2020/09/04

Szépségápolási tippek tojással


·        
    A tojás nem csak kiváló étel, hanem hatékony szépségápolószer is. Olcsó, természetes, könnyen beszerezhető. 

Mézes-tojásos arcpakolás
Hozzávalók: 1 tojássárgája, 1 evőkanál méz, 2 teáskanál frissen facsart citromlé
Keverjük össze a hozzávalókat, 15-20 percig hagyjuk az arcon, amíg megszárad és feszülni kezd. Bő vízzel alaposan öblítsük le. Nagyon száraz bőrűek adhatnak hozzá 1 teáskanál olivaolajat. Megfiatalítja és selymessé teszi a bőrt, a tojássárgája hatóanyagai beszívódnak a bőr mélyebb rétegeibe - hatása azonnal látható.

·        Hajregeneráló, tojásos hajpakolás

Hozzávalók: 1 darab tojássárgája, kb. 10 g élesztő, 1 evőkanál méz
A tojássárgáját, az élesztőt és a mézet csomómentesre keverjük össze. Tegyük hűtőbe legalább 2 órára, majd kis felkeverés után vigyük fel a masszát a hajra, de legfőképpen a hajvégekre. Legalább 30 perc hatóidő után alaposan mossuk le. Ragyogóan táplál és fényesít.

+1 recept


TOJÁSROLÁD

Hozzávalók: 10 tojás, 3 evőkanál tejföl, 2 evőkanál vaj, 30 dkg reszelt sajt, 30 dkg sonka, 8 kisebb csemegeuborka

Egy tepsit fóliával kibélelünk, vajjal vastagon kikenjük. A tejföllel felvert tojásokat rántottaszerűen megsütjük benne. A kisült, kihűlt tojás tetejére reszelt sajtot és sonkát szórunk, a szélére egy sorba fektetjük az uborkákat, és feltekerjük, mint a beiglit. A tekercset fóliával rögzítjük, és hűtőbe tesszük. Tálaláskor szeletekre vágjuk, színes zöldségekkel körberakva kínáljuk, vagy kenyérszeletekre téve, szendvicsszerűen díszítjük.

2020/08/25

SAVANYÍTÁSRA FEL!

 


Írta: Faar Ida

Savanyúságok – téli finomságok, amelyek színesíteni étrendünket, finomak és emellett egészségesek is – vitamin, és ásványianyag-tartalmukkal segítik az immunrendszer működését. Nos, ahhoz, hogy mindezt a téli hónapokban maradéktalanul élvezhessük – itt az alkalom időt és energiát szakítani az eltevésükre. Hogy milyeneket készítsünk? Ízlés és alapanyag kérdése – de mielőtt néhány savanyúság-recept leírása következne, érdemes néhány jó tanácsot megszívlelni:

  • kizárólag csak jó minőségű alapanyagokat használjunk –ne legyünk megalkuvók: soha ne az olcsóbb, de fonnyadtabb zöldségeket válasszuk, hanem mindig a frisset

  • ügyeljünk a savanyításhoz használt eszközök tisztaságára, zsírmentességére

  • célzottan válasszuk ki a konzerválószert is – a szalicil már idejétmúlt (és káros), válasszuk helyette a nátrium- benzoátot

  • az alapanyagokat mindig alaposan mossuk meg – addig, amíg a víz látszólag ugyanolyan tiszta marad, mint a mosás előtt

  • ne használjunk fakanalat, mert a fába mindenfajta szennyeződés könnyen "beeszi" magát

  • az üvegeket forrázzuk ki 

A munka folyamata lépésről-lépésre:

  1. Készítsük elő az összes szükséges eszközt – nincs őrjítőbb, mint ha a munka kellős közepén derül ki, hogy elérhetetlen távolságban van a celofán, a tartósítószer, vagy bármi más

  2. A besavanyítandó nyersanyagot válogassuk át, váltott vízben mossuk meg

  3. A befőzendő nyersanyag jellegének megfelelő tisztítás, magozás, darabolás a következő lépés

  4. Készítsük el a felöntőlevet cukorral, fűszerekkel. 

  5. A megtisztított, feldarabolt nyersanyagok üvegbe/hordóba/vederbe helyezése, és leöntése a felöntőlével.

  6. A tartósítás jellegétől függő lezárás, és ha kell hőkezelés.

RECEPTEK




CSALAMÁDÉ

Hozzávalók: 2 kg vastaghúsú zöldpaprika, 2 kg salátauborka, 2 kg vöröshagyma, 2 kg kemény, apró, félérett paradicsom, 40 dkg cukor, 4 dl 20%-os ecet, 2 evőkanál szemes bors, 2 teáskanál koriander, 2 teáskanál mustármag, 3 babérlevél, 15 dkg só, 2 teáskanál nátrium-benzoát. 

Az ecetben elkeverjük a sót és a cukrot, majd a nátrium- benzoátot is hozzáadjuk. Félretesszük. A zöldségeket alaposan megmossuk, megtisztítjuk, karikázzuk, az uborkát héjastól legyaluljuk. Az összes zöldséget egy jó nagy, mély porcelán tálba tesszük és összekeverjük. Lefedve másnapig állni hagyjuk, közben többször átforgatjuk. Tiszta, kiforrázott literes üvegekbe töltjük, szorosan lekötjük, és sötét, hűvös kamrába tesszük.

BELEDOBÁLÓS SAVANYÚSÁG

Hozzávalók: (15 literes hordóhoz): 8 liter víz, 50 dkg cukor, 35 dkg só,
8 gramm borkén, 8 gramm citromsav, 20 gramm timsó, 20 gramm nátrium-benzoát, 1 liter 10 %-os ecet fél csomag szemes bors, kapor,
gyömbér, torma –ízlés szerint

Először elkészítjük a leöntő levet. A hordóba alapos mosás után tehető: uborka, paprika, zöld paradicsom, karfiol, kis dinnye. 


KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT PAPRIKA

Hozzávalók:2  kg tölteni való paprika kicsumázva, 2 kg káposzta legyalulva, 4 dl 20 %-os ecet, 2 liter víz, 1 evőkanál só, 2 evőkanál koriander, 2 evőkanál mustármag, 2 teáskanál szemes bors, 3 evőkanál cukor. 

A paprikákat megmossuk, kilyuggatjuk, a káposztát legyaluljuk. A legyalult káposztát leforrázzuk a többi hozzávalóból készült felöntőlével – hagyjuk kihűlni, majd megtöltjük a paprikákat, és csúcsukkal lefelé üvegbe rakjuk. Az újra felforralt felöntőlével felöntjük, az üvegeket lezárjuk, és 1 napig száraz dunsztban tartjuk.

ECETES PARADICSOM

Hozzávalók: 2 kg zöldparadicsom, 4 dl 20 %-os ecet, 2 evőkanál só, 2 evőkanál mustármag, 2 evőkanál koriander. 


A zöldparadicsomokat megmossuk. 2 liter vízből, az ecetből és a fűszerekből levet főzünk, amelyet azon nyomban ráöntünk az üvegekbe rakott zöldparadicsomra. Másnapig száraz dunsztba tesszük. 

ECETES CÉKLA

Hozzávalók: 3 kg cékla, 1 evőkanál só, 1 liter víz, 2 dl 10%-os ecet, 2 evőkanál cukor, egész köménymag, friss torma, 1 teáskanál nátrium-benzoát

A megmosott céklát vízben megfőzzük. Meghámozzuk, 0,5 cm vastagságú karikákra vágjuk. Egy tálba tesszük. A vizes-ecetes keveréket felforraljuk, beletesszük a cukrot és a sót, tartósítószert, alaposan elkeverjük és a céklát ezzel az öntettel felöntjük, megszórjuk és köménymaggal és óvatosan összekeverjük. Ha kihűlt üvegekbe tesszük, minden üvegbe tehetünk kevés meghámozott tormát. Légmentesen lezárjuk.


SAVANYÍTÁSRA FEL! 

… hogy a téli zord napokon is élvezhessük a nyár, és az ősz ízeit.

2020/08/01

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Vedd észre!



Gyerekként éjszakákon át hánykolódtál miatta: megtervezted, elképzelted, talán le is írtad egy titkos naplóba - az álmaidat.
Aztán felnőttél - bedaráltak a hétköznapok,  az élet gépezete magába szippantott, feledtetve a titkokat, az álmokat.
De valóban így kell ennek lennie?
Csak sodródni kell az árral - tenni amit a sors ránk mért?
Hagyni, hogy ide-oda dobáljon bennünket az élet - beletörődve: nekünk “ennyi” jutott, és mindenki más szerencsésebb nálunk? 
NEM!
NEM!
NEM! 

Nem szólhat csak erről az életünk!
Jogunk van az álmainkhoz!
Jogunk van ahhoz, hogy megvalósítsuk őket!
Lehet eleinte mindez csak apró lépésenként sikerül…
De SIKERÜL!
Elő a titkos naplókkal - elő az álmokkal!
Vedd észre - csak akkor lehetsz boldog, ha ott vagy, ahol mindig is lenni szerettél volna!

2020/07/29

A HOSSZÚ ÉLET TITKA



Írta: Faar Ida

Mindannyian szeretnénk hosszú – tartalmas életet élni, boldogan és egészségesen megöregedni, és szeretteink társaságában élvezni sok-sok éven át a nyugdíjas kor örömeit. Szeretnénk, ha ezekben az években is aktívan, testileg-szellemileg épen, és frissen tölthetnénk a napjainkat, ahelyett, hogy a betegségeink határoznák meg a mindennapjainkat.

100 évig élni

100 évig élni nem lehetetlen – nem egy olyan helye van a világnak, ahol a magas életkor nem számít ritkaságnak. Ilyen Szardínia szigete is, ahol nagyon sokan megérik a 100 éves életkort is.

De vajon mi a titkuk?

Kutatások folynak ennek megállapítására.
Melyek azok a tényezők, amelyek nagymértékben befolyásolhatják ki – meddig él? Egyrészt a szülőktől, nagyszülőktől örökölt genetikai állomány már jó alapot szolgáltathat, de az életmódunk mikéntje az, ami óriási hatással lehet arra, hogy milyen minőségű életünk lesz, és meddig tart.

Hogy mit tesznek a Szardínián élő 90 – 100 évet is megélő pásztorok?
  • Minden reggel kardio-edzést tartanak: azaz kihajtják az állatokat a legelőre.
  • A nap nagy részét friss levegőn töltik - nem kell számolniuk a légszennyezéssel, a kipufogógázokkal.
  • Nyugodtan, megfontoltan végzik a munkájukat – kerülik a stresszt, így csökkentik a stressz okozta betegségek kialakulásának esélyét.
  • Alig vagy egyáltalán nem fogyasztanak iparilag feldolgozott élelmiszereket – elkerülve ezzel a mesterséges adalékanyagokat, a transzzsírsavakat, ízfokozókat, színezékeket.
  • Egészségesen táplálkoznak: házi sajtokat, kecsketejet, és kevés húst esznek.
  • Napjuk természetes része a vörösborfogyasztás – amely magas rezveratrol tartalmának köszönhetően csökkenti az érelmeszesedés, és a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.



A hosszú élet titkának tudományos elemzése során a kutatók megállapították, hogy
  •  sokat kell mozogni
  • nem szabad sokat stresszelni
  • naponta több alkalommal kell magas antioxidáns tartalmú zöldségeket és gyümölcsöket enni
  • minimalizálni kell a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását
  • viszont telítetlen zsírsavakban gazdag étrendet kell követni – az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak (EPA, DHA) nagyon fontosak a gyerekek étrendjében is – hiszen pozitív hatást gyakorolnak az értelmi fejlődésre
  •  pozitív életszemlélettel kell tekinteni az életünkre

 100 évig élni nem lehetetlen ... 


