikára vágott vöröshagymát. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a karikára szelt zöldpaprikát, megsózzuk és megpároljuk. A rizst felhevített olajon átforgatjuk, a félig elkészített paprikához keverjük. Beletesszük a cikkekre vágott paradicsomot, a rizs térfogatához mért másfélszeres mennyiségű, forrásban lévő vízzel felengedjük. Hozzáadjuk a virslit, és fedő alatt készre pároljuk.
MEDITERRÁN SALÁTA
Hozzávalók: 2 fej saláta, 80 dkg paradicsom, 2 db paprika, 2 nagy vöröshagyma, 1 csokor metélőhagyma, 1 dl olaj, 2 evőkanál borecet, cukor/édesítőszer, só, 1 evőkanál. mustár, 20 dkg juhsajt, olajbogyó.
A megmosott, megszárogatott salátát leveleire szedjük, s egy tálat beborítunk vele. A felszeletelt paradicsomot, paprikát, hagymát a levelekre helyezzük, s meglocsoljuk olajjal. Olajból, sóból, cukorból, mustárból és a metélőhagymából öntetet keverünk, amit a salátára locsolunk. A juhsajtot, s az olajbogyókat a tetejére helyezzük, őrölt borssal fűszerezzük.
PARADICSOMDZSEM
Hozzávalók: 2 kg paradicsom, 1 kg kristálycukor, 2 citrom héja és leve, 2 vaníliarúd, 1 dl rum.
A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, meghámozzuk, kicsumázzuk, és negyedekre vágjuk. Egy nagyobb lábosba tesszük, rászórjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat és a vanília rudat. Jól összekeverjük, és kb. másfél órát lefedve állni hagyjuk. Ráöntjük a citromlevet,és mérsékelt lángon sűrűre főzzük. Üvegekbe töltjük, mindegyik tetejére 1-1 kávéskanál rumot öntünk. Az üvegeket légmentesen lezárjuk, és 24 órára szárazgőzbe tesszük.
GYORS TEPSIS PARADICSOM
Hozzávalók: 1 kg makaróni, 1 kg paradicsom, 1 csokor. petrezselyemzöld, 6 gerezd fokhagyma, só, bors, olaj.
A paradicsomot vastag karikákra vágjuk, s olajjal kikent tepsibe rétegezzük, majd olajjal meglocsoljuk, a fűszerekkel megszórjuk. Forró sütőben kb. 30 percig sütjük, majd a kifőtt. lecsurgatott tésztát a tepsibe helyezzük, s összekeverjük a megsült paradicsommal. Azonnal tálalhatjuk.

MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése