BLOG-MAGAZIN azoknak, akik szeretnének egészségesebben élni.
2020/09/04
Szépségápolási tippek tojással
2020/08/25
SAVANYÍTÁSRA FEL!
Írta: Faar Ida
Savanyúságok – téli finomságok, amelyek színesíteni étrendünket, finomak és emellett egészségesek is – vitamin, és ásványianyag-tartalmukkal segítik az immunrendszer működését. Nos, ahhoz, hogy mindezt a téli hónapokban maradéktalanul élvezhessük – itt az alkalom időt és energiát szakítani az eltevésükre. Hogy milyeneket készítsünk? Ízlés és alapanyag kérdése – de mielőtt néhány savanyúság-recept leírása következne, érdemes néhány jó tanácsot megszívlelni:
kizárólag csak jó minőségű alapanyagokat használjunk –ne legyünk megalkuvók: soha ne az olcsóbb, de fonnyadtabb zöldségeket válasszuk, hanem mindig a frisset
ügyeljünk a savanyításhoz használt eszközök tisztaságára, zsírmentességére
célzottan válasszuk ki a konzerválószert is – a szalicil már idejétmúlt (és káros), válasszuk helyette a nátrium- benzoátot
az alapanyagokat mindig alaposan mossuk meg – addig, amíg a víz látszólag ugyanolyan tiszta marad, mint a mosás előtt
ne használjunk fakanalat, mert a fába mindenfajta szennyeződés könnyen "beeszi" magát
az üvegeket forrázzuk ki
A munka folyamata lépésről-lépésre:
Készítsük elő az összes szükséges eszközt – nincs őrjítőbb, mint ha a munka kellős közepén derül ki, hogy elérhetetlen távolságban van a celofán, a tartósítószer, vagy bármi más
A besavanyítandó nyersanyagot válogassuk át, váltott vízben mossuk meg
A befőzendő nyersanyag jellegének megfelelő tisztítás, magozás, darabolás a következő lépés
Készítsük el a felöntőlevet cukorral, fűszerekkel.
A megtisztított, feldarabolt nyersanyagok üvegbe/hordóba/vederbe helyezése, és leöntése a felöntőlével.
A tartósítás jellegétől függő lezárás, és ha kell hőkezelés.
RECEPTEK
CSALAMÁDÉ
Hozzávalók: 2 kg vastaghúsú zöldpaprika, 2 kg salátauborka, 2 kg vöröshagyma, 2 kg kemény, apró, félérett paradicsom, 40 dkg cukor, 4 dl 20%-os ecet, 2 evőkanál szemes bors, 2 teáskanál koriander, 2 teáskanál mustármag, 3 babérlevél, 15 dkg só, 2 teáskanál nátrium-benzoát.
Az ecetben elkeverjük a sót és a cukrot, majd a nátrium- benzoátot is hozzáadjuk. Félretesszük. A zöldségeket alaposan megmossuk, megtisztítjuk, karikázzuk, az uborkát héjastól legyaluljuk. Az összes zöldséget egy jó nagy, mély porcelán tálba tesszük és összekeverjük. Lefedve másnapig állni hagyjuk, közben többször átforgatjuk. Tiszta, kiforrázott literes üvegekbe töltjük, szorosan lekötjük, és sötét, hűvös kamrába tesszük.
BELEDOBÁLÓS SAVANYÚSÁG
Hozzávalók: (15 literes hordóhoz): 8 liter víz, 50 dkg cukor, 35 dkg só,
8 gramm borkén, 8 gramm citromsav, 20 gramm timsó, 20 gramm nátrium-benzoát, 1 liter 10 %-os ecet fél csomag szemes bors, kapor,
gyömbér, torma –ízlés szerint
Először elkészítjük a leöntő levet. A hordóba alapos mosás után tehető: uborka, paprika, zöld paradicsom, karfiol, kis dinnye.
KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT PAPRIKA
Hozzávalók:2 kg tölteni való paprika kicsumázva, 2 kg káposzta legyalulva, 4 dl 20 %-os ecet, 2 liter víz, 1 evőkanál só, 2 evőkanál koriander, 2 evőkanál mustármag, 2 teáskanál szemes bors, 3 evőkanál cukor.
A paprikákat megmossuk, kilyuggatjuk, a káposztát legyaluljuk. A legyalult káposztát leforrázzuk a többi hozzávalóból készült felöntőlével – hagyjuk kihűlni, majd megtöltjük a paprikákat, és csúcsukkal lefelé üvegbe rakjuk. Az újra felforralt felöntőlével felöntjük, az üvegeket lezárjuk, és 1 napig száraz dunsztban tartjuk.
ECETES PARADICSOM
Hozzávalók: 2 kg zöldparadicsom, 4 dl 20 %-os ecet, 2 evőkanál só, 2 evőkanál mustármag, 2 evőkanál koriander.
A zöldparadicsomokat megmossuk. 2 liter vízből, az ecetből és a fűszerekből levet főzünk, amelyet azon nyomban ráöntünk az üvegekbe rakott zöldparadicsomra. Másnapig száraz dunsztba tesszük.
ECETES CÉKLA
Hozzávalók: 3 kg cékla, 1 evőkanál só, 1 liter víz, 2 dl 10%-os ecet, 2 evőkanál cukor, egész köménymag, friss torma, 1 teáskanál nátrium-benzoát
A megmosott céklát vízben megfőzzük. Meghámozzuk, 0,5 cm vastagságú karikákra vágjuk. Egy tálba tesszük. A vizes-ecetes keveréket felforraljuk, beletesszük a cukrot és a sót, tartósítószert, alaposan elkeverjük és a céklát ezzel az öntettel felöntjük, megszórjuk és köménymaggal és óvatosan összekeverjük. Ha kihűlt üvegekbe tesszük, minden üvegbe tehetünk kevés meghámozott tormát. Légmentesen lezárjuk.
SAVANYÍTÁSRA FEL!
2020/08/01
HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Vedd észre!
2020/07/29
A HOSSZÚ ÉLET TITKA
- Minden reggel kardio-edzést tartanak: azaz kihajtják az állatokat a legelőre.
- A nap nagy részét friss levegőn töltik - nem kell számolniuk a légszennyezéssel, a kipufogógázokkal.
- Nyugodtan, megfontoltan végzik a munkájukat – kerülik a stresszt, így csökkentik a stressz okozta betegségek kialakulásának esélyét.
- Alig vagy egyáltalán nem fogyasztanak iparilag feldolgozott élelmiszereket – elkerülve ezzel a mesterséges adalékanyagokat, a transzzsírsavakat, ízfokozókat, színezékeket.
- Egészségesen táplálkoznak: házi sajtokat, kecsketejet, és kevés húst esznek.
- Napjuk természetes része a vörösborfogyasztás – amely magas rezveratrol tartalmának köszönhetően csökkenti az érelmeszesedés, és a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.
- sokat kell mozogni
- nem szabad sokat stresszelni
- naponta több alkalommal kell magas antioxidáns tartalmú zöldségeket és gyümölcsöket enni
- minimalizálni kell a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását
- viszont telítetlen zsírsavakban gazdag étrendet kell követni – az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak (EPA, DHA) nagyon fontosak a gyerekek étrendjében is – hiszen pozitív hatást gyakorolnak az értelmi fejlődésre
- pozitív életszemlélettel kell tekinteni az életünkre
Minden, amit a kávéról tudni érdemes 2. rész: A kávécserje
2020/07/26
HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: A mának élni…
2020/07/17
EXPRESSZ KAJÁK: SAJTOS VIRSLI FALATOK
2020/07/15
KARFIOL - A GYÓGYÍTÓ FINOMSÁG
- Kéntartalmú vegyülete a szulforatán képes a daganatos sejtek növekedését gátolni
- hatóanyagai védik az erek endothel rétegét - lassitva ezzel a meszesedési folyamatok érkárositó hatását
- gyulladáscsökkentő
- gazdag vitaminokban, és ásványi anyagokban, forrása a K-vitaminnak, különféle fehérjéknek és ásványi anyagoknak: tiamin, riboflavin, niacin, magnézium, foszfor, B6-vitamin, folsav, pantoténsav, kálium, és a mangán van benne
- magas kolin tartalma javítja az agyi funkciókat, és a memóriát
- antioxidáns, és glükozinát-tartalma segít a szervezet méregtelenítésében, tele van C-vitaminnal, béta-karotinnal, kaempferollal, kvercetinnel, rutinnal, fahéjsavval. Az antioxidánsok természetes úton biztosíthatják, hogy a sejtek megfelelően védekezhessenek a reaktív oxigéngyökök (ROS) támadása ellen. Mindaddig, amíg ezekhez a fontos tápanyagokhoz hozzájut a szervezet, addig képes lesz jobban ellenállni az öregedésnek, amelyet a mindennapi a szennyezőanyagok, a krónikus stressz stb. okoznak. Ha nincs megfelelő mennyiségű antioxidáns, amely segít legyőzni a szabad gyököket, akkor megnőhet az úgynevezett oxidatív stressz kockázata, ami gyorsított szöveti és szervi károsodásokat okozhat
- magas élelmi rost-tartalma javítja az emésztést, normalizálja a bélflóra egyensúlyát
2020/06/14
HÉTINDITÓ GONDOLATOK: Dobd ki a súlyokat! 2020/023
2020/06/08
EXPRESSZ KAJÁK: PETREZSELYMES HAGYMÁS CSIRKECOMB
2020/06/07
HÉTINDITÓ GONDOLATOK: Csak rajtad múlik... 2020/022
2020/06/01
TE TUDOD HOGYAN SEGÍTENEK AZ ALOE VERA HATÓANYAGAI?
- erősíti az immunrendszert
- vértisztító, seb összehúzó hatású
- vírusellenes
- baktériumellenes, gombaölő, csíraölő
- méregteleníti és táplálja a szervezetet
- serkenti és regenerálja a szervrendszereket (vérkeringés, emésztő-és kiválasztó rendszer, nyirokrendszer)
- antioxidáns, véd a rákkeltő szabad gyököktől
- fájdalomcsillapító
- segíti az izmok és az idegrendszer zavartalan működését
- jótékony hatással van bőrre, hajra
- védi a sejthártyát, fokozza a sejtregenerálódást
- segíti az anyagcserét, a zsírsavak felhasználását,
- szabályozza a szervezet folyadék-, és víz-háztartását, normalizálja a szív ritmusát,
- vérnyomáscsökkentő,
- fontos szerepet tölt be a vércukor- és koleszterinszint szabályozásában
- természetes gyulladáscsökkentő
- az emésztőcsatorna falán bevonatot alkotva csökkenti a bélből felszívódó toxinok mennyiségét
- elősegíti az emésztés során lebomló cukrok, aminosavak és zsírsavak felszívódását
- befolyásolja az ízületi nedv termelődését, és összetételét
- az egyik legjobb méregtelenítő
- felgyorsítja a sebgyógyulást
- külsőleg alkalmazva lassítja a bőr öregedését, kisimítja a ráncokat
- puhítja és hidratálja a bőrt, hatékony az ekcéma, a pattanások, a pikkelysömör és a csípések kezelésében, fokozza a hajnövekedést
- rákellenes hatását –elsősorban a vastagbélrák, a prosztatarák és a tüdőrák ellen lehet hatásos– erősíti a benne található aloe-emodin, amely egyben hashajtó- és antibakteriális hatású,
- növeli az energiaszintet, elősegíti a bélflóra egyensúlyának visszaállítását.
- enyhíti az aranyér, az IBS (irritábilis bél szindróma), a húgyúti fertőzések, valamint az emésztőrendszeri gyulladások, így a fekélyek és a Crohn-betegség tüneteit
- csökkenti a gyógyszerek mellékhatásait
- regenerálja a szöveteket
- használatával megszüntethető a fogíny vérzése, gátolja a fogak kilazulását és a fogkő képződését is
- stabilizálja, és ezzel csökkenti a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjét, valamint csökkenti a triglicerid szintjét is a vérben
- rendszeres fogyasztása megakadályozza a vérsejtek összetapadását, amely a stroke egyik legfőbb okozója
- hatékony hashajtó
- javítja a fizikai állóképességet