Minden, amit a kávéról tudni érdemes 2. rész: A kávécserje


Illatos, fehér csillag alakú virágai miatt „arábiai jázminnak” is nevezik ezt az örökzöld növényt, amely főként a Ráktérítő, Baktérítő, és az Egyenlítő közti területen terem. Nemzetsége sok-sok fajt számlál – ráadásul a termelők hibridizációval újabb fajok létrehozásával kísérleteznek, melyben az egyes fajták legjobb tulajdonságát egyesítenék. Céljuk a nagyobb termésmennyiség elérése, íz javítás, magasabb koffeintartalom, kártevőkkel és betegségekkel szembeni ellenálló képesség növelése.
Két legjelentősebb fajtája a coffea arabica, és a coffea robusta, ezeket fogyasztjuk. Az arabica a világtermelés körülbelül 70 százalékát adja – ő a jobb kávé-alapanyag, de, termesztése sok körültekintést és gondosságot igényel-, míg a robusta a 30 százalékát –ő igénytelenebb, ellenállóbb, tűri a hőséget és a nagy páratartalmat is. A növények nagy változékonyságot mutatnak mind méretüket – az 1-2 méterestől egészen 15-18 métert is elérheti-, mind színüket tekintve.
A kávé 1-3 m magasra fejlődő kis örökzöld fa vagy bokor. Fényes, sötétzöld, hullámos levelei tojásdad alakúak 10 cm hosszúak, lándzsásak, hegyesek ép szélűek, sárgás, sötétzöld színűek, a robusta fajtánál vöröses is előfordulhat. A kávé virágzása csupán 2-3 napig tart, majd virágok leesnek, és helyüket zöld kis bogyók foglalják el, melyekből pár hónap alatt fejlődik ki a termés.
Érdekesség, hogy ugyanazon ágon egyszerre lelhető fel éretlen és érett bogyó is- ezért kell kézzel szüretelni -, és kivételes esetekben még virágok is találhatók az érett szemek mellett.
A gyümölcse húsos, cseresznye alakú, mely előbb zöld, piros, viola, végül csaknem fekete színt ölt, és olyan nagy, mint egy olajbogyó. A külső héj alatt ragadós sárga hús van, alatta találjuk a magvakat, melyet ún. pergamen héj borít. A magvak felületén ezüsthéj van, ami a termelés helyétől és a fajtól függően különböző színű lehet. A termésben rendszerint kettő kávémag található. (Előfordulhat, hogy csak egy babot találunk: ezt gyöngykávénak nevezünk – ez az össztermés körülbelül 10 százalékát teszi ki.)


A kávécserjék fejlődéséhez nélkülözhetetlen a termékeny talaj, a nagy és egyenletes csapadékmennyiség és a 15-24 °C közötti hőmérséklet. Bár az első években nem hoznak termést – ideális körülmények között a harmadik-ötödik évtől teremnek, és 20-25 éven keresztül biztosítanak folyamatos kávébab ellátást. Mivel a kávécseresznyék nem egyszerre érnek – egy-egy fához több alkalommal is vissza kell térni, és kézzel leszüretelni a termést. A kávéfákat folyamatosan metszik, visszavágják, hogy ne nőjenek 1-3 méteresnél magasabbra – egyrészt a könnyebb szedhetőség miatt, másrészt ezzel megnövelik a termelékenységét is, hiszen újabb hajtásokat hoz.
A fiatal kávéhajtások először zöldes színűek, simák, a második évtől sárgásbarna fásodás indul meg, ettől kezdve a héjrész sűrűn felrepedezik. Törzse egyenes, rajta sok szabályos, vízszintesen álló oldalág fejlődik. Ezek az ágak a későbbi években a termések súlya alatt ívesen a föld felé hajlanak.







2020/07/26

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: A mának élni…


2020/024
Itt és most - ez az a pillanat, ami a legfontosabb.
Merenghetsz a múlton naphosszakat - áldva vagy szidva a sorsodat,
aggódhatsz a jövődön - szorongva attól, ami megtörténhet veled - de mond
mit érsz vele ? A múlton nem változtathatsz, a jövő bizonytalan…
Miközben a múltban élsz, vagy a jövőd miatt rettegsz kihagyod azt,
ami van: a jelen pillanatait, élményeit, örömeit, sikereit, - a napfelkelte
szépségét,a madárdalos reggelek frissességét, az eső áztatta föld illatát,
a napsugarak játékát a falevelek között, az esték elcsendesedő nyugalmát....
Állj meg végre!
MOST!
AZONNAL!
Tedd félre a félelmeidet, a halaszthatatlannak hitt teendőidet,
és engedd hogy szétáradjon a lelkedben a pillanat megélésének érzése.
Ne - ne élj  a mának, ahogy a mondás tartja - sokkal inkább ÉLJ A MÁBAN! 
Itt és most - ez az a pillanat, ami a legfontosabb.

2020/07/17

EXPRESSZ KAJÁK: SAJTOS VIRSLI FALATOK




Hozzávalók: 4 pár virsli, 20 dkg reszelt sajt, 2 db egész tojás, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 2 púpozott evőkanál liszt, 1 csapott mokkáskanál törött bors, ízlés szerint só.

Elkészítése: A meghámozott virsliket három centis darabokra vágjuk. A tojást habosra felverjük, megsózzuk és megborsozzuk. A zsemlemorzsát és a reszelt sajtot összekeverjük. A virsli darabokat először lisztben megmártjuk, majd a borsos tojásban megforgatjuk, végül a sajtos morzsában meghempergetjük, olajban 1-2 perc alatt szép aranysárgára megsütjük. Bármilyen köret és saláta illik hozzá, ha melegen tálaljuk. De hidegen is jó: kapros majonézmártást vagy kapros tejfölt kínáljunk hozzá.

2020/07/15

KARFIOL - A GYÓGYÍTÓ FINOMSÁG


Egy zöldségféle, amit nem mindenki szeret… 
Viszont aki igen - mint ahogy Én is - az számtalan módon hajlandó elkészíteni...  
Mint ahogy Én is…
Levesnek, rántva, köretnek, rakottan, salátának, fasirtnak - receptek tucatja várja, hogy kipróbáld, és megizleld ezt a finom, és egészséges zöldséget!
...és, hogy miért egészséges?
  • Kéntartalmú vegyülete a szulforatán képes a daganatos sejtek növekedését gátolni
  • hatóanyagai védik az erek endothel rétegét - lassitva ezzel a meszesedési folyamatok érkárositó hatását
  • gyulladáscsökkentő 
  • gazdag vitaminokban, és ásványi anyagokban, forrása a K-vitaminnak, különféle fehérjéknek és ásványi anyagoknak: tiamin, riboflavin, niacin, magnézium, foszfor, B6-vitamin, folsav, pantoténsav, kálium, és a mangán van benne
  • magas kolin tartalma javítja az agyi funkciókat, és a memóriát
  • antioxidáns, és glükozinát-tartalma segít a szervezet méregtelenítésében, tele van C-vitaminnal, béta-karotinnal, kaempferollal, kvercetinnel, rutinnal, fahéjsavval. Az antioxidánsok  természetes úton biztosíthatják, hogy a sejtek megfelelően védekezhessenek a reaktív oxigéngyökök (ROS) támadása ellen. Mindaddig, amíg ezekhez a fontos tápanyagokhoz hozzájut a szervezet, addig képes lesz jobban ellenállni az öregedésnek, amelyet a mindennapi a szennyezőanyagok, a krónikus stressz stb. okoznak. Ha nincs megfelelő mennyiségű antioxidáns, amely segít legyőzni a szabad gyököket, akkor megnőhet az úgynevezett oxidatív stressz kockázata, ami gyorsított szöveti és szervi károsodásokat okozhat
  • magas élelmi rost-tartalma javítja az emésztést, normalizálja a bélflóra egyensúlyát
Karfiol: egy zöldségféle, amit érdemes megszeretni - és rendszeresen enni…
… és TE?
Szereted? Ha igen - akkor milyen módon készíted el?


2020/06/14

HÉTINDITÓ GONDOLATOK: Dobd ki a súlyokat! 2020/023



Hosszú út vezet a céljainkig: álmodozunk, vágyakozunk, tervezgetünk, kapaszkodókat keresünk, – aztán jobb esetben remegő inakkal, de belevágunk. Botladozva a rögökkel teli úton haladunk előre – kapva hideget-meleget az élettől – de megyünk, lépkedünk, egy-egy komolyabb akadálynál megtorpanunk – és csak azért sem fordulunk vissza. 
Egyre magasabbra és magasabbra akarunk szárnyalni – mert át szeretnénk élni a siker mámorító érzését, a nem hiábavaló reménykedést, - azt, hogy minden lehetséges, ha kellőképpen akarjuk. 
Mert kétség sem fér hozzá: lehetséges. 
Lehetséges akkor, ha képesek vagyunk kidobni a súlyokat, amelyek eddig visszarángattak bennünket. 
Dobd ki Te is a kételkedést, a kishitűséget, az önbizalomhiányt, az aggodalmaskodást, a félelmet. Dobd ki a béklyókat, és merj tenni a céljaidért még akkor is, ha a világ félelmetesebbik fele azt üvöltözi feléd, hogy már túl késő változtatni a sorsodon. 
Mert addig míg élünk: soha nem késő ...

2020/06/08

EXPRESSZ KAJÁK: PETREZSELYMES HAGYMÁS CSIRKECOMB





Hozzávalók: 8 db csirkecomb, 3 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál citromlé, kevés liszt, tojás, zsemlemorzsa a bundázáshoz, só és törött fekete bors ízlés szerint.

A megtisztított vöröshagymák közül egyet megreszelünk, a másik kettőt karikákra vágjuk. A reszelt hagymát összekeverjük a finomra aprított petrezselyemmel, az olajjal, a citromlével, a borssal és a sóval, majd a forgóknál kettévágott és bőrétől megfosztott combdarabokat a hagymás krémmel vastagon bekenjük. Legalább 2 órán keresztül, letakarva érleljük a hűtőszekrényben. (Akár előző nap is be lehet pácolni.) A húsdarabokat amúgy „maszatosan” lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába mártjuk, majd olajban szép pirosra megsütjük. A hagymakarikákat ugyancsak belisztezzük, és az olajban ropogósra sütjük, majd leszűrve rátesszük a megsült combdarabokra. Salátával és burgonyapürével vagy párolt rizzsel tálaljuk.


2020/06/07

HÉTINDITÓ GONDOLATOK: Csak rajtad múlik... 2020/022



Keresed az okokat... 
Miért pont így alakult az életed? 
Miért tartasz éppen ott, ahol vagy? 
Ezernyi kérdés körvonalazódik benned – és folyton mást - másokat okolsz azért, ami éppenséggel nem sikerült...
(Milyen érdekes az emberi természet: ha minden flottul megy, gyorsan el is felejti, hogy kinek – kiknek köszönheti az út simaságát!) 
Nem sikerült – mert nem segítettek... Mert direkt keresztbe tettek... Mert nem értenek meg... 
Valóban? 
Tényleg mindenért más a felelős? 
Biztos, hogy nem TE vagy az, aki rosszul döntött? 
Sokszor kizárólag csak rajtunk múlik egy-egy probléma megoldásának sikeressége... 
Azon, hogy mennyire vagyunk képesek alkalmazkodni az új kihívásokhoz, mit vagyunk hajlandóak megtenni a cél érdekében... 
A sebeidet sértetten nyalogatva nem fogsz jutni semmire... 
Az álmaidat feladva, és a sors előtt rögtön meghajolva esélyed sem lesz boldogabb életet élni... 
Belefásultál? Beleuntál? Eleged lett? 
Ezentúl csak átvészelni akarod életed hátralévő részét – és fulladozva sodródni az árral? 
NE TEDD! 
Kapaszkodj! Kapálózz! Harcolj! 
Ne keresd tovább az okokat – csak rajtad múlik miképp alakul az életed!

2020/06/01

TE TUDOD HOGYAN SEGÍTENEK AZ ALOE VERA HATÓANYAGAI?



ALOE VERA –BÁR  NEM CSODASZER, DE MÉGIS HATÁSOS

Írta: Faar Ida

Van, aki csodaszerként emlegeti…
Pedig nem az.
Egyszerűen csak az egyszerűsége teszi nagyszerűvé: azaz hatásossá
számtalan testi nyűgre, bajra.

Ismerd meg Te is az Aloe vera hatásait!

Az orvosi aloé (vagy barbadosi aloé) a liliomfélék családjába tartozó
növény, húsos, pozsgás, lándzsa alakú levelei 50 cm-re is megnőhetnek,
az egész növény magassága 120 cm lehet. Leveleiből kinyert kivonatait
széles körben alkalmazzák mind a kozmetikai iparban, mind a
gyógyászatban. Az Aloe vera 4-5 éves korában válik éretté – csak ekkortól
szabad a leveleiből nyert gél-szerű anyagot felhasználni.

Egy kis Aloé-történelem


Már az ősi Egyiptomban, - több mint 5000 évvel ezelőtt – is úgy tisztelték
az Aloe verát, mint a fiatalság és a szépség, az örök élet szimbólumát. A
növényt megtaláljuk a fáraók sír- és templomaik falfestményein is. Nagy
Sándor (i.e.333) Socotra szigetén szorgalmazta és segítette a növény
fennmaradását. Csak akkor indult háborúba, ha már az egész hadsereg
részére elegendő Aloe vera állt rendelkezésre. Az ókori Keleten néma
gyógyítónak nevezték, Indiában a titkos gyógynövények között tartották
számon. Az arabok - akiknek orvostudománya már az ókorban
köztudomásúlag nagyon fejlett volt - az aloét a sivatag liliomának
nevezték és éhínség, járványok idején húsát rendszeresen fogyasztották
Az első gyógyszerész könyv 1872.07.01-én jelent meg, amelyben Otto von
Bismarck herceg írt az Aloe vera történetéről.

Egyedülálló összetétel

A tiszta Aloe vera több mint 200 féle hatóanyagot tartalmaz. Tartalmazza
a teljes vitaminskálát, több mint húszféle létfontosságú ásványi anyagot,
valamint nyomelemet, mono- és poliszacharidokat, esszenciális és nem
esszenciális aminosavak, enzimek széles skáláját, amelyek a szervezet
kémiai egyensúlyát, a sejtmegújulási folyamatot irányítják.



Egyedülálló élettani hatásai:
  • erősíti az immunrendszert
  • vértisztító, seb összehúzó hatású
  • vírusellenes
  • baktériumellenes, gombaölő, csíraölő
  • méregteleníti és táplálja a szervezetet
  • serkenti és regenerálja a szervrendszereket (vérkeringés, emésztő-és kiválasztó rendszer, nyirokrendszer)
  • antioxidáns, véd a rákkeltő szabad gyököktől
  • fájdalomcsillapító
  • segíti az izmok és az idegrendszer zavartalan működését
  • jótékony hatással van bőrre, hajra
  • védi a sejthártyát, fokozza a sejtregenerálódást
  • segíti az anyagcserét, a zsírsavak felhasználását, 
  • szabályozza a szervezet folyadék-, és víz-háztartását, normalizálja a szív ritmusát,
  • vérnyomáscsökkentő,
  • fontos szerepet tölt be a vércukor- és koleszterinszint szabályozásában
  • természetes gyulladáscsökkentő
  • az emésztőcsatorna falán bevonatot alkotva csökkenti a bélből felszívódó toxinok mennyiségét
  • elősegíti az emésztés során lebomló cukrok, aminosavak és zsírsavak felszívódását
  • befolyásolja az ízületi nedv termelődését, és összetételét
  • az egyik legjobb méregtelenítő
  • felgyorsítja a sebgyógyulást
  • külsőleg alkalmazva lassítja a bőr öregedését, kisimítja a ráncokat
  • puhítja és hidratálja a bőrt, hatékony az ekcéma, a pattanások, a pikkelysömör és a csípések kezelésében, fokozza a hajnövekedést
  • rákellenes hatását –elsősorban a vastagbélrák, a prosztatarák és a tüdőrák ellen lehet hatásos– erősíti a benne található aloe-emodin, amely egyben hashajtó- és antibakteriális hatású,
  • növeli az energiaszintet, elősegíti a bélflóra egyensúlyának visszaállítását.
  • enyhíti az aranyér, az IBS (irritábilis bél szindróma), a húgyúti fertőzések, valamint az emésztőrendszeri gyulladások, így a fekélyek és a Crohn-betegség tüneteit
  • csökkenti a gyógyszerek mellékhatásait
  • regenerálja a szöveteket
  • használatával megszüntethető a fogíny vérzése, gátolja a fogak kilazulását és a fogkő képződését is
  • stabilizálja, és ezzel csökkenti a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjét, valamint csökkenti a triglicerid szintjét is a vérben
  • rendszeres fogyasztása megakadályozza a vérsejtek összetapadását, amely a stroke egyik legfőbb okozója
  • hatékony hashajtó
  • javítja a fizikai állóképességet



Ha van otthon Aloe vera növényed Te magad is készíthetsz külsőleg
használható bőrtápláló, bőrnyugtató, és regeneráló krémet:

1. Válasszuk ki a legvastagabb Aloe vera leveleket a növényünkön,
vágjuk le, majd ejtsünk egy hosszú bemetszést és egy kanál
segítségével vegyük ki a benne lévő gélszerű anyagot
2. keverjük el egy evőkanál olajjal, almaecettel és alkohollal
3. a kapott krémet tároljuk hűtőben, így akár két hónapig is megőrzi
szavatosságát